Gość: a.kraszewski
IP: *.dynamic.chello.pl
24.05.13, 15:20
Mające obowiązywać od 1 września stawki czynszu będą wyższe od obecnych o około 10%. Jakie są przyczyny tak drastycznych podwyżek? Tylko około 1/3 to czynniki niezależne od Spółdzielni (podwyżka opłat za śmieci), pozostałe spowodowane nieudolnym zarządzaniem!!!
Przede wszystkim podniesienie zaliczki na koszty dostawy ciepła. Zgadzam się, że tegoroczna zima była długa, ale jednocześnie nie było takich mrozów, jak w dwóch poprzednich latach. Ilość zużytego ciepła jest więc tylko częściowo spowodowana niekorzystną aurą. Główną przyczyną jest likwidacja podzielników. Sądy trzech instancji (Okręgowy, Apelacyjny i Najwyższy) wypowiedziały się w sposób bardzo jasny, że w sytuacji naszej Spółdzielni podzielniki są najlepszą metodą rozliczania kosztów ciepła. Zarządowi jednak taka metoda wyraźnie nie pasuje, poza tym nasi "genialni" prezesi wiedzą przecież lepiej, niż jacyś tam sędziowie nawet Sądu Najwyższego. Zresztą to ich Spółdzielnia i nikt im nie będzie rządził ani dyktował, co mają robić.
Najpierw więc w nowym regulaminie wprowadzono zapis, że lokatorzy za podzielniki muszą zapłacić jednorazowo (300-400zł za mieszkanie), choć wcześniej była deklaracja, że firma obsługująca podzielniki będzie pobierała roczną opłatę w wysokości około 9 zł od każdego podzielnika.
Drugi kontrowersyjny zapis to podział na tzw. części wspólne zużytego ciepła i rozliczane z podzielników. Określone one zostały po połowie. Czyżby powierzchnia klatek schodowych i piwnic stanowiła aż 50% powierzchni budynku? Kpiny.
Trzeci zapis to konieczność zadeklarowania chęci korzystania z podzielników przez co najmniej 70% mieszkańców danego budynku.
Co najdziwniejsze, po okresie składania deklaracji w ubiegłym roku ostatni zapis zniknął całkowicie z Regulaminu, a w drugim 50% zmieniono na 30%. Pozostawiam to bez komentarza.
Teraz sprawa wzrostu kosztów eksploatacji. Co się na nie składa? Płace (te, o ile mi wiadomo, nie były podwyższane już od kilku lat), materiały biurowe (sam z nich korzystam i nie widzę znaczących podwyżek cen, a niektóre nawet tanieją), koszty sądowe (no, te rzeczywiście wzrosły dzięki decyzjom Zarządu o apelacji czy skarze kasacyjnej w sprawie podzielników. Tylko za skargę kasacyjną adwokat skasował ponad 2000, nie licząc kosztów postępowania).
Ja na pewno zaskarżę do sądu uchwałę w sprawie regulaminu ciepła jako niezgodną z ustawą Prawo energetyczne i zasadami współżycia społecznego. Zażądałem od Rady Nadzorczej szczegółowego uzasadnienia podwyżki opłaty eksploatacyjnej. Jeżeli będzie ona budziła ona moje wątpliwości, również ją zaskarżę i wtedy podwyżka nie będzie mogła być wprowadzona przed zapadnięciem prawomocnego wyroku w sprawie.
Poza tym zawiadomienia, które otrzymaliśmy nie spełniają wymogów prawnych. Przy punktach informujących o podwyżce kosztów eksploatacyjnych oraz o podwyżce zaliczki na koszty centralnego ogrzewania powinna znaleźć się informacja o możliwości zaskarżenia uchwał. Jej brak sprawia, że informacje te, w związku z brakami formalnymi, nie mają mocy prawnej, namawiam więc do płacenia po 1 września czynszu według dotychczasowych stawek.
Drodzy Państwo! Jak długo jeszcze pozwolicie na takie szastanie Waszymi pieniędzmi? Jak długo jeszcze będziecie tolerować kumoterstwo i politykierstwo? Przecież Spółdzielnia de facto jest w tej chwili nie własnością wszystkich członków, ale własnością wąskiej grupy ludzi mających wspólne interesy czy to ekonomiczne, czy też polityczne (albo raczej politykierskie). Czy chcecie czekać, aż czynsze będą pięciocyfrowe? Może już najwyższy czas walnąć pięścią w stół i powiedzieć: Dość!!! Może już dojrzeliśmy, aby zwołać Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie, Wybrać Radę Nadzorczą, która będzie reprezentowała interesy członków a nie Zarządu i powołać Zarząd złożony z operatywnych fachowców, a nie nieudolnych politykierów? Możemy to zrobić. Musimy tylko chcieć i przede wszystkim działać wspólnie. Ja sam niewiele mogę osiągnąć. Zapraszam więc do współpracy. e-mail: a.kraszewski@gazeta.pl