maciek_zagroba
03.06.09, 20:51
Chciałbym poruszyć sprawę nadzoru archeologicznego. Zastanawia mnie jak wygląda współpraca Pani Archeolog z robotnikami. Z obserwacji moich i wielu innych osób sprawa wygląda dość ciekawie. Archeolog pracuje do godziny 15, więc logiczną rzeczą jest że wszystkie prace po tej godzinie powinny być wstrzymywane bądź prowadzone bardziej uważnie a dochodzi np. do takich sytuacji: wczoraj tj. 2 czerwca po godzinie 15 czyli, gdy już archeologa nie było, znajomy przechodził Warszawską i zauważył że spych odkrył fragmenty piwnic, widać było murowane ściany z czerwonej cegły, jakieś drewniane fragmenty. W takiej sytuacji normalne by było zatrzymanie prac w tym miejscu, jednak po chwili kolejny spych wjechał na miejsce niszcząc i zasypując ściany!!! To jeden z wielu przykładów który pokazują że robotnicy korzystając z niedociągnięć archeologa niszczą zabytkowe fragmenty starej zabudowy.
Aby to udokumentować wybrałem się dziś na ul. Warszawską aby zobaczyć jak idzie remont i nie mogłem uwierzyć własnym oczom! Pani Archeolog nie ma, a robotnicy pracują WEWNĄTRZ PIWNICY!!! W ruch wprawione są ciężkie maszyny i nikt niczym się nie przejmuje. Oczywiście wzbudziłem zainteresowanie robotników. Jeden zaatakował mówiąc że nie można fotografować bo jest to "karane". Odpowiedziałem że na szczęście wiem że nie jest. Następny mój rozmówca, również pracownik budowy, był bardziej uprzejmy. Zapytał się czy jestem z gazety lub z muzeum więc odpowiedziałem że nie, zdjęcia robię dla siebie. Zapytany o odkryte ściany odpowiedział że to jakieś przedwojenne bo otynkowane a poza tym nadzór prowadzi Pani Archeolog... nie chcę sypać nazwiskami gdyż nie wiem czy mogę. Powiedział że wcześniej też coś było ale zasypali!!! Podobno Pani Archeolog o wszystkim wie, robi zdjęcia, rysunki i dokumentacje a następnie pozwala zasypywać!!! Omawiane piwnice znajdują się na przeciwko kamienicy Reutta pod chodnikiem ze wschodniej strony ul. Warszawskie.
Pod tym adresem znajdują się zdjęcia i wątek na forum Architektury Ciechanowa:
arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=5134&sid=b0a9acc38a077f0d5455aa5a827d9f30#5134