Dodaj do ulubionych

Bardzo Nieprzyjazne Państwo

IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.04.09, 17:09
A ja znów o art.14 ust.1 o podatku od osób fizycznych. /Przymus płacenia podatków od pieniędzy nie otrzymanych za pracę/ Okazuje się, że twórca tego prawa "zabił nim" więcej osób, niż pozostałe organizacje przestępcze w Polsce. Czy my, właściciele małych firm, tym różniący się od zatrudnionych, że nie czekając na zmniejszenie się bezrobocia, sami stworzyliśmy swoje miejsca pracy, /często dając jeszcze pracę innym /musimy być jak cielaki przed rzeźnią? Dojne krowy, które łatwo doić i w razie czego rżnąć?
A czemu ma służyć aż półroczna "karencja" przy dobrowolnym ubezpieczeniu zdrowotnym w ZUS? Skąd to represyjne postpeerelowskie nastawienie władz kraju bądź co bądź, przecież już niekomunistycznego???
Obserwuj wątek
    • Gość: Chudy Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.04.09, 17:15
      Wygląda to tak:
      Najpierw wykonujesz pracę jako jednoosobowa firma /W tym przypadku na os. "Tęczowy Las" w Olsztynie/. Wiadomo, na budowie nikt się nie pieści, warunki pracy jak w somalijskim kiblu, a wymagania jak w Londynie. Potem liczysz na zarobek, oraz zwrot kosztów materiałów, które zainwestowałeś. I zaczyna się tango cwaniaków z głupim robolem.
      Nagle okazuje się, że inwestor nie przewidział wydatków na twoją pracę, że wcześniej przekroczono limity i takie tam.
      Firma która to zleciła bankrutuje sobie /najczęściej po raz kolejny/
      I teraz wkracza Państwo.
      1. Musisz wystawić fakturę za ta pracę, wiedząc, że nie masz szans na zapłatę.
      Jeśli to było poważne zlecenie a ty nie zrobisz tego, Kontrola Skarbowa nawet po latach, sprawdzi kto wykonał na czarno robotę, wyliczy nie wykazany dochód, oraz podatki VAT i dochodowy wraz z NALEŻNYMI odsetkami.
      2. Wystawiasz więc fakturę, możliwie najniższą ale taką by jej nie zakwestionowano. Od tej faktury MUSISZ zapłacić podatek VAT /którego zleceniodawca ci nie wpłacił/, oraz podatek od dochodu /choć poniosłeś stratę/.
      3. Zgodnie z prawem nieuczciwy przedsiębiorca jeszcze przed zakończeniem procesu upadłościowego /który trochę trwa/, może odpisać sobie oba te podatki /dodatkowy dochód/.
      4. Możesz założyć sprawę w sądzie, ale to następny wydatek /a ty jesteś już głodny i bosy/. Rozprawa będzie się ciągnęła latami, a podatki musisz wpłacić już teraz. Jak nie masz z czego, to najpierw urząd będzie doliczał odsetki, a później przyśle komornika. Będziesz miał do tyłu nie tylko tą pracę, ale i to co kupiłeś za pieniądze zarobione wcześniej.
      5. Jeżeli masz taki kapitał jak większość Polaków, tracisz firmę, szukasz pracy /a tu bezrobocie/, zalegasz z czynszem itd.
      6. Jeśli jesteś patriotą, cieszysz się, że wzbogaciłeś państwo i z łezką w oku czytasz w prasie, jak decydenci marnują twoje pieniądze.
      7. W końcu cichutko popełniasz samobójstwo, by nie obciążać kosztami życia siebie i innych. Grzywna za uczciwą pracę /czytaj podatek z art. 14 ust.1 o podatku od osób fiz./ jest tym większa, im więcej włożyłeś pracy i materiałów wykonanie zlecenia.
      A w sejmie i rządzie awanturki o apanaże, o przywileje, o to kto jest ważniejszy i dlaczego. I to jedyne twoje szczęście, że nie musisz już tego oglądać.
      Leszek Mariusz Jucewicz.
      reklama-bolek@gazeta.pl
      • Gość: kooo Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:00
        Tak to jest, żyjemy w państwie socjalistyczno-urzędniczym.
        Pracodawcy dają pracę, pracują po 24h na dobę a państwo żeby chociaż
        nie przeszkadzało (bo pomagać nie pomaga) ale przeszkadza ile się
        da. Bezmiar głupoty biurokracji i kolesiowskiego socjalizmu
        polityków jest niepoliczalny.
        • Gość: Dumka2 Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.04.09, 07:35
          Wszyscy wiedzą, że w cywilizowanym państwie
          powinno się płacić podatki.
          Ale wiadomo też, że podatki
          powinno się ściągać w sposób cywilizowany.
          W Polsce wielu świetnie sobie żyje z tych podatków.
          I wielu musi umrzeć, bo nie mają już sił
          by ich utrzymywać.
          Jeżeli na tym polega demokracja
          to do dupy z taką demokracją.
          • Gość: emeryt Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 08:56
            O urokach demokracji. wersja tradycyjna

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato. Zbudował solidny dom i zebrała zapasy na srogą zimę.
            - "Głupia mrówka" - myślał konik polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.
            Kiedy nadeszły chłody i deszcze, mrówka schowała się w domu i skosztowała zapasów. Konik polny umarł z głodu i zimna.

Wersja współczesna

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato. Zbudowała solidny dom i
            zebrała zapasy na srogą zimę.
            - "Głupia mrówka" - myślał konik polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.

Kiedy nadeszły chłody, mrówka schowała się w domu i skosztowała zapasów.

- Drżący z zimna i głodny jak wilk konik polny zwołał konferencję prasową, na której zadał pytanie:
            - Dlaczego na świecie są mrówki z własnym domem i pełną spiżarnią,podczas
            gdy inni muszą cierpieć głód i nie mają dachu nad głową?!!

- TVN, Polsat i Telewizja Polska pokazują zdjęcia sinego z zimna konika polnego i siedzącej przy kominku zadowolonej mrówki. Po programie Elżbiety Jaworowicz cała Polska jest wstrząśnięta tak drastycznymi nierównościami społecznymi.

- Jak to możliwe - pyta Monika Olejnik patrząc prosto w oczy - że w środku
            Europy na początku trzeciego tysiąclecia jest jeszcze tyle niesprawiedliwości?!! Dlaczego konik polny musi tak cierpieć?!!

- Rzecznik prasowy OFKP (Ogólnopolskie Forum Koników Polnych)występuje w
            głównym wydaniu Wiadomości i oskarża mrówkę o nacjonalizm,szowinizm i koniko fobię! Maciej Czereśniewski wraz z nowo powstałym zespołem śpiewa protest song "Nie łatwo być konikiem". Piosenka błyskawicznie zdobywa pierwsze miejsce na listach przebojów. Lider na krajowym rynku jednorazowych chusteczek notuje rekordowy wzrost sprzedaży.

- Koniki polne zapowiadają zlot gwiaździsty w Warszawie w pierwszym dniu kalendarzowej zimy.Frakcja młodych koników polnych przed domem mrówki organizuje pikietę pod hasłem"Każdy chce żyć". Te same koniki zakładają Samoobronę i LPR-Ligę Pasożytów Rzeczpospolitej.

- Stowarzyszenie Życie i Pracowitość publikuje na stronie internetowej memoriał o większej liczbie aktów przemocy w domach, w których mrówki mają klucze do spiżarni.

-Zaproszony do cyklicznej audycji"Co z tą polaną?" charyzmatyczny przywódca partii polnej pyta, czy nie warto sprawdzić w jak sposób mrówka osiągnęła tak wysoki status w kraju,w którym jest tak dużo biedy;

- "Należy wprowadzić podatek, który wyrówna szanse wszystkich mrówek i koników" - postuluje.

-Prezydent wraz z żoną w specjalnym oświadczeniu zapewniają obywateli, że zrobią wszystko co w ich mocy, aby przywrócić wiarę w sprawiedliwość.
            Następnego dnia parlament w trybie przyśpieszonym uchwala ustawę,która nakazuje wszystkim mrówkom przekazać w formie podatku nadmiar zapasów do Centralnego Spichlerza. 20 lat później... Konik polny zjada resztę zapasów mrówki. W telewizorze, który kupił za pieniądze ze sprzedaży jedzenia widać nowego przywódcę, który rozpromieniony mówi do wiwatujących tłumów, że bezpowrotnie mijają czasy wyzysku i teraz nareszcie zapanuje sprawiedliwość.
            Podobało się? Chcesz więcej? To włącz telewizor...
            • Gość: kooo Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: 195.117.122.* 06.04.09, 13:38
              Świetny przykład obrazujący realia socjalizmu w jakim żyjemy. Gdyby
              przed wojną rządzili dzisiejszy politycy i zwiazki zawodowe to
              dopłacalibysmy również do takich zawodów jak: powroźnicy,kaletnicy,
              rymarze, kowale i dziesiątki innych, które są po prostu dzisiaj
              niepotrzebne. Po co się przebranżawiać i szukać nowych rozwiązań jak
              podatnik dopłaci do nierentownej działalności (rolnictwo, górnictwo,
              stocznie itp.). Obowiązuje przecież polityczna poprawność, mamy
              kochających inaczej, niedługo złodziej będzie zarabiającym inaczej a
              zabieranie przedsiębiorczym i tracenie zabranego przez
              upolityczniony niekompetentny aparat urzędniczy nazywa się
              wyrównywaniem szans.
              • phk1 Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 06.04.09, 13:51
                Wydaje się ,że państwo jest przyjazne dla jednych kosztem drugich.

Wątek nie dotyczy w najmniejszym stopniu tego miasta, a nie jest kasowany.

Czyżby znajomi moderatorów parali się prozą życia ;-)
                Krótko, acz krótko był wątek z YouTube o nieślubnym i porzuconym dziecku przez
                Lecha Wałęsę.
                Czujni moderatorzy skasowali go zanim skończyłem swój komentarz i nie można
                odpisywać na nieistniejący wpis.

Można napisać,że dla Lecha Wałęsy państwo jest bardzo przyjazne.
                • Gość: Wątek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.04.09, 11:26
                  Wątek dotyczy każdego miasta.
                  Co, w Ciechanowie nie znajdziesz podobnych przykładów?
                • Gość: Prosty gość. Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.04.09, 14:19
                  Wydaje się ,że państwo jest przyjazne dla jednych kosztem drugich.
                  > Niezależnie od Twoich wątpliwości wątkowych, to fakt.
                • bruum Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 07.04.09, 17:28
                  Ja odpuściłem kasowanie tego wątku z jednego powodu. A powodem tym jest bajka o
                  mrówce i koniku. Nie wiem jak cerem i magik, może po prostu jeszcze nie czytali?
                  Ale w przyszłości proszę o zakładanie takich wątków na forach bardziej
                  pasujących do tematu wypowiedzi niż miejskie.
                  • Gość: Prywaciarz Pytanie do Bruum IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.04.09, 11:15
                    Pisze pan, ze wątek nie bardzo pasuje do miejskiego. Czy mógłby pan wskazać takie fora, które bardziej by pasowały? Ja nie znalazłem. Są tylko fora reklamowe, lub poruszające sprawy istotne dla dużych, bogatych przedsiębiorstw. Właściciele małych firm, utworzonych w ucieczce przed bezrobociem, nie mają nigdzie żadnej reprezentacji i ochrony prawnej.
                    A przecież są istotnym elementem gospodarki każdego miasta.
                    I minęło już 20 lat od odrzucenia represjonującego je ustroju socjalistycznego.
              • Gość: Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 07.04.09, 11:24
                Można też coś z Orwella. Folwark zwierzęcy? No właśnie. Kupa świń u żłobu, ze swadą gadających o demokracji i żrących się o koryto z sobą, i stado koni zaharowujących się by uprzywilejowanym niczego nie zabrakło.
                • Gość: Bodzio Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 19:46
                  Ciechanów jest całkiem sporym fragmentem tego Bardzo Nieprzyjaznego
                  Państwa, a ciechanowianie mają swoje ciechanowskie miejskie problemy
                  dlatego, że całe państwo jest nieprzyjazne, i ta nieprzyjazność z
                  poziomu krajowego mocno przenosi się na grunt miejski, i dlatego
                  jest także nieprzyjaźnie tu w mieście Ciechanów. Taki jest związek
                  złej sytuacji w państwie ze złą sytuacją w mieście. Jakby było
                  przyjaźniej wszędzie to by było i przyjaźniej w Ciechanówku.
                  • Gość: Elka Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 23:40
                    Bodzio, dopóki będziesz pisać Ciechanówek, nie masz prawa wypowiadać
                    sie na temat tego, co dzieje się w NASZYM Ciechanowie. Nie dorosłeś
                    do dyskusji o miejscu, w którym spędzamy życie, bo nim pogardzasz.
                    Moja rada: zmień je jak najszybciej i przestań tak się frustrować.
                    • Gość: Chudy Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 07:52
                      Urodziłem się w Ciechanowie. Uważam, że wbrew opiniom o zaściankowości itp, b. wielu Ciechanowian jest Europejczykami pod każdym względem i jeżeli chodzi o proporcje, nie jest bardziej zaściankowe od takiej Warszawy choćby. Dlatego wybrałem na ten wątek to miasto. Takie same wątki zakładam w miastach będących stolicami województw, uważam bowiem, że problem jest ogólnopolski, że skoro grupy trzymające władzę nie potrafią sobie z tym poradzić, a nie potrafią - złe, niechlujnie napisane prawo pogrąża tysiące uczciwych Polaków, potrzebna jest inicjatywa oddolna. Forum jest po to, by skontaktować z sobą takich ludzi, by otworzyli oczęta władzom, że nie po to ich wybrano by zajmowali się tylko własnymi problemami. Dzisiaj, w środę, odbędzie się pierwszy protest przeciw traktowaniu nas jak prymitywne dojne krowy, które nie mają pojęcia, po co zmieniono ustrój w 1989.
                      • Gość: Cichy Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 08:01
                        Słuchałem ostatniego przemówienia prezydenta. Uważam,że poruszył największy
                        problem w dzisiejszej Polsce. Z jednej strony najróżniejsi, zadufani w sobie
                        uprzywilejowani, z drugiej strony wykorzystywani przez nich ludzie, nie mający
                        nic do gadania. I nie mam tu na myśli Wałęsy ani tego co ktoś napisał o nim.
                      • Gość: Ciechanowiak Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 08:06
                        Nie podejmując wyzwania nigdy nie przegrasz lecz nie zaznasz smaku
                        zwycięstwa.
                        B. dobre hasło. Na wczoraj, dziś i jutro. Gdyby nie było ludzi odważnych,
                        siedzielibyśmy dotąd na drzewach.
              • Gość: lobo Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 14:59
                >kooo napisał(a): Świetny przykład obrazujący realia socjalizmu w
                jakim żyjemy
                Aby to obalić, trzeba głosować na Solidarność dwiema rękami na raz
          • Gość: obywatel Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 14:31
            Nie czytając dalszych komentarzy przypomnę w tym miejscu, że jeżdżąc
            po Polsce gdzieniegdzie można na urzędzie przeczytać dumne hasło
            mniej więcej takiej treści - "Ten urząd jest przyjazny obywatelowi".
            Piramidalna głupota administracji państwa. Podziw dla kuriozalnego,
            typowego dla polskiego urzędnika, pomysłu z takim hasłem. To powinno
            być pokazywane wycieczkom zagranicznym aby zobaczyli jak egzotyczny
            kraj jest w Europie.
    • phk1 Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 08.04.09, 09:09
      Sam widzisz Bruumie jak można naciągać regulamin wg swoich widzimisię.
      Facet pisze z Olsztyna i nie wiem czy miał zamiar pisać o Ciechanowie.

Ostatnio jeśli już to z nieprzyjaznym państwem w osobie naszych władz spotkał
      się człowiek chcący budować dom, a nie mogący z powodu kruczków prawnych o czym
      jedna z gazet pisze. Tylko bardzo zdesperowani udają się po kilku laty do
      mediów, by nagłośnić problem.
      To można zadać pytanie ile takich spraw mamy nieupublicznionych ?
      • Gość: Prywaciarz Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 18:14
        Pikieta w Olsztynie przed Urzędem Kontroli Skarbowej odbyła się. Zainteresowały się media. My, którzy zamiast kwilić pod tzw. Urzędem Pracy, sami stworzyliśmy swoje miejsca pracy, nie będziemy dłużej godzić się z niesprawiedliwością społeczną. Nie chronią nas związki zawodowe, lobby konsorcjów, firm z dużym kapitałem, ani zagraniczne koncerny. Ani polskie prawo. Jeśli przeciwstawimy się lekceważeniu nas, może wreszcie przestaniemy być dojnymi krowami, tak często zarzynanymi przez uprzywilejowane warstwy społeczeństwa.
        Wierzę, że w Ciechanowie nie brakuje ludzi odważnych, którzy chcą walczyć o swoje prawa.
      • Gość: Chudy Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 08.04.09, 18:23
        A Pan Szanowny phk1 wyraźnie nie może odżałować, że na forum ciechanowskim porusza się także poważniejsze tematy, niż plotki o nieślubnych dzieciach sławnych ludzi.
        Czy ktoś Szanownemu Panu broni założyć własny wątek na ten temat?
        • phk1 Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 09.04.09, 10:26
          Oglądałem reportaż z protestu dwóch 'biznesmenów'w Olsztynie.
          Telewizja przedstawiła problem inaczej niż opisujecie.

Fakt ,że mało kto zdaje sobie sprawę, dlaczego taki los IIIRP zgotowała tym
          którzy coś w tym kraju chcą robić dla siebie i swoich rodzin.

Nie warto nawet tematu zaczynać , bo lemingi z PO/PSL/SLD wiedzą swoje.
          Warto w takim razie sprawdzić jak to działa w cywilizowanym świecie.

ps.co do plotek o nieślubnych dzieciach to akurat nie są to plotki.
          książki o ludziach sławnych powstają nawet z wymiarami ptaszka prezydenta
          najpotężniejszego kraju świata/ Bill Clinton/
          To jest właśnie miarą demokracji.
          • Gość: Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 09.04.09, 16:17
            Zadziwia mnie obojętność Właścicieli małych firm na to co prawo z nimi wyrabia. Po prostu każdy sobie rzepkę skrobie i nie chce się wychylać. Albo nie wierzy w możliwość zmian. A ponieważ twórcy swoich miejsc pracy nie są chronieni przez organizacje zrzeszające duże firmy, ani przez związki zawodowe, sami skazują się na los pariasów.
            • Gość: ... Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.adsl.inetia.pl 09.04.09, 16:55
              czlowieku a co Ty myslisz ze wlasna firma to panstwowa robota??
              Ze **** mało dają to jedziemy sobie na wycieczke do warszawy pod sejm???
              Kto ma czas na użeranie sie ze zlodziejami ktorzy mysla glownie tylko o sobie.
              To Ty myslisz jak za komuny chyba.... U prywatnego przedsiębiorcy każdy stracony
              dzień to koszty, bo nikt mu za przestój nie zapłaci.
              Chyba ze wszyscy pojda pod sejm ale wracac nie beda mieli do czego...
              • Gość: Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.04.09, 14:20
                Sam prowadzę firmę od 1989 r. Zacząłem z dwiema puszkami farby. Doznałem wszystkiego,złodziejstwa, nieuczciwości niektórych przedsiębiorców. Też nie mam czasu, to norma w małej firmie.
                Jestem dojony przez wszystko co tylko może przyssać się do prywaciarza.
                Ale przed zarzynaniem przez polskie prawo będę się bronić, choćbym miał spać cztery godz. na dobę. W końcu jestem obywatelem tego państwa czy nie? Nie chcę być jak ten koń z "Folwarku Zwierzęcego".
                • Gość: koo Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 16:38
                  Zapomnij. Armia ludzi żyjących z Twoich podatków nie odpuści. 20 lat
                  po pseudo upadku socjalizmu a dalej poruszmy się w absurdach
                  koncesji, pozwoleń Zusów, Gusów, monopoli elektrycznych,
                  gazowniczych itp. Dopłacamy do górnictwa, rolnictwa itp. Komuna i
                  bolszewia.
                  • Gość: zulus Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.09, 17:09
                    Przyjedź do nas na wyspe to bedziesz leżał kałdunem do góry a aspirynę poda ci
                    papuga a i pietaszek pogwisda do snu
                    • Gość: Robinson inaczej Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.04.09, 07:31
                      Już widzę tę wyspę. Leżenie kołdunem do góry 1000$, papuga 2000$. A za gwizdanie z Piętaszkiem 10 000$. To rozrywka dla tych właśnie,
                      którzy dorabiają się na lewym, bardzo lewym prawie.
          • Gość: lufa Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.09, 23:52
            phk1 napisał: książki o ludziach sławnych powstają nawet z wymiarami
            ptaszka prezydenta najpotężniejszego kraju świata/ Bill Clinton/
            > To jest właśnie miarą demokracji.

I to jest myśl: nie ma mowy o demokracji w Polsce, dopóki nie
            poznamy wymiarów ptaszka naszego kochanego pana prezydenta
            Kaczyńskiego. Domagamy się podania tych wymiarów! W przeciwnym razie
            uważać będziemy, że Polsce demokracji niet!
    • Gość: Prywaciarz Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.04.09, 08:33
      Przeczytałem o mrówce i cwaniaczku z nomenklatury, myślę że na miejscu będzie też mała jednoaktówka.

Teatrzyk "CZERWONA GĘŚ" przedstawia:

Urząd Skarbowy. Przed gmachem stoi przemarznięta pikieta z napisem
      "JESTEM NIEWINNY
      JA TYLKO ZAŁOŻYŁEM FIRMĘ!"
      Pokój, przed biurkiem przygnębiony petent. Za biurkiem zatroskana urzędniczka.

Przygnębiony petent - No i powiedzieli, że nie zapłacą. Potem zrzucili ze schodów. Za trzy miesiące tyrania na budowie. Warunki pracy proszę pani jak w somalijskim kiblu, a wymagania jak w Londynie
      Urzędniczka /wzdycha/ - A płaca jak w Polsce, jasne...
      Przygnębiony petent - Czy naprawdę muszę wystawić tą fakturę?
      Urzędniczka - Nie musi pan, czasy komuny minęły bezpowrotnie, jest pan wolny.
      Ale, kiedyś o tej pracy dowie się Urząd Bez... tego ... Kontroli Skarbowej. Wyliczą taki podatek plus procenty, że pozostanie panu tylko ogryzanie drzew z kory, a i to jest karalne.
      Przygnębiony petent - Rozumiem. Więc wypiszę tą fakturę. I napiszę na niej, że żadnych pieniędzy nie otrzymałem.
      Urzędniczka - Lepiej za dużo nie bazgrać, Ale w końcu mamy demokrację. Najważniejsze, by pamiętał pan o odprowadzeniu podatków od wykazanego w fakturce dochodu.
      Zdruzgotany petent - Co??? Przecież straciłem czas i pieniądze!
      Urzędniczka - Współczuję, ale art. 14 ust. 1 o podatku od osoby fizycznej, wyraźnie mówi, że po wypisaniu faktury, niezależnie od czegokolwiek, należy uiścić należne podatki.
      Zdruzgotany i Skołowany petent - Tto mmoże jednak nie pisać?

Wchodzi przedsiębiorca FullWypas.
      FullWypas - Czy naprawdę muszę wpuszczać w koszty VAT i dochodowy z tej nieszczęsnej faktury? I tak już przecież wykorzystałem tego naiwniaka.
      Urzędniczka - Oczywiście. Prawo jest po pana stronie.
      FullWypas - No to odpiszę. A potem na Kanary...
      A po kanarach ogłoszę upadłość.
      Urzędniczka - Znowu?
      FullWypas - Takie czasy./Wychodzi/.
      Urzędniczka - A pan panie petencie po co zakłada tę pętlę? /Do siebie/- Jakby jej tam dawno nie miał.
      Przecież może pan pozwać FullWypasa do sądu.
      No tak, brak pieniędzy. A FullWypas ma.
      Ale niech pan nie robi tego przynajmniej tutaj. Bardzo proszę.
      Przygnębiony, Zdruzgotany, Skołowany i Zrozpaczony petent z pętlą na szyi, wychodzi, cichutko zamykając drzwi.
      Urzędniczka - Następny proszę...

Przed Urzędem w błocie poniewiera się jakiś napis.

Gaśnie światło. Kurtyna obojętnie zapada.

• Gość: Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 21.04.09, 10:34
      Właściciele małych firm, których jest najwięcej. Brońmy się!!!
      Dali sobie radę w Wilkowyjach, damy sobie radę i my z wilczym prawem.

Czy naprawdę zgadzasz się z przymusem płacenia podatków od nieotrzymanych pieniędzy??? / art.14 ust.1 o podatku od osób fizycznych/

Czy naprawdę zgadzasz się z przymusem opłacania składek ZUS, nawet
      gdy nie możesz pracować z powodu choroby? Nie każdy może odczekiwać półroczną karencję / dlaczego aż półroczną? / w przypadku dobrowolnego ubezp. chorobowego w ZUS.- ???

Czy naprawdę zgadzasz się na to, by fiskus, mógł zabrać Ci wszystko, zostawiając bez środków do życia???

Czy zgadzasz się być gorzej traktowany przez prawo od zatrudnionego, tylko dlatego, że uciekając przed bezrobociem sam stworzyłeś swoje miejsce pracy???
      • Gość: Bolek Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 29.05.09, 09:28
        Magik Tusk odpowiedział na zarzuty dotyczące niesprawiedliwego prawa podatkowego. Zamiast je zmienić na sprawiedliwe, tzn płacenie podatku od uzyskanego dochodu, a nie dobijanie oszukanego uczciwego podatnika, wydał łatkę na system. Otóż od stycznia jest przepis zezwalający na odzyskanie niesprawiedliwie ściągniętego VATu. Chytrusy obarczyły go jednak takimi warunkami, że złodzieje mogą nadal spać spokojnie. Praktycznie nie ma siły, by podatki które zagarnęli/odpisując je sobie/, wróciły do pokrzywdzonych.
        /Rozliczenie podatku w odniesieniu do nieściągalnych wierzytelności Rozdz.1a/.
        Oby ci złodzieje wraz z popierającym ich rządem udławili się swym toastem za wolność 4 czerwca.
    • Gość: ss Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.09, 13:04
      a gdzie mamy się zgłosić, by tworzyć organizację alternatywną?
      popatrz jaki atak media przypuściły na blogerkę katarynę bo jest niezależna i
      myśląca
      jeśli 70% przedsiębiorców zagłosowało na partię palikota i tuska ,a oni robią
      ich w bambuko to kto może być alternatywą?

pytanie do prywaciarza
      • Gość: Prywaciarz Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 18.06.09, 15:26
        Organizację alternatywną należałoby tworzyć przez internet. Nie widzę innego sposobu na skomunikowanie się osób chcących zmian za którymi głosowaliśmy w 1998.
        Anarchiści i UPR nie wchodzą tu w rachubę, choć mają rację w wielu wypowiedziach. Uważam że powinno powstać coś takiego jak KOR, w latach zależności od manipulantów podległych ZSRR. Po zmianie ustroju, jaki by nie był, są większe szanse na zbudowanie ojczyzny dla wszystkich Polaków. Bardzo wiele przepisów obowiązującego prawa powinno się zmienić na przyjazne zwykłym obywatelom, a nie urzędnikom i technokratom. Za często widzi się w nas "trybiki społeczeństwa" a za rzadko ludzi, mających jedno życie.
        Krótko mówiąc potrzebna jest inicjatywa "oddolna" która będzie bronić przed niesprawiedliwością i manipulanctwem, nawet jeśli będzie musiała przeciwstawić się technokratom polskim i unijnym.
        Ale ci ludzie muszą skontaktować się z sobą, przedstawić swoje wizje
        zmian. Bez takiego kontaktu, dyskusji i propozycji, pozostaje system
        jaki istnieje obecnie, w którym obywatel traktowany jest instrumentalnie.
        • Gość: Aurora Skończyć z prywaciarstwem IP: *.chello.pl 20.06.09, 07:40
          oni myślą tylko o jednym: jak najszybciej zrobić fortunę, wybudować
          kilka willi (dla dzieci też), w którym kraju spędzać wczasy,
          zapewnić luksus swoim kochankom, itd. Oczywiście wyzyskując
          pracowników najemnych, płacąc minimalne pensje, zatrudniając na
          czarno, na kierownicze stanowiska rodzinki lub kochanki - wylicznka
          jest długa. Państwo dla nich nieprzyjazne? Oni to państwo przecież
          rozkładają od wewnątrz - od zgnilizny moralnej, oszustw podatkowych,
          po nienasycony apetyt na pieniądze. A 1989 - to robotnicy.
          Prywaciarze są zbyt wyrachowani by zdobyć się na takie ryzyko.
          • Gość: Mariusz Re: Skończyć z prywaciarstwem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.06.09, 11:03
            Większość "prywaciarzy" to ciężko pracujący ludzie, bez żadnej ochrony prawnej i bezlitośnie wyciskani przez państwo. Bardzo wielu wykonuje swoją pracę własnoręcznie, lub z jednym współpracownikiem. Gdyby nie ich praca, usługi byłyby kilkakrotnie droższe niż dziś, podatki płacone przez zatrudnionych wyższe. W końcu są to miliony ludzi.
            Problem tkwi przede wszystkim w pokręconym i niesprawiedliwym prawie, które pozwala krętaczom i oszustom /niestety i tacy żerują w strefie działalności prywatnej/ na osiąganie zysków z oszukiwania ludzi pod płaszczykiem firmy. Krętacze ci, często "prezesi" niewielkich spółek, podnajmują inne firmy, by wykonywały za nich zdobyte w różny sposób zlecenia. Po wykonaniu prac, żeby nie zapłacić, "znikają", lub uciekają w bankructwo.
            Podwykonawcy zostają bez środków na prowadzenie działalności. Do tego państwo nakazuje zapłacić podatki od wystawionych faktur, mimo niemożności ich realizacji. Jeżeli firma nie otrzymała zapłaty za pracę, z czego ma zapłacić pracownikom? Nawet jeśli wystąpi na drogę sądową to sprawa trwa wiele lat z miernym skutkiem. No i trzeba mieć na nią pieniądze, te których nie brakuje oszukańczym "prezesom".
            Pikanterii dodaje fakt, że tenże oszukańczy "prezes", kanalia mącąca wodę w świecie działalności prywatnej i niszcząca go, zgodnie z prawem odpisuje sobie zapłacone przez oszukaną firmę podatki, dodatkowo się bogacąc. Czyli państwo nie ma z nich praktycznie żadnego pożytku.
            Napisałem pismo do rzecznika praw obywatelskich. Z odpowiedzi wynika, że dla ustawodawców ważniejsze jest utrzymanie istniejącego stanu rzeczy, niż podstawowa społeczna sprawiedliwość.
            Idee Solidarności poszły w zapomnienie. Rzeczywiście ma miejsce pazerność na pieniądze i usankcjonowany przez państwo wyzysk obywatela.
            "Prywaciarz" z niewielkim "kapitałem" nie ma żadnych szans w przypadku najmniejszego niepowodzenia z nadzianymi oszustami i popierającym ich prawem.
            Gdybym zatrudniał kogoś wtedy gdy oszukano mnie na polnordowskiej inwestycji w Olsztynie /wyżej wymieniona praca dla os. Tęczowy Las/ też nie mógłbym mu zapłacić. Po zapłaceniu podatku od nieotrzymanej zapłaty, nie miałem z czego opłacić czynszów i głodowałem. Mijają już lata od tamtej sprawy /która trwa jednak wciąż w sądzie/, a ja wciąż budzę się w nocy, z nienawiścią do oszustów, i główkując, o co tak naprawdę w polskim prawodawstwie chodzi. Kogo boi się Rywin, kto popiera krętacze prawo, kto za tym wszystkim stoi. W co wpadliśmy uciekając przed ustrojem sowietów?
          • Gość: hrkjc Re: Skończyć z prywaciarstwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.09, 12:34
            Takiej osobie jak Ty Aurora, dałbym bezzwrotnie, gdybym oczywiście
            miał, pieniądze na założenie Twojej prywatnej f-my, pomógł ją
            rozkręcić i jak już by załapała się na rynku, zostawił Ciebie samą z
            nią abyś mogła ją prowadzić sama.
            Może to uświadomiło by Tobie jakie bzdury wypisujesz.
            Ale na pocieszenie Ciebie napiszę, że tak myślących jak Ty jest
            b.dużo nie tylko wśród tych, którzy potencjalnie nie mogą zaszkodzić
            tym "prywaciarzom". I to jest bardzo poważny problem w naszym kraju.
            • Gość: Mariusz Re: Skończyć z prywaciarstwem IP: *.olsztyn.vectranet.pl 22.06.09, 13:05
              Biedactwo zbankrutowałoby po kilku miesiącach, ale może zaczęłoby widzieć.
    • pierwszy.obywatel Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 22.06.09, 13:25
      Spodziewałem się po platformianych potworkach, że może mając pajaca potrafią
      pozamieniać stare głupie przepisy na nowe lepsze , ale
      myślę,że nie ma w tym kraju siły zdolnej do stworzenia normalnego państwa
      przyjaznego ludziom pracującym na swoim, ale tworzących duży dochód narodowy.
      Wydaje się,że mamy być kolonią taniej siły roboczej dla bogatszych i cwańszych
      państw starej unii.
      Amen
      • Gość: Prywaciarz Re:Do Rzecznika Praw obywatelskich IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.07.09, 12:31
        Zamieszczam odpowiedź na pismo które dostałem od Rzecznika. Z treści wynikało żebym pogodził się z faktem, że przychód czysto wirtualny podlega takiemu samemu opodatkowaniu jak rzeczywisty.
        Szczerze mówiąc zaczynam czuć się coraz bardziej niewyraźnie. Może śni mi się to wszystko?
        A oto moja odpowiedź.

Olsztyn, 05 lipiec 2009r.
        Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich

Niestety, otrzymane wyjaśnienia mogą być satysfakcjonujące tylko dla twórców ustawy
        o podatku dochodowym, którzy tworząc przepisy kierujące ludzkimi losami, zapominają o czymś
        tak elementarnym, jak sprawiedliwość.

Kiedy firma dla której wykonałem ciężką, wyczerpującą pracę, odmówiła zapłaty, twierdząc
        że główny inwestor nie zapewnił na ten cel pieniędzy, znalazłem się bez środków do życia.
        Głodowałem już przy tej pracy, wykonując ją mimo osłabienia i fatalnych warunków.
        Dobijanie mnie przez państwo grzywną za uczciwą pracę, jaką stał się przymus zapłacenia
        podatków od tej pracy stało się zwykłym, zimnym okrucieństwem.

Łatwo odpowiedzieć, że tak stanowi prawo, że tak być powinno itd.
        Niech jednak spróbuje Pani postawić się na chwilę na moim miejscu. Odrobina wyobraźni
        i nagle robi się ciemno przed oczami, prawda?
        Nie miałem żadnej szansy obrony. Mimo pewności, że mający pieniądze i będący za pan
        brat z polskim prawem panowie “inwestorzy” nie zapłacą mi, musiałem wystawić fakturę w obawie
        przed ewentualnymi represjami ze strony Urzędu Kontroli Skarbowej.

Zrezygnowałem z leczenia oczu i choroby przełyku, zapłaciłem ten “zwrot podatku VAT”
        Jednak straciłem zaufanie do państwa. Stało się dla mnie synonimem bandziora, tak...
        poplecznika złodziei i zasobnych w pieniądze kombinatorów.
        Firma moja upada. Boję się większych zleceń, myślę niekiedy o samobójstwie, bo trudno
        żyć w takim “klimacie”. Prawdopodobnie dla tego państwa byłoby to dobre rozwiązanie,
        bo pracownika ze mnie już raczej mieć nie będzie.
        Wyjaśniono mi dlaczego pozbawiono mnie niektórych praw.
        Że ważniejsze od sprawiedliwości jest bezwględne stosowanie zasady memoriałowej,
        uznającej wirtualny przychód w przymusowo wystawionej fakturze za rzeczywisty.
        Przymusowy podatek od tego nakazuje się jednak wpłacać w prawdziwych pieniądzach.

Jeżeli ich nie ma, / bo skąd? / można zostać przestępcą, żyjąc uczciwie i sumiennie
        pracując. W otoczeniu korzystających w pełni z wolności i nieuczciwie zdobytych fortun,
        manipulatorów i złodziei.

“Poprawka” z 11.03.2009r. mówiąca o możliwości skorygowania podatku w przypadku
        nieściągalności niczego nie zmienia. / oprócz tego że można się na nią powołać /.
        Warunki, którymi ją obwarowano, nie umożliwiają skorzystania z niej.
        Wystarczy zainicjowanie przez pasożytującego na cudzej pracy “zleceniodawcę”
        postępowania upadłościowego, by nie musiał obawiać się zwrotu korzyści z zagarniętego,
        niejako mimochodem podatku. Regułą jest ogłaszanie takich upadłości. Wielokrotne.

Jeżeli Rzecznik nie ma wpływu na sprawiedliwe traktowanie obywateli, to do kogo mogę
        się zwrócić? Posłowie w Olsztynie nie chcą się tym zajmować, rząd, jak widać po ostatniej
        “poprawce”, też nie ma zamiaru niczego zmieniać. Interpelacje w sejmie “utknęły”.
        Wywiad ze mną, dla “Ostatniej Instancji” w Polsacie, zablokowano.

Nie mogę nawet zmienić obywatelstwa z tego kraju, bo innej ojczyzny nie mam.
        • Gość: gość Re:Do Rzecznika Praw obywatelskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.09, 17:59
          Smutny i zarazem bezsilny jest Twój list do rzecznika.
          Właśnie, dlaczego bezsilny?
          Polska, to jak mój przyjaciel zauważył państwo urzędnicze a nie
          obywatelskie. Relacje między urzędnikiem a obywatelem są odwrócone
          o 180 stopni, czyli państwo jest nie dla nas, tylko my jesteśmy dla
          państwa i jego urzędników. Paranoja. Stworzyliśmy sobie państwo po
          to, aby nas traktowało jako swoje sługi. Czyli Pan zatrudnił sługę,
          który nim rządzi i robi z nim co zechce.
          Na marginesie. Ja nigdy nie zrozumię czegoś takiego jak kilkakrotne
          opodatkowanie tych samych pieniędzy. Ale ta bzdura to chyba nie
          tylko w Polsce ma miejsce. Ma to zdaje się na celu ukrycie
          rzeczywistego rozmiaru okradania nas z zarobionych przez nas
          pieniędzy i to się rzeczywiście państwu udaje. Bo kto wie na
          codzień, że państwo w efekcie zabiera nam około 70%? Kto by się
          zgodził na taki wymiar skali podatkowej? Sprytny system.
          • Gość: Prywaciarz Re:Do Rzecznika Praw obywatelskich IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.07.09, 18:36
            W tym przypadku chodzi o opodatkowanie pieniędzy których nie było.
            Az dziwne, że nie opodatkowuje się jeszcze "posiadaczy" nieistniejących budynków
            czy samochodów. Może ta ustawa to wstęp do czegoś takiego?
    • pierwszy.obywatel Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo 05.07.09, 13:06
      można by zapytać się prywaciarzu komu takie prawo służy/ło ?
      zapewne jacyś lobbyści w IIIRP wywalczyli sobie bezkarność takim stawianiem na
      głowę prostej i uczciwej sprawy.
      zapewne unia europejska wymusi zmianę tego przepisu , bo tam takich chamskich
      chwytów nie stosuje się wobec społeczeństwa obywatelskiego.
      co sądzisz o tym ?
      pociągniesz sprawę do sztrazzzzburga ;-)?
      • Gość: Prywaciarz Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.olsztyn.vectranet.pl 05.07.09, 18:31
        Rzecznik Praw Obywatelskich napisała mi, cytuję:
        "Obecnie trwa procedura przyjmowania tych Standardów (...) w Unii Europejskiej". / Chodzi oczywiście o zasadę memoriałową /. Czyli tam na razie tego nie ma, ale przy postępującym zurzędniczeniu rychło nastąpi / no, chyba, że jednak przeważy rozsądek /.
        Cóż, spokój w państwie nie jest wieczny, Unia też wieczna nie będzie.
        Zaczyna "zjadać" siebie samą. Jak zwykle cierpią zwykli ludzie, którzy tworzą i budują. I którzy zawsze mają najmniej do gadania.
        List do "Europy" wyślę. Pewnie nic to nie załatwi, ale ciekawy jestem jak oni uzasadnią sens tego prawa.
        Swoja drogą, Pani Rzecznik jego sensu nie uzasadniła.
        • Gość: xyz Re: Bardzo Nieprzyjazne Państwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.09, 21:56
          Budżetówka i reszta to dwa różne światy. Z zastrzeżeniem że firmy
          monopolistyczne /nie monopolowe/ typu orlen, kghm,tpsa,
          banki /formalnie prywatne/ to też budżetówka. Budżetówka w sensie
          mentalnym - firma jest "dojona" ile można do siebie.
          Kto myśli dalej, perspektywicznie o przyszłości..
    • Gość: szalona Niekomunstycznego ? Obudź się ! Układ z Magdalenki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.09, 07:31
      wciąż żyje ! Komunizm upadł ,żeby powstała lewacka-zbiurokratyzowana
      UE ,a Polska do niej dołączyła ze swoimi dawnymi betonami
      komunistycznymi . Wybory to cyrk wspierany przez media kierowane
      przez dawnych agentów SB lub biznesmenach wychodowanych na starych
      układach . Nie wiem czy Polacy widzą ,ale wybieramy co chwila te
      same mordy ,które później śmieją się z nas w swoich gabinetach i to
      z "konkurentami" SLD,PO,PiS,PSL to jedna banda . Obiecują ,a później
      robią ten sam syf co poprzednicy !! Te "kłótnie" to odwracanie
      uwagi ! Później piją ze sobą i się śmieją z was Polacy .
      • Gość: Prywaciarz Re: Niekomunstycznego ? Obudź się ! Układ z Magda IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.07.09, 12:13
        Niewątpliwie, ogromna większość "sprzeczek" między "rządzącymi" ma charakter medialny. Ale i jest o co się bić. Takiego komfortu jaki mają politycy, przeciętny człowiek mieć nie może. Szkoda tylko, że chodzi zwykle o ustawienie się w świecie intryg i obłudy, w jakim żyją.
        Odpowiedź z zapytaniem do rzecznika wysłałem. Przygotowuję zapytania do premiera, marszałka i ministra finansów. Niech jasno powiedzą o co w tym wszystkim chodzi, dlaczego nie chcą kierować się sprawiedliwością, w imię czego "obdzierają ze skóry" ludzi skrzywdzonych a popierają oszustów.
        Otrzymane odpowiedzi przedstawię na forum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka