Dodaj do ulubionych

Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu etc.

IP: *.dynamic.chello.pl 25.07.12, 12:58

Przydało by się zrobić tabelę przez całość urzędów ciechanowskich
kto jest czyją rodzinką. Ujawnienie pokrewieństwa nie jest czymś tam chronione.
Taka tabliczka nepotyzmu może nie spowodowała by lawinowego wzrostu
uczciwości, ale wielu zamkneła by usta szczególnie przed wyborami.
Obserwuj wątek
    • a_samo_a Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu 25.07.12, 14:20
      Całkiem ciekawy pomysł. Mapka ciechanowskiego nepotyzmu mogłaby być bardzo interesująca.
      No to kogo pierwszego na tapetę?
      • Gość: phi-lozof Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 25.07.12, 14:37
        proponuję skorzystać z narzędzia do budowy drzew genealogicznych, będzie łatwiej ;)
        • Gość:   Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 15:06
          Może jeszcze przy okazji kto z kim sypia i pije wódkę?
          • Gość: Alberto Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.12, 15:23
            Dobry pomysł, przecież pełnią stanowiska publiczne opłacane z naszych pieniędzy.
            Można bez nazwisk, tylko połączenia stanowisk np:
            Dyrektor WORD - matka
            Dyrektor WUP - syn
            Zastępca Kierownika USC w Regiminie - żona syna
            Urzędnik WUP – szwagier syna
            Przykładna pracująca PSL -owska urzędnicza rodzina :)
            • Gość: phi-lozof Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 25.07.12, 15:59
              > Dobry pomysł, przecież pełnią stanowiska publiczne opłacane z naszych pieniędzy
              > .
              > Można bez nazwisk, tylko połączenia stanowisk np:
              > Dyrektor WORD - matka
              > Dyrektor WUP - syn
              > Zastępca Kierownika USC w Regiminie - żona syna
              > Urzędnik WUP – szwagier syna
              > Przykładna pracująca PSL -owska urzędnicza rodzina :)

można i z nazwiskami
              imię i nazwisko oraz stanowisko w urzędzie to są dane publiczne, publikowane na stronach urzędowych, ogólnodostępne

proponuję zrobić drzewa jak struktura stanowisk w urzędach i strzałkami odsyłać z informacją o stopniu pokrewieństwa

pomysł do dyskusji

może na początek lista wszystkich urzędów?
              • Gość: spokojnie Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 17:49
                pomysł do dyskusji
                >
                > może na początek lista wszystkich urzędów?
                Skoro dyskusja to proszę bardzo. Pomysł uważam za bardzo zły. Nie może być przecież tak, że jeśli ktoś w rodzinie zajmuje ważne, a najczęściej też intratne z tej racji stanowisko, to cała jej reszta wyżej babci klozetowej zatrudniona być nie może. To głupie i niesprawiedliwe. Natomiast należałoby się zastanowić, czy niektóre państwowe etaty a nawet urzędy nie zostały stworzone tylko po to, aby tam wsadzić na ciepłe posadki "swoich" nieudaczników lub tzw. zrzuty partyjne ze stanowisk publicznych z powodu zmiany opcji rządzącej. Więc pytanie postawić należałoby takie - czy dany urząd lub etat w nim jest wogóle do czegoś społecznie przydatny. W tym miejscu zaryzykuję tezę, że taki niepotrzebny społecznie etat jest wręcz szkodliwy, gdyż w przerwach pomiędzy czytaniem np. Auto Sport, klikaniem w klawiaturę komputera lub piciem kawy nie daj Bóg coś zbędnego wymyśli i puści w obieg administracyjny. A kto to zweryfikuje i podda ewentualnej redukcji? Wy tu piszący? Radzę więc się nie podniecać.
                • Gość: phi-lozof Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 25.07.12, 17:59
                  > Skoro dyskusja to proszę bardzo. Pomysł uważam za bardzo zły. Nie może być prze
                  > cież tak, że jeśli ktoś w rodzinie zajmuje ważne, a najczęściej też intratne z
                  > tej racji stanowisko, to cała jej reszta wyżej babci klozetowej zatrudniona być
                  > nie może. To głupie i niesprawiedliwe.

Masz w dużej mierze rację
                  Chcemy jednak przyjrzeć się szerzej temu tematowi
                  Dobrze byłoby wiedzieć gdzie taka rodzina zatrudnienie znalazła
                  Nikt nie mówi od razu że to naganne, wiadomo że inteligencję dziedziczy się w genach
                  Na takim "grafie" najlepiej byłoby widać sieć powiązań i osobiście uważam że pomysł wart realizacji

Przecież to informacje jawne, publiczne
                  Nie widzę powodu by komukolwiek miały zaszkodzić, jeśli ma czyste ręce
                  Proponuję stworzyć schematy odzwierciedlające struktury w urzędach z listą zatrudnionych osób jako materiał do pracy

Do tego pójdzie narzędzie do zgłaszania powiązań persona-persona i będziemy mieli graficznie całkiem ciekawie zorganizowaną pajęczynkę

Ktoś chętny dołączyć do grupy piszącej taka funkcjonalność
                  A może ktoś zna gotowe narzędzie do tego celu?
                  • Gość: spokojnie Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 18:14
                    Uważam, że jedynym kryterium oceny tego zjawiska powinny być wyniki pracy. Nepotyzm to zjawisko bardzo w tej chwili rozpowszechnione i każdy kto ma taką możliwość z tego korzysta. Tymbardziej, że sytuacja na rynku pracy jest jaka jest. I to ta sytuacja a nie adresaci Waszych żalów jest moim zdaniem wszystkiemu winna. Każdy niemal z wyjątkiem jakiegoś wyrzutka w rodzinie nie odmówiłby pomocy swojemu bliskiemu jeśli miałby taką możliwość. Wy też, gdyż zakładam, że los Waszych bliskich nie jest Wam obojętny. I jeśli ktoś z tej pomocy korzysta i DAJE SOBIE RADĘ, to zostawmy go w spokoju. Gdyby rynek pracy był bardziej pojemny, a w tej chwili praktycznie go nie ma, to to zjawisko byłoby zdecydowanie mniejsze. Temat można by ciągnąć.
                    • Gość: baranina Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 18:21
                      " i DAJE SOBIE RADĘ"

no rozbawiles mnie chyba na caly wieczor bo sorry ale zalatwienie "czegokolwiek" w ciechanowskim Ratuszu "z ulicy" graniczy z cudem a o jakiejkolwiek odpowiedzialnosci wogole nie wspominam... NIE DAJA SOBIE RADY
                      • Gość: spokojnie Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 18:28
                        Ja pisałem ogólnie o wszelkich urzędach w kraju. Nie o naszym Ratuszu. Sytuacji tam nie znam i nie będę komentował. Niemniej żałuję, że tym sprostowaniem wyciszam w ten sposób Twoje rozbawienie.
                    • Gość: V Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.12, 10:01
                      Pierdol, pie...będzie wiosna...
                  • Gość: mundek z etosu PO Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 18:26
                    Poproszę o info po kim odziedziczyłeś tom inteligencjem forumowiczu
                    > Nikt nie mówi od razu że to naganne, wiadomo że inteligencję dziedziczy się w g
                    > enach

Po 10 wpisach nikt nie odważył sie podac zadnej koligacji co swiadczy o braku checi i wiedzy tych o duzej wrodzonej inteligencji.
                    • Gość: phi-lozof Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 25.07.12, 18:38
                      > Po 10 wpisach nikt nie odważył sie podac zadnej koligacji co swiadczy o braku c
                      > heci i wiedzy tych o duzej wrodzonej inteligencji.

no zobacz:
                      pierwszy wpis - 25.07.12, 12:58
                      Twój ostatni wpis - 25.07.12, 18:26

nie bądź zbyt wymagający
                      nie wszyscy siedzą na forum nonstop

ja już odebrałem 3 e-maile w tej sprawie, to świadczy że temat całkiem ciekawy, można powiedzieć "nośny"

zatrudnianie członków rodziny, przyszłych członków rodziny czy dawnych współpracowników lub osób z danej miejscowości to problem wręcz powszechny i chociaż wiele osób przymyka oko to wcale nie znaczy że się godzą na tę sytuację

z patologiami należy walczyć

nie rozumiem dlaczego przeszkadza Ci taka inicjatywa
                      masz uwagi merytoryczne to słuchamy wszyscy
                      • Gość: ? Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 21:50
                        Pszemm.. i cos merytorycznego??? zapomnij... Nawet Piorun jest od niego bystrzejszy.. ;))
                        O temat fajny...
                    • a_samo_a Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu 25.07.12, 21:49
                      Jeśli nie ma chętnych, to zapytam się o osobę pani rzecznik. Czy przez przypadek nie jest rodzinnie powiązana z Zbigniewem W. i Beatą B.-W.?
                      • Gość: ? Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 21:55
                        Ale dlaczego inicjaly? Wszak to osoby pelniace funkcje..
                        Publiczne...
    • Gość: ???? Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: 87.206.81.* 25.07.12, 21:59
      Chyba jednak nepotyzmu u nas nie ma, bo żadnych konkretów nikt nie napisał.
      • Gość: Alberto Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.12, 11:35
        Obrazowo, jasno. O takie ludziki wam chodziło????

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114884,12189964,Ojciec__Szef_PSL_w_regionie__Synowa__Pracuje_w_ARiMR_.html
        Jak toś ma czas moze sie i graficznie pobawić tylko po co??? Coś to zmieni????
      • Gość: !!! Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 11:38
        Nie tylko w Ratuszu ale niestety wszędzie jest nepotyzm. Można także zauważyć powiązania rodzinne między urzędami np UM i US.I tu Sadowski I tu Sadowski ;-) itd itd..
        • Gość: UM Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.centertel.pl 26.07.12, 15:34
          Ludzie chyba jest oczywiste, że jak pracuję w Ratuszu i do pracy potrzebują kogoś a mój syn, ojciec, brat czy ktokolwiek z rodziny nie ma roboty to ja polecę tego swojego i tak jest wszędzie i u prywaciaża i u nas w budżetówce. Przecież przeciętny Kowalski nic na tym nie traci. A szukanie w tym czegokolwiek złego jest bez sensu.

Każdy jak potrzebuje jakiejkolwiek pomocy to najpierw szuka po rodzinie. Druga sprawa - zawsze było mówione że w budżetówce jest tak źle a teraz raptem każdy chce u nas pracować. . .

Ogólnie jest ciężko i roboty nie ma ( stąśd biorą się te głupie tematy jak ten, gdzie szuka się dziury w całym ) a jak jest to za małe pieniądze i czy to w ratuszu czy u prywaciaża. Mamy ten luksus że mamy pensję na czas, umowa o pracę.
          • a_samo_a Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu 26.07.12, 15:41
            Hieniek,
            to nie o ciebie chodzi, ale jeśli masz coś na swego szefa, to dawaj.
          • Gość: Żona Cezara Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 16:51
            Każdy jak potrzebuje jakiejkolwiek pomocy to najpierw szuka po rodzinie - Jak widać z większości wpisów wyżej - nie każdy. Oni by tak nie zrobili, a będąc o tą pomoc przez rodzinę proszonymi, odmówili by. Oni są bez skazy, nawet za cenę bycia "czarną owcą w rodzinie". To się nazywa być szlachetnym, sprawiedliwym do bólu!
            • Gość: phi-lozof Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 26.07.12, 17:25
              witamy oficjalnie przedstawicieli ratusza

a po części oficjalnej zapraszamy do rzeczowej dyskusji
              • Gość: Żona Cezara Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 17:37
                Ja napewno nie jestem przedstawicielką Ratusza. Raczej, przepraszam za nieskromność, przedstawicielką zdrowego rozsądku. Po prostu wiem, że z naturą, przyrodą się nie walczy, gdyż wynik jest z góry przesądzony.
                • a_samo_a Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu 26.07.12, 19:39
                  Bardzo ciekawe podejście. Gdyby tak do życia podchodziły całe pokolenia homo sapiens, to dalej byśmy siedzieli na drzewach i pohukiwali na sąsiednie stada.

P.S. Żona Cezara, czy żona Cezarego?
                  • Gość: Kobieton Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.dynamic.chello.pl 26.07.12, 21:00
                    Można polecić kogoś z rodziny, jak się ma taką możliwość, ale ten ktoś polecony powinien mieć pojęcie i wykształcenie odpowiednie do tego jakie stanowisko ma zamiar zajmować. Często niestety są to zwykłe ciemniaki tzw.plecaki które nie mają o niczym zielonego pojęcia, a mają sie za niewiadomo co. Takie jest moje zdanie.
                    • Gość: gość Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.centertel.pl 26.07.12, 22:41
                      Powiem Ci tak jak ja to widzę- jeśli mam robotę załatwioną przez kogoś i to bez względu czy teraz w ratuszu czy gdzieś indziej to ja będę się starał robić powierzone mi zadania w 120 % z prostej przyczyny- aby nie narobić koło pióra temu co mnie polecił. Tak ja to widzę.
                    • Gość: chamski_dziad Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.artnet.pl 27.07.12, 00:45
                      patrzę tu na niektórych i widzę pewną prawidłowość:
                      zarzucają innym kolesiostwo przy zatrudnianiu - a sami tak postępują (hipokryzja?)
                      narzekają na brak kompetencji u pracowników - a sami minęli się z powołaniem
                      (wystarczy rzetelnie spojrzeć na ich dokonania - trzeba zapytać ludzi
                      z którymi ta krzykliwa miernota pracuje a raczej przebywa w pracy).
                      I wreszcie: zarzucają innym chamstwo - a sami są zwykłymi chamami obrażającymi wszystkich dookoła,
                      zwłaszcza tych którzy mają inne zdanie niż oni.
                      Wystarczy mu się przyjrzeć - po prostu dziad i wrzód na ciele Miasta.
                  • Gość: Żona Cezara Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 12:27
                    Do a_samo_a. Ciekawe podejście? Uważam, że normalne, racjonalne. Pisząc w tej naszej dyskusji o walce z naturą, przyrodą miałam na myśli walkę z ludzkimi normalnymi zachowaniami. Poza tym walka z przyrodą, a odkrywanie jej tajemnic w celu poprawy warunków życia całej ludzkości to dwie różne sprawy. A jeśli starczy Tobie wyobrażni to zastanów się dokąd nas ten idiotyczny (ja tak uważam) postęp technologiczny i cywilizacyjny doprowadzi. Słyszałeś o gigantycznych odpadach elektroniki i sprzętu AGD składowanych bez przerwy w Afryce, bodajże w Ugandzie? Słyszałeś o tym, że produkuje się sprzęt elektroniczny i AGD tak, aby po dwóch latach się zepsuł i trzeba było kupić nowy? Serwisy napraw już nawet się z tym nie kryją. Tzw. technologia 3xP. Poszukaj sobie w internecie co się pod tą technologią kryje, a zobaczysz co się wyprawia. Takich przykladów niszczenia przyrody przez zachłanność ludzką można mnożyć. Tą zachłanność niektórzy tłumaczą troską o miejsca pracy dla ludzi. Jest w tym tumaczeniu pewien sens rzeczywiście. Ale dlaczego człowiek, istota rozumna, wpędził się w taką sytuację w zasadzie bez wyjścia? Właśnie to niedługo spowoduje, że z powrotem człowiek wskoczy na drzewo szanowny a_samo_a i będzie znowu pohuliwał bna sąsiednie stada. Bo ile Ziemia takich śmieci wytrzyma? To nazywam m.in. walką z przyrodą. Sądzę, że doskonale wiesz o czym napisałam wcześniej.
                    • Gość: ciekawski Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.tktelekom.pl 27.07.12, 14:37
                      > Bo ile Ziemia takich śmieci wytrzyma? To nazywam m.in. w
                      > alką z przyrodą. Sądzę, że doskonale wiesz o czym napisałam wcześniej.

tak, wszyscy wiemy
                      Sądzę że a_samo_a również, tylko wyjaśnij nam łaskawie jakie jest według Ciebie przełożenie tego co piszesz teraz na nepotyzm, jakże powszechny również według Ciebie

Po której stronie stawiasz ten nepotyzm: po stronie działań naturalnych (tak wynika z poprzedniej wypowiedzi) czy tez po stronie działań niepożądanych (jak składowanie odpadów, które przywołujesz teraz)

Pozdrawiam
                      ciekawski
                      • Gość: Żona Cezara Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 14:56
                        Nepotyzm stawiam po stronie działań naturalnych. Każdy mając możliwości posługiwałby się nepotyzmem. Przestańmy być hipoikrytami. Ja potrafię się do tego przyznać. Bym robiła to samo. Nie wyobrażam sobie abym nie pomogła córce, synowi widząc, że nie mogą znależć pracy. To oblicze nepotyzmu, które mamy dzisiaj jest spowodowane przede wszystkim brakiem normalnego rynku pracy. Jest też jego gorsza forma. Wtedy, kiedy komuś z rodziny zmienia się pracę wykorzystując swoją pozycję, bo jest bardziej opłacana, nie zważając nawet, czy ten ktoś ma do niej przygotowanie. Tego jest chyba na szczęście mniej i to jest naganne. Na to mnie by stać nie było.
                        Działania nieporządane, które opisałam jako szkodliwe dla ludzkości technologie nic wspólnego wg mnie z nepotyzmem nie mają. Napisałam o nich do a_samo_a aby Jemu wskazać jak odrózniam walkę z przyrodą od odkrywania jej tajemnic, ale dla dobra ludzi. Jest dużo wynalazków, które są przeciw ludziom. Albo na zamówienie koropracji chcących z ludzi uczynić powolne stadko i do tego coraz bliżej niestety, albo z ambicji naukowców. I to jest temat inny.
                        • a_samo_a Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu 27.07.12, 23:39
                          Żono Cezara,
                          szczękami opadła i porysowała podłoże. Różne widziałem próby tłumaczenia się z nepotyzmu, ale nazwanie tego "działaniem naturalnym" przypominało mi jak to pewnego razu w Sejmie słychać było głośne kroki.
                          Współczesne demokracje winna cechować transparentność i nie ma tu jakiegokolwiek miejsca dla nepotyzmu i kumoterstwa. Rodzinką można obsadzać sobie prywatną firmę. W przypadku instytucji państwowej, opłacanej z moich podatków każdy ma prawo żądać wyjaśnienia dlaczego dana osoba zajmuje dane stanowisko. Aby zapewnić transparentność naboru istnieje instytucja konkursu. Gdy taki konkurs jest ustawiony, sfałszowany itp., to osoby za to odpowiedzialne winny ponieść odpowiedzialność karną/

Kwestie ekologiczne doprowadziły mnie do zajadów. Może warto by się skontaktować z pułtuską szkołą? Masz gotowy temat na super doktorat:"Nepotyzm i kumoterstwo w światku ciechanowskiego układziku, a problemy ekologiczne krajów Afryki Środkowej."
                          • Gość: Żona Cezara Re: Tabela pokrewieństwa w ciechanowskim Ratuszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 10:00
                            Powinieneś leżeć w Sevres pod Paryżem jako wzorzec wszelkiej wiedzy, cnoty i doskonałości.;)
    • Gość: sleepless Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 00:18
      a_samo_a jest zachwycony sobą, narcyzem aż wionie ... upaja się tropieniem potencjalnych, jak to pisze "układzików", gotów je wykreować i biega z lupką, przebierając nóżkami z niecierpliwości. co by tu jeszcze wytropić, co by tu jeszcze ... typowy niespełniony frustrat :D
      • beauty.andrzej Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 10:15
        Fakt, że ktoś ujawnia nieprawidłowości nie oznacza, że jest frustratem. O ile jestem w stanie zrozumieć zachowania nepotyczne, to nie oznacza, że się z nimi zgadzam, szczególnie w sferze publicznej. Tutaj każdy powinien mieć równy start. Wskazywanie i upublicznianie nieprawidłowości jest według mnie natomiast zachowaniem prawidłowym i wręcz pożądanym. Nie interesuje mnie, jaką opcję polityczną reprezentuje a_samo_a i czy w ogóle jakąś reprezentuje, ale wskazuje w swoich postach patologiczne zachowania i działania naszych lokalnych kacyków. Bez względu na jego intencje, są to działania, które tylko mogą przynieść korzyść nam wszystkim. Więc drodzy ciechanowscy włodarze! Zamiast krytykować a_sam0_a i robić z niego trolla - weźcie w ręce miotły i zacznijcie sprzątać na ciechanowskim podwórku. Zacznijcie od ratusza i starostwa. Później MOPS, Prokuratura, Sąd... Podwórek do sprzątnięcia napewno wam nie zabraknie do końca kadencji i jeszcze trochę
        • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 11:17
          Mam dobrą wiadomość dla wszystkich chcących walczyć z nepotyzmem. Premier Tusk zdecydował wydać temu zjawisku zdecydowaną walkę i zapowiedział opracowanie ustawy uniemożliwiającej takie praktyki. Taki news pojawił się wczoraj. To się narobi!! Ale wścibscy dziennikarze zaczęli dociekać czy te porządki zacznie od siebie, gdyż załatwił pracę swemu synowi w Porcie Lotniczym im. Lecha Wałęsy za......4000 zł. Widać juz chociażby na tym przykładzie ile w tym jest sensu. Po prostu kabaret się szykuje.
          • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 11:37
            Kabaret dlatego, że syn Premiera w trybie normalnym dostał tą pracę. Są jednak tacy, którzy za tym widzą załatwiactwo, nepotyzm. Pomieszanie z poplątaniem. Czyli synowi Premiera nie wolno pracować na państwowej posadzie nawet za średnie pieniądze?. Nie widzę w tym sensu a tylko polowanie na "czarownice".
            • Gość: oczko Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 12:48
              Całkowicie zgadzam się z tym co napisał beauty andrzej m.innymi ustawki pod konkretne osoby /czytaj osoby protegowane z rodziny, znajomych i t d/. Do żony Cezara - w jednym zgodzę się z Tobą ,że każdy chce pomóc rodzinie zwłaszcza dzieciom w znalezieniu pracy ale niech to będzie w sposób uczciwy i transparentny, nie budzący żadnych wątpliwości jak napisałam wyżej. Co do reszty Twojej wypowiedzi nie zgadzam się. Co z tymi którzy nie mają rodziny np na stanowisku Prezydenta , Starosty, dyrektora w urzędach państwowych, spółkach państwowych itd mają siedzieć na zasiłkach albo pracować na czarno, bo idąc tropem Twojego rozumowania prace dostaną tylko spokrewnieni z osobami na "świeczniku". Ja na to nie daję przyzwolenia i jestem jak najbardziej za tym aby ujawniać takie afery/ inaczej nie można tego nazwać jak aferą a mafia to za duże słowo/.
              • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 13:18
                - bo idąc tropem Twojego rozumowania prace dostaną tylko spokrewnieni z osobami na "świeczniku" -. Też chciałabym aby tak nie było i nie jest to trop mojego rozumowania. Po prostu nie wierzę aby jakakolwiek ustawa mogła wprowadzić tu porządek. Ustawy tworzone wbrew naturze ludzkiej nie działają. Stwarzają tylko pole do jeszcze większych patologii. Bo już widzę, jak dziecko prominenta nie może znależć ciekawej, dobrej pracy tylko dlatego, że nim jest. Transparentność wykaże, że nie wolno. Będzie jak zwykle - "z jednej mańki na drugą". U nas nigdy nie będzie możliwy rozsądny kompromis. Zawsze znajdzie się jakaś szuja, która wykaże wbrew faktom, że w danej sprawie mamy nepotyzm. Rzucone hasło - łapać czarownice, będzie temu doskonale sprzyjać. A obecnego stanu rzeczy nie pochwalam. Nie jestem jednak Don Kichotem w spódnicy.
                • Gość: Aneta Re: do pięknego Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 13:49
                  Całkowicie zgadzam się z Żoną Cezara.
                  Do pięknego Andrzeja - już w którymś wątku czytam jak piszesz o lokalnych kacykach, układach, ale na razie konkrety podałeś tylko co do prezesa spółdzielni, w której mieszkasz i masz do niego zastrzeżenia (tu można cię też podejrzewać o prywatę, prezesa członkowie wybrali na następną kadencję). Wskazałeś jeszcze sędzię, która zbyt łagodnie (tu się zgadzam) potraktowała ordynatora. A reszta? Nie piszesz o konkretnych nadużyciach, a jednak obrzucasz błotem. Nie podoba mi się takie podejście. Co innego piętnowanie konkretnych postępków. Generalizowanie bez dowodów ma taki skutek, że dzisiejsze media i fora publiczne są pełne populizmu i staczają się po równi pochyłej. Dowodów nie ma, ale co szkodzi rzucić oskarżenie ... Dla mnie nie jesteś lepszy niż ten ordynator, bo też szkodzisz. I nie władzy, tylko obiektywizmowi i zdrowemu rozsądkowi.
                • a_samo_a Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 13:52
                  Żono Cezara,
                  Nie trzeba być szują, aby wykazywać nepotyzm. Raczej wprost przeciwnie, to uczciwym ludziom taki proceder przeszkadza.
                  Sprawę synalka ryżego premiera tabloidy wyciągnęły całkiem słusznie. Tym bardziej, że nie jest to pierwszy smrodek z udziałem tej osoby. Najpierw była "wycieczka" sponsorowana przez skośnookich, teraz ciepła posadka bez konkursu. Gdyby chociaż była zrobiona jakaś fikcja, a tu nawet nie zadbano o pozory.
                  Całe szczęście, że mniejscowi rządziciele, chociaż próbują robić konkursy. Nie szykuje się może jakiś, który już został rozstrzygnięty, przed rozpisaniem?.
                  • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 14:21
                    Mnie pytasz??? Coś się zapędziłeś. Jam normalna trusia, chcąca spokojnie żyć obywatelka, nie mająca nic wspólnego z jakimkolwiek urzędem w mieście. Wkręciłam się w tą dyskusję przede wszystkim z protestu przeciwko hipokryzji w stylu - "Ja gdybym był na stanowisku to napewno bym tak nie postępował" Tramwaj w oku. I to mnie najbardziej wkurza. Ile Wy, obywatele bez skazy, na tym świecie lat żyjecie? Gimnazjaliści?
                    • a_samo_a Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 16:25
                      "Ile Wy, obywatele bez skazy, na tym świecie lat żyjecie? Gimnazjaliści?"
                      Dużo lat. Tak się dziwnie składa, że w tym wątku aktywne są osoby mogące pochwalić się nie jednym siwym włosem i mimo to nie dali się zeszmacić. Proste?
                      Osobiście, głoszona przez ciebie pochwała nepotyzmu i kumoterstwa mierzi mnie. To trzeba tępić.
                      • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 17:00
                        Ja tego nie pochwalam. Zauważyłam, że "lekką reką" imputujesz komuś punkt widzenia. Chyba zbyt powierzchownie czytasz.
                        Więc aby wszystko było jasne - Ja uważam, że walka z tym zjawiskiem w jego najgorszej postaci tj. te rady nadzorcze państwowych spółek, tworzenie specjalnych etatów nikomu niepotrzebnych aby tylko wyrwać pieniądze z kasy Państwa w Polsce, a nawet w świecie, nie ma szans i szkoda na to energii. Walka z wiatrakami. I dziwię się, że mimo jak twierdzisz blisko Tobie do siwych wlosów, to jednak nie widzisz mając doświadczenie z tylu lat życia bezsensu tej walki. Natomiast jeśli ktoś korzystając ze swojej pozycji załatwi komuś normalną pracę, pomoże rekomendując, to jest to zjawisko NORMALNE i każdy z nas by to zrobił. Te dwie różne zupełnie etycznie odmiany rekomendacji wrzuca sie do jednego wora pod hasłem nepotyzmu. Zaś konkursy na stanowiska przypominają mnie przetargi. Często wygrywa najgorszy a organizatorzy przetargu kupują sobie kolejny luksus. To wyjaśnienie piszę ostatni raz. Może tym razem zrozumiesz o co mnie chodzi. Na koniec chciałem Tobie przesłać wypowiedż Ministra Budzanowskiego - "Nie mam młotka na nepotyzm". Szczere do bólu. Nie mogę jednak tego teraz znależć i nie mam linka. Przed godziną to czytałem. Pojawiło się dziś. Proponuje poszukać w sieci i poczytać co On o tym sądzi.
                        • a_samo_a Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 22:52
                          Nic ci nie imputuję, a czytam ze zrozumieniem. Nawet dostrzegam, że piszesz jako osoba płci żeńskiej, aby zaraz pisać jako płeć brzydka. Pochwalasz nepotyzm i kumoterstwo i dodatkowo szukasz usprawiedliwienia dla tego niecnego procederu.
                          Odnośnie Budzanowskiego nie chcę się nawet wypowiadać, bo to klasyczny przykład lokowania na stołkach osób nie mających kwalifikacji do zajmowania stanowiska.
                  • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 14:37
                    Podałam przykład syna Premiera, gdyż on pokazuje jak można całą Wasza ideę wypaczyć. Bo wg mnie co innego jest wsadzać na stanowiska w radach nadzorczych spółek z udziałem Skarbu Państwa swoich kolesi czy potomstwo bez żadnego merytorycznego przygotowania do tych funkcji i czerpać stamtąd niezłą kasę za nic, obserwując spokojnie swoje rosnące konto. A takie przypadki są. Co innego zaś załatwić komuś z rodziny normalną pracę, tak jak to miało miejsce z Tuskiem juniorem, jeśli ma się takie możliwości na tym zdegenerowanym rynku pracy. A kto będzie te przypadki selekcjonował? Historia uczy, że jak zwykle dla statystyki ucierpią płotki na poziomie gmin, powiatów, miasteczek, a wielcy będą się z takiej ustawy śmieli Wam w kułak i robili swoje.
        • a_samo_a Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 13:44
          Andrzeju,
          Zauważyłem, że wystarczy włożyć szpileczkę w dobrze mielące tryby ciechanowskiego układziku i już uaktywnia się fan club, próbujący deprecjonować człowieka. Gdyby jeszcze robili to z rozumkiem i polotem, a tu .....
          Temat trzeba pociągnąć.
          • beauty.andrzej Re: do kołtuna a_samo_a 28.07.12, 16:49
            Oj, a_samo_a. chyba masz rację.
            Anetko, jeżeli chcesz oceniać, to powinnaś uważniej czytać forum. W różnych wątkach podawałem wiele przykładów patologii i po prostu nie mam czasu, aby się powtarzać. Było też kilka zarzutów pod adresem instytucji, zwącej się Sądem Rejonowym, ale ty zauważyłaś tylko najmniej może istotny wątek dotyczący radnego N. Były zarzuty pod adresem naszej prokuratury, ale tego już nie przeczytałaś.
    • Gość: Żona Cezara Re: do kołtuna a_samo_a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 14:23
      Ten wpis nie jest odniesieniem do wpisu mojego poprzednika. Załączam w nim artykuł, który ukazuje w jaki sposób rzucając hasło walki z nepotyzmem, można krzywdzić ludzi w majestacie prawa i jakimi hipokrytami niektórzy potrafią być. I tego nie może pojąć a_samo_a, mimo że starałam się Jemu zwrócić na takie zagrożenia uwagę.
      Wyjaśnię przy okazji, ze jestem płci brzydkiej, ale skoro przyjąłem z powodu treści jakie chciałem przekazać nick "Żona Cezara", miałem problem. Poszedłem w końcu śladami mody i dla potrzeb dyskusji zmieniłem wirtualnie płeć. Trza być na czasie;).
      wiadomosci.onet.pl/kraj/lukasz-abgarowicz-kazdy-musi-gdzies-pracowac-polit,1,5202538,wiadomosc.html
      • Gość: fg O czym jest ta dyskusja? IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 17:35
        temat przyciągnął wzrok, zajrzałem, a tu same teoretyczne dywagacje coraz dalej odbiegające od załozonego tematu. Dopóki nie padną twarde fakty i nazwiska, czy choćby inicjały, to nie ma sensu go kontynuować. A te raczej nie padną - małe miasto, sieć powiązań, możliwość sprawy sądowej (przecież wygrał/a konkurs :D:D), itd. Chociaż lekko postraszyć lokalnych bossów można. Mafia włoska mogłaby dużo nauczyć się od polskich prominentów, czy to lokalnych, czy państwowych.
        • Gość: gość Re: O czym jest ta dyskusja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 17:46
          Masz świętą rację. Dopóki nie padną nazwiska nie ma o czym dyskutować.
      • a_samo_a Re: do kołtuna a_samo_a 29.07.12, 19:21
        Zmiana płci wirtualnie, czy realnie jest akceptowalna jedynie w pewnej partii. Nie idź tą drogą, przynajmniej na tym forum.
        Odnośnie krzywdzenia ludzi, to akurat aktywne na scenie politycznej partie nie mają najmniejszych oporów i to niezależnie od opcji politycznej. Potrzebny stołek dla swojego, to się wyrzuca człowieka. Stopień kumoterstwa przy obsadzie stanowisk sięgnął szczytu po dojściu do władzy PiS-u z przystawkami, PO jedynie doskonali ten sam schemat.

Odnośnie nepotyzmu, to na miejscu Abgarowicza nie wypowiadałbym się. Są jeszcze ludzie, którzy pamiętają jego wyczyny z "zakupem" ziemi na dzieci, by mieć dopłaty. Z drugiej strony kto jak nie on ma krzyczeć, że nepotyzm jest cacy. W końcu biedaczyna ma pięcioro dzieci i ośmioro wnucząt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka