Dodaj do ulubionych

Pieszy na przejsciu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 18:08
Szanowni kierowcy, pieszy w mieście ma pierwszeństwo. Gdy stoi przed pasami badźcie łaskawi zatrzymać samochód... Za nieprzepuszczenie pieszego grozi mandat i punkty.
Obserwuj wątek
    • Gość: saba Re: Pieszy na przejsciu IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 18:25
      Należy zacząć budować cmentarze dla tych,którzy mieli pierwszeństwo.
    • Gość: Grazia Re: Pieszy na przejsciu IP: 213.199.253.* 29.11.12, 18:49
      Na pasach owszem ma pierwszeństwo ale jak LEZIE JAK KROWA poza nimi to już nie. Nie znaczy oczywiście, że należy taką bezwzględnie potrącić:) Są różne sytuacje zatem wątek mało ciekawy
      • Gość: ............... Re: Pieszy na przejsciu IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 19:03
        Najgorzej jak kierowca zatrzymuje się przed pasami i pokazuje pieszemu,żeby przeszedł a pieszy jak słup....kierowca rusza -a pieszy też...albo babcie rozprawiające przy przechodzeniu i wraca i idzie z powrotem ...
      • Gość: q Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 19:05
        przepuścić pieszego to trzeba jak się skręca w prawo i nie ma świateł np - jest wtedy obowiązek. ale jak jedziesz sobie prosto a on stoi 1 m od jedni to możesz go przepuścić wyłącznie z grzeczności. A jak już jest chociażby jedną nogą na pasach to chyba logiczne że musisz się zatrzymać. Szkoda że w zimę i w deszczową pogodę piesi wychodzą Ci praktycznie przed maskę wtedy musisz ostro hamować.......
      • Gość: szoferek Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 19:06
        Grazia ma rację. Bardzo często widzi się - głównie starsze osoby - nieporadnie przebiegające przez jezdnię w niedozwolonym miejscu. Drugą sprawą jest tzw wtargnięcie. Chyba zbyt wiele osób jest przekonanych o swojej świętości na pasach. Oczywiście pieszy ma pierwszeństwo ale w przypadku gdy samochód ma możliwość wyhamowania przed pasami.
    • Gość: kierowca Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 19:12
      A co do tego ma miasto?
      Pieszy znajdujący sie już na pasach, ma zawsze pierwszeństwo, nie ważne czy w terenie zabudowanym, czy poza.

A takie rozumowanie jakie przedstawił autor wątku prowadzi do nieporozumień i niebezpiecznych sytuacji. Pieszemu nie wolno wtargnąć przed pojazdem czyli wymuszać gwałtowne zatrzymanie.

Art. 13.
      1. Pieszy, przechodząc przez jezdnię lub torowisko, jest obowiązany zachować
      szczególną ostrożność oraz, z zastrzeżeniem ust. 2 i 3, korzystać z przejścia dla
      pieszych. Pieszy znajdujący się na tym przejściu ma pierwszeństwo przed pojazdem.
      8. Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście
      na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio
      do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest
      rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.

Art. 14.
      Zabrania się:
      1) wchodzenia na jezdnię:
      a) bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych,
      b) spoza pojazdu lub innej przeszkody ograniczającej widoczność drogi;

Art. 26.
      1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować
      szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pieszemu znajdującemu
      się na przejściu. (a nie przed przejściem).
      2. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić
      pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi,
      na którą wjeżdża.

Art. 26.
      7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego
      znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący
      jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

Kilka podstawowych zasad dla pieszych na pasach:

1. Przed wejściem podstawowy odruch: głowa w lewo - prawo - lewo, czego uczą już w przedszkolach.

2. Jeśli pojazd jest daleko, wchodzimy na pasy.

3. Jeśli pojazd jest blisko, oceniamy czy kierowca zdąży się zatrzymać.

4. Nie wchodzimy kierowcy przed maskę, bo nie tylko grozi to mandatem, ale potrąceniem.

5. Z tego samego powodu nie wbiegamy na przejście.

6. Dochodząc do środka jezdni jeszcze raz upewniamy się, czy nie nadjeżdża pojazd.

7. Na pasach idziemy w miarę równym krokiem (chyba że idziemy o lasce lub kulach).

8. Jeśli ulica jest dwujezdniowa, przedzielona wysepką , zasady te stosuje się oddzielnie dla każdej jezdni.

9. Jeśli jednej jezdni nie przejdziemy na zielonym świetle, na przejście drugiej jezdni musimy poczekać na następne zielone światło.
    • Gość: gość Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 19:36
      Nagminne jest wchodzenie pieszych na pasy bez obejrzenia się, a rowerzyści też potrafią śmignąć 30-40 km/h po przejeździe dla rowerów nie zwalniając
      .
      • Gość: Pytająca Re: Pieszy na przejsciu IP: *.play-internet.pl 29.11.12, 19:57
        Mam małe pytanko odnośnie przejścia dla pieszych-ścieżki rowerowej koło Kauflanda,jest tam ścieżka rowerowa a obok przejście dla pieszych...czy rowerzysta ma obowiązek zejścia w tym miejscu z rowerka i przejście tak jak każdy pieszy -czy może tam przejechać?
        • Gość: mieszkaniec Re: Pieszy na przejsciu IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.12, 20:08
          może przejechać, to jest przejazd dla rowerzystów więc wolno jechać.
          • Gość: G Re: Pieszy na przejsciu IP: *.dynamic.chello.pl 29.11.12, 20:36
            pieszy w sytuacjach określonych też może wymusić pierszeństwo.......tylko kara dla pieszego jaka jest? a jaka dla kierowcy?
            • Gość: Roo Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.12, 21:12
              Ciechanow jest pelen kierowcow chamow, prostakow i ignorantow, dlatego piesi nadal beda stali godzine przed przejsciem zanim jakas samochodowa swieta krowa ich przepusci. Ja dzisiaj widzialem jak na przejsciu, w deszczu stala kobieta z dwojka dzieci, jedno trzymala na rekach i zadna kierujaca szumowina sie nie zatrzymala!
              • Gość: przepuszczajacy Re: Pieszy na przejsciu IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 00:27
                Panie Roo takich chamów jest wszędzie pełno i nie przypisuj tego tylko do Ciechanowa.
              • Gość: racja Re: Pieszy na przejsciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.12, 08:34
                jestem mieszkańcem Ciechanowa napływowym nie uważam sie za Ciechanowianina bo tak nigdy nie będzie gdyż moje serce zostało w moim mieście Płocku i powiem wam że tutaj i na forum i waszym mieście jest pełno jadu syfu i drobno mieszczeństwa oraz ludzkiej zawiści i chamsttwa, ludzie na wsi chyba się lepiej zachowują !!! jesteście sto lat za murzynami,
                kązdey każdego obgaduje przypina łatkę

a spojrzyj człowieku na siebie czy ty taki jesteś doskonały i bez skazy !!!!!!!!!!
                a wracając co tematu to piesi rzeczywiscie zachowują sie jak stare krowy bo wchodzą gdzie chcą po drodze a jak człowiek ma zielone swiatło (kierowca auta) to i tak wchodzą na czerwonym nawet na patrząc , szczególnie rano Jaśnie Państwo zaspane chodzi po Ciechanowie i uważa sie za bogów !!!!!!!!!!!!!!

w Mławie podobne zachowanie jest...
                wystarczy pojechać do cywilizowanych miast np. Łódź Płock Wawa Kraków Poznań Gdańsk
                i można zobaczyć różnicę

Ciechanowiacy nie bądźcie tacy smutni i zgredliwi to nie te czasy !!!
                obudźcie sie bo inaczej to zostaną tutaj tylko stare babki w tym mieście
                co miałem powiedziec napisałem
                hejo !
                • Gość: ja Re: Pieszy na przejsciu IP: *.30.43.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.11.12, 09:57
                  ja codziennie chodzę pzez pasy na Armii Krajowej i jak nie wymusisz to możesz stać i stać bo przecież tam jest ładny odcinek żeby się rozpędzić i jechać nie patrząc na innych.A jak się znajdzie kierowca który cie przepuści to często pasem obok jedzie wariat który chamuje w ostatniej chwili albo przeleci pod samym nosem i jeszcze oburzony wielce.Więc trochę wyobrażni kierowcy !!!
                  • Gość: mm Re: Pieszy na przejsciu IP: *.sin.nokia.net 30.11.12, 10:45
                    jak
                    juz takie temat to ja mam pytanie. jak mam przejsc przez pierwszy dla
                    pieszych ktore jest bardzo blisko skrzyzowania /na wojska polskiego/,
                    jesli ustanie na nim samochod ciezarowy i stoi 5 minut bo wyjechac nie
                    moze bo korek? bardzo czesto tak jest.
                • Gość: Roo Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.12, 10:10
                  To badz laskaw wrocic do swojego plocka, krakowa czy innej stolnicy, i tam jezdzic ludziom po palcach. Pokazales w swoim poscie klase i kulture. Jezdzisz moze na plockich blachach? Chetnie wystawie ci swoj hak gdzies przed przejsciem:))
                  • Gość: :) Re: Pieszy na przejsciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.12, 21:14
                    niestety nie, mam DW :)) pozdrawiam
                • Gość: xxx Re: Pieszy na przejsciu IP: *.dynamic.chello.pl 30.11.12, 21:41
                  Odezwal sie Ploccczanin, gdzie pieszych wyjatkowo sie nie przepuszcza, wielokrotnie wiem z autopsji hehehe. Bron sobie kierowcow chamow dalej.
                  • Gość: aaa Re: Pieszy na przejsciu IP: 46.174.224.* 01.12.12, 10:31
                    Ciechanów to wiocha
    • Gość: pieszy Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 08:51
      przestańcie jeździć samochodami.
      • Gość:   Re: Pieszy na przejsciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.12, 15:02
        Chyba muszę zacząć wozić bejsbola, bo jak widzę pustą drogę, pieszy stoi przed pustym przejściem, patrzy w niebo a kiedy nadjeżdżam wchodzi nagle na pasy to mi się pałka w kieszeni otwiera. Stanie i plotkowanie przy przejściu jest zabronione. W niektórych miastach strefa wejścia na pasy jest specjalnie oznaczona. A jak już się kogoś przepuści to krok paradny jest nieuzasadniony. Niektórzy upajają się tym pierwszeństwem na pasach i idą jak żółwie mimo, że na inwalidów nie wyglądają. Wbieganie na pasy kiedy osoba którą przepuszczamy już z nich schodzi też nie jest ani mądre ani bezpieczne. A jak już o pasach to niektórym rowerzystom można milion razy do głowy wkładać, że przez przejście się IDZIE prowadząc rower. Jak już się tak nabuzowałem to jeszcze nakrzyczę na pieszych w burych ubraniach, bez odblasków idących skrajem jezdni i rowerzystów którzy poskąpili nawet na światełko odblaskowe. Jak Wam życie niemiłe nie wciągajcie w to niewinnego kierowcy. W okolicy Przasnysza ostatnio były 2 śmiertelne potrącenia i do niektórych dotarło. Aż miło się patrzy kiedy rowerzyści nawet w dzień jeżdżą w kamizelkach odblaskowych. To nie obciach, to dbałość o własne życie i spokój kierowców. Ostatnio wprowadzono obowiązek posiadania lampki tylnej przy rowerze. Moim zdaniem nikt tego nie respektuje i nikt nie egzekwuje. Obowiązek chodzenia i jeżdżenia na rowerach po zmroku z elementami odblaskowymi jest dla mnie oczywisty ale żeby przepchnąć takie prawo trzeba jeszcze kilkaset unicestwionych istnień albo minister transportu musi trafić na pieszego który wpadnie mu do auta przez przednią szybę. Sorry za OT ale wolałem napisać raz konkretnie wszystko co mnie boli w zachowaniu świętych i czarnych krów na drodze.
        • Gość: ja Re: Pieszy na przejsciu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.12, 23:21
          "dajcie se siana " i tyle w tym temacie
        • qwer.ty.23 popieram i tyle w temacie ,, bt. 01.12.12, 23:50
          .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka