mari.100 26.03.14, 08:47 wiem, że temat dojazdów do wawy pociągiem był poruszany wiele razy, jednak chciałbym odświeżyć temat i poznać realia dojazdów pkp, jak z czasem, wygodą ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Były dojeżdżajacy Re: dojazd do wawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.14, 10:33 jeśli pracujesz od 8 do 16 to nie ma tragedii. Pociąg z Ciechanowa jest o 6 rano. W zależności od tego na której Warszawie wysiadasz jest na miejscu od 7 do 7.15. Więc jest dużo czasu, żeby jeszcze gdzieś dojechać na 8 rano. Z powrotem bywa już różni. Jak kończysz o 16 to pociąg jest już 16.37 z Gdańskiej ( w Ciechanowie o 17.40) Często graniczy z cudem, żeby na niego zdążyć.... Następnie 16.57 i w domu jesteśmy o 18.00. Gdyby coś się w pracy przedłużyło, co też czasami się zdarza pociąg jest o 17.08 w Ciechanowie o 18.40. Niestety faktem jest to, że prace biurowe w Warszawie w korporacjach odbywają się w godzinach 9-17 i jest już w tym przypadku nie mały problem... Bo o ile z dojazdem do Warszawy jest ok - dłużej pośpimy. To z powrotem jest już naprawdę ciężko... Na pociąg o 17.37 ciężko zdąrzyć bo żadko się zdarza, że punkt 17 opuszczmy pracę. A nawet jeśli to przecież trzeba doliczyć czas opuszczenia wieżowca, przejścia przez trzy 20 metrowe przejścia dla pieszych i dopiero znajdziesz się na przystanku. Mając pecha a mi się to zdarzyło więcej niż parę razy, nie przyjedzie twój środek transportu. Ludzie z Warszawy pomyślą - trudno za 5 min będzie następny. Dla osób dojeżdżających oznacza to, że zamiast bycia w domu za 2 godziny, będę za 4 godziny... Następny pociąg 18.02, na stacji o 18.30 ale mi często nawet na niego nie udawało się zdążyć więc byłem w domu o 20.30 ! Co innego, jak pracujesz blisko dworca PKP i możesz sobie dojść w 10 min do pracy. Ale chyba cudem byłoby znaleźć taką lokalizację.... Bilet miesięczny za czasów jak jeździłem kosztował 330 zł, do tego karta miejska 120 zł. 450 zł na dojazdy a pensja jakoś nie rekompensowała mi tego czasu... Miałem na czysto zaledwie 1700 zł...... Za cały dzień bycia poza domem. Pracę w Warszawie z mieszkaniem w Ciechanowie da się pogodzić tylko w opcji 8-16. Inaczej życie to wegetacja. Wracasz do domu tylko po to żeby położyć się spać i rano znowu wsiąść w pociąg. Dojazdy do Warszawy na początek mogą się sprawdzić tylko u singli, ludzi bez dzieci. Ale nie polecam nawet małżeństwom bez dzieci, bo i to później rodzi tylko konflikty... Co to za żona/mąż która/y wraca do domu tylko spać i za sypia po ułożeniu głowy na poduszce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: dojazd do wawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.14, 14:44 Po części się z Tobą zgodzę. Wszystko zależy od godzin pracy i miejsca pracy. Ja pracuję od 8 - 16 blisko dworca pkp więc dojazdy są ok. Mieszkałem ponad 8 lat w Warszawie i zazwyczaj dojazd praca - dom, dom - praca zajmował mi podobny czas. Jednym dojazdy pasują inni nie mogą sobie tego wyobrazić. Ceny dojazdów w moim przypadku są niższe tzn 228 zł bilet miesięczny (umowa pracodawcy z km), karty miejskiej nie potrzebuję ponieważ mam blisko do dworca pkp. W Ciechanowie życie jest o wiele tańsze niż w Warszawie. Jak będzie dalej czas pokaże. Nie jestem z tych co się przyzwyczajają do miejsca więc jeżeli będzie potrzeba przygotowany jestem do zmiany miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuno gomez Re: dojazd do wawy IP: 212.244.185.* 31.03.14, 10:44 Ja miałem okres że dojeżdżałem do pracy 3 miesiące codziennie. Faktycznie dojazdy kosztują, a po za tym zabierają cenny czas. Jednak przy dobrej lokalizacji od dworca dojazdy bywają akceptowalne. U mnie wyglądało to tak że samochodem dojeżdżałem na dworzec (5 min). Miałem elastyczne godziny pracy, więc jeździłem pociągiem w godzinach 6-8, wysiadałem na dworcu gdańskim i jechałem 3 przystanki tramwajem (nie kupowałem biletu bo się nie opłacało - takie małe ryzyko z mojej strony). Powrót po 17 pociągiem przyspieszonym i o 18-19 jest się w domu. 3-4 h można pośiwięcić dla siebie, a potem spać o 22-23 i budzimy się znowu o 5-6 by wstać, a potem zasypiamy z powrotem w pociągu ;) Odpowiedz Link Zgłoś