Dodaj do ulubionych

Pomnik Orła -----> Pytanie

07.11.07, 12:00
Mam pytanko... Co tak naprawde symbolizuje pomnik Orła w Ciechanowie.
Czy nie warto było by dorobić mu korone? Taki PRL-owski troche :-/.
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: 212.160.172.* 07.11.07, 16:20
      Zgadłeś - jest PRl-owski. Autor nie wyraził zgody na dodanie korony.
      po '89.
      • Gość: Amadeusz82 Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 16:29
        Napisane jest na nim bodajrze Walka, Męczęństwo, Zwycięstwo i
        symbolizuje żołnierzy w aspekcie do w/w słowów w odniesieniu do
        drugiej wojny światowej wg zapisanej kolejności zdarzeń.
        • Gość: marek zalewski Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 17:43
          Autor czyli Henryk Wróblewski niestety nawet nie widział (zmarł)
          zrealizowanego (niestety w ułamku) w/g pierwowzoru , to jak mógł się
          nie zgodzić ?
          • szyperski.marek Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 07.11.07, 18:15
            Najlepsze jest "Zwycięstwo" zwłaszcza w zestawieniu z datą 1945 i
            ul. Jesionową na przeciwko, gdzie NKWD zaraz po 17. stycznia
            urządził obóz dla Polaków wywożonych w głąb Rosji.
            • Gość: marek zalewski Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 18:19
              Panie Marku proszę mieć pretensje do ,,amatorów historyków'', którzy
              tak zadecydowali i dzisiaj kryją się po kątach...
              • borek8 Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 07.11.07, 18:48
                Panie Marku, jak przeczytałem wcześniej jest Pan artystą więc w tej materii
                bedzie Pan ekspertem.
                Jak by wyglądało dorobienie takiej korony u naszego orła? Od strony technicznej,
                estetycznej, finansowej, formalnej itd...
                • Gość: marek zalewski Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 20:04
                  Problem techniczny - żaden, estetyczny - wątpliwy, finansowy -
                  myslę , że nie taki wielki, formalny - zależy od spadkobiercy praw
                  autorskich Autora projektu a nie wykonawcy czy wykonawców / a była
                  tam jakaś kombinacja/.
                  Pozostaje odbiór treści historycznej.
                  Pozdrawiam
              • zinngiesser Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 07.11.07, 18:55
                Przeciez sa biuletyny owczesnego Komitetu Budowy Pomnika Walki,
                Meczenstwa, Zwyciestwa... Ja tam na polce je mam... A w srodku - sam
                chwast owych miejscowych 'historykow'. Teraz to Wielcy Kosciolkowi
                Patrioci. A tak powaznie, to konkurs na ow ciechanowski pomnik byl
                bardzo ciekawy i pouczajacy. Tak z punktu polityki wladz jak i
                estetyki. Jedyny sensowny projekt byl autorstwa Marka Zalewskiego.
                Szkoda, ze nie on konkurs wygral. Wybacza Marku - Piorus, to nie
                jest Twoja najlepsza rzezba... Natomiast JP2 w skali 1:1 nie
                widzialem, wiec sie nie definitywnie nie wypowiadam, ale tez nie
                sadze by zyskal moja sympatie. Ale za temtem projekt sprzed lat -
                masz WIELKIEGO PLUSA.
                • Gość: marek zalewskik Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 19:39
                  Dzieki, tamten projekt robiłem bez ingerencji ,,zleceniodawcy'' a co
                  do Piotra to było ,,czterdziestu autorów''. Niestety , nie zawsze
                  można mieć swobodę twórczą , kompromisy niszczą , wypaczają ... całe
                  szczęście , że mogę robić coś dla siebie i jeszcze paru osób.
                  pozdrawiam
              • szyperski.marek Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 07.11.07, 19:20
                E, tam... "kryją się"

pzdr
                • Gość: ciechanowianin Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 20:34
                  Panowie! Wg mojej wiedzy pomnik powstał z inicjatywy kilku osób z
                  Towarzystwa Miłośników Ziemi Ciechanowskiej i miał być oddaniem
                  hołdu przede wszystkim tym wszystkim Polakom, mieszkańcom tej
                  ciechanowskiej ziemi, którzy przyczynili się do tego, że możemy w
                  tej chwili żyć w wolnej Polsce. Czasy powstania tego pomnika były
                  takie, że aby mógł wogóle powstać, ta grupa inicjatywna musiała
                  pójść na pewna ustępstwa wobec ówczesnej władzy. Stąd być może taki
                  a nie inny napis itd. Pomijam brak korony. To oczywiste, że wtedy
                  nikt nie śmiał o niej myśleć.
                  Jako świadek wysiłków tych kilku ludzi przy pracy nad powstaniem
                  tego pomnika m.in AK-owców kiedyś dręczonych w budynku SB,( był
                  ostatnio przedmiotem zainteresowania IPN ), apelowałbym o szacunek
                  dla nich i zaprzestanie tych uszczypliwych uwag.
                  Jeśli mamy teraz czas taki, że mógłby ten pomnik uzyskać poprzez
                  drobne zabiegi kosmetyczne wyraz taki o jakim marzyli jego
                  inicjatorzy (pomijam w tym miejscu ówczesne władze, które się
                  podpięły i w zasadzie przywłaszczyły jakby autorstwo) to proszę
                  bardzo. Niech młodzi ciechanowiacy, patrioci, twórcy, władze, zrobią
                  z tym coś sensownego i dokończą myśl pierwotnych autorów. Byłby to
                  piękny gest dla nich. Oni zrobili wtedy tyle ile mogli. Ich już w
                  większości wśród nas niema.
                  Jak na razie jest mi przykro, że młodzi ludzie, którzy być może
                  wtedy, kiedy ten pomnik powstawał byli co najwyżej w pieluszkach
                  krytykują jego formę i autorów nie znając kontekstu całej sprawy.
                  Uciszcie się Panowie i pokażcie co potraficie.
                  • Gość: marek zalewski Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 21:48
                    Nikt a na pewno Ja nie krytykuję Autora . Henryka znałem osobiście i
                    uważam , że projekt był dobry niestety zrealizowano go słabo a teren
                    wręcz ... a na pewno terenu nie zrobiono. Jestem pewny , że Henryk
                    Wróblewski jako rzeźbiarz też by nie był zadowolony . Co
                    do ,,treści'' pomnika to nawet nie śmiem się wypowiadać bo to są
                    czyjeś emocje i nie mam prawa w nie ingerować a jakiś,,kontekst''?
                    Rzeźba jest rzeźbą i co mnie obchodzą ,,gierki'' wokół. Nie należę
                    do tych co niszczą pomniki, zapewniam. Myślę ciechanowianinie , ze
                    pochopnie i zbyt emocjonalnie potraktowałeś wypowiedzi.
                    Pozdrawiam
                  • borek8 Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 07.11.07, 22:01
                    Czasami mam wrażenie, że na tym forum obowiązuje zasada domniemania
                    złych intencji.
                    Fakt ciechanowianinie, jestem młodym człowiekiem i chyba nawet w
                    pieluszki jeszcze nie robiłem gdy powastawał ten pomnik.
                    Ja nie chciałem niczego krytykowac, a jedynie się dowiedzieć czegoś
                    o tym pomniku.
                    Dzięki za rozjaśnienie sprawy. A odnośnie korony to twierdze, że
                    gdyby była możliwość aby ją dorobić tak by pomnik nie stracił formy
                    to wyszło by mu to na dobre, a i twórcy penwie nie mieli by tego za
                    złe skoro jak mówisz jest taki jaki jest z powodu władz
                    komunistycznych.
                    pozdrowionka
                    • Gość: ciechanowianin Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.07, 22:18
                      Borku 8! Nie Twoje posty sprowokowały mnie do takiej reakcji. Fakt,
                      że byłeś jak piszesz wtedy w pieluszkach to tylko zbieg okoliczności.
                      Mój post miał z jednej strony na celu wyjaśnienie właśnie Tobie w
                      jakich okolicznościach i dlaczego taki a nie inny pomnik powstał.
                      Drugim celem było zwrócenie innym uczestnikom dyskusji uwagi na
                      nieco większy szacunek dla tych dzięki którym on istnieje. Może
                      rację ma Marek Zalewski, że zbyt emeocjonalnie zareagowałem, ale
                      gdyby wiedział kto to pisze napewno by to zrozumiał. Sądzę, że teraz
                      uspokoiłem Ciebie iż niema jakiejś aury podejrzewania złych intencji
                      dla wywołujących temat przynajmniej w tej sprawie.
                      • borek8 Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 08.11.07, 12:10
                        Jestem już zupełnie spokojny i dziękuje za naukę :).
                        I z uporem maniaka napisze, że może kiedyś warto wrócić do tematu w
                        kwesti korony dla naszego orła :).
                        • zinngiesser Re: Pomnik Orła -----> Pytanie 08.11.07, 13:25
                          borek8 napisał: 'może kiedyś warto wrócić do tematu w kwesti korony
                          dla naszego orła'.

Nie sadze, by byl to fortunny pomysl. Koronuje sie orly, a to przeciez
                          kura albo brojler. Nie uchodzi po prostu.
                          • Gość: gość Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 18:58
                            Temat dorobienia korony do orła nie jest wcale nowy, juz wiele lat temu go poruszano. Tylko po co? Pamiętam jak znany regionalista Robert Bartołd na jednym z zebrań TMZC powiedział do tych co mieli takie zapędy... Widział kto kiedy latającego orła w przestworzach w koronie? Bo takiego własnie orła - wolnego ptaka ten pomnik symbolizuje.
                            Orzeł w koronie jest symbolem, po co robić pomnik symbolu?
    • Gość: turysta Re: Pomnik Orła -----> Pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 20:54
      porozmawiało sobie kilku miejscowych....
      Jeden niezainteresowany dodaniem korony ( ale jakby co to i owszem ).
      Drugi jest za ukoronowaniem.
      Panowie zostawcie pomniki historii.
      Na temat tego pomnika każdy może mieć odmienne zdanie.
      Tak odbiera się sztukę przez mał czy duże SZ.
      To są rzeczy bardzo subiektywne ale szanujmy odmienność poglądów w
      tym przypadku na symbolikę tego pomnika.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka