Gość: kisotol
IP: 94.254.128.*
16.09.10, 19:28
2006-03-20- Mając częściową niezdolność do pracy, a w związku z tym, niską rentę
podjęłam pracę, fizyczną, i ciężką! Po miesiącu "wysiadły" mi oba kolana, ból nie pozwalał mi spać, i chodzić.
2006-06-05- Rtg-prywatnie- Asymetryczne zwężenie szpary lewego stawu kolanowego od przyśrodka. Ani rehabilitacja, ani żadne leczenie nie dawało poprawy.
2006-09-06- Wojew.Szpit.Zesp.- Arthroscopia, shaving genus sin.- leki, sterydy, żadnej poprawy!
2006-09-08- Wojew.Szpit.Zesp. Oddział Reumatologii- Leki i rehabilitacja.
Rtg.st.biodr.- w obrębie obu st.biodr.inicjacyjne zmiany zwyrodnieniowe. Po pobycie, niewielka i krótkotrwała poprawa
2007-03-07- Wojew.Szpit.- Przyjęta na Oddz.Ortop.celem usunięcia- Cystis Beckeri
- przyjęta i tego samego dnia wypisana ze wskazaniem:
1- badania przewodnictwa nerwowo-mięśniowego kończyny górnej prawej(bóle ręki i sinienie palców)
2- USG lewego dołu podkolanowego
- 1- nie zrobiono gdyż neurolog nie ma umowy z NFZ, nie otrzymałam żadnej porady w tej sprawie.
- 2- rozmawiałam z trzema lekarzami i żaden nie podjął tematu.
2007-07-20- Rtg- Zwężona szpara stawu kolanowego lewego od strony przyśrodkowej. Zmiany wytwórcze na krawędziach przyśrodkowych uda i piszczeli oraz na bocznej krawędzi piszczeli.
2007-12- - W Centrum Ortopedycznym (przy Szpit.Wojew) otrzymuję skierowanie do protetyki kolana lewego, idę na oddział gdzie ustalają mi termin zabiegu - jestem czterdziesta w kolejce w 2010!
Cierpiałam już ponad półtora roku,i dowiedziałam się że przede mną jeszcze trzy lata czekania?!
2008-03-10- Szpital Miejski-Artroskopia-Rozpozn: Gonarthrosis sinistri. Chondromalatio IV* condyli mediali femoris et tibiae, fossae intercondyliaris femoris sinistri. Laesio degeneratiwa menisci medialis genus sinistri inveterata. Synivitis genus sinistri.
2008-03-20- Warmińskie Centrum Ortopedyczne (ul.Żeromskiego)Dostaję skierowanie do protetyki kolana lewego -czekam gdzie będzie prędzej!
2008-03-28- Od neurologa MRI- W odcinku L kręgosłupa tarcze zwężone odwodnione. L2-3-4-5-S1 drobnym osteofitom na tylnych krawędzi trzonów kręgowych towarzyszą niewielkie przepukliny jadra miażdżystego. Zmiany degeneracyjne trzonów kręgowych w okolicy blaszki granicznej. L5-S1-tarcza wąska a osteofity kierują się w stronę otworów międzykręgowych.L2-3 niewielkie przepukliny kierują się również w stronę otworów między kregowych.Na poziomie S1 torbielka korzeniowa 5mm
2008-09-19- Spit.Wojew.Oddz.Reum.Rozpozn:Choroba zwyrodnieniowa wielostawowa z zajęciem głównie stawów kolanowych, biodrowych i kręgosłupa. Nadciśnienie tętnicze.Wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Zapalenie błony śluzowej żołądka. Hiperlipidemia
Rtg: Sklerotyzacja w obrębie obu stawów krzyżowo-biodrowych bez zwężenia szpar stawowych. Spłycenie lordozy lędźwiowej.Wielopoziomowe zwężenie przestrzeni międzykręgowych odcinka L kręgosłupa z wtórnymi zmianami zwyrodnieniowymi pod postacią osteofitów na przednich i bocznych krawędziach trzonów kręgów.
2009-01-22- Wojew.Szpit.-E-g-Oddz.Ort.Zostałam przyjęta do protezoplastystyki kolana lewego.
Zamiast tego zastosowano... trzecią już artoskopię- rozpozn: Choroba zwyrodnieniowa przedziału przyśrodkowego kolana lewego i stawu rzepkowo-udowego. Zasugerowano że we wrześniu będę miała operację mniej inwazyjną, gdyż w moim przypadku można zastosować wkładkę połowiczną, co jest dla mnie bardziej korzystne.
2009-04-09- W Centrum Ortopedycznym (Królew) otrzymuję skierowanie do protezoplastyki kolana lewego, idę na oddział gdzie ustalają mi termin zabiegu - 2009-09-14
2009-09-14- Szpit.Wojew.Oddz.Ortoped. Zgłosiłam się celem wstawienia tej upragnionej protezy.
Byłam przygotowana do operacji,ale okazało się, że zabiegów jeszcze nie wykonują, gdyż mają ciągle problemy z przetargami na te "częściowe" protezy.
Zapisano mnie w kolejce, zapewniając że jestem pierwsza, i kazano się dopytywać...
Na początku 2010r dostałam telefon ze Szpitala Miejskiego, z propozycją przyjęcia mnie do zabiegu wstawienia całościowej endoprotezy kolana lewego. Odmówiłam gdyż pewna byłam że lada dzień będę miała tą lepszą protezę, wstawioną w Wojew.Szpit.
Dzwoniłam tam, i słyszałam że... może w styczniu, potem że w lutym...
Po którymś z kolei telefonie, jakiś lekarz zasugerował abym porozmawiała z ordynatorem,
zadzwoniłam...Dostałam propozycję, abym przyjechała do niego z całą dokumentacją,
to może napisze się do NFZ-tu prośbę o indywidualne sfinansowanie operacji...
Ręce mi opadły!!!Po tylu latach czekania... ja już nie mam sił walczyć!!!
2010-07-22- RTG-kol.pr. czyli drugiego(robione prywatnie) - Zwężona szpara stawu kolanowego prawego od przyśrodka. Zaznaczone zmiany wytwórcze na krawędziach przyśrodkowych piszczeli i uda w stawie i na tylnej krawędzi nasady kości udowej.
Minęło już półtora roku, od kiedy miałabym całkowitą protezę gdybym nie zaufała lekarzom...
zapewne byłyby już "naprawione" obydwa kolana. Nie cierpiałabym tak niesamowitego bólu,
który nie pozwala mi wstać z łóżka na dłużej niż kilka minut,albo wcale.
Przez te 4 i 1/2 roku odczuwam bóle dzień i noc. Gdybym miała pieniądze...
Z tamtej "mojej" protezy ktoś skorzystał, pewnie ktoś kto zapłacił! Ile ja jeszcze wytrzymam?