IP: *.xdsl.centertel.pl 19.03.12, 19:55
Rozpoczyna się wiosna coraz częściej zastanawiam się gdzie w Ciechanowie można wybrać się na spacer z dzieckiem. Ciechanowskie parki przepełnione są mimo częstej kontroli policji osobami które nie mają gdzie wypić piwka. Można oczywiście wyjść przejść się Warszawską ale np w ostatnią niedziele kiedy byłam tam z dzieckiem na spacerze oprócz innych rodziców spacerujących z dziećmi dostrzegłam wielu panów którzy po wypiciu kilku napojów % spacerowali sobie i szczerze powiem że nie wyglądali zbyt estetycznie.
Może macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • Gość: myszka Re: spacer IP: *.play-internet.pl 19.03.12, 20:05
      a może do lasu? jak mój synek był mały to często tam spacerowaliśmy (my to akurat w lasku śmiecińskim bo mamy blisko). cisza, spokój i ten zapach ... maly zawsze zasypiał
    • Gość: a Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.12, 20:31
      Nawet kilka.
      Pierwszy, to zapędzić strażników miejskich i policjantów do częstszego patrolowania tzw. parków. Aby połączyć przyjemne z pożytecznym warto by robili to w ramach patroli pieszych, bo przejażdżka samochodem po parkach czy po Warszawskiej nie jest działaniem prewencyjnym, tylko marnotrawstwem paliwa. Dobrze by było, aby panowie policjanci czynności tych podejmowali się po cywilnemu. Tylko w ten sposób można skłonić męty społeczne do unikania miejsc, które w założeniu mają służyć wypoczynkowi mieszkańców.

Drugi, to zainspirować radę miasta do i zorganizowania paru nowych parków. Miasto się rozrasta, a możliwości rekreacji mniejsze niż na niejednej wsi.

Trzeci, jeśli koniecznie chcesz wybrać się z dzieckiem na porządny spacer, to niestety konieczny jest samochód i wyjazd poza Ciechanów. Tutaj rzeczywiście nie ma gdzie się wybrać.

• Gość: ;) Re: spacer IP: *.xdsl.centertel.pl 19.03.12, 20:45
        Owszem można było by się zgłosić do władz miasta ale oni to lekceważą miasto się rozrasta rzeczywiście ale tworzy się tak zwane betonowe miasto. Za Ciechanów wybrać sie jest bardzo przyjemnie ale do tego trzeba mieć samochód i więcej czasu wygospodarowanego a mi bardziej chodzi o takie zwykłe popołudniowe spacery
        • Gość: f Re: spacer IP: *.183.221.83.dsl.dynamic.t-mobile.pl 19.03.12, 21:00
          Rzeczywiście, nie ma gdzie. Najbliższe w miarę przyjemne miejsce to chyba park w Opinogórze, obecnie całkiem ładnie odrestaurowany, mnóstwo nowych alejek spacerowych i stały nadzór prowadzony przez pracowników ochrony. Apelowanie do ciechanowskich władz w sprawie terenów rekreacyjnych to niepotrzebna strata czasu. Obecnie panuje moda na likwidację obszarów zieleni (betonowanie), a nie na ich renowację. Niestety.
          • Gość: Waldek Re: spacer IP: *.cnow.pl 20.03.12, 08:11
            Za kościołem Św. Piotra ul.Wierzbową do Kargoszyna.Dojść do mostu z małą zaporą posłuchać szumu spadającej wody.Idąc dalej i w prawo dojdziemy do "stadniny koni".powrót przez Kargoszyn,ale w kierunku na Chruszczewo.Polecam na niedzielne przed-po południe.
            • Gość: a Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 09:40
              Rzeczywiście super miejsce na spacer z małym dzieckiem. Najpierw przez rozjeżdżoną błotnistą drogę, a później asfaltem, oglądając się czy jakiś mistrz kierownicy nie zrobi garażu z czterech liter, albo parę miejscowych burków nie pokąsa łydek. Jedno jest pewne tej trasy z wózkiem dziecięcym pokonać się nie da.
              • Gość: Waldek Re: spacerDo a IP: *.cnow.pl 21.03.12, 18:26
                Co dziennie,od wczesnej wiosny,do zimy(OD 55 lat)spacerujemy,jeździmy rowerami tą trasą i żaden burek mnie nie ugryzł,nikt nie zaczepił,a co do drogi(żwirowa)-nikt z dzieckiem i tak nie spaceruje w czasie deszczu.Mieszkańcy Kargoszyna wspaniali,w każdym gospodarstwie(posesji)nie odmówiono mnie napicia się wody(kiedyś)ze studni,obecnie z kranu.Warto też porozmawiać ze starszymi mieszkańcami(okolice mostu)znają historię wsi i wspaniale opowiadają.Żywa lekcja historii-dzieci były zafascynowane.
                • Gość: a Re: spacerDo a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 22:00
                  Trasę znam i jeśli rzeczywiście codziennie ją pokonujesz, to pewnie się kilka razy na niej spotkaliśmy. Niemniej jednak nie jest to trasa spacerowa dla osób z małymi dziećmi. Co, jak co, ale wózkiem dziecięcym nie da się przejechać. Odnośnie burków, to niestety, ale sam osobiście, zaliczyłem kilku psich psychopatów, ale pewnie mam pecha. No i jeszcze ci szaleni kierowcy w samochodach starszych od nich.
        • Gość: a Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 09:35
          Samo "wybranie się" nie da nic. Bo tak jakoś się dziwnie złożyło, że radni w tym mnieście szczególną aktywnością wykazują się jedynie przed wyborami, a później, to ..........
          Tutaj wymagane byłoby oddolne samoorganizowanie się społeczeństwa celem popierania inicjatyw społecznych. Pamiętajmy, że pojedynczego obywatela "spławić" jest łatwo. Z grupą, a szczególnie powiązaną organizacyjnie, już nie tak łatwo sobie poradzić.

Wracając do meritum. Miasto położone jest wzdłuż rzeki, ale wszelkie działania wskazują na odwracanie się od niej. Obszar wzdłuż Łydyni zamiast ciągiem rekreacyjnym stał się przechowalnią mętów, a przecież aż się prosi, aby wzdłuż rzeki powstał ciąg spacerowo - rowerowy.
          • Gość: on Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 10:18
            mielismy park,teraz mamy deptak.jak twierdza wladze wspaniale miejsce na spacery:( Nie stety oprocz parku Konopnickiej nie ma juz nic:(
            • Gość: ja Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 10:23
              Dokładnie jak wyżej!!!!! było sporo drzewek i trawy w rynku, mozna bylo posiedziec z dzieckiem, dziecko pobiegalo, a teraz co najwyzej moze sobie glowe rozbic na tych plytach, zero zieleni, chyba ze liczyc te badyle, ktore ustawili. Zenada, bylo dobrze, zrobili parkingi.
              • Gość: Zamęt Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 11:01
                Dobrze by było poza tym poustawiać w tych parkach tajniaków po cywilu, którzy by donosili wszystko policji i straży wiejskiej. Na takiego nadaje się użytkownik o nicku "a", który donoszenie na te ograny ma we krwi. ... Chłopino "a" o jakich Ty mętach mówisz, widać że dawno w parku nie byłeś, a tyłek do siedzenia przyrósł Ci na dobre. Kiedyś tak było może, teraz już się uspokoiło. No chyba, że boisz się dzieciaków ciułających jednego browara na spółkę, pojedyńczych menelików, czy studentów, którzy nie są groźni. Nie odstraszaj ludzi od spacerów w parkach. Polecam, co roku spaceruję i mi się krzywda nie stała.
                • Gość: a Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 22:16
                  Tak się zastanawiam skąd się wziął nick "Zamęt", czyżby jest to ten, co pisze za męty?
                  Dziecko drogie, weź się do nauki, skończ jakąś szkołę i od czasu do czasu spróbuj myślenia, to naprawdę nie boli.
                  W ramach darmowej lekcji:
                  1. "tajniaków po cywilu" - skąd taki pomysł, czyżby byli również umundurowani tajniacy?
                  2. "donoszenie na te ograny ma we krwi" - donosić można na sąsiada, lub np. do policji
                  3."dzieciaków ciułających jednego browara na spółkę" - ciułać jest synonimem oszczędzania, zapewne chodziło ci o zupełnie inny czasownik.
                  4."Polecam, co roku spaceruję i mi się krzywda nie stała" - zacznij spacerować częściej, spacer raz w roku nie jest jakimś wielkim osiągnięciem.

• Gość: m Re: spacer IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.12, 11:02
                jakie parkingi?? nawet ich nie ma!!! szlam jakis czas temu i widzialam jak kobieta siedzi na lawce a w wozku spi maluch, tak sobie pomyslalam rzeczywiscie bardzo swietne miejsce maluch oddycha swiezym powietrzem.zawsze jak byly drzewa to spaliny nie docieraly tak bardzo, p;poza tym wystarczylo odnowic troche ten park (mowa oczywicie o placu JPII) i byloby ok.
                pzalezy gdzie mieszkasz ale za kosciolem sw Franciszka czy Kombatantem jest dosc maly ruch i dosc dobra droga
      • Gość: lewy Re: spacer IP: *.xdsl.centertel.pl 21.03.12, 16:52
        do "a" posłuchaj skąd wiesz że nie wysyłają policji po cywilnemu? a po drugie to jeśli wyślą patrole tam to w następnym wątku napiszesz, że policja czy straż miejska chodzą po parku i nic niby nie robią a powinni być w innym miejscu i zamykać przestępców, weź się zastanów.
        • Gość: a Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 22:17
          "do "a" posłuchaj skąd wiesz że nie wysyłają policji po cywilnemu?"
          W radiu mówili.
    • Gość: mm Re: spacer IP: *.play-internet.pl 20.03.12, 11:05
      ja mam ten sam problem, gdzie z maleństwem na spacer i ostatnio udałam się na ul. zagumienną lepsze to niż spacer po warszawskiej. czasami chodzimy w okolice strażackiej , małgorzackiej. Co prawda to nie żadna rewelacja ale mniej samochodów i spokojniej. Jeżeli odkryje Pani nowe szlaki spacerowe proszę się podzielić.
      • Gość: on Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 13:35
        niestety w Ciechanowie nigdy nie bylo dobrego gospodarza i nie ma.Panowie URZEDNICY zrobili sobie parkingi zeby nozki nie bolaly. Ale koszmar zacznie sie latem jak na placu slonce bedzie grzalo dopiero bedzie patelnia. Pozdrawiam Panow URZEDNIKOW!
        • Gość: Z Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 20:26
          teraz to jeszcze nie pora, ale w zeszłym sezonie "odkryłam" żwirówkę nad łydynią, tam za dawną przychodnią na strażackiej. drzewa w upał dają chłód, jest dużo zieleni i żadnych mętów nie spotkałam(przecież nie spaceruje się z dzieckiem po 19), do tego mostek przy kładce, z którego mój 3-latek rzucał do rzeki listki i patyki - super zabawa. Może wizualnie żadna rewelacja, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.i małemu bardzo się podobało
          • Gość: Z Re: spacer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 20:27
            dla mnie to lepsze miejsce niż zagumienna, po której ciągle kręcą się "typki" z awaryjnych, chociaż mieszkam blisko i czasem też tamtędy chodzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka