fedar 14.03.07, 16:15 Temat ostatnio zupełnie na forum zaniedbany. Proponuję tu zamieszczać informacje o organizowanych wycieczkach, rajdach po bliższych i dalszych okolicach naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 14.03.07, 16:18 W przyszłą sobotę (24 marca) PTTK organizuje pieszą wycieczkę po okolicach Wyszyn i Szydłowa (k. Mławy). Więcej na stronach ciechanowskiego PTTK: www.pttk-ciechanow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
qklik Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 16.03.07, 09:44 Może trochę nie na temat ale w bliskiej okolicy, czyli o tym co się już odbyło. Zkajaczeni z Ciechanowa nie pozwalają wyschnąć wiosłom. Odbyliśmy tradycyjny już spływ Sylwestrowy (30 i 31 grudnia) Wkrą. Oczywiście z noclegiem nad rzeką w namiocie. Pozatym dwa weckendowe spływy w styczniu i lutym również Wkrą. Było jak zawsze pysznie. Mamy plany na dalsze wyprawy o czym nie omieszkamy powiadomić forumowiczów, tych zainteresowanych i mniej zainteresowanych. pozdro Fedar :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 16.03.07, 10:18 Tak, tak zimowe pływanie jest fantastyczne :) A zainteresowanych spędzeniem weekendu w kajaku, z noclegiem pod namiotem, ogniskiem zapraszam na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 16.03.07, 10:46 qklik napisał: > Może trochę nie na temat ale w bliskiej okolicy, czyli o tym co się już odbyło (...) Ależ jak najbardziej na temat. Może to będzie właściwy wątek dla zakajaczonych, zarowerzonych i na wszelkie inne sposoby "uzależnionych" od jezior, rzek, mokradeł, lasów, gór, wszelkich wertepów i różnych ciekawych miejsc. Dalsze okolice to też okolice i nie musimy tego traktować dosłownie. Ja np. ostatnio zaliczyłem Dębowe Góry między Krzynowłogą i Janowem - dla mnie to też okolice. Przy okazji polecam - fajne miejsce. Można kilka km iść bądź jechać rowerkiem przez dębowy las po grzbiecie morenowego wału na wysokości miejscami przekraczającej 230 m n.m. Gdyby wybudowano tam wieżę widokową, byłby świetny widok na dolinę Orzyca. Pozdrowienia dla Qklika, Bruuma i innych "uzależnionych" :) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 16.03.07, 21:16 [PHK1] ja tez może nie na temat,ale ładny budynek buduje ktos na blokach ul.Wyzwolenia/Narutowicza taki w charakterze tej czesci miasta,może tylko okna za małe jak na mój gust-:). Pieknie wygladałoby to miasto jak ten budyneczek.Sami sprawdzcie czy nie mam racji Odpowiedz Link Zgłoś
anula_a Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 18.03.07, 22:17 phk1 napisał: > [PHK1] ja tez może nie na temat,ale ładny budynek buduje ktos na blokach > ul.Wyzwolenia/Narutowicza taki w charakterze tej czesci miasta,może tylko okna > za małe jak na mój gust-:). > Pieknie wygladałoby to miasto jak ten budyneczek.Sami sprawdzcie czy nie mam ra > cji masz na mysli budynek, w którym ma być przychodnia lekarska (tak głosi tablica)? rzeczywiście chwała inwestorom czy komu tam, za to, że rozejrzeli sie dookoła zanim przystąpili do buduowy, obiekt świetnie komponuje się z otoczeniem, stylizowany jest na budynek policealnego studium medycznego przy ul. Sienkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.03.07, 09:40 Ostatnio tamtędy i przechodziłem i rzeczywiście - ładnie wpasowuje się w otoczenie. Ktos miał dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
woophy Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.03.07, 11:26 I zdjęcie: i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/cm_1.jpg PS. Trochę zeszliśmy z tematu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
phk1 Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.03.07, 12:30 [phk1] "Proponuję tu zamieszczać informacje.... po BLIżSZYCH i dalszych okolicach naszego MIASTA" -:) whoopy jakieś ładniejsze zdjecia dodatkowo na tym linku, a i od tematu nie odbiegasz ,spójrz wyżej? Anula tak to ten obiekt i ładny będzie i szkoda ,że nie ja taki bogacz-:) Marek Zalewski ciekawe czy podzieliłby nasz zachwyt i to aż tak wielu? Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.03.07, 13:16 woophy napisał: > I zdjęcie: > > i103.photobucket.com/albums/m147/Jortex/cm_1.jpg > PS. Trochę zeszliśmy z tematu ;) Nic nie szkodzi. Budynek ładny i zasługuje na uwagę. Idzie wiosna, więc mam nadzieję, że i tematów turystycznych w wątku nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Wycieczka piesza po okolicach Pomiechówka 10.04.07, 07:28 W sobotę 14 kwietnia PTTK w Ciechanowie organizuje pieszą wycieczkę po okolicach Pomiechówka. Więcej na stronach PTTK: www.pttkciechanow.bho.pl/aktualna3.html Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny 10.04.07, 07:51 W sobotę 14 kwietnia niewielka grupa osób wybiera się rowerami do źródeł rz. Łyny (kilka km za Nidzicą). Z Ciechanowa do Działdowa jedziemy pociągiem. W Działdowie wsiadamy na rowery i jedziemy trasą: Malinowo - Sarnowo - Niedanowo - Zaborowo - Pielgrzymowo - Borowy Młyn - Tatary - Nidzica - Radomin - Orłowo - Łyna - pętla po rezerwacie "Źródła Rzeki Łyny" - PKP Dobrzyń. Długość trasy to ok. 60 km. Pociąg z Ciechanowa odjeżdża 6:12, pociąg powrotny z Dobrzynia: 16:31. W drodze powrotnej w Działdowie mamy ponad godzinny postój, co daje okazję do zwiedzenia tego miasta. Do Ciechanowa dojedziemy o godz. 19:28. Czas jest skalkulowany na wolne tempo na trasie (w wycieczce być może wezmą udział dzieci). Jeśli okaże się, że grupa porusza się szybciej, to oczywiście wrócimy wcześniej. Jeśli ktoś chciałby dołączyć, to zapraszamy. Formalnie nie jest to wycieczka zorganizowana, więc uczestnicy biorą udział na własną odpowiedzialność (ale oczywiście jedziemy w grupie i wzajemnie sobie pomagamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
sanna9 Re: Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny 10.04.07, 08:07 „Wiosenny szaszłyk nad Narwią” organizator PTTK (wycieczka piesza 14 kwietnia br. – sobota) Trasa: Od stacji Brody Warszawskie skrajem Lasów Pomiechowskich do obozowiska (4,5 km). Po drodze mijamy forty XV i XVI, fragment umocnień twierdzy Modlin. Po przejściu lasu cmentarz z I wojny światowej. W Czarnocinie, letniskowej miejscowości położonej nad Narwią pomnikowa topola czarna„Halinka”. Za wsią rozległe Łąki Czarnowskie z miejscami lęgowymi czapli siwej i kormorana (przydatna lornetka). O 1300ognisko, konkursy i wspólne śpiewanie (mile widziane śpiewniki). Powrót przez Księżą Górę do PKP Pomiechówek. Zbiórka: Dworzec PKP Ciechanów godz. 815z powrotnym biletem wycieczkowym do Pomiechówka – odjazd pociągu godz. 837. powrót do Ciechanowa godz. 1720 Uwaga: Członkowie PTTK z ważną legitymacją są ubezpieczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny - mapka 10.04.07, 12:34 Uwaga - duży plik: img86.imageshack.us/img86/3715/dzialdowonidzica2tmpot3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny - mapka 12.04.07, 16:13 Uwaga! Wycieczka rowerowa do Łyny została przeniesiona na inny termin ("rozsypała się" podstawowa ekipa). Najbardziej prawdopodobne terminy to 21 lub 28 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny 19.04.07, 08:09 Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny odbędzie się ostatecznie w sobotę 21 kwietnia i jest organizowana przez PTTK w Ciechanowie. Trasa i godzina odjazdu z PKP Ciechanów jak podano wcześniej. Trasa może ulec niewielkim modyfikacjom. Oficjalny komunikat PTTK znajduje się tu: www.pttk-ciechanow.pl/Zapraszamy. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Wycieczka rowerowa do źródeł Łyny 19.04.07, 08:11 Upsss - forumowy serwer popsuł link, więc podaję ponownie: www.pttk-ciechanow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
qklik Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 17.04.07, 20:24 Podbiłem troche zakurzony wątek nie bez powodu. W majowy weckend Zakajaczeni z Ciechanowa płyną po raz kolejny:):):):):) Ze względów organizacyjno technicznych (ale to zabrzmiało) :):) płyniemy w dwóch grupach. Jedna rusza na Wdę (w bezokoliczniku Wda) druga na Liwę ( w bezokoliczniku Liwa). Już wiem, że będzie pysznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 18.04.07, 14:41 Tak, tak, najwyższy czas zmoczyć wiosła. A jeśli ktoś byłby zainteresowany weekendem w kajaku to zapraszam na priv. Sobotnio-niedzielny spływ to naprawdę bardzo przyjemny sposób na odpoczynek. Odpowiedz Link Zgłoś
guciu83 Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.04.07, 00:22 Noc spędzacie pod namiotami? Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.04.07, 08:23 Nie. Jak już jesteśmy zmęczeni wiosłowaniem to przylatuje po nas helikopter i zabiera nas do Mariott'a :)możecie sobie zobaczyć w jakim apartamencie spaliśmy kajakiwkra.w.interia.pl/wkra2005/slides/wkra24.html A tak poważnie: zawsze śpimy w namiotach a czasem, jak pogoda pozwala, pod gołym niebem. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.04.07, 08:16 Super. Życzę dobrej pogody i dużo wrażeń - tych przyjemnych oczywiście. Bruum - uważaj na sprzęt AGD :-P Ja niestety tzw. długi łykend spędzę w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 19.04.07, 08:26 fedar napisał: > > uważaj na sprzęt AGD :-P Hahaha. Ta nieszczęsna lodówka będzie się za mną wlekła już do końca moich kajakowych dni :( Odpowiedz Link Zgłoś
qklik Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 06.05.07, 19:56 Byliśmy, płynęliśmy, wróciliśmy. Wda naprawdę piekna i ciekawa dla kajakarzy. Gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
terotex Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 06.05.07, 22:02 JA tylko dodam ze splyw Czarna Hancza w padajacym sniegu tez moze byc mily. :) Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 07.05.07, 08:41 Widzę, że kajakarze na dobre się obudzili. Pozdrowienia dla wszystkich ekip :) Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Wycieczka piesza Chotomów - Jabłonna 07.05.07, 08:50 2007-05-13 PTTK w Ciechanowie organizuje pieszą wycieczkę na trasie Chotomów - Jabłonna - Legionowo. Atrakcje na trasie to m.in. rezerwaty przyrody oraz klasycystyczny pałac w Jabłonnie. Więcej na stronie PTTK: www.pttkciechanow.bho.pl/aktualna.html Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Wycieczka rowerowa - okolice Mławy 28.05.07, 11:03 W sobotę 2 czerwca PTTK w Ciechanowie organizuje wycieczkę rowerową po okolicach Mławy. Szacowana długość trasy: ok. 35 km. Spotykamy się na stacji PKP w Ciechanowie. Należy wykupić bilet powrotny do Narzymia (przewóz rowerów za darmo). Pociąg odjeżdża 9:20, w Narzymiu wysiadamy ok. 10:00. "Kluczowe" atrakcje to przejazd ścieżkami wiodącymi przez ładne mieszane lasy nadleśnictwa Dwukoły oraz możliwość obejrzenia liczących ok. 650 lat wałów i kopców granicznych na dawnej granicy mazowiecko-krzyżackiej. Przebieg trasy: Narzym - okolice rezerwatu Góra Dębowa - wzdłuż wałów granicznych z XIV w. (Krępa - Dwukoły - ok. Mławki - Sochy - Dźwierznia - Białuty) - Uniszki Gumowskie - Uniszki Zawadzkie (Pomnik Żołnierzy Września) - Piekiełko (planowane ognisko) - Mława. Powrót z PKP Mława, w Ciechanowie będziemy o godz. 16:33 lub 19:28. Zapraszam do udziału w wycieczce. Oficjalna informacja dostępna jest w biurze PTTK przy ul. Warszawskiej 34. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Wycieczka rowerowa - okolice Mławy 29.05.07, 07:06 Mała korekta: Jak podano w oficjalnej informacji PTTK, startujemy z Iłowa, a nie z Narzymia, tak więc należy zaopatrzyć się w bilet powrotny do Iłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach IP: 212.160.172.* 30.05.07, 10:14 Macie jakieś ciekawe pomysły na wycieczkę kolejowo-rowerową w okolicach Ciechanowa na długi weekend czerwcowy? Zaznaczam że rowerzystą jestem raczej słabym wiec odpadają trasy po 30km ;) Najlepiej żeby po drodze były jakieś atrakcje (zabytki itp.) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 30.05.07, 14:46 Tak na szybko: Okolice odcinka kolejowego Mława - Działdowo - Nidzica - Olsztynek. Można też próbować na pd. od Ciechanowa, ale myśle że ciekawsze są tereny dawnego pogranicza i południowych Mazur. Na dokładkę Lidzbark Welski i Brodnica. Można tam chyba dojechać z przesiadką w Działdowie. Co do atrakcji: w bespośrednim sąsiedztwie Ciechanowa: Opinogóra, Gołotczyzna, Krasne; Mława: Muzeum Ziemi Zawkrzeńskiej, wały graniczne w okolicy Iłowa; Działdowo: zamek, średniowieczna starówka, w zasięgu rowerzysty Pole Grunwaldzkie; Nidzica: zamek, pozostałości murów miejskich i w ogóle miasto, źródła rzeki Łyny (superatrakcja przyrodnicza); Olsztynek: skansen, trochę różnych zabytków, ratusz z tannenberskimi lwami; Lidzbark: miasteczko, Lidzbarsko-Górznieński Park Krajobrazowy z przełomem Brynicy i uroczym miasteczkiem Górznem, Welski Park Krajobrazowy z przełomem rzeki Wel; Brodnica: zabytkowa część miasta + pozostałości zamku. To tylko niewielka część tych wszystkich miejsc, do których ze stacji PKP jest naprawdę niedaleko. Nie wspomniałem tu nic o zabytkowych kościołach czy ciekawostkach archeologicznych, których też w tamtych (i naszych) okolicach dużo. Co do szczegółów - polecam Google i wiele innych serwisów o tematyce turystycznej oraz portal KOBiDZ z jego katalogami ( www.kobidz.pl ) Pozdrawiam i życzę udanego "długiego weekendu". P.S. Nie wydaje mi się aby 30 km to było za dużo dla rowerzysty, właściwie na krótsze dystanse nie opłaca się ruszać ;-). Nawet ci "niedzielni" bez problemów radzą sobie z odcinkami 40-kilometrowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bruum A "Zakajaczeni" na Łupawę.. 05.06.07, 21:25 We czwartek bladym świtem wyruszamy. Naszym celem jest rzeka Łupawa. Podobno, jak sama nazwa wskazuje, daje niezłego "łupnia". Ciekawe czy kajaki wrócą w jednym kawałku :). Po powrocie krótki raporcik. Odpowiedz Link Zgłoś
fedar Re: A "Zakajaczeni" na Łupawę.. 06.06.07, 13:19 bruum napisał: > We czwartek bladym świtem wyruszamy. Naszym celem jest rzeka Łupawa. Podobno, > jak sama nazwa wskazuje, daje niezłego "łupnia". Ciekawe czy kajaki wrócą w > jednym kawałku :). Po powrocie krótki raporcik. Nie wiem jak inni, ale ja na "raporcik" czekam z niecierpliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Mała relacja z Łupawy 12.06.07, 13:54 Łupawa - najtrudniejsza nizinna rzeka w Polsce. Tak o niej mówią wszyscy, którzy nią pływali. Polecana dla doświadczonych kajakarzy. Ponieważ za takich się uważamy, postanowiliśmy zmierzyć się z jej nurtem. Zajęło nam to 4 dni. Zaczęliśmy w miejscu gdzie rzeka zaczyna swój bieg, czyli wypływa z jeziora Jasień i dotarliśmy do miejscowości Żelkowo. Po drodze rzeka pokazała "lwi pazur" w postaci nurtu o prędkości 4 m/s i prawie 5 metrów sześciennych wody na sekundę. Kamienie wielkości naprawdę dużego biurka, jazy, zwalone drzewa. Po prostu to co lubimy najbardziej. Wróciliśmy zmęczeni fizycznie ale wypoczęci psychicznie. Nie ma to jak kontakt z naturą. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia297 Re: Turystyka - wycieczki, rajdy po okolicach 03.04.08, 10:56 ktore biuro podróży polecacie na wakacje Odpowiedz Link Zgłoś