Dodaj do ulubionych

Szpital już przekształcony w spółkę

IP: *.adsl.inetia.pl 28.07.09, 09:29
W dniu wczorajszym (27.07) podczas posiedzenia Sejmiku Województwa
Mazowieckiego została podjęta decyzja o przekształceniu szpitala w
Ciechanowie w spółkę prawa handlowego.
Decyzja ta wydaje mi się niewłaściwa, ponieważ stracą na tym
najbardziej pacjenci.
Jestem ciekawy, którzy z naszych lokalnych polityków opowiadali się
przeciwko przekształceniu? Może wiecie?
Obserwuj wątek
    • Gość: hybryda Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 10:40
      Trzeba podjąć drastyczne i niepopularne kroki ,ponieważ nasz szpital
      nadal tkwi w PRLu . Prywatny nie znaczy drogi . W Warszawie są
      prywatne przychodnie i ...prywatny szpital (pierwszy w Warszawie ze
      szeroką specjalizacją) ,a mają być jeszcze dwa . Jeżeli masz
      skierowanie na badanie od lekarza np. rodzinnego to nic nie
      płacisz ,bo prywatny szpital ma podpisaną umowę z NFZ .Porównaj
      sobie obsługę i warunki w prywatnym szpitalu w Warszawie i w
      państwowym szpitalu w Warszawie - byłem i różnice są kolosalne na
      niekorzyść państwowego .
      • Gość: antyhybryda Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 11:14
        Nie porównój szpitala ciechanowskiego do szpitali warszawskich bo to
        nie ten poziom kadry lekarskiej i pielęgniarskiej.
        Tutaj chodzi o przekręt na wielką skalę w stylu prezentowanym przez
        POsłankę Sawicką , nikt się nie przejmuje pacjetami, nas...ć tylko
        do głów wyborcom z naszego miasta jakich wybrali sobie rządzących.
        • Gość: Warszawianka Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 11:46
          Masz racje - nie można porownywać szpitala ciechanowskiego z
          warszawskim, bo ciechanowski jest o wiele lepszy.Żeby leczyc się w
          stolicy musisz byc bardzo bogaty, tam placisz nawet salowej ,więc
          nie narzekaj na Ciechanow .Kadra pielęgniarska jest o niebo lepsza
          niz w Warszawie- wiem bo moja mama była pacjentką waszego szpitala -
          oddziału urologii i takiej opieki i zyczliwości nie zaznała nigdy w
          Warszawie
          • Gość: wacek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 12:29
            Ale pieprzysz hehehe .
    • Gość: Biuro Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.09, 11:51
      Poseł Robert Kołakowski apelował do pana Roberta Soszyńskiego, Przewodniczącego Sejmiku Województwa Mazowieckiego oraz Radnych Sejmiku Województwa Mazowieckiego o odstąpienie od planu likwidacji Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie.
      Poniżej zamieszczamy treść tego wystąpienia.

"Szanowny Panie Przewodniczący !
      Szanowni Państwo Radni !

Zwracam się do Pana, a za Pana pośrednictwem również do wszystkich Radnych Sejmiku Województwa Mazowieckiego, głęboko zaniepokojony planami likwidacji Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie i powołania na jego miejsce spółki prawa handlowego – niepublicznego zakładu opieki zdrowotnej. Uprzejmie informuję, że zwrócili się do mnie w tej sprawie pracownicy ciechanowskiego szpitala, obawiający się o dalsze losy swojego miejsca pracy. Niepokój ten podziela również wielu mieszkańców Północnego Mazowsza, którzy obawiają się, że przekształcenie ciechanowskiego szpitala w spółkę pogorszy dostępność usług medycznych i może w konsekwencji stanowić zagrożenie dla ich zdrowia i życia.
      Na spotkaniu z załogą szpitala Pan Marszałek Adam Struzik zapowiedział redukcję łóżek szpitalnych z 680 do 400, co wiąże się ze znacznym wydłużeniem czasu czekania na usługi medyczne oraz pogorszeniem dostępu do opieki zdrowotnej dla mieszkańców powiatu ciechanowskiego oraz pobliskich powiatów. Ponadto grozi to utratą przez ciechanowski szpital rangi wysokospecjalistycznego i wieloprofilowego, stanowiącego zaplecze dla okolicznych szpitali powiatowych. Wiąże się to też z utratą II stopnia referencyjności, określającego wysoki poziom świadczeń zdrowotnych (niektóre oddziały posiadają nawet III stopień referencyjności świadczonych usług).
      W świetle przepisów kodeksu spółek handlowych każda spółka musi byś zarządzana w taki sposób, żeby osiągnąć zysk. Przy obecnym sposobie finansowania usług medycznych przez Narodowy Fundusz Zdrowia oddziały takie jak: chemioterapia, onkologia, intensywna opieka medyczna, czy ratownictwo - są narażone na przynoszenie strat, co może doprowadzić w konsekwencji do ich likwidacji, a pacjenci wymagający tych świadczeń zostaną pozbawieni opieki medycznej.
      Przekształcenie szpitala w spółkę prawa handlowego może doprowadzić w przyszłości do sytuacji, że gdy spółka „Szpital Mazowiecki” nie będzie przynosiła zysków a straty, może dojść do podniesienia kapitału zakładowego, przez dopuszczenie kapitału prywatnego i w konsekwencji do „prywatyzacji” szpitala, a nawet w przypadku niewypłacalności, do jego likwidacji. Warto tu przytoczyć słowa minister zdrowia – Ewy Kopacz, wypowiedziane w Sejmie 29 czerwca 2007 r. : „ Chciałabym, i myślę, że moja partia również tego bardzo chce, żeby samorząd był prawdziwym, a nie papierowym właścicielem, żeby miał również prawo do ogłoszenia likwidacji i upadłości tego zakładu.”

Zapowiedziane zmniejszenie ilości łóżek w szpitalu będzie wiązało się ze znaczną redukcją liczby etatów. Po przekształceniu szpitala w spółkę prawa handlowego wszyscy pracownicy otrzymają wypowiedzenia, ale nie ze wszystkimi mogą zostać zawarte umowy o pracę w nowej spółce. Najbardziej zagrożeni czują się pracownicy aktywnie walczący o sprawy pracownicze oraz szpitala, czyli związkowcy.

Jako poseł z okręgu płocko-ciechanowskiego, członek Rady Społecznej ciechanowskiego szpitala oraz rodowity ciechanowianin podzielam zaniepokojenie wyrażone przez załogę Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie i apeluję do Radnych Sejmiku Województwa Mazowieckiego o nie przekształcanie szpitala w spółkę prawa handlowego, ponieważ doprowadzi to do marginalizacji naszego szpitala oraz dalszej degradacji Ciechanowa. W ostatnim okresie rząd PO - PSL podjął już decyzję w sprawie likwidacji Wydziału Grodzkiego w Sądzie Rejonowym w Ciechanowie, planuje także zlikwidować jednostkę wojskową. W ten scenariusz wpisuje się także przekształcenie szpitala w spółkę prawa handlowego.

Specjalistyczny Szpital Wojewódzki w Ciechanowie można jeszcze uratować, przecież są inne sposoby na rozwiązanie problemów finansowych szpitala. Najważniejsze jest dobre, sprawne zarządzanie. Mieliśmy tego przykład w nieodległej przeszłości, w 2003r., gdy sytuacja finansowa szpitala była jeszcze gorsza. Na podkreślenie zasługuje również fakt, że pracownicy szpitala wyrażają gotowość do konstruktywnych rozmów dotyczących siatki płac oraz działań dotyczących restrukturyzacji szpitala bez konieczności zmiany formy własności. Szpital jest największym zakładem pracy w tej części Mazowsza. Praca w szpitalu jest źródłem utrzymania dla wielu rodzin. Pracownicy w ogromnej większości czują się związani z ciechanowskim szpitalem na dobre i na złe. Poświęcili mu wiele lat swego życia i powinni mieć wpływ na jego dalsze losy.

Jeszcze raz gorąco apeluję do Pana Przewodniczącego i Radnych Sejmiku Województwa Mazowieckiego o odstąpienie od planu likwidacji Specjalistycznego Szpitala Wojewódzkiego w Ciechanowie. Proszę o ponowne przemyślenie sposobu ratowania ciechanowskiego szpitala i danie szansy pracownikom i reprezentującym ich związkom zawodowym na wypracowanie drogi wyjścia z obecnej trudnej sytuacji, na zasadzie dialogu, a nie narzucania rozwiązania niosącego tak wiele zagrożeń i niewiadomych.

Informuję również, że list o podobnej treści skierowałem do Pana Adama Struzika – Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Z wyrazami szacunku

(-) Robert Kołakowski"
      • Gość: walery555 Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: 87.204.91.* 28.07.09, 13:09
        Tragedia. Bez pomysłu tylko krytyka.Tak to kazdy potrafi.
        • Gość: gośc Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 13:34
          Mam nadzieję ze to podniesie jakośc usług świadczonych przez lekarzy. Żeby się
          utrzymac na stanowisku będą musieli wreszcie przylożyc się do pracy i zacząc
          szanowac pacjenta tak jak to jest w kazdej prywatnej firmie. Jeśli wchodzi
          klient do sklepu musi zostac odpowiednio załatwiony w przeciwnym razie po kilku
          nuemrach sprzedawca może pozegnac się z pracą. Jeżeli pacjent przychodzi do
          lekarza niestety bardzo często spotyka się z bardzo złym traktowaniem. Wreszcie
          ktoś zacznie ich kontrolowac i dla konowałow nie będzie tu miejsca. SUPER!!!!!
          Czasy Bogów lekarzy minęły bezpowrotnie!!!!
          • Gość: dww Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.09, 13:57
            Ciekawe czy nadal będziesz pałał takim entuzjazmem i euforią jak
            przyjdzie Ci czekać w kolejkach na zabieg lub przyjęcie do szpitala.
            Może się w przyszłości okazać, że nie przyjmą Cię do szpitala, bo
            skończył się już limit na dane zabiegi z NFZ a jedyną opcją pozostanie
            Ci zapłacenie za ten zabieg. Przecież spółka musi przynosić zysk. A o
            lekarzy nie masz co się martwić, oni sobie poradzą, gorzej z
            pacjentami.
            • Gość: przewidywacz Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 18:19
              Same ciule! Jak chodzi o zysk to sie chorego na siłę kładzie i
              leczy.Ciemnota w grodzie dalej.I napisał to w dodatku jakiś biedny
              lekarzyna, wstyd.I tak czekamy na zabiegi i tak płacimy za nie ale
              to wam do waszych kieszeni znachorzy jedni.! Boicie się że już nie
              będziecie podwójnie opłacani za jedna pracę, którą i tak spaprzecie
              jak to jest modne w tym szpitalu.A limity były są i będą w NFZ i nie
              straszcie ludzi tym, my się boimy nie ich tylko was i tego co lub
              czego nie potraficie zrobić. Teraz to wam się dostanie po
              kieszeniach.Nie dośc że nie wszyscy z was znajda tu zatrudnienie to
              jeszcze nie będziecie tyle zarabiać ile macie teraz. I z tego się
              najbardziej cieszę.
              • Gość: qwerty Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.chello.pl 28.07.09, 20:59
                jestes smiesznym zadufanym i zakompleksionym patalachem... to tyle ad vocem... a teraz ad rem szpital bedzie robil tylko te zabiegi, ktore mu sie oplacaja a te kosztochlonne bedzie wysylac do Warszawy albo Plocka. Mozliwe ze Ciechanow bedzie zaglebiem kardiologicznym ale ze zle kontrolowana cukrzyca to juz nikogo nie beda leczyc...
                • Gość: wojewoda Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.09, 22:08
                  Prywatyzować i już!
                • Gość: przewidywacz Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 18:11
                  Patałachem to nie jestem napewno. ale wiem kim jesteś ty, tym co
                  zajmuje się kosztochłonnymi, znam cię.Uważaj, bo możesz pracę
                  stracić wcześniej i napewno odprawki nie dostaniesz.
                  • Gość: qwerty Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.chello.pl 29.07.09, 21:22
                    jestes, jestes... piszac tutaj tylko to potwierdzasz... a jeszcze bezczelnie straszysz mnie stosujac grozby karalne... a to jeszcze jestes smieszny i zalosny
                    • Gość: administracja Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 21:36
                      Po co się ciągle wcinasz patałachu szpitalny twój czas pracy już się
                      kończy, nie ubliżaj ludziom na forum.
                      • Gość: qwerty Re: Apel posła Roberta Kołakowskiego IP: *.chello.pl 29.07.09, 21:38
                        uderz w stol a nozyce sie odezwa...totalna porazka intelektualna...ale w sumie niczego innego sie nie spodziewalem
    • Gość: zenek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 15:01
      Jeszcze trochę i Ciechanów zaorzą, bo nic tu nie pozostanie.
      • Gość: Teresa Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.09, 21:41
        Zostane tylko ja na czele wszystkiego i wszystkich.Będę rządzić
        dominować i kto mi zabroni.Wszyscy mnie znają w Ciechanowie, nawet
        sama siebi już zdążyłam poznac dogłębniej.Jestem niezastapiona i nie
        do zaorania.A w szpitalu zjadłam zęby i wiem kto z kim i co.Nadszedł
        znowu mój czas.Uwaga nadchodzę!
        • Gość: zenek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.09, 22:36
          Aż strach się bać.
          • Gość: belzebub Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 09:18
            Tak to nadchodzę ja kostucha polikwiduję wszystkie oddziały a
            zostanie tylko jeden potężny odział hospicjum bo tu nikt nie nie
            leczy a tylko szkodzi jak większość konowałów robiących w tej
            branży za ogromną kasę
            • Gość: alek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.09, 19:01
              Prywatyzowac i wy..... tych konowałów z ich pensyjkami a normalnym ludziom dac
              pracowac.
              • Gość: witek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.09, 22:15
                Pewnie okaże się, że pozwalniają normalnych ludzi, a oni zostaną ze
                swoimi pensyjkami. Oni o siebie potrafią zadbać.
                • Gość: Lucek Re: Szpital już przekształcony w spółkę IP: 212.160.172.* 16.11.09, 15:22
                  Pozamykają połowę oddziałów i zamkną hospicjum - umierac trzeba w
                  domu a nie na koszt podatnika - super argumenty ma te PO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka