Dodaj do ulubionych

Podwyżki w SML-W "Mazowsze"

IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.13, 15:20
Mające obowiązywać od 1 września stawki czynszu będą wyższe od obecnych o około 10%. Jakie są przyczyny tak drastycznych podwyżek? Tylko około 1/3 to czynniki niezależne od Spółdzielni (podwyżka opłat za śmieci), pozostałe spowodowane nieudolnym zarządzaniem!!!
Przede wszystkim podniesienie zaliczki na koszty dostawy ciepła. Zgadzam się, że tegoroczna zima była długa, ale jednocześnie nie było takich mrozów, jak w dwóch poprzednich latach. Ilość zużytego ciepła jest więc tylko częściowo spowodowana niekorzystną aurą. Główną przyczyną jest likwidacja podzielników. Sądy trzech instancji (Okręgowy, Apelacyjny i Najwyższy) wypowiedziały się w sposób bardzo jasny, że w sytuacji naszej Spółdzielni podzielniki są najlepszą metodą rozliczania kosztów ciepła. Zarządowi jednak taka metoda wyraźnie nie pasuje, poza tym nasi "genialni" prezesi wiedzą przecież lepiej, niż jacyś tam sędziowie nawet Sądu Najwyższego. Zresztą to ich Spółdzielnia i nikt im nie będzie rządził ani dyktował, co mają robić.
Najpierw więc w nowym regulaminie wprowadzono zapis, że lokatorzy za podzielniki muszą zapłacić jednorazowo (300-400zł za mieszkanie), choć wcześniej była deklaracja, że firma obsługująca podzielniki będzie pobierała roczną opłatę w wysokości około 9 zł od każdego podzielnika.
Drugi kontrowersyjny zapis to podział na tzw. części wspólne zużytego ciepła i rozliczane z podzielników. Określone one zostały po połowie. Czyżby powierzchnia klatek schodowych i piwnic stanowiła aż 50% powierzchni budynku? Kpiny.
Trzeci zapis to konieczność zadeklarowania chęci korzystania z podzielników przez co najmniej 70% mieszkańców danego budynku.
Co najdziwniejsze, po okresie składania deklaracji w ubiegłym roku ostatni zapis zniknął całkowicie z Regulaminu, a w drugim 50% zmieniono na 30%. Pozostawiam to bez komentarza.
Teraz sprawa wzrostu kosztów eksploatacji. Co się na nie składa? Płace (te, o ile mi wiadomo, nie były podwyższane już od kilku lat), materiały biurowe (sam z nich korzystam i nie widzę znaczących podwyżek cen, a niektóre nawet tanieją), koszty sądowe (no, te rzeczywiście wzrosły dzięki decyzjom Zarządu o apelacji czy skarze kasacyjnej w sprawie podzielników. Tylko za skargę kasacyjną adwokat skasował ponad 2000, nie licząc kosztów postępowania).
Ja na pewno zaskarżę do sądu uchwałę w sprawie regulaminu ciepła jako niezgodną z ustawą Prawo energetyczne i zasadami współżycia społecznego. Zażądałem od Rady Nadzorczej szczegółowego uzasadnienia podwyżki opłaty eksploatacyjnej. Jeżeli będzie ona budziła ona moje wątpliwości, również ją zaskarżę i wtedy podwyżka nie będzie mogła być wprowadzona przed zapadnięciem prawomocnego wyroku w sprawie.
Poza tym zawiadomienia, które otrzymaliśmy nie spełniają wymogów prawnych. Przy punktach informujących o podwyżce kosztów eksploatacyjnych oraz o podwyżce zaliczki na koszty centralnego ogrzewania powinna znaleźć się informacja o możliwości zaskarżenia uchwał. Jej brak sprawia, że informacje te, w związku z brakami formalnymi, nie mają mocy prawnej, namawiam więc do płacenia po 1 września czynszu według dotychczasowych stawek.
Drodzy Państwo! Jak długo jeszcze pozwolicie na takie szastanie Waszymi pieniędzmi? Jak długo jeszcze będziecie tolerować kumoterstwo i politykierstwo? Przecież Spółdzielnia de facto jest w tej chwili nie własnością wszystkich członków, ale własnością wąskiej grupy ludzi mających wspólne interesy czy to ekonomiczne, czy też polityczne (albo raczej politykierskie). Czy chcecie czekać, aż czynsze będą pięciocyfrowe? Może już najwyższy czas walnąć pięścią w stół i powiedzieć: Dość!!! Może już dojrzeliśmy, aby zwołać Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie, Wybrać Radę Nadzorczą, która będzie reprezentowała interesy członków a nie Zarządu i powołać Zarząd złożony z operatywnych fachowców, a nie nieudolnych politykierów? Możemy to zrobić. Musimy tylko chcieć i przede wszystkim działać wspólnie. Ja sam niewiele mogę osiągnąć. Zapraszam więc do współpracy. e-mail: a.kraszewski@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: spółdzielca Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.13, 22:16
      ...i co członkowie spółdzielni? Nie podoba się pomysł? Cisza w temacie?
      Nie chcecie zmian?
      • Gość: cdjhy Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.play-internet.pl 24.05.13, 22:34
        można założyć wspólnotę i wypisać się z tej spółdzielni? W nowych blokach bez spółdzielni ludzie oprócz swoich rachunków płacą tylko za sprzątniecie klatek i odśnieżenie, a tu miesięcznie z 500 zł czynszu, 400 tak naprawdę nie wiadomo za co się płaci. System rozliczania ogrzewania to porażka, był o to szum i nic się nie zmieniło, jak ludzie mieli podzielniki to rozsądnie korzystali z ogrzewania, a teraz to każdy rozkręca na maxa i otwiera jeszcze okno w mrozy.
        • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 25.05.13, 08:08
          Zgadza się, ale prezes i jego zwolennicy mają w tym swój cel. A pozostali członkowie spółdzielni są bierni i po prostu pozwalają się okradać.
          • Gość: % Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.play-internet.pl 25.05.13, 20:01
            fajne stawki tych nowych czynszów, właśnie dostałam. Odkąd tu mieszkam (7 lat) moja pensja nie wzrosła znacznie, może jakieś 10 -15 zł/ m-c, a czynsz wzrósł o ok. 30%. Trzeba będzie się stąd zwijać, będę przynajmniej płaciła sama za siebie, bez dopasania prezesów.
            • Gość: gosc Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.13, 09:26
              wg oswiadczenia majatkowego za 2012 r ten pan zarobił ok,120.000,-(z zatrudnienia) ,czyli
              ok.10 tys. m-cznie. całkiem niezła pensja jak na biedny Ciechanów.
              • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 26.05.13, 11:14
                No tak, naszemu Prezesowi Rada Nadzorcza nie żałuje kasy. Przecież za tak wybitne osiągnięcia w zarządzaniu Spółdzielnią trzeba mieć i godne wynagrodzenie. A że realne zarobki członków zamiast rosnąć - spadają? Kogo to obchodzi. Ważne, że zwolennicy Prezesa mogą się dogrzewać kosztem najuboższych członków, że więcej zarabia PEC będący Spółką komunalną, a tym samym Prezydent Wardziński jest zadowolony, bo to większe wpływy do kasy miasta. Pewnie naszego Prezesa nawet czasem po ramieniu poklepie.
                A członkowie? Brak wiary w to, że można coś zmienić powoduje, że bezwolnie pozwalają się wykorzystywać. Uwierzcie mi jednak, można zrobić dużo, trzeba tylko chcieć. Naprawdę możemy się pozbyć naszych prezesów, jesteśmy dużo silniejsi niż jego zwolennicy. Wystarczy tylko zewrzeć siły.
                • Gość: Adams Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.13, 19:41
                  Myślę, że poinformowanie w jaki sposób można się pozbyć choć 1 z prezesów zachęci niektórych do podjęcia pewnych kroków, sam chętnie pomogę w kwesty wywalenia "figuranta". Mazowsze jest jedną z mniejszych spółdzielni a zatrudnia 2 prezesów !!! Śmiech na sali !! co oni qwa po plecach się na wzajem drapią??!! czy od pon. do piąt. zastanawiają się w jaki sposób przetrwać kolejne walne zgromadzenie ??!! To mieszkańcy spółdzielni są ich pracodawcami !!! czy wasz szef jest równie wyrozumiały jak wy dla pracowników spółdzielni ??!!
          • Gość: a_samo_a Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.13, 22:18
            Bierność jest kwintesencją ciechanowian. Lepiej się nie narażać, bo przecież można komuś podpaść. Lepiej dać się kantować. Tak jest wygodnie i bezpiecznie.
            • Gość: mamuśka Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 14:39
              Bycie członkiem tej cudownej spółdzielni to 200zł- wpisowe. Moje pytanie za co??? Ale ok. Jak tylko otrzymam pismo o podwyżce to wpisuję się na listę członków tej spóldzielni i będę Was czynnie wspierać. W Mazowszu za ponad 60m2 czynsz 600zł, W TBS(mieszkanie własnościowe) i jest wspólnota-65m2 350zł -w tym jest woda. Więc co to za polityka i gdzie idą te pieniądze?
              • Gość: gosc Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 15:23
                we Wspólnocie nie ma armii urzednikow, prezesów i innych ....
                a w czynszu 350 jest woda zimna, ciepła i centralne ogrzewanie itd..
              • Gość: Adams Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 19:15
                ilu jest tych pracowników spółdzielni będących na "tak", jak dużo głosów brakuje żeby przeforsować niedobre dla spółdzielni decyzje, np. wywalenie jednego prezesa ? Autor tematu jest widzę wtajemniczony więc może przybliży te informacje...... Strzeżcie się pracownicy spółdzielni bo za 200 zł wpisowego będę siedział cały dzień z Wami w biurze i patrzył Wam na ręce w celu sprawdzenia czy przypadkiem nie jest was za dużo ...... bo członek spółdzielni MA TAKIE PRAWO !!!
                • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 27.05.13, 20:17
                  Cieszę się, że są jednak ludzie gotowi do działania. Ilu trzeba głosów, aby odwołać najpierw Radę Nadzorczą, a później Zarząd? Prezes ma niewiele ponad 100 twardych popleczników, do odwołania Rady potrzeba 2/3 obecnych na Walnym, a więc musiałoby - oprócz zwolenników prezesa - przyjść jeszcze około 200 członków. Chyba, że doczekamy do przyszłej wiosny. Kończy się kadencja Rady i nową wybierać będziemy zwykłą większością głosów. Tylko obawiam się, że do tego czasu emocje po podwyżkach przeminą i ludzie znów machną na wszystko ręką.
                  • Gość: Adams Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.13, 20:26
                    no to ja jestem już podłamany 200 osób ??!! ile jest w tej chwili wszystkich członków ?? podejrzewam że za mało a nie mówiąc o tym aby wszyscy przyszli na godz 14 kiedykolwiek w tyg. od pon do piąt. a przecież godzi termin walnego wybiorą sobie sami prezesi tak aby jak najmniej członków mogło przyjść.
                    • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 27.05.13, 21:57
                      No, nie koniecznie. Członków jest ponad 1500. Jeżeli uda się zebrać ponad 300 podpisów pod żądaniem zwołania walnego (już raz taka sztuka się udała) to my wyznaczamy termin walnego (dzień. godzinę), a nasi genialni prezesi muszą się dostosować.
                      Mamy jeszcze inną alternatywę. W roku 80 zdarzyło mi się zastosować bardzo skuteczne narzędzie - taczkę. Dyrektor w firmie więcej się nie pojawił. Nooo, ale to chyba już nie te czasy. Podobno mamy demokrację.
                      • Gość: mieszkaniec Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.matcom.com.pl 27.05.13, 22:22
                        Problem jest w tym ,że jakaś część członków spółdzielni to są pracownicy tej że spółdzielni.więc niema co się dziwić że tak głosują za zarządem, każdy chce dziś pracować. Pracownikom spółdzielni a zarazem członkom odpowiada godzina zebrania,odbierając numerki do głosowania jest sprawdzana lista obecności,
                        • Gość: Na zdrowy rozum Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.13, 06:04
                          Szanowni Państwo.
                          Zostawmy Prezesa i jego świtę,z czasem sami zrezygnują.
                          Alternatywą jest wspólnota mieszkaniowa. I tu zaczyna się problem.
                          Brak akcji informacyjnej. Co to za twór, a ile będę płacił, co z podziałem terenu, majątku, ewentualnie długu spółdzielni, dostępem do np. placu zabaw, pojemników na śmieci, itp. Jaki procent lokatorów jest wymagany przy założeniu wspólnoty, co z resztą lokatorów, komu płacą czynsz.
                          Ludzie z braku tej wiedzy po prostu boją się aby nie wpaść w jeszcze większy dołek. Bez akcji informacyjnej możemy sobie tylko pogdybać. A czy przypadkiem nie ma firm które zajmują się wyodrębnieniem wspólnoty ze SM w zamian za późniejsze administrowanie wspólnotą.
                          Krótko mówiąc : Jak to się robi ?
                          Sporo wspólnot w Ciechu już powstało, a może by tam zasięgnąć języka ?
                          Korzyści są, to pewne. Kwestia organizacji i przejścia tego bałaganu organizacyjnego.
                          • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 28.05.13, 06:59
                            Masz rację, to byłoby rozwiązanie. Jest jednak kilka problemów:
                            1. Nie wszystkie mieszkania w Spółdzielni to lokale własnościowe, są również lokatorskie. Co z tymi członkami?
                            2. Koszty. Dotyczą one członków posiadających mieszkania spółdzielcze własnościowe. Chodzi o założenie księgi wieczystej i kilka innych formalności. Z tego, co się orientuję, byłoby to jakieś 800-1000 zł. Czy wszystkich na to będzie stać? Przecież wiele osób nie zdecydowało się na powrót do podzielników, bo Zarząd zrobił prosty ruch - zamiast opłatę za nie włączyć do corocznej opłaty za obsługę podzielników, zażądał jednorazowej opłaty za nie (300-500 zł od mieszkania). Mam więc wątpliwości, czy dostateczna ilość osób zdecyduje się na poniesienie kosztów 2-3 razy wyższych.
                            Natomiast sądzę, że nie będzie żadnych problemów ze znalezieniem firmy, która zajęłaby się załatwieniem formalności w zamian za przekazanie jej w przyszłości administrowania wspólnotą. Jest w Ciechanowie kilka profesjonalnych firm.
                            Dla zainteresowanych wspólnotami podaję link do tekstu ustawy o własności lokali i forum na temat wspólnot.
                            wspolnota.net.pl/ustawa/ustawa-wlasnosci-lokali-caly-tekst-t7002.html
                            • Gość: do pana k Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.13, 08:37
                              zapomiał pan napisać,że w 2012r miały miejsce 2 podwyżki cen i opłat za ciepło.1 od stycznia,druga od sierpnia.jeżeli zada pan sobie trochę trudui wyliczył skutki tych podwyżek to zmienilby pan pogląd,że wzrost zaliczek to wyłączny efekt likwidacji podzielników.sezon grzewczy 2012\2013 trwał pełne 7 miesięcy,a jeśli sięgnie pan do średnich teperatur to ponownie okaże się,że ponownie nie jest pan obiektywny.ostatnia uwaga w moim mieszkaniu koszty ogrzwania i opłata stała za ciepło na cele cwu przekroczyły 50 procent kosztów, nie licząc kosztów zimnej wody i ścieków oraz opłaty za ilość cwu
                              • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 28.05.13, 09:08
                                Zgadza się. W tym roku miały miejsce dwie podwyżki, z tym, że jedna z nich była spowodowana podwyżką cen ciepła i na to Zarząd nie miał wpływu. Mam też średnie temperatury za miesiące wrzesień 2012 - marzec 2013 z IMiGW mierzone w Mławie (najbliższy Ciechanowa punkt pomiarowy. Średnia miesięczna temperatura w tych miesiącach w porównaniu z analogicznym okresem z lat 2011/2012 była o blisko 5 st. C wyższa.
                                Zgadzam się, że tegoroczna długa zima była przyczyną wyższych kosztów ogrzewania, ale biorąc pod uwagę zwroty zaliczek za ogrzewanie w latach, gdy były jeszcze podzielniki można stwierdzić, że przy takim samym gospodarowaniu przez lokatorów ciepłem zaliczki spokojnie by wystarczyły i podwyżka nie byłaby potrzebna. Natomiast w tej chwili większość rozumuje w ten sposób: sąsiad się na pewno ostro dogrzewa, a ja będę oszczędzał i płacił za niego? Przykre to, ale prawdziwe. Nadal więc twierdzę, że Prezes i sprzyjająca mu grupa członków w sposób bezczelny i bezwzględny nami manipulują i mam nadzieję, że potwierdzi to Sąd.
                                • Gość: mamuśka Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.13, 10:24
                                  Trzeba zacząć od tego ze spółdzielnia wprowadza w błąd lokatorów mówiąc że nie mozna założyć KW jeśli jest kredyt i potrzebna jest zgoda spółdzielni. G.... prawda. wystarczy złożyć wniosek do sądu- koszt ok 200 zł i po sprawie. Jestem za wspólnotą mieszkaniową. Ode mnie z domu będzie 2 członków spółdzielni. Potrzebujemy tylko znawcy tematu i do przodu
                                  • Gość: ja Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.05.13, 22:05
                                    ja mam już dosyć tego bałaganu w naszej spółdzielni ! oszukują nas na każdym kroku żeby tylko sobie kieszenie napychać . Ciągle podwyżki wymyślają , a nic pozytywnego w zamian a o co człowiek poprosi to ze wszystkim jest problem. Ludzie otwórzcie oczy i się zmobilizujcie bo płacimy dużo a otrzymujemy bardzo mało.Więc zróbmy porządek w końcu !!!
                                    • Gość: do pana k Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.13, 08:49
                                      nie pisałem o zmianie zaliczek na ciepło.pisałem o 2 powyżkach ciepła w ciechanowie.jeżeli ustali pan wzrost cen od 1 stycznia w porównaniu do cen 31 grudnia,a następnie skutki podwyżki od sierpnia to pojawi się panu ciekawa wielkość.
                                      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 31.05.13, 11:41
                                        Zgadza się, w ubiegłym roku były dwie podwyżki cen ciepła, ale towarzyszyły im podwyżki zaliczek na koszty ogrzewania. A więc tegoroczna podwyżka nie ma z tym nic wspólnego i proszę nie mydlić ludziom oczu. Podwyżka zaliczek na koszty ogrzewania i koszty eksploatacji to w 75% efekt czasami nieudolności, ale jednak w większości celowego działania Zarządu na szkodę większości członków Spółdzielni.
    • Gość: Henry Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.lte.plus.pl 30.05.13, 12:06
      Nie pasuje wam prezes ?

WYWALCIE GO ...

Za waszą kasę się jeszcze szarogęsi ...

A tak symbolicznie powinniście go na taczce wywieźć ...

A może sprawdzicie jego "przetargi" ?

Jak wam spółdzielcy ... robi ocieplenie budynków "niby tanie" na 2cm-5cm a nikt w domu prywatnym nie schodzi poniżej 10cm grubości ... a sami za to płacicie ...

Teraz czytam że znowu problem rozliczeń , który z tego co pamiętam sięga lat 90-tych...

Zróbcie porządek i tyle ... , a nie się jąkającego ofermy "boicie" , on pracuje dla was, nie wy dla niego ...

Henry
      • Gość: Na zdrowy rozum Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 14:54
        Wywieziemy jutro. No, może w poniedziałek.
        A Henry'ego na prezesa.
        Toż to wulkan energii. Raz dwa zrobi porządek.
        • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 30.05.13, 16:06
          Drodzy Państwo. Fakt, że w jednym z poprzednich postów wspomniałem o skuteczności taczki jako narzędzia odklejającego od stołka nie oznacza, że namawiam do stosowania takowych metod. Zresztą obawiam się, że w naszym przypadku skutek nie byłby aż tak pewny. Jedynym rozsądnym wyjściem jest Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie lub czekanie do wiosny na następne Walne, liczne przybycie i zastosowanie demokratycznych, przewidzianym prawem procedur.
    • Gość: Gość Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.13, 19:04
      Większość jest za zmianami ale niestety rzeczywistość jest taka, że każdy narzeka na brak czasu więc nie widzę osób chętnych które chciałby się zając wydzieleniem wspólnoty, zbieraniem podpisów, zaangażowaniem się w proces zmiany na wspólnotę itp. Jeżeli będzie kiedykolwiek, ktokolwiek się pytał całą gębą jestem zaaaaaa "odklejeniem prezesów od stołka". pozdrawiam
      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 30.05.13, 20:16
        W takim razie w czerwcu spróbuję zainicjować akcję zbierania podpisów pod Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniem, aby mogło się ono odbyć we wrześniu. Liczę na pomoc oburzonych członków i propozycje porządku obrad oraz kandydatury do Rady Nadzorczej. Postaram się, aby informacja ta trafiła do wszystkich członków. Osoby mogące pomóc, proszę o kontakt: a.kraszewski@gazeta.pl
        • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 01.06.13, 13:47
          Ponieważ w poprzednim poscie zadeklarowałem, że zainicjuję zbieranie podpisów pod żądaniem zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia, proszę o wskazówki, w jakim dniu tygodnia i godzinie powinno się takie Walne odbyć. Taką informację musimy w żądaniu zamieścić, gdyż inaczej Zarząd wyznaczy taki termin, który tylko jemu i jego zwolennikom będzie pasował.
          W proponowanym porządku obrad oprócz standardowych punktów (wybór prezydium, komisji) proponuję umieszczenie punktów:
          - odwołanie członków Rady Nadzorczej
          - wybór Rady Nadzorczej
          - zmiany w statucie (ułatwienie odwołania członków Rady Nadzorczej i Zarządu, wykreślenie zapisu, że członkowie Zarządu muszą być członkami Spółdzielni).
          - podjęcie uchwały obciążającej członków Zarządu i Przewodniczącego Komisji GZM kosztami postępowania sądowego w sprawie Regulaminu rozliczania kosztów ciepła
          Jeżeli są jeszcze jakieś propozycje do porządku obrad, to bardzo proszę o ich zgłaszanie, podobnie jak proponowanych terminów Walnego na pocztę: a.Kraszewski@gazeta.pl
          • Gość: lokatorka Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.13, 22:05
            Wydaje mi się, że najlepiej będzie około 18.30 czy 19.00. Mi w zasadzie pasuje każdy dzień tygodnia.
            • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 02.06.13, 17:33
              Obawiam się, że to jednak zbyt późno. Takie Walne potrwa co najmniej 4-5 godzin, mogłoby skończyć się nawet po północy. Natomiast sobota jest dniem, gdy ludzie są przed południem wolniejsi i łatwiej im będzie wygospodarować kilka godzin. To oczywiście tylko moja opinia, czekam na inne. Pozdrawiam
              • Gość: 1954a4 Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: 213.199.253.* 02.06.13, 19:50
                Tak ,rób w sobotę .Wtedy nikt nie przyjedzie i Twój obecny prezio będzie zadowolony.Jeżeli naprawdę chcecie odwołać prezesa to nie ma znaczenia godzina i dzień.Musisz mieć poparcie , a tak to do tej pory para w gwizdek.
                • Gość: ja Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.06.13, 20:43
                  ja uważam że powinna byc to godz. 16,30 lub 17.00 piatek wtedy wiekszość jest juz po pracy , a jesli nie to godz. czy dwie można się urwać dla naszego dobra. Możemy wtedy podyskutować nawet i do godz. 21 . OBY ŻYŁO NAM SIĘ LEPIEJ !!!
                • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 02.06.13, 22:26
                  Dzięki za wsparcie. Proszę o podanie kontaktu na pocztę a.kraszewski@gazeta.pl wszystkich, którzy mogliby zebrać choć kilka podpisów pod żądaniem Walnego, sam nie dam rady. A chodzi o nasz wspólny majątek. a do 1954a4: już dwa lata temu było blisko, brakło około 20 głosów. Wierzę, że tym razem się uda, szczególnie, gdy ludzie sobie uświadomią, że przez genialne pomysły Zarządu od września co miesiąc będą musieli wysupłać z portfeli co najmniej kilkadziesiąt złotych więcej na czynsz. A złośliwość jest tutaj na prawdę zbyteczna, chyba, że jesteś w setce tych gorących zwolenników naszego prezesa. Natomiast wszystkie dobre rady są zawsze na wagę naszych pieniędzy.
    • Gość: fabio32 Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.13, 21:00
      Jestem za utworzeniem wspólnoty bądź zrobieniem porządku w tym wyzyskiwaniu naszych kieszeni prezesi kupują za bezcen mieszkania we własnej spółdzielni ciekawe ile te mieszkania kosztowały a może zostały kupione w cichym przetargu . Za wszystko płacimy stanowczo za dużo a co się stało ze starymi wodomierzami po wymianie na nowe przecież to my za nie zapłaciliśmy i tak naprawdę były naszą własnością to czemu zostały nam zabrane co się z nimi stało czy leżą nadal w spóldzielni czy zostały może zutylizowane na złom jeśli tak to gdzie się podziały pieniądze za nie i można by tak wiele rzeczy wytykać .Jestem gotów zapłacić te 200 zł żeby być członkiem spółdzielni i twardzo stanę i poprę założyciela tematu czas najwyższy z tym skończyć człowiek wypruwa sobie flaki żeby zarobić bo ledwo na opłaty starcza a w spóldzielni dwóch prezesów siedzi tylko po co ?Będę śledził temat ponieważ jestem zdecydowany poprzeć tą sprawę
      • Gość: lokatorka Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.13, 21:13
        Popieram przedmówców. Może być piątek, pn, wt, śr, czw, sob- znajdę czas aby polepszyć nasze wspólne życie. Niechby nam się udało zaoszczędzić co m-c 100zł na czynszu to rocznie nam daje 1200zł. Pomyślcie ludzie o tym. Wiem, że spółdzielni jest na rękę dać tak wysokie czynsze. Więcej zadłużonych lokatorów więcej mieszkań na sprzedaż za bez cen.
        • Gość: lokator Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 10:15
          kto zapłaci za rozwalenie ściany przy zakładaniu nowych podzielników
        • Gość: lokator Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.13, 10:28
          kto zapłaci za rozwalenie ściany podczas zakładania podzielników
          • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 03.06.13, 12:33
            A po co rozwalać ścianę? No, chyba że Pan je zamurował. To są podzielniki radiowe, wiesza się je na kaloryferze. Poza tym nie wymagają obecności lokatorów w czasie odczytu.
            • Gość: ziut Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 18:33
              tyle pisaniny a i tak cała para pójdzie w gwizdek. do narzekania wszyscy, do konkretnej roboty może jeden Kraszewski. to nie ma przyszłości, jestem realistą
              • Gość: . Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.free.aero2.net.pl 04.06.13, 19:59
                Może i miałbyś rację Zdzisiu gdyby nie to że nie masz racji
                To jednak ma sens
                Na Jeziorku już się organizują z tego co słyszałem od kobiety, która tam mieszka
                • Gość: heheh Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 20:10
                  tak się organizują już od ilu lat?
                  • Gość: ... Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.13, 22:40
                    od 10-ciu :D
                    • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 05.06.13, 07:53
                      Ziut, trochę wiary w ludzi. Ja się w sumie nie dziwię. Mam przykład po swojej walce o podzielniki. Sądy trzech instancji (z Sądem Najwyższym włącznie) stwierdzają, że jest to najbardziej ekonomiczna, ekologiczna i skłaniająca do oszczędzania metoda rozliczania, a do tych ludzi to nie dociera i nadal stosują metodę "z metra". Szlag człowieka trafia. Takich tylko na kopach wrzucić na taczki i wywieźć daleko stąd. Ale nie można się poddawać. To oczywiście przenośnia, ale na prawdę ręce opadają. Typowe państwo w państwie. Gołym okiem widać, że jest to przestępstwo, ale ciechanowska prokuratura nie widzi w działalności Zarządu nic złego, a instytucja mające czelność zwać się Sądem Rejonowym wydaje postanowienia o umorzeniu postępowania, bo np. Zarząd "nie zdawał sobie sprawy", że w systemie demokratycznym decyduje większość, a nie jednostka. A nasz prezes jest przecież absolwentem politologii. W mojej opinii mamy do czynienia z bezczelną sitwą, o jakiej mówił swego czasu szeroko minister Gowin.
                      Będę jednak próbował z Walnym, a jeżeli nie uda się zebrać dostatecznej ilości podpisów, to podejmę kroki w celu tworzenia wspólnot. Tylko żal mi ludzi, którzy mają mieszkania lokatorskie (oni nie mogą wejść do wspólnoty), bo wtedy spółdzielnia błyskawicznie upada.
                      • Gość: ziut Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 18:44
                        jednego nie rozumiem. dlaczego zamiast pisać do lokatorów piszesz o tym na forum? nie to miejsce, nie ci ludzie. chcesz być skuteczny, trafiaj bezpośrednio do lokatorów. widzę, że o coś ci chodzi, chciałbyś coś zmienić na lepsze, ale tak sukcesu nie osiągniesz.

PS. zaglądam na forum od niedawna, ale widzę, że jest okupowane w większości przez ludzi zainteresowanych wypadkami albo politycznie nawiedzonych, najczęściej o zerowej czy szczątkowej wiedzy. ci, którzy chcą się czegoś dowiedzieć albo wymienić doświadczeniami są w mniejszości. wnioski wyciągnij sam
                        • Gość: Na zdrowy rozum Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 05.06.13, 21:20
                          Nie tylko, nie tylko.
                          Jest jeszcze ta "mniejszość"
                          Apolityczna, nie czekająca na kroniki policyjne.
                          Szacunek dla Pana A.K. za próby rozbicia tego towarzystwa wzajemnej adoracji.
                          W końcu kiedyś musi się udać. Mam nadzieję, że prędzej niż później.
                          • Gość: ela7771@wp.pl Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.13, 21:59
                            Czas skończyć z taką formą rozliczania, za ciepło, za wodę. Te opłaty sami możemy wpłacać do dostawców. Nie przez Spółdzielnię. Nas zapraszają na Walne Zebrane, śmiech. Przecież tam już wszystko ustalone, zatwierdzone. Wybrane osoby do głosowania. Kto zechce się wypowiedzieć jest skrytykowany. To towarzystwo jest silne, trzeba nam zmiany ustaw o spółdzelnach.
                            • Gość: xxx Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.13, 07:26
                              przeczytaj ustawę o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzeniu ścieków i ustawę prawo energetyczne, apotem pisz
                              • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 06.06.13, 13:12
                                Dlaczego piszę na forum? Bo wszystko, co pomoże w osiągnięciu celu jest ok. Zapewniam cię, że bezpośrednio do lokatorów też się zwrócę.
                                Zgadzam się, że na Walne jest już wszystko ustalane z góry, ale czy zwolennicy prezesa są naprawdę tacy silni? Jeżeli tak, to naszą słabością. Ale jeżeli uda się ludzi zmobilizować i ściągnąć na Walne 300-400 osób. to będą malutcy. To jest nasza Spółdzielnia i my będziemy decydować, jak ma funkcjonować, a nie grupka zarozumiałych politykierów z łaski Bożej.
                                • Gość: ja Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.13, 21:55
                                  ciągle podwyżki , a nic w zamian place zabaw zlikwidowane , klatki schodowe brudne , psy załatwiaja się gdzie popadnie i nawet spółdzielnia nie wpadnie na pomysł żeby postawić tabliczki z zakazem wyprowadzania psów na tereny zielone. Po co oni w ogóle tam siedzą i za co biorą nasze ciężko zapracowane pieniądze skoro wszystko jest do du.....Jak tak dalej pójdzie to wszyscy młodzi ludzie uciekną z tych bloków , a jak zostaną sami emeryci to zadłużenie bardzo szybko sięgnie zenitu . Bo juz na tę chwilę większość zaległości mają osoby starsze którym ledwo starcza na chleb.Ludzie obudżcie się , bo chyba już naprawdę wystarczy tego bałaganu !!!!!!!!!!!!!
                                  • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 07.06.13, 07:01
                                    Zgadzam się z Tobą, ale samym pisaniem na forum nic nie załatwimy. Musimy zacząć działać i pokazać temu Towarzystwu Wzajemnej Adoracji, kto tutaj na prawdę rządzi. Nadal szukam chętnych do pomocy do zbierania podpisów pod wnioskiem o Nadzwyczajne Walne. Jeżeli jesteś chętny(a) i naprawdę chcesz coś zmienić, napisz: a.lraszewski@gazeta.pl. Pozdrawiam
                                    • Gość: . Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.free.aero2.net.pl 07.06.13, 13:22
                                      Jeżeli jesteś chętny(a) i naprawdę chcesz coś zmienić, napisz: a.lraszewski@gazeta.pl. Pozdrawiam

zmieniłeś adres? ;)
                                      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 07.06.13, 15:21
                                        Oj, przepraszam, literówka. Oczywiście a.kraszewski@gazeta.pl
    • Gość: Adams Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.13, 18:22
      Witam.
      Niestety jak zwykle widzę, że sprawa ucichła..... czy może coś się dzieje w temacie ?
      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 16.07.13, 13:12
        Coś się jednak dzieje. Zaskarżyłem uchwałę o zmianie regulaminu rozliczania kosztów ciepła" do Walnego Zgromadzenia. Początkowo chciałem pozew skierować do Sądu, ale wątpię, czy wtedy sprawa znalazła by swój finał przed rozpoczęciem sezonu 2014/2015. Poza tym wymaga to czasu, a ja go w nadmiarze nie mam. Jest jeszcze jeden aspekt sprawy. Na Walnym to sami członkowie będą mogli zdecydować, czy chcą mniej płacić, czy wolą pozostać pasywni i dalej dawać się wykorzystywać przez grupę cwanych politykierów.
        Jeśli chodzi o nadzwyczajne Walne - zgłosiło się zaledwie kilka osób, które zadeklarowały się zebrać po parę podpisów. To trochę mało... A ja nie mam czasu, aby chodzić od mieszkania do mieszkania i zbierać podpisy.
        Miałem też zamiar zaskarżyć uchwałę o wzroście zaliczki eksploatacyjnej, ale obawiam się, że mogłyby z tego wyniknąć negatywne skutki dla Spółdzielni. Choć są możliwości zredukowania części wydatków, i to znacznego.
        Jest w Sądzie sprawa o wyrównanie strat za likwidację podzielników. Była zawieszona do czasu rozpatrzenia skargi kasacyjnej, prezes Dąbrowski osobiście, do protokołu, zobowiązał się powiadomić Sąd Rejonowy, gdy wyrok zapadnie. Byłem w sądzie pod koniec czerwca (wyrok zapadł w połowie kwietnia). Sąd nic nie wiedział o zakończeniu postępowania. Dąbrowski skłamał!
        W następnym poście treść odwołania.
        • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 16.07.13, 13:12
          Walne Zgromadzenie Członków
          SML-W „Mazowsze”

Działając na podstawie § 26 pkt 3 Statutu wnoszę o uchylenie uchwały Rady Nadzorczej SML-W „Mazowsze” Nr 18/2013 z dnia 20 maja 2013 roku w sprawie zmiany „Regulaminu kosztów rozliczania dostawy ciepła w Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko – Własnościowej „Mazowsze” w Ciechanowie.
          Uzasadnienie
          Zgodnie z ustawą „Prawo energetyczne” art. 45a ust. 8 pkt 1a koszty zakupu ciepła, o których mowa w ust. 2, rozlicza się w części dotyczącej:
          1) ogrzewania, stosując metody wykorzystujące:
          a) dla lokali mieszkalnych i użytkowych:
          – wskazania ciepłomierzy,
          – wskazania urządzeń wskaźnikowych niebędących przyrządami pomiarowymi w rozumieniu przepisów metrologicznych, wprowadzonych do obrotu na zasadach i w trybie określonych w
          przepisach o systemie oceny zgodności,
          – powierzchnię lub kubaturę tych lokali,
          b) dla wspólnych części budynku wielolokalowego użytkowanych przez osoby, o których mowa w ust. 2, powierzchnię lub kubaturę tych części odpowiednio w proporcji do powierzchni lub kubatury zajmowanych lokali.
          Natomiast zgodnie z ustępem 9 tego artykułu „Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego dokonuje wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale mieszkalne i użytkowe w tym budynku, tak aby wybrana metoda, uwzględniając współczynniki wyrównawcze zużycia ciepła na ogrzewanie, wynikające z położenia lokalu w bryle budynku przy jednoczesnym zachowaniu prawidłowych warunków eksploatacji budynku określonych w odrębnych przepisach, stymulowała energooszczędne zachowania oraz zapewniała ustalanie opłat, o których mowa w ust. 4, w sposób odpowiadający zużyciu ciepła na ogrzewanie i przygotowanie ciepłej wody użytkowej.”
          Czy zastosowana przez Radę Nadzorczą metoda rozliczania ciepła w zależności od powierzchni lokali stymuluje energooszczędne zachowania lokatorów? Niech na to pytanie odpowiedzą liczby. Oto dane zużycia ciepła w zasobach Spółdzielni w poszczególnych sezonach grzewczych:
          2008/2009 – 27.985GJ
          2009/2010 – 30.323GJ
          2010/2011 – 34.457GJ
          2011/2012 – 32.256GJ
          Sezon grzewczy 2008/2009 był ostatnim sezonem, gdy rozliczano koszty zużycia ciepła za pomocą podzielników. Zależność nie trudno zauważyć. Zużycie ciepła sezonach rozliczanych metodą w zależności od powierzchni lokali wzrosło w poszczególnych sezonach do nawet ponad 23% w porównaniu do lat, gdy ciepło było rozliczane za pomocą podzielników. Tylko ktoś bardzo ograniczony umysłowo może twierdzić, że jest to metoda ekonomiczna i ekologiczna. Wprowadzenie tego regulaminu spowodowało większe zużycie ciepła, a tym samym wzrost zaliczek na koszty ogrzewania o (przynajmniej w moim bloku) blisko 8%, co w przypadku np. mojego lokalu daje kwotę rocznie 133,08 zł. To jest cena, jaką będę musiał zapłacić (pozostali członkowie również) za kuriozalne decyzje Zarządu i Rady Nadzorczej.
          Ja oczywiście nie jestem ekspertem ani w dziedzinie energetyki, ani prawa, ale moją opinię podzielają Sądy trzech instancji, z Sądem Najwyższym włącznie.
          Sąd Okręgowy w Płocku i Sąd Apelacyjny w Łodzi wskazały na podzielniki jako najbardziej stymulującą do oszczędzania w naszej sytuacji metodę rozliczania kosztów dostawy ciepła. Sąd Najwyższy wskazał na metodę za pomocą ciepłomierzy, co byłoby zbyt kosztowne. Zwrócił jednak uwagę, że nie przypadkowo w art. 45 ust.8 pkt 1a metody rozliczania ciepła uszeregowano w przedstawionej wyżej kolejności. Na drugim miejscu znajduje się metoda podzielnikowa, na ostatnim zaś w zależności od powierzchni czy kubatury lokali.
          Regulamin kosztów dostawy ciepła od roku 2010 przechodził już liczne ewolucje. W pierwszej wersji wymagał, aby na podzielniki zgodzili się wszyscy lokatorzy z danego budynku, przy czym to osobo chcąca być rozliczane za pomocą podzielników musiały składać odpowiednie deklaracje. Tutaj nasuwa się pierwsze pytanie: Dlaczego nie uchwalono, aby deklaracje składały osoby nie chcące podzielników, jeżeli była to metoda stosowana od kilkunastu lat, a podzielniki stosowało 95% członków?
          Pomimo, że Sąd Okręgowy w Płocku na mój wniosek wstrzymał wejście w życie tego punktu regulaminu, był on stosowany przez cały sezon grzewczy. Kolejna nowelizacja, po wygranej przeze mnie sprawie w Sądzie Apelacyjnym, stwierdzała, że aby w budynku były stosowane podzielniki, musi się na nie zgodzić 70% mieszkańców. Poza tym za pomocą podzielników miało być rozliczane tylko 50% zużytego ciepła, pozostała część zaś w zależności od mieszkania. Było to kolejne za strony Zarządu i Rady Nadzorczej – nie zawaham się użyć tego słowa – oszustwo! Art. 45a ust. 8 pkt 1b stwierdza bowiem, że „dla wspólnych części budynku wielolokalowego użytkowanych przez osoby, o których mowa w ust. 2, powierzchnię lub kubaturę tych części odpowiednio w proporcji do powierzchni lub kubatury zajmowanych lokali.” Czyżby piwnice lub klatki schodowe zajmowały aż 50% powierzchni budynku? Coś takiego mógł wymyślić tylko oszust albo człowiek mający ograniczone możliwości logicznego rozumowania. Innej możliwości – przynajmniej ja – nie widzę.
          Jeszcze dwa zapisy ówczesnej wersji Regulaminu budzą kontrowersje. Otóż osoby, które nie zgodziły by się na rozliczanie podzielników miały płacić za średnie zużycie ciepła w bloku. Przy zastosowaniu podzielników radiowych nie jest potrzebne jakiekolwiek zaangażowanie członka, jedynym więc wytłumaczeniem niewyrażenia zgody na tą metodę jest obawa, że będą musieli płacić więcej niż pozostali, bo lubią mieć w mieszkaniu np. 26°C.A więc mają za nich płacić inni lokatorzy? Komfort nielimitowanego zużycia ciepła musi kosztować. Jeżeli ktoś chce mieć abonament telefoniczny bez żadnych limitów, to płaci kilkakrotnie więcej, niż ci, którzy takie limity mają. W tym przypadku powinno być podobnie.
          Drugi zapis (obowiązujący także w obecnej wersji Regulaminu) to jednorazowa opłata za podzielniki. Przed wprowadzeniem Regulaminu Zarząd deklarował, że będzie to opłata rozłożona na cały okres używania podzielników i będzie wynosiła około 9 zł/rocznie za podzielnik. Później się z tej deklaracji wycofał, tłumacząc to wysokimi kosztami uzyskania pieniądza. Jakimi kosztami? Co to za bzdury? Przecież owe koszty ponosiłby dostawca i jednocześnie operator podzielników, a nie użytkownicy. Skąd ta troska Zarządu o interes właśnie dostawcy? Oczywiście nie każdego stać na jednorazowy wydatek kilkuset złotych, nie wszyscy bowiem zarabiamy tyle, co nasz Prezes (blisko 10.000/miesięcznie według deklaracji majątkowej z 2012 roku).
          W tej wersji regulamin obowiązywał do rozpoczęcia sezonu grzewczego 2010/11, późnie zapis o 50% zmieniono na 30% oraz usunięto zapis o konieczności złożenia deklaracji przez 70% członków. Nie raczono jednak o tych zmianach członków poinformować.
          W kolejnym Regulaminie, który ma obowiązywać od nowego sezonu grzewczego, wprowadzono zmiany uznane przez Sąd Najwyższy za konieczne, jednak – z wyjątkiem jednego budynku – we wszystkich wprowadzono metodę rozliczania zależną od powierzchni lokali. Świadczy to o tym, że Zarząd oraz Rada Nadzorcza są wyjątkowo niechętne metodzie podzielnikowej. Nikt nie przeprowadził żadnych badań wśród lokatorów, nikogo nie pytano o zdanie (chyba że grupę około 100 członków stanowiącą żelazny elektorat Prezesa). Po prostu postanowiono za nas. W sposób arogancki, bezczelny, wręcz chamski.
          Spółdzielnia nie jest prywatną własnością Zarządu i popierającej go grupy – jest ona prywatną własności wszystkich ponad 1500 członków! Od wielu lat jesteśmy manipulowani, okłamywani i okradani. Najwyższy czas z tym skończyć.
          W związku z powyższym wnoszę u uchylenie kwestionowanej uchwały oraz zobowiązanie Rady Nadzorczej do uchwalenia Regulaminu uwzględniającego interesy większości członków Spółdzielni.
          • Gość: nono Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.13, 16:57
            Andrzejku a ty nie powinieneś kompanowi wyborów organizować ?
            • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 16.07.13, 17:49
              Spadaj z tego wątku, trollu. Ludzie mają problemy i starają się je rozwiązywać, a ty się wcinasz ze swoimi politykierskimi zagrywkami. Żenada
              • Gość: Igor Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.13, 19:55
                A co ty taki narwany jesteś andrzejku ?
                • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 16.07.13, 20:52
                  Nie jestem narwany. Po prostu nie lubię trolli. Ten wątek jest skierowany do określonej grupy ludzi. Wcinanie się między wódkę a zakąskę wygląda na próbę jego sabotowania. Tak samo jak twoja uwaga. Ktoś ci postawił nalewkę? I przypomnij mi, kiedy to my brudzia piliśmy?
                  • Gość: Igor Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.13, 21:34
                    Dużo byś musiał się zmienić abym uchylił kapelusza na ulicy a co dopiero pisać o wspólnym napiciu się dobrego alkoholu.
                    Jestem tylko bardzo zaciekawiony na polecenie kogo urządzasz te cyrki w spółdzielni i na co liczysz ?
                    Stanowiska dozorców są już obsadzone.
                    • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 16.07.13, 22:22
                      Nie będę ci tłumaczył. Na pewno i tak nie zrozumiesz. I o jakich cyrkach mówisz? Wyrok SN (korzystny dla mnie) to też cyrk? A tak na marginesie - nad tym samym zastanawia się Prezes. Posądzał mnie już o cele polityczne, prowadzenie kampanii wyborczej... I nic z tego. Nie przyszło ci do głowy, inteligenciku od siedmiu boleści, że po prostu chcę być członkiem NORMALNEJ, dobrze i uczciwie zarządzanej spółdzielni? Że nie lubię, jak ktoś moim kosztem się obławia, czyli po prostu mnie okrada? Zawsze musisz szukać "drugiego dna"? W takim razie z Dąbrowskim macie dużo wspólnego. Za dużo...
                      • Gość: zamkowy Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.tktelekom.pl 16.07.13, 22:59
                        od razu mówię że nie jestem znajomym Pana Kraszewskiego i nawet nie mieszkam w budynku SM "Mazowsze" lecz "Zamku", ale to co ten Pan próbuje zrobić mi się podoba.Każdy jak płaci to chce wiedzieć na co i za co, jeśli nie jest coś do końca jasne to należy wyjaśnić.
                        Żal mi tylko że ludzi jakoś to nie interesuje i ten człowiek nie ma wsparcia aby przeciwstawić się tej "Klice". Widać jednak Polak lubi jak się go ładuje w rogi. A Panu Kraszewskiemu życzę wsparcia i wytrwałości w dążeniu do prawdy.
                        • Gość: ba Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.13, 19:17
                          Nie moja wina że ze wszystkiego do czego on się dotknie wychodzi groteska lub tragikomedia.
    • Gość: Adams Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 18.07.13, 21:30
      Swoją droga bardzo ciekawa rzecz dzieje się na osiedlu 40-lecia...... na stara elewację kładziona jest "nowa" ...... !!!!!!! z przetargów wynika, że zlecenie było na docieplenie budynków styropianem 6 cm.... jak można zaoszczędzić na robocie ??..... nie zrywajmy starego styropianu.... roboty wycenione na kwotę 420.000,00 PLN (netto) !!!!!!!!! Ponadto przetarg wygrała firma która dała stawkę 140 zł/m2 gdzie najtańszą firma dała 116zł/m2 - jednak wygrała firma droższa o 72.000,00 PLN - A CO MOŻNA ??!!! uzasadnienie wyboru- "dotychczasowa współpraca"
      Pytam się po co wymiana elewacji ??!! co się działo ze starą odpadała?.... nieee nic bardziej mylnego.... była to stara technologia tynk mineralny teraz już takich się nie kładzie i trzeba wszystkie wymienić na syntetyczne....... !!!!! Takie widzimisię prezesów i zarządu kosztować będzie spółdzielców przeszło PÓŁ MILIONA ZŁOTYCH !!
      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 19.07.13, 07:58
        O k...a. Nie wiedziałem. To prawdziwy cyrk. Przecież jeszcze tysiące metrów kwadratowych bloków są nieocieplone. Dąbrowski staje się na prawdę bezczelny. Podaj bliższe informacje (o który to blok chodzi). Nie wiem, czy udzielą mi w spółdzielni informacji dotyczących nie mojego bloku. Ale to jest oczywiste złamanie prawa (delikatnie mówiąc) i trzeba złożyć doniesienie. Ja gotów jestem to zrobić, ale muszę mieć więcej danych. Ciekawe, jak z tego wybrnie nasza śmieszna prokuratura.
        • a.kraszewski Re:Do Adams 20.07.13, 15:36
          Skontaktuj się ze mną na a.kraszewski@gazeta.pl i podaj więcej szczegółów. Dzięki.
          • Gość: Zb Re:Do Adams IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.13, 14:21
            Andrzej, jeżeli to prawda, to tą sprawą warto się zająć, a ty jesteś do tego najlepszym człowiekiem.
          • Gość: lucek Re:Do Adams IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 14:56
            endriu ty jesteś jedyny i nie zastąpiony. Bez ciebie to forum upadnie
          • Gość: Adams Re:Do Adams IP: *.dynamic.chello.pl 21.07.13, 17:58
            Sorki, sezon urlopowy i średnio mam czas na forum. Wygląda na to, że na 40-leciu kładziona jest nowa elewacja prawie na każdym bloku od strony północnej..... bo ......... porosła mchem !!!!!!!!
            • skat62 Re:Do Adams 27.09.13, 13:28
              Witam. Przepraszam ale probuję się skontaktować z Panem Kraszewskim .Czy mógłby mi Pan pomóc Tadeusz{skat62}
    • Gość: centrum 2 Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.158.217.93.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.09.13, 09:42
      Ile Cię kosztowała potyczka z Panem Tysz....... Może o tym napiszesz ponownie na forum.
      • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 29.09.13, 15:07
        A co ma piernik do wiatraka? Może zainteresuj się, ile kosztowała członków spółdzielni bezmyślność i politykierstwo Zarządu? To były publiczne pieniądze wyrzucone w błoto.
        • Gość: 1954a4 Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: 213.199.253.* 29.09.13, 18:58
          Oj beauty lubisz zadawać trudne pytania ,ale odpowiadać na trudne pytania nie lubisz.Masz coś z Kalego
          • a.kraszewski Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" 30.09.13, 08:04
            To były moje prywatne pieniądze i nikt ci do tego. Czy ja ci zaglądam do portfela? Zadawanie tego typu pytań świadczy o chamstwie. Natomiast jeżeli publiczne pieniądze wyrzucane są w błoto, to masz prawo się tym interesować.
    • Gość: lokator Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.centertel.pl 17.04.14, 16:56
      wita. Piszę z zapytaniem jak wygląda u Was na 40 lecia sprawa ciśnienia wody w kranach? Od powiedzmy 2 tyg zauważyłem znaczny spadek ciśnienia wody szczególnie w porze porannej i wieczornej.
      • Gość: lolo Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.14, 19:51
        tak ja też to zauważyłem ciśnienie wody jest bardzo słabe w szwanke 10
        • Gość: lokator Re: Podwyżki w SML-W "Mazowsze" IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.14, 20:53
          Prośba zatem, zadzwoń na nr tel. 600808326 (numer do zgłaszania awarii w SMLW Mazowsze) może jak więcej osób zgłosi problem to coś z tym zrobią, daj znać jak przebiegła rozmowa, bo mam wrażenie, że każdemu puszczają tą samą śpiewkę :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka