justa123454321 13.02.14, 16:58 Witam. Czy ktoś wie ile kosztuje ślub w kościele sw. Tekli? i ile wcześniej trzeba ustalić datę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnilis Re: Ślub w Tekli 16.02.14, 17:51 ok 3 mc wczesniej , a kosztuje hmm... jak sie dogadasz... jak nie robisz wesela i masz trudna sytuację idzie się dogadac naprawde co łaska z proboszczem,,, normalnie chyba ok 1200 zl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub w Tekli IP: *.centertel.pl 16.02.14, 19:23 Ile kosztuje ślub?- znacznie mniej niż wódka na wesele, znacznie mniej niż suknia slubna, mniej niż kamerzysta i zdjęcia, mniej więcej tyle co wynajęcie samochody, który wiezie do ślubu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jump Re: Ślub w Tekli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 23:48 Witam. Jesli chodzi o slub w Tekli koszt jest to 1000zł plus 100zł na zapowiedzi i z tego co sie orientuje to jeszcze dodatkowe 100zł za wpisnaie sie do księgi to koszt tak jak napisane powyżej 1200zł. Moim zdaniem jest za za drogo, slub powinien być oddawany co łaska a nie takie kwoty. Lekka przesada!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Ślub w Tekli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 10:53 Jak zawsze to samo żałosne biadolenie...... 1 tys zł to jest dużo dla kogoś kto nie robi wesela a bierze ślub wyłącznie dla siebie w gronie najbliższej rodziny - zapewne 0,05% populacji. Reszta: Suknia ślubna za 5 tysięcy, samochód do ślubu za 1500 zł, 3 tys wódka, 20 tys za salę z jedzeniem, kolejne tysiące idące na duperele typu : zaproszenia, wstążeczki z atłasu, i inne głupoty ale te 1000 zł w kościele to zawsze wasz największy wydatek... Hipokryci, potrafią zapłacić zewnętrznym firemkom za ozdobienie kościoła, ale gdyby mieli zapłacić za to proboszczowi to już by sapali, że jak to ? To ja mam jeszcze płacić za przystrojenie kościoła?? Potraficie szastać pieniędzmi na prawo i lewo, ale jak trzeba zapłacić za ślub kościelny to już jest problem bo stać was wydać 40 tys na głupoty, a nie macie 1 tys. za ślub kościelny. Jak jesteście tacy biedni i szukacie oszczędności to sprawa jest prosta - tylko cywilny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baby Re: Ślub w Tekli IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.14, 11:42 No właśnie ! 5000 - ZA suknię,1500- ZA samochód, 23000 łącznie ZA salę, wódkę i ZA jedzenie. A te 1200 zł ZA CO ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do baby Re: Ślub w Tekli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 18:14 Jak to za co? Za ślub kościelny. Nawet nie wiesz co bierzesz w kościele? Za wszystko płacisz więc i za to też nie wiem czemu to tak niektórych dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Ślub w Tekli IP: *.play-internet.pl 17.02.14, 14:12 jak chcesz wiedzieć to x lat temu braliśmy ślub, "wesele" było tylko dla rodzeństwa i chrzestnych,łącznie ok 25 osób, wszystko było w okrojonych kosztach łącznie z sukienką, nie wybrałam takiej jaka mi się podobała tylko patrzyłam na cenę-wybrałam jak nie najtanszą to jedną z tańszych. ślub łącznie kosztował nas powyżej 1500 zł (słub z półślubkami i innymi pie...mi) i uważam, ze to za duży koszt, w tym samym czasie znajomy brał ślub w Łodzi i zapłacił 400 zł -tzn jego żona, on zapłacił podobna kwote za półśłubek. powiedz mi mądralo czym rózni się ślub w Łodzi od ślubu w Ciechanowie (oprócz różnicy 800 zł a nawet więcej) niczym , a wręcz bym powiedziala, że tak jak w Łodzi ksiądz poprowadził ceremonię to aż dech zapierało. a i dodam on robił dość spor wesele. te twoje madrości wsadź sobie między bajki. to ja decyduję jak duże wesele robię i na ile mnie stać acha i dodam zarabiałam najniższą i mąż tez nie wiele więcej byliśmy na starcie wspólnej drogi, rodziców nie stać było na nasz ślub i oplaty z tym związane, wszystko musielismy z własnej kieszeni zapłacić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ślub w Tekli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 15:53 ślub mój tak dawno, że nie pamiętam ile kosztowało w kościele. ale trzeba było płacić, choć nie było bogactwa i za dwa sluby opłaty - kościelny i cywilny ( a sukienka szyta w domu, tak w latach 70-tych). Teraz jestem zdania, że powinno się płacić za świece, za światło, za dywan, za śpiew organisty, za pracę księdza i kościelnego, ale za to powinien byc rachunek i ceny stałe obowiązujące wszędzie. jednakowe. Kto chce niech płaci więcej, nic przeciwko temu nie mam. Ale nigdy nie powinno się płacić za udzielenie sakramentu małżeństwa, bo sakrament to z mocy Boga, a nie za opłatę. Sakramentów nie udziela się za opłata. Ale jakoś tak przywyklismy i my wierzący. Ciekawe czy za sakrament kapłaństwa tez się pląci biskupom? I ile to wynosi? Wiem, ze to się nie podoba wielu. Lecz wg słów obecnego papieża myslę, że powinno byc jkieś zbliżania do kościoła. Miałam żal kiedys gdy dziecko było umierajace i zamówiląm Mszę św. , a ks. wiedząc że to ważna intencja i potrzeba na leki, bez żenady zgarnął kasy nie mało. Nie był to obecny proboszcz z par. w. Tekli - wyjasniam uczciwie. I mierzi mnie, że w parafii farnej ciągle zapraszają na filmy do kina w domu kultury, co to znaczy żeby nawoływać do pójścia do kina , a póxniej płąć bilet.- tak było i dzis, bilety do ikontroli .To chore, taki ukląd ksiądz- dyr. domu kultury czy kina ? Co o tym sadzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c Re: Ślub w Tekli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 18:17 Czym się różni ślub w Łodzi od ślubu w Ciechanowie? Proste - ceną, z tego co piszesz. Tylko co z tego? Tak jak Ciechanów ma tańsze ceny za m2 mieszkań, działek, wynajmu, a w większych miastach jest o wiele drożej, tak samo mogą się różnić ceny wszystkich innych usług - tym razem niekorzystnie dla Ciechanowa. Masz problem? Jedź i weź ślub w Łodzi. Nie chce Ci się? To skończ biadolić. Odpowiedz Link Zgłoś
mnilis Re: Ślub w Tekli 17.02.14, 19:59 dokładnie jak ktos robi wielkie wesele i wszystko go kosztuje ok 30-40tys to chyba bez przesady ze najważniejszy jego aspekt czyli sakrament w kosciele wyda 1tys... ale jak ktoś nie ma pieniędzy na wesele, robi małe przyjęcie, lub wcale no to powinno byc za darmo... ja za same zapowiedzi załatwiając w innej parafii "pozwolenie " na ślub w Częstochowie (gdzie już było za darmo) zapłaciłam 200zl w Tekli (ale najpierw chcieli ode mnie 300zl ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .................. Re: Ślub w Tekli IP: *.play-internet.pl 17.02.14, 22:02 a umiesz czytać ze zrozumieniem, przeczytaj raz jeszcze co pisałam, wesela nie miałam za 40 tys tylko za 5. tak a pracuję w Ciechanowie a nie w Lodzi i nie zarabiałam 3 tyś tylko 1 tyś i tu jest rożnica, nie mogłam brać w Łodzi bo i tak bym musiała płaciś półslubek - byla i taka ewentualnośc brana pod uwagę by nie brać ślubu w CIechanowie ale to by były dodatkowe koszty. Nie biadole tylko piszę co miało miejsce- i jeszcze jedno nie chodzi tu o św Tekle tylko ogólnie o sam fakt zdzierania z ludzi kasy za sakramenty które powinny być bezpłatne- oczywiście jestem zdania jak osoba która pisała o kosztach prądu itd - w Łodzi są one mniejsze?? chyba nie. Tylko z ta różnicą że resztę bierze ksiądz i kuria a nasza jest jedną z droższych. A tym co tak bronią zyczę by w pszyszłości wasze dzieci wzięły tylko cywilny bo nie będzie was stać albo ich na te opłaty Odpowiedz Link Zgłoś