Dodaj do ulubionych

badanie HSG

IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 08:26
Chciałabym się dowiedzieć czy może któraś z pań miała w ciechu robione te badanie. Jeśli tak to proszę o opinie
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: badanie HSG IP: *.cnow.pl 26.10.12, 08:44
      jeśli mogę Ci doradzić... to nie rób w Ciechanowie takich rzeczy. Ze sprawami ginekologicznymi najlepiej do Warszawy. Nasi ,,specjaliści" nie mają pojęcia w tej dziedzinie...
      • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 08:57
        Dzięki, ogólnie leczę się w warszawie ale pomyślałam,że skoro to nie groźne badanie to zrobię je u nas
        • Gość: ... Re: badanie HSG IP: *.play-internet.pl 26.10.12, 11:05
          a czego chciałabyś się dowiedzieć na ten temat?? w ciechu robią tradycyjną metodą czyli wlewanie kontrastu i robienie zdjęcia rentgenowskiego. nie będę owijała ale jest to dosyć bolesne badanie. w wawce robią raczej metodą laparoskopową. jednak jeśli macie problemy z dzieckiem to niech twój partner zrobi badania ty na razie się nie katuj bo jeśli "wina " leży po jego stronie to przygotujcie się na co najmniej kilkumiesięczne leczenie.w razie czego pisz
          • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 11:54
            Właśnie chodzi o dziecko ja mam PCOS, niedoczynność tarczycy. I po monitoringu cyklu gdzie wyszło,że nie mam dni płodnych lekarz stwierdził,że zanim zacznie mnie stymulować trzeba sprawdzić drożność jajowodów. A już i tak od czerwca latam po lekarzach i chyba wymiękam.
            Tego co już chciałam się dowiedzieć to mi napisałaś a to Ty w wawie miałaś robione?
            • Gość: Tata Re: badanie HSG IP: *.play-internet.pl 26.10.12, 13:46
              Mojej żonie takie badanie wykonywał lek,Ślączka,zacytuję moją żonę JEŚLI KTÓRAŚ Z PAŃ UWAŻA ŻE TO BOLESNE BADANIE TO NIE WIEM JAKIM CUDEM CHCE URODZIĆ DZIECKO ;-)
              • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 14:34
                Wiesz w moim przypadku to nie chodzi o to czy boli czy nie, przeżyje ból. Chodzi o to aby w końcu mi pomogli
              • Gość: bb Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 15:09
                Drogi Tato! Jest to bolesne badanie! Napiszę więcej jest to BARDZO BOLESNE BADANIE! Miałam to badanie robione w ciechanowskim szpitalu kilka lat temu, bez znieczulenia i do tej pory wspominam to ze zgrozą i do tej pory mam powikłania z wodniakiem jajowodu włacznie! Do tej pory biorę silne leki przeciwbólowe i czeka mnie operacja! Lekarze z Wwy łapali się za głowy, że robione to było w taki sposób, starą metodą, na siłe, przy ogromnym bólu! Zdjęcia z tego badania są nic niewarte! Cieszę się że Twoja żona przeszła to lekko i ze śpiewem na ustach, ale nie generalizuj! Mamy XXI wiek i nie rozumiem dlaczego nie można skorzystać ze znieczulenia, także przy porodzie! Pzdr!
                Do autorki wątku: ze swojego doświadczenia radzę zrobić to badanie w Wwie!
                • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 15:57
                  Do bb dzięki za odpowiedź, czytając Twój post zdecyduje się na wawie nie chce jeszcze dodatkowych komplikacji
                  • Gość: bb Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 16:38
                    Życze powodzenia! Wierzę, że to badanie można zrobić "po ludzku". Ja nie miałam tego szczęścia. Gdybym mogła cofnąć czas, nigdy nie zrobiłabym tego badania w Ciechanowie!
                    • Gość: xx Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.12, 17:53
                      ja mam PCO i nikt nie proponował mi tak bolesnego badania ,brałam leki i po 3 miesiącach zaszłam w ciążę !!!! profesor przy porodzie powiedział że to cud ,pobierali mi materiał genetyczny do badań bo to nie możliwe żeby przy swojej chorobie zaszła w ciążę.
                      a wszystko zasługa szpitala MSWIA w warszawie i p.doktor Kryszałowicz i Jagiełło ,no i doktor Otto która mnie do nich skierowała polecam ,a jeżeli chodzi o ciechanow :7lat brania leków i nic.............................
                      • Gość: ... Re: badanie HSG IP: *.play-internet.pl 26.10.12, 19:57
                        tato- ci ty możesz wiedzieć o bólu porodowym i tegoż badania. to że twoja żona przeszła to bezboleśnie to również nie świadczy że badanie nie boli. tak samo jak poród u tej samej osoby raz boli bardziej a przy drugim dziecku może przejść beż komplikacji i bólu. wiem od osób wykonujących zdjęcie że niektóre kobiety krzyczą w trakcie podawania kontrastu
                        ja miałam robione 3 lata temu przez Slączkę tradycyjną metodą, okazało się że jest wszystko ok ale nie miałam robionego ja pisze bb na siłę. nic po tym badaniu mi się nie zrobiło. piszę że bolesne ale oczywiście wszystko do zniesienia, miałam nie takie rzeczy robione i zniosłam to bo czego sie nie robi by mieć maleństwo. mnie najbardziej bolało uszczelnianie czyli zakładanie tego całego ustrojstwa samo podanie kontrastu do przeżycia. miałam zastrzyk z ketonalu.
                        • ms49 Re: badanie HSG 26.10.12, 20:36
                          Ja miałam to badanie dwadzieścia parę lat temu, robione w Klinice Endokrynologicznej w Warszawie. Bolało potwornie, ale zapamiętałam jedno. Pani dr mnie przytuliła i powiedziała " to dobrze, że boli, bo tzn. że jajowody są drożne". Jeżeli nie są drożne, to środek cieniujący nie przedostaje się do otrzewnej i nie boli. Naprawdę dla takiej wiadomości warto, żeby bolało. Po 3 miesiącach po tym badaniu zaszłam w ciążę.
                          • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.12, 20:42
                            Do xx a możesz coś więcej napisać jak dokładnie udało Ci się dostać do tych fachowców w wawie? Ja do warszawy jeżdżę od lipca i narazie nic
                            • Gość: karolina Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 11:19
                              Dominika a możesz napisać do kogo jeździsz do wawki??ja teraz mam mieć monitoring i zastanawiamy się nad hsg,ale tylko wawa.również mam niedoczynność i biorę euthyrox25
                              • Gość: ... Re: badanie HSG IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 12:15
                                dziewczyny naprawdę nie katujcie się na razie tym badaniem.na niego nie czeka się długo a zawsze jest to ingerencja w organizm. lekarze proponują te badanie a przyczyna może tkwić zupełnie w czymś innym. wyślijcie swoich facetów na badania nasienia ( w tej chwili 50 % niepłodności leży po ich stronie i ich leczenie trwa), nasze "dysfunkcje" można wyleczyć w ciągu 2-4 miesięcy. również z tym że po HSG zaraz zajdziecie w ciążę nie wierzcie w 100 % oczywiście zdarzają się takie sytuacje ale tak jak piszę jest to dość rzadkie, my po wizytach w różnych klinikach widzieliśmy i nasłuchaliśmy się ile to właśnie facetów jest "sprawców" braku ciąży. ile facetów przychodzi na badania.
                                przede wszystkim co mogę doradzić z własnego doświadczenia to spokój- wiem że jest to trudne ale na prawdę szkoda zdrowia, spokój dziewczyny i dobry fachowiec to podstawa leczenia
                • Gość: kasik Re: badanie HSG IP: *.tktelekom.pl 30.10.12, 13:05
                  witam, ja również miałam robione to badanie w Ciechanowie. Wykonywał je dr Ślączka. wykonywane bez znieczulenia, ból nie do opisania (2x powtarzane) co jest podobno niedopuszczalne. Później powikłania i 4 dniowy pobyt w szpitalu. Z wynikami pojechałam do Warszawy, a tam lekarz (ordynator jednego ze szpitali położniczych) powiedział, że zdjęcie zrobione podczas badania hsg nadaje się do kosza i tylko niepotrzebnie się nacierpiałam. W rezultacie miałam wykonywaną kolorografie w Warszawie w znieczuleniu ogólnym - po ludzku. służę namiarem do lekarza - katarzyna622@op.pl
        • Gość: xxx Re: badanie HSG IP: *.play-internet.pl 27.10.12, 11:35
          ja miałam robione hsg w ciechanowie i nie ma sie czego bać, dają wczesniej ketonal i zaraz tego samego dnia lub na drugi dzień wychodzisz. z tego co wiem często jest wykonywane.
          • Gość: karolina Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 15:40
            wszystko zależy od zasobności portfela.
            a to co piszesz o męskim problemie nigdy nie przyszło by mi do głowy by tak obcesowo podejść do męskich spraw.jeśli staracie się o dziecko to chyba razem i obojętnie kto potyrzebuje pomocy to sprawa dotyczy was a nie to jego wina,to on musi się leczyć...wyrozumiałości troszkę,dla panów jest to naprawdę trudne zmierzyć się z własną niemocą.
            • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.12, 17:31
              Ja jeżdżę do dr. Karwackiej do gyncare w wawie (prywatnie). Bardzo fajna babka, konkretna i kompetentna. Pracuje też w klinice niepłodności więc moim zdaniem wie co robi a do tego interesuje się endokrynologią. Też biorę eutyroh ale 50, do tego dochodzi duphaston. Ale,że nie występuje u mnie owulacja to Pani doktor podjęła decyzje,że będziemy wywoływać owulacje. I powiedziałam jej,że lekarz w ciechnowie chciał mnie skierować na badanie HSG to powiedziała,że narazie poczekamy z tym badaniem
              • Gość: karolina Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 20:58
                a czy ta pani doktor robi również monitoring cyklu?
                • Gość: Mar.... Re: badanie HSG IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.10.12, 21:08
                  Ja miałam HSG w Ciechanowie 2,5 roku temu -bolało okropnie ale wytrzymałam, brałam duhpaston ale to wszystko na nic (męża badania również wyszły beznadziejne)i w tamtym roku jak odpuściliśmy to w czerwcu urodziłam ślicznego synusia mąż robił badania w InviMedzie w Wawie koszt prawie 2000zł nasze staranie to 3,5 roku tak więc Cierpliwości i Powodzenia Zyczę
                  • Gość: Ania Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.12, 22:05
                    Dominiko! Jestem po dwukrotnym badaniu HSG w Ciechanowie.Rok 1995. Drożny tylko jeden jajowód. Po tym ciąża ektopowa- po stronie tego niedrożnego. Operacja. Następnie drugie badanie 14.02.2000 HSG. Stwierdzona pełna bezpłodność. Dr Ślączka skierował mnie do W-wy na Karową, gdzie jakiś tam doktor zrobił mi "zwykłe wlewki". W porównaniu do HSG w ogóle niebolesne. Stwierdzono drożność- już wtedy tylko jednego(bo tyle zostało po Ciąży ektopowej) jajowodu. Nadmienię, że w tym czasie z badań hormonalnych wynikało: brak owulacji, za małe endometrium i inne braki uniemożliwiające zajście w ciążę. Był monitoring cyklu. Zdesperowana zapisałam się do kliniki Novum w W-wie, gdzie najpierw mieli spróbować laparoskopowo naprawić jajowód i spróbować stymulacji hormonalnej. W ostateczności in vitro. Wizyta ustalona na 13.06.2000r. Do wizyty nie doszło, gdyż 3 dni wcześniej okazało się, że spodziewam się dziecka(a przecież lekarze stwierdzili pełną bezpłodność). Urodziłam 14.02.2001 cudnego syna. Dominiko, samo badanie HSG jak się okazuje nie jest w ogóle miarodajne,bardzo boli, czy to będzie Ciechanów, czy W-wa, ale z drugiej strony nie ma pewności czy nie jest pomocne. Na pewno wiem,że niezachwiana wiara jest konieczna. Wiara w to,że się uda. Laparoskopia jest w znieczuleniu i jest to zabieg bardziej inwazyjny. Trudna decyzja, dużo poświęcenia i bólu, ale wierzę, że i Tobie się uda. Powodzenia.
                    Trzymam kciuki.
                    • Gość: karolina Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 08:13
                      heh nie bardzo wiem co właśnie kieruje lekarzami zeby odebrac wszelkie nadzieje na zajście w ciążę jeśli nie są do końca tego pewni.
                      czyli nadal trzeba wierzyć i nie poddawać się,wiara czyni cuda...
                      • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 12:15
                        Tak robi też monitoring owulacji. Ale ja chyba teraz jak zacznę brać leki na wywołanie owulacji to na monitoring będę chodzić w ciechu. Bo już dużo wydałam kasy na to wszystko a po drugie ciężko będzie mi się wyrwać z pracy od listopada więc jakby nie patrzyć to monitoring muszę robić w ciechu. Mam nadziej,że chociaż to w ciechanowie potrafią zrobić.
                        • Gość: karolina Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 12:47
                          3mam kciuki aby wszystko się ułożyło ,potrzeba tylko troszkę cierpliwości.
                          • Gość: xx Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 16:52
                            ja po wielu latach leczenia w ciech ,nic nie wiedziałam na co jestem chora ,leczyli mnie i Grądzka i Slączka i Gniado ...kilka tomografi miliony na leki (op.300zł na 10dni) i nic kompletnie nic.....
                            pytałaś jak zaczęłam otóż od PRZYCHODNI PROFESORSKO-ORDYNATORSKIEJ na ul.Waliców w warszawie u p.Otto jedna wizyta koszt 100zł i skierowanie do MSWIA od tamtej pory nawet złotówki nie wydałam wyszłam ze szpitala po 3 dniach z receptą ,leki kosztowały 8,56 jakieś nie całe 10zł ,po 2 miesiącach zaszlam w ciążę .Gdy zrobiłam test nie wiedziałam jak z przyjmowaniem leków więc zadzwoniłam do Grądzkiej co dalej ,a ona powiedziała cytat."nie rób sobie ze mnie żartów ,to nie możliwe przyjedź na usg "okazało się że jest moja córeczka !!!! dzisiaj kończy 5lat.
                            • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 17:04
                              Dzięki xx:) podniosłaś mnie na duchu.
                              Niedługo zobaczę czy u mnie będzie wystarczyło wywołanie owulacji
                            • Gość: :-( Re: badanie HSG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 17:11
                              Jeśli masz problemy endokrynologiczno - ginekologiczne szukaj pomocy poza Ciechanowem. Nie chcę opisywać swojego przypadku ani podawać nazwisk. Fachową pomoc znalazłam dopiero w szpitalu bielańskim w Warszawie.
                              • Gość: Dominika Re: badanie HSG IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 07:51
                                Ogólnie jestem całkowicie pod opieką w Warszawie ale nie dam rady jeździć na monitoring do wawy. Więc w ciechanowie zrobię mam nadzieje,że będą potrafić powiedzieć czy jest owulacja czy nie
                                • Gość: kasik Re: badanie HSG IP: *.tktelekom.pl 30.10.12, 13:55

witam, ja również miałam robione to badanie w Ciechanowie. Wykonywał je dr Ślączka. wykonywane bez znieczulenia, ból nie do opisania (2x powtarzane) co jest podobno niedopuszczalne. Później powikłania i 4 dniowy pobyt w szpitalu. Z wynikami pojechałam do Warszawy, a tam lekarz (ordynator jednego ze szpitali położniczych) powiedział, że zdjęcie zrobione podczas badania hsg nadaje się do kosza i tylko niepotrzebnie się nacierpiałam. W rezultacie miałam wykonywaną kolorografie w Warszawie w znieczuleniu ogólnym - po ludzku. służę namiarem do lekarza - katarzyna622@op.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka