Dodaj do ulubionych

elity.....

10.12.06, 15:56
[phk1] ciągle słychać słowo elity w kontekście pozytywnym po/sld/lid/uw bo nie
lubią pis/lpr/samoobrony ,a jak u nas w Ciechanowie? Kto i kiedy staje się
nobilitowany do miana elity? Co to ta elita w Ciechanowie? Kim są? Kogo
reprezentują? Czy utożsamiają się ze swoim tylko salonem towarzyskim?
Obserwuj wątek
    • flyguy71 Re: elity..... 10.12.06, 20:49
      Ja jako wykształciuch inżynieruch wszech wiedzuch mam Dorna we DUPIE czyli
      Dobrze Uczony Polaku i Europejczyku :-)
      • magik1985 Re: elity..... 10.12.06, 23:33
        Nie wiem kiedy ktoś staje się częścią "elyty".zapewne inni go postrzegają, kiedy
        robi coś (a moze też nic) w wielkiej polityce, ma znane nazwisko (czyt.
        rozpoznawalne i kojarzone z twarzą). Ja też mam swoją "elytę", z którą mogę się
        wódki napić, ale to już chyba nie taka "elyta" o której wyślał DORN
        • ciech01 Re: elity..... 11.12.06, 13:05
          Za wikipedią:
          "Elita – kategoria osób znajdujących się najwyżej w hierarchii społecznej,
          ekonomicznej lub politycznej, mających realny wpływ na kształtowanie postaw i
          idei w społeczeństwie. Jest to zazwyczaj mała grupa, która ukształtowała się
          wewnątrz dużych grup społecznych, takich jak naród, społeczeństwo czy klasa
          społeczna.
          Najczęściej pojęcie to odnosi się do elity politycznej (rządzącej), chociaż w
          ujęciu Pareto występuje obok elity rządzącej także pojęcie elity nierządzącej,
          opozycji. Gaetano Mosca określił elitę rządzącą jako klasę polityczną, odnosząc
          to pojęcie do podziału klasowego. Poza elitą polityczną wyróżnia się także:
          elitę intelektualną i elitę menedżerską."
          No, i definicja jest prosta - grupka ludzików najwięcej "mogących" ...
          Czyli panowie G. i L. - jak najbardziej "elyta" ...
          A u nas w Ciechamowie? - Z pewnością W.W. i inni żondzondzy ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka