Dodaj do ulubionych

Dolina Rozpudy w Ciechanowie

IP: *.google.com 11.02.09, 14:30
Ładne miejsce w środku miasta.
www.forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=47&p=295#p285
Obserwuj wątek
    • Gość: zxc Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.09, 14:56
      no tak, same bagna, trawy i nic wiecej Lepiej by to zabudowal albo zrobil cos
      zielonego... ale lepiej nic nie tykac i postawic tylko znak Wkoncu taniej...
      • Gość: Kolo Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.gprs.plus.pl 11.02.09, 15:31
        Zasypać bagno gruzem, postawić supermarket żeby nie było wiochy
    • Gość: Kalina Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 18:47
      Nieświadomi jesteście. To jest teren chronionego krajobrazu, nie
      można tam niczego budować. Zakaz jest ustanowiony prawnie przez
      wojewodę alko marszałka, dokładnie nie wiem. Musi zostać tak jak
      jest, z miejscami lęgowymi ptaków i ginącymi gatunkami roślin.
      • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 19:06
        Oj...drodzy Państwo przecież ten teren wyróżnia Ciechanów z innych
        miast i to jest piękne...inna sprawa, że przydałaby się na ten
        przykład ścieszka rowerowa wzdłuż rzeki z ciekawymi miejscami np.dla
        ludzi biegających, jakieś urządzenia sportowe, czy też ścieszka
        dydaktyczna żeby nasza dziatwa nie zapomniała jak wygląda wróbel czy
        sikorka bo przecież to Park Krajobrazowy...
        Ale również mam pewną propozycję , którą chcę pokazać 20 lutego w
        Galerii,,C''...zapraszam o 18.oo ... a swoją drogą to nie gadajmy
        wiecznie tylko zróbmy Coś... może projekty z tej wystawy zapłodnią
        czy nawet wymuszą na urzędnikach i radnych działanie.
        • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.google.com 12.02.09, 12:48
          Zgadzam się z panem Zalewskim że trzeba coś zrobić. Ja bym na początek zrobił barierkę wzdłuż alejki przy rzece, żeby dzieci mogły bezpiecznie patrzeć na kaczki. Potem ławeczki i może ścieżka rowerowa. Przydałby się też monitoring żeby nie gromadziły się tam ćpuny i alkoholicy.
          Nie jestem hydrologiem ani ekologiem ale myślę że dobrze byłoby zrobić próg wodny tuż przed mostem 3go Maja a dno pod samym mostem pogłębić. Kiedyś były takie powodzie że woda ledwo mieściła się pod mostem. Próg przed mostem podniósłby poziom wody bo teraz niemal przez cały rok jest za niski i bagienko wysycha a i Łydynia im pełniejsza tym piękniejsza. Na progu wodnym można zrobić śluzę dla kajaków i łódek albo mini elektrownię albo młyn w stylu retro.
          • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.09, 13:03
            Dziękuję za pomysł , który może przyda się urzędnikom decydującym o
            tych sprawach... ale proszę go jakoś opisać czy narysować i
            przedstawić na wystawie w Galerii,,C'' 20 luty o godz.18.oo...
            serdecznie pozdrawiam i zapraszam
          • Gość: radi Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 13:08
            Z tego co gdzieś czytałem, to wydaje mi się, że właśnie tu gdzie jest most 3go Maja był kiedyś młyn wodny. Było spiętrzenie wody dzięki któremu mógł funkcjonować. Od strony stadionu widać że jest jakiś uskok jeśli chodzi o profil dna i podejrzewam, że to właśnie pozostałości po tym spiętrzeniu.
            • Gość: widz Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 07:29
              Rzeka zatruta i nie ma w niej życia. Najwyżej możecie sobie
              porozmawiać czy trupa zabalsamować, skremowac, czy zakopać, a nie
              umawiać się z nim na kolację przy świecach. Następni na wieśc o
              gwałcie w lesie, mówią jaki to las pare drzewek.
              • Gość: qklik Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.ibd.gtsenergis.pl 13.02.09, 11:34
                Drogi "widzu". Masz chyba wiadomości sprzed 20-30lat. Łydynia wcale
                nie jest zatruta i jest w niej życie. Propnuję spacer i dokładne
                przyjrzenie sie naszej rzece. Moze w mieście tego nie widać, ale
                widziałem poniżej miasta miejsca gdzie żerują bobry, latem w rzece
                rozwijają sie obficie rośliny, rozmnażają ryby, o stadach kaczek
                które własnie teraz w dużej ilości mozna zobaczyc przy moście na
                Wodnej czy w Parkach nie wspomnę. Wczoraj rano (ok.6.30) widziałem
                lisa który przemknął przy moście 17-go stycznie przez ulicę. Tak
                więc proponuję trochę bardziej wyważone wypowiedzi. Może
                porównywanie Doliny Łydyni do Doliny Rozpudy jest trochę
                przesadzone, ale tylko trochę. W Dolinie Rozpudy wystepują gatunki
                roslin które nigdzie w całej Europie nie wystepują, tamtejsze bagna
                są największymi tego typu stanowiskami w Europie. Natomiast nasza
                poczciwa łydynia, uregulowana na prawie całej dłuości ma inny
                charakter. Ale i tu mozna spotkać ciekawe roślinki, czasem chronione
                a pozatym jesteśmy jednym z nielicznych miast, które posiada tego
                typu unikalne miejsce i to praktycznie w centrum. Oczywiście można
                tu widzieć tylko "krzaczory" i "bagniska", ale dla mnie jest to
                jeden z najpiekniejszych, naturalnych zakątków naszego Miasta.
                Pozdrawiam tych, którzy widzą piękno tego miejsca i gatuluję osobie
                która załozyła ten wątek wrażliwości.
                • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.google.com 13.02.09, 14:35
                  Dziekuje za gratulacje. Nie wiem czy jestem aż taki wrażliwy, ale im dłużej myślę o tej naszej Dolinie Rozpudy to coraz bardziej doceniam ten nasz skarb.
                  Chyba żadne inne miasto niema czegoś takiego w centrum. Prawdziwego bagna z dzikim ptactwem za miliony się nie kupi. Bagno powstaje przez tysiące lat i sztucznie nie da się tego procesu przyspieszyć.
                  Bagno ma też taką właściwość że doskonale oczyszcza różne zatrucia.
    • Gość: ŻIGOLO Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 10:17
      Może się komuś pomyliło z Doliną Rozpusty - też ładnie brzmi.
      • Gość: dominika Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 11:46
        uważam, że nasza "dolina Rospudy" - to nasz wielki skarb i popieram wszystkie wasze pozytywne wypowiedzi i pomysły.... tylko, a może się mylę, wzdłuż Łydyni, gdzie bulwar planowana jest w niedalekiej przyszłości ulica..... jak to się ma do kaczek, bobrów, lisów, ptaków? nie wiem
        • Gość: qklik Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.ibd.gtsenergis.pl 13.02.09, 12:11
          Dominiko. Ulica planowana jest od mostu 17-go Stycznia równiolegle
          do rzeki do ulicy Strażackiej. Tak więc na wschodnim brzegu łydyni
          którego Obszar Chroniony "Dolina rzeki Łydyni" nie obejmuje. A co do
          kaczek, bobrów, lisów. Myślę, że te zwierzeta które tam żyją, nie
          powinny tego odczuć. Juz teraz przyzwyczaiły sie do tego siedliska,
          zamkniętego ruchliwymi ulicami 17-go Stycznia, Tatarską i 3-go Maja.
          • Gość: dominika Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 12:51
            mam taką nadzieję, bo niewiele miast ma taki naturalny teren w srodku miasta, trzeba go za wszelka cenę chronić, ale też uatrakcyjniać, żeby był bardziej uczęszczany, będzie wtedy i bepieczniejszy.
            • Gość: do Dominiki Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 12:59
              Co ta za atrakcja spacerować przy zatrutej rzece? Nie widzę nadziei na poprawę
              skoro nikt nie poniósł odpowiedzialności za zatrucie rzeki.
    • szaro.buro Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie 13.02.09, 13:23
      Ładny niezagospodarowany teren na spacery i rekreację,ale jak to mówią nie dla
      psa kiełbasa.
      to się miastu nie opłaci , miastu opłaci sie postawić tam kolejny market co daje
      kilkadziesiąt tysięcy rocznie zysku do kasy
      • Gość: dominika Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 14:31
        nasza rzeka nie jest zatruta, widocznie tam nie chodzisz
        • Gość: Do Dominiki Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 14:37
          Codziennie przechodzę, jak mi nie wierzysz to przeczytaj na 1 stronie ostatnie
          TC, bo może im uwierzysz.
      • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 14:37
        A właściciele marketu to jak byli by mądrzy to by taką ścieżkę sami
        zaprojektowali i wykonali a ludzie/mieszkańcy by ich chwalili o ho i
        to jak ... market można pogodzić i ścieżkę rowerowo-dydaktyczną,
        i...wszyscy byliby zadowoleni... przecież park krajobrazowy nie musi
        być martwy tak jak Kanały ... zapraszam do Galerii,,C'' 20 lutego o
        godz.18.oo pokażemy parę rozwiązań dla Kanałów czyli w/g mojej
        koncepcji ,,Europa/Parku Sztuki'' a może również ze swoimi
        pomysłami...pozdrawiam
        • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.google.com 13.02.09, 22:36
          Na właścicieli marketów (mam na myśli zagranicznych) bym nie liczył,
          ciechanowskie skarby natury czy zabytki zwykle mają gdzieś. Po latach
          doświadczeń od otwarcia się na zachód spodziewam się raczej że
          przekupią lokalnych włodarzy i zrobią skup makulatury w zamku,
          składowisko toksycznych odpadów w Dolinie Łydyni a wieżę ciśnień
          przerobią na żyletki. Musimy liczyć na siebie.
          Myślałem jakby tu opisać czy narysować mój zamysł i doszedłem do
          wniosku, że bez pomocy fachowców się nie obędzie a na 20go nie zdążę.
          Nie chcę się w Galerii,,C'' wygłupić. Myślę że wspólnymi siłami tu na
          tym forum coś sklecimy z czym będzie można iść do radnych. Tak więc
          słowami wielkiego polaka z lat 70tych apeluję:
          POMOŻECIE?!!
          • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.09, 22:49
            przykro...ale jednak będę Pana namawiał na jakiś nawet szkic /może
            być np.na serwetce/ czy opis albo zapis nutowy... to nie muszą być
            dzieła sztuki...i śmiało...zapraszam
            a co do ,,zagraniczniaków'' to myślę, że nie do końca ma Pan rację
            bo Ja bym się bardziej obawiał nieudaczników czy
            tzw.pseudobiznesmenów polaków... proszę zobaczyć co zrobili z
            cegielni na Krubinie czy cukrowni... zamku nie damy nawet
            wymyślaczom zabytków... pozdrawiam
            • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.google.com 14.02.09, 00:08
              To dziś zacznę pisać nuty na serwetce ale już od jutra wchodzę w google,
              zumi, i mapkę przerabiam na paint potem dorysowuję co trzeba tylko internet
              mi trochę przerywa a czasu też za dużo nie mam i jakby ktoś pomógł znaleźć w
              miarę dokładną mapkę Łydyni z mostem 3 Maja to byłbym wdzięczny. Może być
              link. Forumowicz "radi" wspominał o młynie wodnym, uskoku i o profilu dna,
              coś więcej bardzo by się przydało.
              • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy w Ciechanowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:09
                I proszę, jak się chce to można...Pamiętam Ś.P. Stanisława Kujawę,
                który skomponował dla Ratusza hejnał to nieśmiało powiem wpisał się
                w nasz obecny Projekt Ciechanów(dla)Sztuki...a może powstanie utwór
                muzyczny dla naszego Ciechanowa i nie będzie trzeba płacić jak
                Rubikowi /milion/...zapraszam
        • szaro.buro Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! 14.02.09, 08:12
          trochę głupie to zdanie co znaczy jakby byli mądzi?
          i tak płacą duzie podatki różnym wardzińskim na dieto-nasiadówki.
          Jak wiem to pewien biznesmen ma tam wykupiony teren i chiba nie wolno mu tam
          nawet papierka wyrzucić , a co dopiro alejkę położyć im.Wielkiego Darczyńcy.
          Co do chwalenia biznesmenów przez ludzi to bym wziucił to między bajki.

> A właściciele marketu to jak byli by mądrzy to by taką ścieżkę sami
          > zaprojektowali i wykonali a ludzie/mieszkańcy by ich chwalili o ho i
          > to jak ... market można pogodzić i ścieżkę rowerowo-dydaktyczną,
          > i...wszyscy byliby zadowoleni... przecież park krajobrazowy nie musi
          > być martwy tak jak Kanały ...
          • Gość: marek zalewski Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 08:54
            I... właśnie mądrości brak... plują, plują i tak sobie plują aż się
            wyplują...
            • Gość: Dziadek Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 13:26
              Nie mam (jeszcze) pomysłu co można by tam zrobić ale alejki spacerowe to
              najlepszy dotychczasowy pomysł. Mam natomiast pomysł jak promować to ciekawe
              miejsce. Po co promować? Po 1 żeby "lobbować" za ochroną ale jednocześnie
              modernizacja. Po 2 żeby uświadomić ludziom ze mają "pod bokiem" skarb nie żadną
              martwą rzekę. Jak to zrobić? Na pewno można by zrobić konkurs fotograficzny
              nawet jeśli nagrodą miał by być tylko dyplom. Wiem, że jest wielu ludzi tak jak
              ja zafascynowanych fotografią i przyrodą. Plon konkursu stanowił by świetne
              zaplecze do stworzenia nieoficjalnej strony internetowej. Jestem pewien, że
              znalazło by się tez parę osób które non profit przygotują taka stronę i podejmą
              się aktualizacji lub.. kolejny konkurs. No to co działamy?
              • Gość: marek zalewski Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 13:35
                Ja w Galeriii ,,C'' chętnie taki konkurs zorganizuję i zrobimy
                wystawę... zapraszam, podpisuję się obiema rękami ale liczę na
                pomoc... pozdrawiam
                • Gość: plan Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 14:04
                  o co wy płaczecie? przecież jest plan i przy rzece zapisano zieleń parkową i
                  naturalną. Od strony Tatarskiej jest zieleń (chaszcze), można wg planu budować
                  obiekty usług i handlu tylko przy Tatarskiej. Od strony Strażackiej jest
                  zabudowa, więc zostało gdybanie i jak czytam to miasto planuje poprowadzić tam
                  drogę.
                  um.ciechanow.pl/index.php?um=planobow&n=miasto&po=1
                  Nie ma zapisów o ścieżkach rowerowych, chodnikach. Więc myślę, że albo napiszcie
                  wniosek do naszego Wodza wszechprzewidującego o zmianę planu, albo zakończcie
                  ten wątek bo bijecie pianę.
                  • Gość: marek zalewski Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 15:58
                    Czy nie wolno też fotografować? Chłopie czemu się wpieniasz...ludzie
                    sobie marzą i tyle...zaraz tyle krzyku? wyluzuj ... pozdrawiam
                    • phk1 Re: Park Krajoznawczy ? Wstęp wzbroniony! 14.02.09, 18:56
                      A ja myślę,że kto tam pójdzie fotografować te chaszcze to złe moce wciągną go w
                      głąb Parku na tych bagnach i po wystawie będzie ;-)

• Gość: Robert Dolina Rozpudy IP: *.google.com 14.02.09, 20:10
                        Do Dziadka. Rozmawiałem z moderatorem tego nowego forum ciechanowa to
                        on zaprasza wszystkich do zamieszczania nie tylko tekstów ale i zdjęć
                        i innych załączników prosto z własnych komputerów o wielkości nawet 2
                        MB. Załączniki dodaje się do tekstów tak jak w mailach wystarczy tylko
                        się zalogować. Żeby zrobić konkurs to każdy zalogowany może użyć
                        funkcji ankieta. Moderator jedynie prosi żeby w miarę możliwości
                        powstrzymywać się od polityki, wulgaryzmów, złośliwości itp.
                        www.forumciechanowa.fc.pl/
                        • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 20:51
                          Miło jednak może być od czasu do czasu...życzę sukcesów
                          • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy IP: *.google.com 14.02.09, 21:25
                            Panie Marku czy w Centrum Kultury znajdzie się komputer z monitorem bo można by w galerii go ustawić i puścić wyróżnione zdjecia i inne pracę np. Projekt zagospodarowania Łydyni jako pokaz slajdów.
                            • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 21:41
                              W CKiS są jakieś komputery ale Galeria,,C'' nie posiada ale postaram
                              się może projektor i laptop... mogę obiecać...pozdrawiam
                              • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy IP: 66.249.85.* 14.02.09, 21:59
                                To już biorę się do roboty :)
                                • Gość: Robert Re: Dolina Rozpudy IP: *.google.com 16.02.09, 10:06
                                  Na FC dwóch gości zamieściło linki do Forum
                                  Architektury Ciechanowa. Nie wiedziałem że mamy takie Forum w Ciechanowie.
                                  arch.ciechanow.net.pl/
                                  Przejrzałem je pobieżnie i muszę stwierdzić że jest na wysokim poziomie.
                                  Znalazłem tam ciekawy wątek dotyczący Łydyni z przed dwóch lat
                                  arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?t=136&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=cdb32787334ddb78ad2075682e0fd815
                                  choć w połowie się nie zgadzam to jednak warto to przeczytać.
                                  Szczególnie podoba mi się pomysł z przystanią dla kajaków i połączeniem kanałami jeziorek do rzeki.
                                  • Gość: marek zalewski Re: Dolina Rozpudy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.09, 10:32
                                    Popieram, też się mi podoba... im więcej tzw.,,ruchów w materii'' to
                                    super...
                                    • Gość: Maro Re: Dolina Rozpudy IP: *.gprs.plus.pl 22.02.09, 03:24
                                      kajakilydynia.w.interia.pl/slides/lydynia01.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka