Dodaj do ulubionych

dieta a PCOS

30.12.14, 11:27
zdiagnozowano u mnie jakiś czas temu PCOS. Chciałabym skorzystać z usług dietetyka ale nie wiem czy któryś w Ciechanowie jest w stanie ułożyć dietę w tym kierunku. Czy któraś z pan mająca PCOS korzystała z usług dietetyków w Ciechanowie i mogłaby mi jakiegoś polecić?
Obserwuj wątek
    • molek57 Re: dieta a PCOS 30.12.14, 14:06
      Ja jeździłam do Wawy do dietetyczki Izabeli Czajki. Bardzo dobra. W Ciechanowie prywatnie koszt jest wyższy niż w Wawie, a gdy poprosiłam o dietę przy PCO, to miałam wrażenie, że Pani nie wie o czym mówię :] Pani Iza jest świetna, prawdziwy ekspert, wyniki badań będą niezbędne ale to ona o wszystkim informuje.
      • ciekawa883 Re: dieta a PCOS 30.12.14, 19:19
        własnie obawiam się, ze w Ciechanowie nie potrzebnie wydam tylko pieniądze, a nie pomogą. a mogę wiedzieć u kogo w Ciechu byłaś?
        • molek57 Re: dieta a PCOS 30.12.14, 19:53
          Byłam dwa razy u takiej młodej pani w Galerii Mrówka - nie pamiętam jak się nazywa. Wcześniej zgłosiłam się do Centrum Wigor, co było porażką. Myślę, że gdyby chodziło o odchudzanie, to może byłby efekt, ale ja potrzebowałam pomocy w zakresie odpowiedniego żywienia przy PCO, bo starałam się o dziecko, a odpowiednia dieta może pomóc. Niestety w Ciechanowie nikt nie wzbudził mojego zaufania. Dodam, że ja takiej pomocy potrzebowałam 4 lata temu, może coś się od tego czasu zmieniło... ale już nie potrzebuję - mam dwójkę dzieci :) A PCO po dwóch ciążach unormowało się pięknie :) Życzę powodzenia:)
          • ciekawa883 Re: dieta a PCOS 30.12.14, 20:09
            Tez chce się starać o dziecko, brałam pod uwagę wigor ale słyszałam że ta pani nie posiada nawet tytułu doktora. w każdym razie dzięki za odpowiedź.
            • molek57 Re: dieta a PCOS 30.12.14, 20:31
              Najważniejszy jest dobry endokrynolog, cierpliwość, ale dieta też pomaga. 3mam kciuki.
              • kajsa44 Re: dieta a PCOS 31.12.14, 08:37
                Cześć Dziewczyny. U którego lekarza leczycie/leczyłyście PCO i ile to trwało???
                • kajsa44 Re: dieta a PCOS 31.12.14, 08:38
                  Chodzi mi oczywiście o ginekologa/endokrynologa
                  • molek57 Re: dieta a PCOS 04.01.15, 20:58
                    Ja "przygodę" z PCO zaczęłam, gdy mieszkałam w Gdańsku. Tam prywatnie chodziłam do Pani dr, która mnie faszerowała kosztownymi lekami, a wyniki badań były średnie. Trwało to prawie 6 lat. Po studiach wróciłam do Ciechanowa i tu udałam, że do dr Ślączki. Przejrzał wyniki badań, pokręcił głową na leki, które brałam i wszystko odstawił. Dał własne zalecenia, zrobił badania i po 3 miesiącach byłam w ciąży, a dwa lata później w kolejnej :D
                    • molek57 Re: dieta a PCOS 04.01.15, 21:00
                      Oczywiście, to był opis mojego przypadku a nie jakaś reguła. Każdy przypadek jest inny ale dobry lekarz to podstawa.
                      • ciekawa883 Re: dieta a PCOS 04.01.15, 23:18
                        molek57 leczenie u dr Ślączki zaczęłas po wizycie u dietetyka czy jak to przebiegalo?
                        • molek57 Re: dieta a PCOS 04.01.15, 23:40
                          To dr zasugerował, że to może pomóc. Najpierw poszłam do dr Ślączki (zupełny przypadek, po prostu szukałam ginekologa - endokrynologa). Oglądając moje wyniki badań dr powiedział, że może pomóc odpowiednia dieta. Dr był pewny, co do powodzenia ciąży i wskazał, że gdy się już uda, to dieta tez powinna być odpowiednia. Miał rację, bo w czasie ciąży gdy tylko pozwoliłam sobie na zapomnienie, to za szybko przybierałam na wadze, no i cukier się podnosił.
                          • ciekawa883 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 01:37
                            moja ginekolog zasugerowała podjecie diety i staranie się. powiedziała ze po roku prób starania się o dziecko zaczniemy leczenie. czy dr ślaczka tez miał takie podejście czy leczenie zaczął od razu
                            • kajsa44 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 08:45
                              Też leczyłam się u Ślączki. U mnie wprawdzie PCO nie zdiagnozowano, bo torbiele są na jajnikach, jednak hormony mam w normie i dr stwierdził, że mam owulację, jednak minął rok a ciąży nadal brak :( Dał skierowanie na HSG, ale odpuściłam sobie. Zastanawiam się, czy nie leczyć się u Achcińskiego, on wykrył u mnie na usg obraz jajników charakterystyczny dla PCO, wydaje się sensowny. Myślę o monitoringu cykli a Ś. usg nie ma.
                              • molek57 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 12:57
                                U mnie, to i hormony i USG wskazywały na PCO. A próbowałaś testów owulacyjnych, czasem można się zdziwić w jakim terminie wypada owulacja. Bardzo polecam testy, zwłaszcza, jeśli masz faktycznie symptomy PCO. Ja stosowałam testy i dodatkowo łykałam wiesiołek (koniecznie firmy OPEAROL) dzięki niemu bardzo długo utrzymuje się śluz płodny, a przy PCO może być z tym problem. Zażywałam 3 razy dziennie po 2 kapsułki. Na Twoim miejscu udała bym się do Pawlaka, bo może wylewny nie jest, ale jeśli chodzi o USG to podobno mistrz. Dobry też w USG jest Sopliński. Warto zasięgnąć innej opinii, zwłaszcza, że jeśli chodzi o dr A. to ja mam ograniczone zaufanie. No ale to moja opinia. Ogólnie i tak warto skonsultować z innym lekarzem.

• kajsa44 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 13:55
                                  Próbowałam testów owu (były pozytywne), mierzyłam temp, były skoki, które wskazywały na owulację. Śluz też jest. Wspomagałam się też wiesiołkiem, co prawda z innej firmy. Co najlepsze byłam u Pawlaka parę miesięcy przed wizytą u A. i nie mówił o żadnych torbielach. Może przyczyna leży gdzie indziej... Rzeczywiście może udam się jeszcze do innego lekarza.
                                  • molek57 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 15:04
                                    Przepraszam, że coś takiego zasugeruję, ale może warto, aby partner również zrobił badania?
                                  • molek57 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 15:10
                                    Moim zdaniem musi Pani szukać lekarza, który znajdzie problem, bo nie wierzę, że Ślączka, Pawlak nie zauważyli PCO, a nagle ono się zjawia... Zwłaszcza, że PCO w wynikach hormonalnych było by widoczne. Szukanie na siłę choroby, to też nie rozwiązanie, podobnie jak leczenie na siłę :/ Bardzo chciałabym doradzić Pani coś co rozwiąże problem, ale oprócz konsultacji z innymi lekarzami nic mi nie przychodzi do głowy. Hmm a drożność jajowodów? Może warto sprawdzić.
                                    • kajsa44 Re: dieta a PCOS 05.01.15, 15:51
                                      Tak Molek, masz rację. Gdyby to ode mnie zależało partner już byłby przebadany, ale wiadomo jak faceci reagują, nic na siłę. Także na razie pozostaje mi skupić się na sobie i spróbuję u innego lekarza. Dziękuję za rady :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka