Dodaj do ulubionych

Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki

IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 08:55
Mam pomysł , może zaczniemy robić zakupy tylko w sklepach , których właściciele są mieszkańcami naszego miasta ?

po co dajemy zarabiać zagranicznym marketom ?

niech zarabiają nasi przynajmniej będą z tego jakieś podatki dla miasta i kraju a tak wszystko wypływa za granicę .

Myślę tak przekornie jak na Polaka , że sukces jednej firmy czy sklepu naszego rodaka jest więcej wart niż nawet największe zyski zagranicznej biedronki lidla czy kauflandu .

zapraszam do dyskusji :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosć Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 09:38
      Nie da rady namówić Polaków do takich decyzji.
      Jest wiele powodów tego stanu rzeczy.
      Podam taki drastyczny przykład badań przeprowadzonych po słynnej nagonce na obozy pracy zwane Biedronkami.Otóż Polacy są sklonni mniej płacić za towary kosztem wyzysku kobiet tam pracujacych, bo wolą niższe ceny niż wyzsze place pracujacych tam ekspedientek.
      • Gość: d Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.12, 23:57
        a kto kupuje w tych małych sklepach ?
    • Gość: Ktoś Dyskusja IP: *.tktelekom.pl 28.10.12, 09:44
      Tylko widzisz, spójrz na ceny u naszych sklepikarzy, a ceny marketowe. No pewnie, że lepiej byłoby dać naszym zarobić. Ale np idę po mleko do tzw naszego sklepu kosztuje ok 3 zł akurat w takim osiedlowych naszym są takie ceny, a w markecie w promocji ok 2 zł i tak jest z wieloma produktami. Ją np wedline, mięso kupuje u naszych sprzedawców, ale po resztę napoje, art spożywcze,chemię itp jeżdżę do marketów, bo taniej. A jak taniej to po co przeplacac?
      Pozdrawiam
      • Gość: j Re: Dyskusja IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.12, 10:10
        dokładnie, nasi sklepikarze jakoś nigdy nie martwili się o to, że mieszkańcy kupując u nich muszą przepłacać, więc czemu my mamy się martwić o nich, właściciele osiedlowych sklepów, które teraz upadają kiedyś, kiedy nie było jeszcze marketów, dużego wyboru mieli ogromne zyski, także uważam, że już zdążyli się nacieszyć, a teraz niech się martwią...
        • Gość: ,,, Re: Dyskusja IP: *.play-internet.pl 28.10.12, 10:45
          jak bym miała pensję 4 tyś miesięcznie i tyle samo mój mąż to pewnie dawalibyśmy zarobić osiedlowym sklepikarzom, chociaż nie mogę tego powiedzieć w 100 % ale jak ma się marną pensyjkę i kredyt na głowie mam w d..e (bez urazy) sklepikarzy tylko patrzę abym miała na cały miesiąc utrzymanie i żebym jeszcze mogła odłożyć n czarną godzinę chociaż ze 100-200 zł miesięcznie; ale tak poza tym jak patrzę kto do tych biedronek kaulflandów i całej reszty marketów przychodzi wyrzutów sumienia nie mam. niestety teraz są takie czasy że każdy patrzy ile wydaje a jedzenie jest coraz droższe. ja również pieczywo, ryby i mięso kupuję w osiedlowym ale cała reszta -markety
          • Gość: A Re: Dyskusja IP: *.30.183.172.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.12, 14:37
            Wszystko rozumiem tylko zastanówcie się ile wydajecie kupując w markiecie na przypadkowe produkty ?
            Jak obliczaja sieci handlowe ponad 20% obrotu generują zakupy impulsowe czyli zamiast wydać mniej wydajesz wiecej :)
            • Gość: xxx Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 16:22
              Ja jak ide do Biedronki to kupuje tylko to, co jest mi potrzebne, a jak kogos ciagnie zeby wydawac kase na glupoty, moja rada jest taka, nie isc na zakupy glodnym.
              • Gość: ana Re: Dyskusja IP: *.30.119.196.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.12, 16:41
                z całym szacunkiem, niech martwią się sklepikarze???
                prosty tok myślenia. To chyba oczywiste, że kiedy taki sklepikarz zubożeje, jeden drugi trzeci, wowczas odbije się to na innych branżach, nie tylko spożywce. Biedne spoleczeństwo położy wiele innych branż. Moim zdaniem błędne koło.
                Albo zaczniemy wzajemnie się wspierać albo ciągnąć na dno.
                • Gość: A Re: Dyskusja IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 16:50
                  Jak sie okazuje mało kto to widzi , ciekaw jestem co będzie dalej ? Zostaną tylko markety i ludzie w nich pracujący za 900zl na 3/4 etatu ?
                  Tragedia jak dla Ciechanowa idziemy na dno - cofamy sie w rozwoju i nikt nic nie robi by to zatrzymać !
                • Gość: xxx Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 16:53
                  Czyli wspieranie ma polegac na tym ze mam byc Matka Teresa z Kalkuty i za 2 litry Coli mam dac jakiemus kupcowi 6 zl, a nie 4, zeby wspierac Polskosc ? albo kupowac tandetne, chinskie ubranka dla dzieci u Sudera po zawyzonych cenach zamiast w 5 10 15 ?
                  • Gość: Qwerty Re: Dyskusja IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 17:29
                    A może w 5-10-15 są nie chińskie ? Zawinac wam gowno w srebro i sie zajadacie ! Myślcie trochę ludzie .
                    Sieci tylko czekają na upadek wszystkich polskich firm i wtedy zobaczycie co ile kosztuje !
            • Gość: alex Re: Dyskusja IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 16:34
              Nawet jeśli te 20% to produkty kupione pod wpływem impulsu to i tak końcowy rachunek jest dużo mniej bolesny dla portfela niż zakupy w małym osiedlowym sklepie. Może przykład nie najlepszy ale proszę zwrócić uwagę np na "tradycyjne" wyroby na stoisku Olewnika w Kauflandzie i na dział mięsny z podobnymi wyrobami na hali sprzedaży. Ceny drastycznie się różnią i nie każdego jest stać by zapłacić za szynkę czy inny wyrób 5 razy więcej tylko dlatego, że pochodzi od polskiego producenta. Prawda jest bolesna ale zarówno wyroby Olewnika jak i te z Kauflandu mają w sobie te same chemiczne ulepszacze i mogą się różnic jedynie ich pochodzeniem. Dziś każdy patrzy na cenę i ta działa na korzyść wielkich sieci handlowych.
              • Gość: A Re: Dyskusja IP: *.dynamic.chello.pl 28.10.12, 16:45
                Zgadzam sie 100% to co sie dzieje działa tylko na korzyść wielkich sieci handlowych !

Czy my jako Polska czy Ciechanow coś z tego mamy ?

Zdecydowanie nic nie mamy , a jak już upadna ostatnie małe sklepy to nie będzie nawet do kogo porównać tych cen :)
                • Gość: czlowiek Re: Dyskusja IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.12, 17:10
                  A co macie z tych wszystkich sklepikarzy tzw. osiedlowych? Ktory odprowadza podatki? :) pomyslcie troche, zanim zaczniecie pisac glupoty na foum. Oni zawsze wykazuja 'kreche', nigdy nie osiagaja zysku, bo tak kreci sie biznes. Z drugiej strony, dlaczego mam wydawac wiecej u kogos tam swoich ciezko zarobionych pieniedzy, tylko dlatego, ze ten sklepikarz ma miec lepiej? Czy on sie martwi, ze wiekszosc ludzi nie ma pieniedzy? Nie, ma to gdzies, sam zatrudnia za marne pare groszy jakas biedna pania rencistke, ktora siedzi ponad norme piatek swiatek i niedziela. I jedyne co robi, to nabija sobie kiese. Niech obnizy ceny, i sprzedaje dobre produkty. Malomiasteczkowa mentalnosc. Mamy wolny kraj i kazdy idzie i kupuje tam gdzie chce. Nie zamierzam przeplacac tylko i wylacznie dlatego, ze jakis biznesman ciechanowski bedzie mial mniejsze zyski. Po prostu nie kupi nowego super auta i nie pojedzie raz na wakacje do cieplych krajow.
                  • Gość: Auriga Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.12, 23:16
                    Tu nie oto chodzi aby sklepikarz kupił nowego mercedesa a o to aby jego biznes przeżył konfrontację z zagranicznym molochem.
                    Eldorado z lat 90-tych już się dawno skończyło i drobny handel z małych miast podupada. Myślisz że taka sytuacja jest dla miasta korzystna? Badania wykazują że powstanie jednego miejsca pracy w supermarkecie powoduje likwidację ok. 3 miejsc z jego otoczenia. Czy już domyślasz się dlaczego nasi znajomi tracą pracę? Dlaczego tylu ich zmuszonych jest do wyjazdu?
                    Miejscowy sklepikarz płaci podatki (spróbuj nie nie płacić VAT-u przez kilka mies. to sam zobaczysz czym to pachnie) , zdzierają z niego czynsz, magistrat także wydusza z niego swoją dolę a kombinuje z pewnością mniej niż wyposażona w sztab prawników korporacja.
                    • Gość: Ryszard Ochucki Re: Dyskusja IP: *.205.109.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 28.10.12, 23:43
                      Biedronka swoje zyski czerpie z naiwności klientów.
                      Jak to działa?
                      Mechanizm jest prosty. Ponad 95% produktów sprzedawanych przez Biedronkę nie jest dostępna w innych sieciach więc nie można porównywać cen. Pozostałe 5% towarów które są dostępne również w innych marketach, może sprzedawać z 1% zysku. Te towary można porównać więc każdy stwierdzi że tanio. Z czego zrobione jest te 95% produktów to już inna sprawa.
                      • Gość: \\kkk Re: Dyskusja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.12, 09:42
                        Ludzka głupota i naiwność nie zna granic. Dlaczego przysłowiowa cola kosztuje w lokalnym sklepiku 6 zł a Biedrze czy kauflandzie 4 zł. nie jest to dla każdego proste do zrozumienia a co najwyżej można się dopatrzeć małomiasteczkowej zawiści bo się dorobi a to gó... prawda.
                        Więc łopatologicznie:
                        Pan Kazio z lokalnego sklepiku dostaje cole z hurtowni za ok 5,5 zł (jego zarobek straszny to aż 50 groszy) z tego podatek idzie na nasze państwo.
                        Biedra zwraca się do producenta coli że nie weźmie ich produktów jeżli nie zejdą do np. 3 zł (dla dużych firm producenci tak robią, często markety dostają niższe ceny do sprzedaży niż handlowiec oferuje lokalnemu sklepikarzowi) Biedra zarabia 1zł i podatek płaci w swoim kraju.
                        Jaki jest teg morał:
                        Pan Kazio się narobi a się nie dorobi mimo błędnego toku myślenia sąsiada, handlowiec też dostaje po 4 literach, państwo nie mam kasy na podwyżki zasiłków, dziura w budżecie, a do Portugali zapraszają na wakacje w końcu coś zostało z zakupów :)
                        • Gość: gośc Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 15:07
                          Sugerowana cena cocacoli 2l to 5.99 a 1,5l ma cene sugerowana 4,99
                          biedronkowa cocacola ma zapewne 1,25litra za 4zł

Ludzka głupota i naiwność nie zna granic. Dlaczego przysłowiowa cola kosztuje w
                          > lokalnym sklepiku 6 zł a Biedrze czy kauflandzie 4 zł.
              • Gość: Mar Re: Dyskusja IP: *.31.80.232.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.11.12, 20:29
                Ja mam taki pomysł - niech osoby nie znające się na produkcji wędlin nie zabierają glosu w tych sprawach, tak naprawdę prawdziwie dobra szynka powinna kosztować co najmniej 25 zł a kiełbvasa cienka 15 zł takie są realia wierzcie mi wiem co piszę poprostu się na tym dobrze znam.
                • Gość: gość Re: Dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 22:25
                  Z głupimi nie pogadasz na tym forum a mądrego nie trzeba przekonywać.
                  To jakie podatki w skali kraju odprowadzaja wielkie sieci na każdy milion obrotu ?
                  To może zapytajcie się Grzybowskiej jaki ona odprowadza podatek od miliona obrotu lub sklepy Społem ?
                  To może warto pamiętać ile z kazdego miliona obrotu zostaje w Ciechanowie w kasie miasta?

Czy te mądre ciechanowskie licencjaty markietuinguufff i zażondzania postarały sie o taki licencjat by przedstawić wyniki prezydentowi, radnym ,społeczeństwu miasta ?
                  Czy te ciechanowskie kanclerze i rektory jak Kolase,Wójciki coś w tym temacie zrobili ?

Pochwalcie się panowie pracodawcy ile podatków odprowadzacie od kazdego miliona obrotu i niech wardziński pochwali się ile Biedronki i inne sieci dają mu dochodu?
    • Gość: ja Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 11:15
      Wkurzyła mnie osoba , która rozpoczęła ten wątek,a co mnie obchodzą ci nasi wredni, o ciasnych umysłach ciechanowscy sklepikarze? Boja się,że pójdą na dno? a niech idą, no cały czas manna z nieba nie leci, ale żeby ludzi namawiać do bojkotu dużych sklepów? no wstydu nie ma ten kto założył ten post! daj jeden z drugim zarobić to ludzie będą kupować!!
      • Gość: ana Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.12, 11:58
        ja - skąd w tobie tyle nienawiści??? A nie zastanawiasz się nad tym, że jeżeli nasze społeczeństwo będzie ubożało, wówczas Ty, twój partner/ka bliscy zostaną bez pracy, wszak firmy będą padać. No cóż ,będziesz modlić się o 5 czy 6 Biedronkę, żeby móc usiąść tam na kasie.

Moi drodzy myślicie, że ta dyskusja ma jakikolwiek sens, poziom co niektórych wypowiedzi a zwłaszcza poprzedniej jest bliski zeru.
        • Gość: To ja Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.147.209.127.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.10.12, 12:43

Drodzy czytelnicy może byście przyjęli do wiadomości , ze 70 % ludzi pracuje w małych i średnich firmach ! Jak one padną to gdzie będziecie pracować ?

W markecie wszyscy pracy nie dostaną
          • Gość: l Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.12, 12:51
            jakoś dziwnym tafem ciechanowscy sklepikarze mają sie wyśmienicie.Codziennie po chleb nie lecisz do biedronki tylko do sklepu który jest najbliżej domu/pracy.Wpadasz po chleb to ci się przypomni że nie masz makaronu do zupy,i jeszcze śmietana by się świeża przydała...
            Nie bójcie się nie padną tak zaraz.Wyjdziesz z wielkiego marketu z bólem głowy, i ci się przypomni że ziemniaków nie wziąłeś a chleba z marketu nie lubisz więc pójdziesz do małego sklepu....
            • Gość: .... Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.play-internet.pl 29.10.12, 13:38
              Każdy ma prawo wyboru a większość idzie tam gdzie taniej,co do wyzysku w marketach to pokarzcie mi pracodawce-sklepikarza ,który płacił i płaci solidnie pracownikom ,których zatrudnia zazwyczaj na czarno po 12 godzin...smutne ale prawdziwe....
              • Gość: Autor Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 14:17
                Cudze chwalicie swego nie znacie , sąsiad gorszy niż portugalczyk z biedronki , Polak zawsze był zawistny .
                Taka cecha narodowa bezinteresowna zawiść międzyludzka !
                Jak widać sami sie zniszczymy , nie potrzeba wojny ani okupacji .
                Największy wróg Polaka to sąsiad co ma lepszy samochód lub sklepik .
                Miłego dnia w markecie
                • Gość: ... Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.range86-182.btcentralplus.com 29.10.12, 14:56
                  A ja się zgadzam z Autorem, robię zakupy u lokalnego, jak to nazywacie, sklepikarza. Nie zdarzyło mi się jescze żeby cena na pólce był inna od tej, która jest w kasie. Nie znalazłam przeterminowanego produktu, jeżeli coś po rozpakowaniu w domu, okazało się nieświeże, bez łaski sprzedawca to wymienił lub oddał pieniądze. Ciuchów w Ciechanowie nie kupuję, bo wiadomo, że wszystko z wólki... i po miesiącu nadaje się do wyrzucenia.
                  I nikt nie pyta mnie kretyńsko: "udały się zakupy?". Wiem, że ta kobieta ma to w d..pie. Kiedyś jednej powiedziałam, że nie, stanęła jak wryta, nawet nie zapytała dlaczego. Pytam ją, o to, dlaczego już to ją nie interesuje, a bo ona ma tylko pytać czy się udały, takie zarządzenie i ona musi...:/ Po co to? Wole iść do ''swojego'' sklepu i jak o czymś sobie pogadam ze sprzedawczyniami, to bynajmniej, nie będzie wymuszone.
                  A w kwestii podatków, to nie jest tak, że zagraniczny przedsiębiorca nie płaci w ich Polsce. Płaci a w zasadzie, to powinien płacić. Tylko nasi mądrzy rządzący dają takim molochom ulgi, żeby tylko weszli do miasta, bo ludzie mają pracę, no i VAT tak czy innaczej płacić trzeba, więc jakiś tam obrót pieniądza jest.
                  No i jeszcze jedna, niestety bardzo smutna prawda Autorze, "sami się zniszczymy"...
                  Miłego dnia u "lokalnego" :D
                  • Gość: Masa Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.12, 09:36
                    A ja u tych lokalnych oszustów nie będę niczego kupował ! W marketach jest minimum 50% taniej więc ci lokalni mogą mnie w nos pocalowac ! Najlepiej ńiech znikają z naszego miasta ci wyzyskiwacze i oszuści . Tylko markety dają gwarancje , ze kupujesz towar dobrej jakości . Małe sklepy dawno powinny zostać zlikwidowane po co komu takie coś , a tych śmiesznych właścicieli do roboty wysłać bo tylko siedzą i nic nie robią !
                    • Gość: wodnik Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.12, 09:53
                      Na tą chwile kończona jest budowa 4 biedronki a w planach sa w naszym miescie jeszcze 2 więc nie narzekajcie tylko głosujcie a wybory juz niedlugo
      • Gość: janka Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 10:18
        Może i prezydent miasta tak mysli,jak ty bo wyjatkowo sprzyja kupcom w tym miescie.
        Przykładów przez trzy kadencje jego rzadów można podać juz w dziesiątkach.
        Idąc tokiem myslenia tej głupawej osoby mozna by od razu podać konkretne kwoty pieniezy jakie to miasto by straciło a jednoczesnie na pomoc spoleczna by musialo wydac.
        Mozna NIENAWIDZIEĆ kupców ale oni maja rodziny które też mają isc na dno ?
        Czy rodzina Sadowskich też ma być tak potraktowana przez głupawą osóbke ?
        Czy rodzina Derbinów,,Ostromeckich .......również?
        Wielu kupców to zwolennicy PO i PiS i komu głupawa osóbko życzysz tego dna ?

Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski BiedronkiIP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Gość: ja 29.10.12, 11:15 Odpowiedz
        Wkurzyła mnie osoba , która rozpoczęła ten wątek,a co mnie obchodzą ci nasi wredni, o ciasnych umysłach ciechanowscy sklepikarze? Boja się,że pójdą na dno? a niech idą, no cały czas manna z nieba nie leci, ale żeby ludzi namawiać do bojkotu dużych sklepów? no wstydu nie ma ten kto założył ten post! daj jeden z drugim zarobić to ludzie będą kupować!!
    • Gość: gośc Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.12, 11:18
      Jaki to zatroskany ten Pan Prezydent bo udał się poza miejsce pracy o czym donoszą media.
      Są inne przykłady gdzie Prezydent udaje się by nieść hiobowe wieści albo same radosne?

BĘDĄ ZWOLNIENIA W ZKM?
      Dzisiaj (piątek, 26 października) przed południem z pracownikami Zakładu Komunikacji Miejskiej spotkał się prezydent Ciechanowa Waldemar Wardziński. Nieoficjalnie mówi się, że może dojść do zwolnienia kilku kierowców.
      www.ciechtivi.pl/
    • Gość: słuchajciePOjebani Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.12, 16:57
      To do tych co genetycznie nienawidzą kupców i chca jak Kononowicz by nic nie było.
      Przypomina mi to mentalnośc Mao Tse Tunga gdy kazano Chunczykom zabijać wróble bo wyjadają ziarna .Owszem chinczycy tak biegali po swoich polach by ptaszek nie mógł odpocząc i padał umierajacy ze zmeczenia a wtedy cepem w ptaszka.
      Ptaszków nie było , rownowaga w przyrodzie została zachwiana a Chińczycy umierali milionami z głodu.
      plamkamazurka.blox.pl/2011/09/Wojna.html
      Ot mentalność POjebanych na tym forum.
      Kogo kolejnego do odstrzału proponujesz ?
      • Gość: gość Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.xdsl.centertel.pl 02.11.12, 18:29
        Tylko w niemczech sa niemieckie markiety w portugalii portugalskie we francji francuskie a u nas wpuszczają całe to gowno i nie martwią sie ze padają małe sklepy ze z kazdej otwieranej biedronki upadnie 20 sklepow albo i wiecej mowi sie głośno tylko o tym ze nowa biedronka da zatrudnienie ..no własnie ilu osobom? 10 a tacy Panowie Kazie w ilosci 20 sztuk padną czyli bedzie -10 bezrobotnych a ze Kazie nie bądą brać towaru z hurtowni to padnie hurtownia,piekarenka itp i wzrośnie bezrobocie ,nie bedzie wpływow do budzetu to wam postawią nowe fotoradary,parkometry,kazą płącić za leczenie ,wymyślą podatki od deszczu ,śniegu i innego gó wna
        gratulacje w rozumowaniu ,niech się kazio nie bogaci tylko portugalczyk i jemu zazdroscić nie bedziemy bo czego oczy nie widzą temu sercu nie żal..
        pzdr
        • Gość: ......... Re: ...nie zapominaj... IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.12, 18:42
          encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhUTO3RiiOxz91C2mozi1qrAnshq1KOlFv66L0ZbwoTmYGXh0D4Q
          • Gość: Pracownik Re: ...nie zapominaj... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.12, 13:23
            A ja wole niech bogaci się biedronka , przynajmniej da promocje lepsze ! A ci sklepikarzy bez nowych samochodów z tego co dołożyli przez lata okradania ludzi przeżyja 100 lat . Więc nie ma co się martwić o darmozjadow !
            Co wam przeszkadza biedronka lidl i inne nie pasuje nie kupuj tam !
    • Gość: sabina Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 17:50
      Przed wojną żyd chodził po wsiach i sprzedawał igły.Żył skromnie i z tego utrzymywał rodzinę.Dzisiejszy handlowiec od razu chciałby jeździć mercedesem i mieszkać w willi.Najlepiej kosztem zatrudnianych na śmieciówki.Nie tędy droga.
      • Gość: ciekawski Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: 46.174.224.* 04.11.12, 18:04
        pytanie;dlaczego po 89 w ciechu powstała tylko panorama.kto zabronił 'sklepikarzom powołać spólkę i wybudować super sklep
        • Gość: q Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 22:46
          po 89 powstały wszystkie sklepy !!!
          • Gość: q Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.12, 22:47
            a i jeszcze jedno sklep to nie budynek !
            • Gość: zygmunt Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 00:45
              Wielkie markety wyzyskują ludzi? A Ci nasi Cieechanowsy nie wyzyskują? Więc skąd tyle narzekań na różne firmy ciechanowskie?
              Ludzie chcą kupować taniej i troszczą się o własną egzystencję.
              Jestem uczciwy bo troszczę się tak o sklepikarza jak on o mnie. Amen.
              • Gość: gostek Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 11:33
                podpisuję się pod tym obiema rękami. nikt nikogo nie zmusza do kupowania. ludzie idą tam, gdzie jest dobry towar za niską cenę. to jest normalne zachowanie i nie ma co dorabiać do tego ideologii
                • Gość: heh Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.cnow.pl 08.11.12, 14:35
                  owszem w biedronkach sa roznego rodzaju promocje, ze wzgledu na to ze kupuja bezposrednio u producenta ilosci hurtowe na sklepy w calym kraju, wiec moga negocjowac warunki, a taki sklepikarz kupuje przez posrednikow i do tego kilka sztuk, ewentualnie zgrzewek. wezcie pod uwage to, ze towar z biedronki, ktory mozemy dostac w kazdym sklepie jest tanszy ale bardzo czesto kosztem jego gramatury.
                  • Gość: roman Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.12, 18:46
                    na całym świecie markety wygrywają. jeżeli chodzi o weekendowe duże zakupy, ale małe osiedlowe sklepiki tez mają rację bytu., bo rano mało kto pójdzie po bułki i mleko do marketu. na moim osiedlu taki sklepik jest od 8 lat i prosperuje. na deptaku tez jest warzywniak i jakoś sobie radzi. chyba 2 są nawet. chwilowo cienko przędzie branża odzieżowa, bo jak kryzys to się oszczeędza na ciuchach
                    • Gość: gosc Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.xdsl.centertel.pl 09.11.12, 20:26
                      myśl globalnie działaj lokalnie
                      jesli upadną małe sklepy ,upadną hurtownie,upadną małe firmy produkujące do tych hurtowni=jeszcze większe bezrobocie=dziura w budżecie=nowe podatki
                      wiec jesli kupujesz cole w biedronce za 4 zł to licz sie z tym że zapłacisz większy vat,podatek od deszczu,parkometr,droższe paliwo,itp itd

• Gość: asdad Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.12, 20:30
                      Nie wiem skąd autor tego tekstu się urwał. Gdyby tak zlikwidowany np. w Ciechanowie wszystkie biedronki i tego typu sklepy jest ich około 7 może 8 . Mali sklepikarze by się cieszyli ? pewnie tak ! ale co z ludzmi którzy pracują w tych dyskontach. Jest to kilkanaście, kilkadziesiąt osób w każdym sklepie. A tak poza tym mamy wszyscy przepłacać żeby mały sklepikarz miał dobrze ?
                      • Gość: gosc Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.xdsl.centertel.pl 09.11.12, 21:02
                        wiesz ile sklepow pada w zasiegu biedronki?
                        w biedronce jest wszytko,lampka nocna,gacie dla babci,latarka dla dziadka itp itd
                        podatki z biedronki lecą na portugalie a z nas ciągną bo mają dziurę w budzecie i wymyślają nowe opłaty
                        w takiej biedronce pracuje około 10 osób,niech padnie 20 sklepow małych po 2 osoby w każdym to i tak minus przewaza plus
                        czytała ostatni ze przez takie masowki upadają małe rodzinne firmy ktore produkowały od lat,
                        zarcie to sama chemia -ale tani jest wiec się kupuje a potem choruje...
                        ponoć już niedługo co 3 osoba bedzie chora na raka,ciekawe tylko czy w koncu się obudzimy i przyznamy że głownym sprawcą zachorowania na raka jest to co jemy a jemy to co produkują masowki bo większosc tych co produkowła droższe ale dobre nie ma racji bytu,
                        zreszta najwazniejsze dla Ciebie jest zeby pracować za grosze bez możliwości rozwoju bo kim w takiej biedronce można zostać?
                        • Gość: wiktoria Re: Sukcesy firm z Ciechanowa vs Zyski Biedronki IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 17:30
                          W Biedronce wcale nie ma wszystkiego - wybór jest raczej skromny i dla mało wymagającego klienta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka