Dodaj do ulubionych

Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska

03.06.09, 20:51
Chciałbym poruszyć sprawę nadzoru archeologicznego. Zastanawia mnie jak wygląda współpraca Pani Archeolog z robotnikami. Z obserwacji moich i wielu innych osób sprawa wygląda dość ciekawie. Archeolog pracuje do godziny 15, więc logiczną rzeczą jest że wszystkie prace po tej godzinie powinny być wstrzymywane bądź prowadzone bardziej uważnie a dochodzi np. do takich sytuacji: wczoraj tj. 2 czerwca po godzinie 15 czyli, gdy już archeologa nie było, znajomy przechodził Warszawską i zauważył że spych odkrył fragmenty piwnic, widać było murowane ściany z czerwonej cegły, jakieś drewniane fragmenty. W takiej sytuacji normalne by było zatrzymanie prac w tym miejscu, jednak po chwili kolejny spych wjechał na miejsce niszcząc i zasypując ściany!!! To jeden z wielu przykładów który pokazują że robotnicy korzystając z niedociągnięć archeologa niszczą zabytkowe fragmenty starej zabudowy.

Aby to udokumentować wybrałem się dziś na ul. Warszawską aby zobaczyć jak idzie remont i nie mogłem uwierzyć własnym oczom! Pani Archeolog nie ma, a robotnicy pracują WEWNĄTRZ PIWNICY!!! W ruch wprawione są ciężkie maszyny i nikt niczym się nie przejmuje. Oczywiście wzbudziłem zainteresowanie robotników. Jeden zaatakował mówiąc że nie można fotografować bo jest to "karane". Odpowiedziałem że na szczęście wiem że nie jest. Następny mój rozmówca, również pracownik budowy, był bardziej uprzejmy. Zapytał się czy jestem z gazety lub z muzeum więc odpowiedziałem że nie, zdjęcia robię dla siebie. Zapytany o odkryte ściany odpowiedział że to jakieś przedwojenne bo otynkowane a poza tym nadzór prowadzi Pani Archeolog... nie chcę sypać nazwiskami gdyż nie wiem czy mogę. Powiedział że wcześniej też coś było ale zasypali!!! Podobno Pani Archeolog o wszystkim wie, robi zdjęcia, rysunki i dokumentacje a następnie pozwala zasypywać!!! Omawiane piwnice znajdują się na przeciwko kamienicy Reutta pod chodnikiem ze wschodniej strony ul. Warszawskie.

Pod tym adresem znajdują się zdjęcia i wątek na forum Architektury Ciechanowa:
arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=5134&sid=b0a9acc38a077f0d5455aa5a827d9f30#5134
Obserwuj wątek
    • Gość: mariola Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 21:09
      muszę z przykrością stwierdzić ,że kilka dni wcześniej zostałam skasowana za
      rozpoczęcie wątku o tym co może być dwa metry pod asfaltem.
      Mamy takich moderatorów jakich mamy, ale wątek może rozwinie się, bo to początek
      prac.

Ja również kilka dni temu widziałam czerwone cegły i stare bale drewniane
      przecięte piłą bez żadnego zabezpieczenia i szkoda ,że nie zrobiłam fotek komórką.

Ostatnio pan archeolog pisze felietony o wojażach po świecie po muzeach z
      pierwszej półki w Extra Ciechanów
      • Gość: co Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 21:40
        tam był średniowieczny trakt, trzeba natychmiast zawiadomić wojewódzkiego
        konserwatora zabytków. jak oglądam tv to Pani WKZ jest bardzo wyczulona na
        budowlańców. zgłoście to natychmiast do Warszawy.
      • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 03.06.09, 21:40
        Gwoli ścisłości. Prace nadzoruje PANI archeolog a nie PAN archeolog.
        • krokodyl272 Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 03.06.09, 22:38
          Z całym szacunkiem dla zabytków, ale jak na Warszawską wpuścimy archeologów i
          będą tam kopać pędzelkami, to ten remont potrwa do 2020 roku.
          • phk1 Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 03.06.09, 22:41
            Niech pracuja 24h/7dni
            Pani archeolog do 15, a pan archeolog po 15;-) przecież to dla potomnych
      • Gość: Tytus Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.opera-mini.net 03.06.09, 22:59
        Też zauważyłem że tu kasują więc polecam forum bez cenzury politycznej http://www.forumciechanowa.fc.pl/viewforum.php?f=5&sid=8460d0090f92c7c8a5c569b038da561a
        Warto i tu czasem zajrzeć.
    • Gość: Najkon Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.tktelekom.pl 03.06.09, 22:59
      Z całym szacunkiem dla waszych zapędów do archeologi, pomyślcie najpierw o
      ludziach którzy mają swoje sklepy przy remontowanej części ulicy Warszawskiej.
      Nie uważacie że ten remont trochę im utrudnia życie, nie wspomnę o reszcie
      mieszkańców. Niestety rozwój ma swoją cenę, jeśli mamy się doczekać przyzwoitego
      deptaku, gdzie być może rozkwitnie życie kawiarenek, to uważam że warto
      zasypać/pominąć tych kilka cegieł i jak najszybciej zakończyć prace remontowe.
      Zdecydowanie zgadzam się z moim przedmówcą, jeśli dopuści się archeologów do
      tego "wykopu" prace będą trwały zdecydowanie za długo, a wykonawca i tak musi
      dotrzymać terminu, kto zapłaci za jego straty??
      • Gość: pik Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 23:07
        Brawo! Ma Pan racje, Panie Najkon. Na co nam jakieś głupie zabytki, liczy sie tu
        i teraz. Na co nam te mury zamku..zróbmy tam taki wieeeelki parking, w sumie
        niedaleko warszawskiej, to wlasciciele sklepow beda sie cieszyc, ze klienci maja
        gdzie parkowac.
        • Gość: anna Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.chello.pl 03.06.09, 23:23
          rety a gdyby się okazało, że tam naprawdę jest coś wartościowego
          czy nikt nic z tym nie zrobi?
          Przecież każda taka rzecz nie dość , ze bezcenna to jest szansą i nową
          możliwością dla naszego miasta które dzięki temu może stać się atrakcyjne
          turystycznie
          • krokodyl272 Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 04.06.09, 05:24
            Gość portalu: anna napisał(a):

> rety a gdyby się okazało, że tam naprawdę jest coś wartościowego
            > czy nikt nic z tym nie zrobi?
            > Przecież każda taka rzecz nie dość , ze bezcenna to jest szansą i nową
            > możliwością dla naszego miasta które dzięki temu może stać się atrakcyjne
            > turystycznie

Atrakcją turystyczną jest obiekt (np. Wawel w Krakowie). Niby co miałoby
            zainteresować potencjalnych odwiedzających nasze miasto? Kawałki cegieł spod
            ulicy Warszawskiej wyeksponowane w muzeum?
            Proponuję wziąć się do roboty i posprzątać ten BURDEL na dziedzińcu zamku, bo
            niedługo i tam turyści przestaną zaglądać. A Ciechanów nigdy nie był, nie jest i
            nie będzie atrakcyjny turystycznie, bo nikt go nigdzie nie promuje. (Zresztą z
            czym do ludzi... Z ruinami zamku, które w dodatku ktoś rozpierniczył i zostawił
            ten bałagan?) Mało kto w Polsce wie, gdzie się nasz Ciechanów znajduje. Połowa
            ludzi myli go z Ciechocinkiem, a druga połowa z Ciechanowcem. Nawet bliskość
            Opinogóry nie pomaga w geograficznej identyfikacji naszego grodu.
            • ms18 Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 04.06.09, 10:52
              Jakiś kompleks? Tak bardzo zależy ci na tym, żeby cała Polska
              wiedziała gdzie jest Ciechanów? Ciesz się, że ty wiesz, gdzie jest.
              A jak wolisz żyć w bardziej rozpoznawalnym mieście, to w Ciechanowcu
              i Ciechocinku ceny mieszkań są na pewno niższe niż u nas.

Z jednym się zgodzę - Ciechanów nigdy nie będzie atrakcyjny
              turystycznie. Właśnie dlatego, że kiedy w naszym mieście jest już
              coś wartościowego, to prędzej czy później komuś będzie przeszkadzać
              i albo wyburzy albo przekszałci na "nowoczesną, europejską,
              niezaściankową" modłę. Będziemy miastem schludnym i estetycznym, jak
              tysiące innych, z wszechobecną kostką Bauma. Co nas obchodzi
              tysiącletnia historia miasta.
              • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 04.06.09, 16:48
                Jak zauważył użytkownik ms18, Ciechanów ma swoje lata. Ale pamiętajmy że o wieku miasta wiemy również ze STARANNEJ i DOKŁADNEJ pracy Archeologów. Skąd można wiedzieć że tam, pod ulicą Warszawską, nie ma pozostałości budowli które np. przesunęły by datowanie powstania miasta lub pokazały by jego inną historię? Nie można podchodzić do tej sprawy w taki sposób że są to bezwartościowe cegły i nie warto się nad nimi zastanawiać, tylko jak najszybciej kończyć budowę. Archeologia jest ważną nauką która pozwala nam lepiej poznać naszą historię ale swoją rolę spełnia tylko wtedy gdy ludzie którzy się nią zajmują robią to z pasją a nie wyłącznie dla pieniędzy.
            • Gość: ciechanowianin Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 21:21
              Rażniej mi jest. Właśnie nie czytając postów popełniłem swój wpis w
              tym samym mniej więcej duchu myśląc, że będę odosobniony.
              Jest nas okazuje się więcej. Odnoszę wrażenie, że są tacy co się w
              tym mieście nudzą i szukają sobie zajęcia.
              • Gość: ania Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.09, 14:49
                nie jestem mieszkanką centrum miasta więc nie wiem czy prace budowlane w
                poprzednie soboty były prowadzone ?
                czy siła netu spowolniła postęp prac ?
                • Gość: ania Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 20:27
                  czy nikt mi nie odpowie ?
    • Gość: Najkon Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.tktelekom.pl 03.06.09, 23:30
      Ok, widzę że moja wypowiedź spotkała się z dezaprobatą. Precyzując moją
      wypowiedź dodam iż skoro jest archeolog prowadzący (nie wnikam w jego
      kompetencje)i uznał/a że nie jest to coś znaczącego historycznie, to nie ma
      sensu wzbudzania zbędnego szumu. Nie widzę sensu badania i katalogowania każdej
      cegły znalezionej w obecnie największej piaskownicy Ciechanowa.
      • Gość: brygida Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 23:35
        zalejmy to co zostalo odkopane wodą i nazwijmy to zagininy fragment Łydyni ;-)
        • Gość: Nowy Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.opera-mini.net 04.06.09, 06:39
          Ile tu pogardy dla zabytków polskiej kultury? Dlaczego? A co by było gdyby to były fragmenty synagogi? Jak sądzicie? Czy też władza by to olała?
          • Gość: sabina Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 07:35
            o jak pamiątki po żydach to lepiej nie wywoływać wilka z lasu lub demonów
            przeszłości ;-)
            nasza władza niespecjalnie lubi żydów więc wszystko zrobi, by nie wywoływać
            wilka z lasu i demonów przeszłości

> Ile tu pogardy dla zabytków polskiej kultury? Dlaczego? A co by było gdyby
            to były fragmenty synagogi? Jak sądzicie? Czy też władza by to olała?

ps.wspołczuję tym co tam pracują w tym mokrym grajdołku , a opony koparek
            mieszają różne warstwy ziemi.
            zastanawia mnie czy to wykonaniu tych prac nasz deptak nie zacznie potocznie
            mówić 'osiadać', pękać będą płyty granitowe, drzewa schnąć...
            • Gość: zdenerwowany Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 12:01
              To po co ten cyrk z nadzorem archeologicznym? Takie wielkie
              udawanie, że jest a nie jest? Nadzór na niby, tak dla pucu? To
              lepiej wogóle odwołać archeologa, będzie wtedy uczciwie, nie ma
              nadzoru, nie ma udawania, że nadzór jest.
              • Gość: obiektywny Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:04
                Ale po co ta napinka ze strony obrońców zabytków i innych
                poszukiwaczy skarbów? I co Wam to da, że zrobicie trochę rozgłosu na
                ten temat?
                Jeśli teraz pracę przejmą archeolodzy to będą się z tym pierniczyć
                przez ładnych parę lat, jak nie więcej!!! Wówczas remont
                Warszawskiej potrwa nie 2 lata, a 20 lat. To może zamiast tych
                granitów i porządnego wyglądu Warszawskiej, pozbyć się ziemi i
                błota, które jest teraz, odsłonić jakieś resztki murów i innego
                badziewia, a nad tym wszystkim zrobić szklany chodnik i podświetlić.
                Niech się ludzie podniecają starymi cegłami i syfem, który jest w
                ziemi!!!!
                • Gość: do obiektywnego Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:10
                  bardzo dobry pomysł
                • Gość: zxc [...] IP: *.adsl.inetia.pl 04.06.09, 13:35
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: zdzisia Re: do Ciechanowian potomków morderców żydów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 13:55
                    ja nie wiem co odkryje archeolog/archeolożka ,ale nawet jak odkryje to ma
                    nauczkę w postaci innego archeologa zapuszkowanego za łapówki, by przyspieszyć
                    prace.
                    budowa dróg i autostrad też wymaga archeologa, ale nie problemem w postępie
                    budowy są archeolodzy.

ps.z niecierpliwością czekam na archeologa historyka z Czasu Ciechanowa ,
                    który za tydzień opublikuje tekst - W Ciechanowie polscy żołnierze mordowali żydów

Nie wiadomo czy ktoś z żydów pozostał po 17st45 ale może,może ?
                  • Gość: obiektywny [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.09, 14:21
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: x Re: do zxc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 15:16
                      I jak tu się nie dziwić że modzi wycinają podobne wątki skoro zawsze dochodzi to pyskówek.
                      • krokodyl272 Re: do zxc 04.06.09, 15:22
                        No... Powiało tu wysoką kulturą osobistą jak zwykle anonimowych użytkowników
                        tego forum...
                        • Gość: realista Re: do zxc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 16:58
                          Jak archeolog nie będzie pilnował cały czas, to jak odkopią te
                          garnki ze złotymi monetami i biżuterią, to je może ktoś zapie...ć,
                          i zamiast cenne znalezisko iść na wystawę do muzeum, to pójdzie do
                          przetopu na sztabki złota. A później się będą z archeologa śmieli,
                          że oni się na zabytkach nachapali a on nawet o tym nie wie.
                          • maciek_zagroba Re: do zxc 04.06.09, 19:28
                            Gość portalu: realista napisał(a):

> Jak archeolog nie będzie pilnował cały czas, to jak odkopią te
                            > garnki ze złotymi monetami i biżuterią, to je może ktoś zapie...ć,

Święte słowa!
                            Ile razy już zdarzało się w wielu miastach że po remontach starych części miasta
                            czy rozbiórkach starych kamienic i domów robotnicy stawiali sobie wielkie domy i
                            kupowali dobre samochody.
                            • pierwszy.obywatel Re:„Polacy, oddajcie miliardy” 04.06.09, 23:31
                              My tu śmiejemy się z żydów , a to antysemityzm pełną gębą.
                              Czas Ciechanowa za tydzień opisze coś niesamowitego, a co robi były izraelski
                              ambasador w Polsce?
                              Ano domaga się KASY,KASY,KASY

www.rp.pl/artykul/315135.html
                              O inicjatywie poinformował dziennik „Haarec” w tekście zatytułowanym „Polska
                              i Ukraina odmawiają zwrotu mienia ofiar Holokaustu, które nie pozostawiły
                              spadkobierców”. Z apelem w tej sprawie wystąpił Dawid Peleg, który jeszcze kilka
                              tygodni temu był ambasadorem w Warszawie. Po powrocie do Izraela stanął na czele
                              Światowej Żydowskiej Organizacji na rzecz Zwrotu Mienia (WJOPR).

• maciek_zagroba Re:„Polacy, oddajcie miliardy” 05.06.09, 10:03
                                A wiec wracając do tematu Warszawskiej, znaleziska archeologiczne mogą wpłynąć
                                na atrakcyjność turystyczną Ciechanowa. Znajomy podsunął taki pomysł: Jeśli
                                znalezione fragmenty murów, drewnianych belek, może innych "skarbów" będą
                                przedstawiały jakąś wartość historyczną to po skończonym remoncie można by w
                                danym miejscu postawić gablotę/tablicę gdzie były by zdjęcia i opis: W tym
                                miejscu, podczas remonty znaleziono to i to, fragmenty tego i tego. To na pewno
                                spodobało by się ludziom.
                                • Gość: pelagia Re:„Polacy, oddajcie miliardy” IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 12:51
                                  popieram pomysł Maćka , ale jak to uchowa się przed menelstwem-wandlstwem
                                  ciechanowskiem ;-)?
                                  • maciek_zagroba Re:„Polacy, oddajcie miliardy” 05.06.09, 14:35
                                    Na całej nowo wyremontowanej Warszawskiej i tak powinny się znaleźć kamery.
                                    Inaczej, prędzej czy później, cały wysiłek "dzielnych" i
                                    "sumiennie" pracujących robotników pójdzie na marne.
    • Gość: real Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 10:44
      Wnisek nasuwa się jeden jaka władza taki archeolog.
      Brawo panie prezydencie zniszczyć wszystko dla materialnego interesu
      wąskiej grupy macherów od mamony.
    • Gość: ciechanowianin Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 20:08
      Panie Macieju!
      Mimo że prawdopodobnie zaraz będę mocno skrytykowany za taki punkt
      widzenia, to jednak zapytam.
      Jakiej spodziewanmy się wartości tych archeologicznych odkryć aby
      tłumaczyły one hamowanie prac?
      Wiem, że nic nie jest przesądzone i może dokopiemy się pozostałości
      po wojskach Cezara ale......
      Mamy już jakieś doświadczenia i krytykę prac na zamku. Teraz obawiam
      się, że zacznie się dzielenie włosa na czworo z ul.Warszawską ku
      irytacji wykonawcy robót.
      • Gość: karolina Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 20:20
        co nieco widać

forumciechanowa.fc.pl/viewtopic.php?f=5&t=114&sid=a666f2f3102a5a02d612f02d3f00913e
        • Gość: gosc Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 20:35
          około południa, dzisiaj, na budowie nie było żywego ducha/
          nie wiem co było powodem? po tych deszczach jest tam bagno.
          koparki pewnie ulgnęłyby.
          a może było czekanie na opinie archeologa.?
          • Gość: ciechanowianin Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 20:49
            No więc właśnie. Czy aby nie przesadzamy z tymi odkryciami?
            Mnie się wydaje, że powinno się dać ekipom do tego powołanym
            spokojnie tam pracować, aby uniknąć w przyszłości narzekań , że zbyt
            długo to wszystko trwa.
            Chodzi mnie tylko o zachowanie proporcji. Przecież to nie Wawel!
    • Gość: shakira Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 10:47
      coś tam jednak pomalutku znajdują szperacze staroci,może żadna rewelacją ,a
      jednak warto szukać dawnych śladów po naszych przodkach.

• Gość: prostak Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: 91.194.84.* 09.06.09, 11:22
      Do maćka zagroby

tak sobie myślę,że skoro Platforma Obywatelska robi nam ten remont to zgodnie z jej znanym hasłem PATRZ W PRZYSZLOSC / WYBIERZ PRZTSZLOSC są marne szanse na rzetelne sprawdzenie wykopów, gdyż podraża to i opóźnia przecięcie wstęgi.
      • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 16:18
        Ku uciesze mojej i mam nadzieję wielu forumowiczów, dowiedziałem się że właśnie
        zakładane jest stanowisko archeologiczne na ulicy warszawskiej od strony
        ul. 17-go stycznia. Pewnie polecę zrobić kilka zdjęć to wrzucę, ale niczego nie
        obiecuję.
        • Gość: obywatel Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 16:41
          Cieszę się, że są w Ciechanowie ludzie, którym na sercu jest ochrona wartości
          historycznych naszego miasta. Jednocześnie dziękuję wam za poświęcanie waszego
          prywatnego czasu dla tak cennej inicjatywy. Pozdrawiam i czekam na dalsze bardzo
          ciekawe dla mnie informacje. Tak trzymajcie.
        • Gość: x Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 16:44

Gratuluję sprawności Panie Maćku. Współczuję mieszkańcom i
          handlowcom z Warszawskiej, załatwił im Pan "wykopki" do zimy.
          • Gość: do x Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 16:50
            Mam 35 lat i od zawsze wiedziałem, że Warszawska należała do historycznego
            centrum miasta. Praktycznie każdy Polak Krzyżaków czytał i wie o Ciechanowie
            jako o mieście książąt mazowieckich. Jednak nasi urzędnicy z konserwatorami
            zabytków dowiedzieli się o tym dopiero po rozkopaniu Warszawskiej. Więc albo
            trzeba zmienić zapisy w historii albo wymienić urzędników na znających podstawy
            historii.
          • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 16:54
            Mam nadzieję że również dzięki/przeze mnie i forum ten postęp prac, byłbym
            bardzo z tego zadowolony. Teraz zostało nam tylko się przyglądać i trzymać
            kciuki. Zaraz wrzucę zdjęcia.
            • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 16:58
              arch.ciechanow.net.pl/forum/viewtopic.php?p=5177#5177
              Zdjęcia na Architekturze Ciechanowa
    • Gość: łazikamator Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.ovh.net 09.06.09, 18:43
      oto co znalazłem w warstwie żydowskiej jak to określił w dzisiejszym felietonie JMPiotrowski.
      konkluzja jego felietonu taka ,że śmieci po żydach jeno nam się ostały.
      tylko czy to ich czy nasze kości ?

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/jeBbTxvAcpM4lslpGB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/F5qE4gp0llQK7sFZTB.jpg
      • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 19:33
        Do łazikamator:
        Może źle Cię zrozumiałem ale odebrałem to tak jak gdybyś nie zrozumiał intencji
        Pana Piotrowskiego. Pokazuje On stanowisko Pani archeolog i
        robotników:"Otrzymałem enigmatyczne wyjaśnienia, że właściwie nie ma co
        dokumentować, gdyż pojawiły się same żydowskie chałupy, tak nowe jakby je
        wczoraj stawiali" ale go nie popiera. Ale to tylko moja hipoteza.
        • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 19:46
          I moje zdjęcie o podobnej tematyce:
          fotoforum.gazeta.pl/photo/1/ub/xa/tgi9/Oybft1mwtD82xsyPmB.jpg
          • Gość: ? Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 19:55
            Czy ja dobrze rozumiem i widzę, że to są szczątki ludzkie? Jeśli tak to trzeba
            zawiadomić policję aby zabezpieczyła te szczątki.
            • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 20:08
              Wiele osób pewno zdziwi to co teraz powiem ale
              Dajmy archeologom pracować! Jeśli już wzięli się do prac to mam nadzieję że wiedzą co robią i robią to dobrze.
            • Gość: janek Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 20:09
              a czy ja dobrze rozumiem w takim razie ,że JMP został wykluczony w prac
              archeologicznych ?
            • Gość: x Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 20:11
              Toć to jakaś krowa albo inna świnia. Nie podniecajta sie tak ;)
              • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 09.06.09, 20:15
                Nie został wykluczony, po prostu ich nie prowadzi.
                • Gość: mim Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 16:56
                  Czy podczas kopania dołów pod kanalizacje i przewody telefoniczno-
                  elektryczne po wojnie nie zostało już wszystko odkryte ? Na jakie
                  odkrycia liczycie - na woreczek złotych monet, na biżuterię żydowską
                  lub niemiecką czy na zwykłe,niewyszukane garki do zupy ? Takie luźne
                  pytania na luzie :) . Pozdrawiam.
                  • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 10.06.09, 17:28
                    Nie chodzi o złoto czy biżuterię, chodź oczywiście takie znaleziska też są
                    fascynujące, ale o określenie dziejów rozbudowy Ciechanowa poprzez np. ustalenie
                    przebiegu fosy czy układu zabudowań.
                    • Gość: mim Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 17:54
                      Mogę też dostać odpowiedź na pierwsze pytanie :) ? Bitte .
                      • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 10.06.09, 18:16
                        Oczywiście że możesz;]
                        Widocznie nie gdyż jak wiadomo Archeolodzy zatrzymali budowę więc jakiś powód
                        mieli. Odsyłam do moich zdjęć na Architekturze Ciechanowa, do których link dałem
                        jakiś czas temu. Są widoczne pierwsze znaleziska.
                        • Gość: mim Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 18:56
                          Dzięki za odpowiedzi .
                          Jestem ciekaw czy za 100 lat jak będą kopać (a może już nie trzeba
                          będzie kopać - technologia?) w tym samym miejscu i odkryją butelki
                          po wodzie ,niedopałki i papierki po robotnikach czy będą robili z
                          tego sensację w gazetach i zastopują życie na tej ulicy na wiele
                          miesięcy :) .
                          Ta ulica była tyle razy rozkopywana ,że ostatnie "odkrycia"
                          archeologiczne wydają mi się być rozdmuchiwane celowo ,a prace
                          rewitalizacyjne stopowane z dobrym skutkiem . Rozumiem gdyby tego
                          gruntu nie tknął nikt przez 2000 lat od powstania jakiejś
                          wioski ,ale tu były wykopywane doły pod fundamenty ,szerokie i do
                          tego 2x (3x?) równoległe rowy pod kanalizacje,rury z
                          wodą,lampy,przewody elektryczno-telekomunikacyjne !!!
                          Ludzie ,błagam !! TAM NIC NIE MA CO MOGŁOBY ZMIENIĆ HISTORIĘ
                          CIECHANOWA ,A co dopiero Polski czy świata !!! :)
                          • Gość: kunegunda Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 09:50
                            ciekawe co za wredny kret ciągle wyśmiewa i ośmiesza badania archeologiczne pod
                            kolejnym nickiem ?

zdziwiony jestem ,że grupa i to dość liczna nie ujawniła protestu przeciw
                            zamknięciu Warszawskiej dla ruchu samochodowego na tym forum?

• maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 18.06.09, 17:28
                              Na początku argument za prowadzeniem badań archeologicznych:

W środę 10 czerwca na placu budowy nowej ulicy Warszawskiej odkryto fragmenty fundamentów starej kamienicy. Ponadto pomiędzy ścianami, a właściwie zlasowanymi cegłami, które zachowały się pomiędzy wodociągiem i innymi podziemnymi instalacjami znaleziono dwa ceramiczne naczynia zachowane w całości (patrz zdjęcie). Znalezisko zostanie zabezpieczone i zabrane, tak aby prace przy ul. Warszawskiej mogły być kontynuowane. To, z którego wieku pochodzą znalezione naczynia będzie wiadomo po zakończeniu badań. Jak nas poinformowała Agata Byszewska – archeolog sprawująca nadzór archeologiczny nad budową, obecnie jest zbyt wcześnie aby oceniać szczegółowo datować znalezisko.
                              Źródło:www.ciechanowonline.pl/news/view/732.html
                              Na stronie są również zdjęcia.

A na dokładkę:

Data: 18.06.2009
                              Archeolodzy badają znalezisko na Warszawskiej
                              Wojewódzki Konserwator Zabytków wydał decyzję o wstrzymaniu na okres 1 miesiąca robót ziemnych w części ulicy Warszawskiej na odcinku od Pułtuskiej do Nadfosnej. Chodzi o 12-metrowy pas po wschodniej stronie ulicy. Ekipa archeologów w ciągu 4 tygodni ma przebadać znalezisko. W tym czasie na pozostałej części drogi prace będą przebiegać bez zmian.
                              Źródło:um.ciechanow.pl/

Czyli będą badać te fragmenty piwnic które Pani archeolog prowadząca nadzór jeszcze nie tak dawno uznała za bezwartościowe a robotnicy pracowali w ich wnętrzu po czym je zakopali!!! Teraz od nowa je odkopują i badają. Po prostu brawo!
                              • Gość: kinga Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.09, 20:28
                                kilka dni wcześniej niż maciek_zagroda pisze,ktoś inny miał skarb;-)

Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.WarszawskaIP: *.ovh.net
                                Gość: łazikamator 09.06.09, 18:43 Odpowiedz
                                oto co znalazłem w warstwie żydowskiej jak to określił w dzisiejszym felietonie
                                JMPiotrowski.
                                konkluzja jego felietonu taka ,że śmieci po żydach jeno nam się ostały.
                                tylko czy to ich czy nasze kości ?

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/jeBbTxvAcpM4lslpGB.jpg
                                fotoforum.gazeta.pl/photo/4/lg/mi/iqvb/F5qE4gp0llQK7sFZTB.jpg
                                • maciek_zagroba Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska 18.06.09, 21:06
                                  Gwoli ścisłości zagroBa...

Gość miła napisała:
                                  Już coś znaleźliście czy po prostu kopiecie ,bo chcecie mieć
                                  robote ?

Do kogo to było...? Nie za bardzo Cię rozumiem... możesz sprostować?
    • Gość: łazikamator Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.ovh.net 09.06.09, 20:37
      A ja wam mówię,że dopiero szum z tego forum usłyszeli na Placu JP2 trzej królowie po miesiącu robót.
      Kostka brukowa to był pierwszy sygnał z tego forum.
      Mogą to być kości i zwierząt,ale są tam i rózne drobiazgi i nie wszystkie, bo potrzeba kilka osób by wywrotki ziemii przeczesać i jest to praca jak szukanie grudki złota w tonach piasku.
      • Gość: miła Re: Remont czy dewastacja zabytków? ul.Warszawska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 20:19
        Już coś znaleźliście czy po prostu kopiecie ,bo chcecie mieć
        robote ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka