Dodaj do ulubionych

Elbląg umiera

IP: *.elblag.vectranet.pl 08.04.11, 08:36
ostatnio mam przykre wrażenie ,że moje miasto umiera, młodzi kreatywni ludzie opuszczają w pośpiechu Elbląg w poszukiwaniu swojej szansy której w Elblągu niestety nie znajdują .Elbląg zamienił się w wielką sypialnie emerytów i rencistów władze miasta nie robią nic aby stworzyć młodym szanse rozwoju, ogromne bezrobocie sprawia ,że nie tylko młodzi mają problemy z podjęciem jakiejś sensownej pracy ,prócz prywatnych firm finansowych poszukujących "jeleni" w ogłoszeniach Elbląskich w dziale "dam prace" znajdziemy kilka prywatnych ogłoszeń typu "zatrudnię nianie dla męża tylko z doświadczeniem ! " :-) brak perspektyw rozwoju brak jakiejkolwiek inicjatywy ze strony władz miasta, która pozwoliła by przynajmniej w jakimś stopniu zahamować emigracje ludzi młodych a przecież to oni właśnie są przyszłością tego miasta to oni za kilka kilkanaście lat powinni być motorem napędowym Elbląga.przyszłość Elbląga rysuje się w czarnych barwach bo prócz rozkopanych ulic (bo dbałość o wydatkowanie unijnych pieniędzy jest wielka)nikt nie myśli co będzie jutro...
Obserwuj wątek
    • Gość: marek elblaski Re: Elbląg umiera IP: *.elblag.vectranet.pl 09.04.11, 14:34
      Widzisz wszystko w czarnych barwach,a to miasto ma już ponad 750 lat historii,historii wzlotów i upadków,myślę,ze nie będzie tak źle,mamy nowego,młodego i kreatywnego prezydenta i nową rade miejską,myslę,ze bedzie dobrze:).Cale szczeście,ze odszedl dziadek,tez mnie to boli,ze młodzi elblążanie emigrują za chlebem,ale Elblag jest częścia Polski i nie stanowi jakiegoś wyjątku,chociaż faktem jest,że zostaliśmy pognębieni w województwie,w którym aktualnie się znajdujemy,to jednak na swiat nalezy patrzeć w rózowych okularach,serdecznie pozdrawiam:)
      • Gość: xy Re: Elbląg umiera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 09.04.11, 18:28
        ze wszystkim masz rację,ale władze miasta bardziej powinni starać się o nowych poważnych inwestorów ,młodzi z różnymi wyuczonymi kierunkami znaleźliby miejsce pracy w Elblągu nie musieliby wyjeżdżać za granicę albo do sąsiednich województw czy miast.Władze powinny ułatwić zakładanie firm oraz obniżyć koszta zakupionej działki czy dzierżawy dla danej firmy.Ja wierzę że nasz nowy Prezydent poradzi sobie z tak odpowiedzialnym stanowiskiem i poprawieniem błędów swojego poprzednika(co będzie trudne).Pozdrawiam.
      • obcy123 Re: Elbląg umiera 13.04.11, 09:30
        Elbląg zrobił się miastem policyjno-kościelnym(kościelnym z racji sporej liczby tych instytucji w mieście) straż miejska "czuwa" karając mandatami w zasadzie za byle co ostatnio byłem świadkiem zdarzenia gdzie facet na przejściu dla pieszych na dwie sekundy przed zapalaniem zielonego światła ośmielił się wtargnąć na jezdnie po drugiej stronie ulicy już czekała na niego straż miejska w liczbie czterech funkcjonariuszy i policjant !!!! wypisano nieszczęśnikowi mandat .....po prostu żenada z drugiej strony są w Elblągu miejsca gdzie nie uświadczymy ani straży miejskiej ani policji chociaż bardzo by się tam przydali
        Bolączką Elbląga są drogi..dziurawe, zaniedbane co rok "naprawiane" powinny śnić się po nocach naszym włodarzom tymczasem...w jaki sposób załatwia to nasza władza...ono stawia znaki ograniczenia prędkości do 20km/h super pomysł... i jaki tani...:-)
    • Gość: zbysław Re: Elbląg umiera IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.11, 02:08
      Ludzie !!! Przecież chcieliście liberalnej opcji . Zapomnieliście jak na początku wesołych lat dziewiędziesiątych zaczął obowiązywać schemat. Trzeba wszystko sprywatyzować czyli porozwalać jak najwięcej zakładów bo nic się nie oplaca produkować . Bo każdy powinien być
      " biznesmenem " , prawnikiem , agentem ebezpieczeniowym czy kimś tam jeszcze i obowiązkowo pięknym , młodym . No i mamy dużą , piękną wioskę w której pełno banków i aptek i ciucholandów a miejsc pracy praktycznie zero.
      • obcy123 Re: Elbląg umiera 10.04.11, 15:42
        to ,że Elbląg umiera widać gołym okiem wystarczy wybrać się na spacer w sobotni wieczór puste ulice mówią same za siebie. i nie pomogą tu różowe okulary..znaczenie strategiczne miasta bardzo zmalało bo tak naprawdę Elbląg nie produkuje już nic zlikwidowano "Zamech Furnel Z.A.S jesteśmy w czołówce miast o największym bezrobociu pobudowano kilka hiper marketów które skutecznie zabijają polski handel Elbląscy sklepikarze nie mają szans z molochami zwolnionymi z podatków najgorsze jednak jest to ,że Elbląg nie ma perspektyw właśnie to sprawia,że młodzi uciekają z miasta
        • regres159 Re: Elbląg umiera 10.04.11, 18:58
          To się zgadza,miasto po 18.00 jest puste,to sypialnia,ludzie nie maja pieniędzy,żeby gdzieś pójść i się zabawić,ale nie czarujmy się-podobnie jest w wielu miastach polskich podobnej wielkości co Elbląg,bez rozwiniętej akademickości i bez siedziby województwa,należy zacząć działać w kierunku zmiany tej sytuacji,wiem ze to może brzmi banalnie,ale...
          • Gość: Matex Re: Elbląg umiera IP: 172.16.8.* 11.04.11, 10:14
            Truizmem jest, że jeśli mamy być w tym województwie, to powinna istnieć dwuwładza olszyńsko-elbląska, elbląsko-olsztyńska (kolejność jest drugorzędna). Jednakże dopuszczono dwanaście lat temu, aby jedno miasto objęło stery władzy w w-mińskim. Teraz ciężko będzie przekonać parlament, wcześniej rządzących, aby zmiany w województwie w czyn wprowadzić. Elbląscy włodarze i parlamentarzyści powinni byli krzyczeć w '99, a nie cichutko przemilczeć temat. Elblążanie zamiast za przyłączeniem do pomorskiego, powinni byli pikietować o dwuwładzę i powołać się na casus bydgosko-toruński, a przede wszystkim gorzowsko-zielonogórski. Oczywiście, żeby było jasne, jestem za dwuwładzą w woj. w-m.
            • Gość: marek elblaski Re: Elbląg umiera IP: *.elblag.vectranet.pl 11.04.11, 12:07
              T juz musztarda po obiedzie,olsztyńskie buraki wszedzie sie panosza i zadzieraja nosa,jacy to oni ważni,a reszta wojewodztwa, w tym Elblag na tym traci,Elblag powinien jak najszybciej starac sie o przeniesienie do pomorskiego-tam jest nasze miejsce,żadna dwuwladza nic nam nie da.
              • Gość: Matex Re: Elbląg umiera IP: 172.16.8.* 12.04.11, 15:04
                Ciężko mi wyobrazić sobie sytuację, że antidotum dla E-ga to zmiana wojewódzka (vide pomorskie). Zdecydowanie prędzej wydaje mi się, że mielibyśmy szansę na rozwój jako stoliczne miasto w w-m. Więcej możliwości wpływu na decyzje na poziomie wojewódzkim. Ale oczywiście to mój punkt widzenia. Z Gdańskiem i całym 3miastem powinniśmy ściśle współpracować, ale w ramach dwuwładzy w województwie warmińsko-mazurskim tworzyć dobry klimat do w końcu normalnego funkcjonowania w tym województwie. To, co jest obecnie, dalekie jest od tego, jak być powinno.
                • Gość: ii.. Re: Elbląg umiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.11, 18:04
                  pamiętacie wynik referendum no i co...
                  • obcy123 Re: Komuno wróć ! :-) 30.11.11, 11:25
                    pamiętam czasy komuny kiedy Elbląg to 'Zamech' albo 'Browar' czy 'Furnel' albo 'Z.A.S' czy "Renoma" 'Plastyk' 'Buczek" i wiele jeszcze mniejszych lub większych zakładów gdzie zatrudniano tysiące ludzi jak można było dopuścić do tego ,że na dzień dzisiejszy nie zostało już nic "sprywatyzowano" czyli co... rozkradziono ? sprzedano ? kto jest odpowiedzialny za taki stan rzeczy ? gdzie są winni ? czy to co przyszło po komunie... tzw "demokracja" jest lepsze czy gorsze od poprzedniego ustroju.... coraz częściej słychać głosy po co nam to było..skoro garstka spryciarzy obłowiła się a reszta klepie biedę..a najgorsze jest to ,że nie zanosi na to by miało być lepiej .Na górze przepychają się do żłoba na przemian PO PIS SLD LPR PSL bez pardonu walczą o władze, jednak każda z tych partii już miała swoje pięć minut i prócz zganiania winy na poprzedników nic sensownego nie uczyniła aby żyło się nam lepiej.Pewien (już nieżyjący)komuch powiedział mi kiedyś "zobaczycie będziecie krzyczeć komuno wróć " kto wie czy nie miał racji
          • Gość: xy Re: Elbląg umiera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.11, 19:23
            regres159 dziwi mnie to że na forum Elblaga udajesz Elblążanina a na forum Olsztyna udajesz mieszkańca Olsztyna
            • regres159 Re: Elbląg umiera 01.12.11, 21:36
              Gość portalu: xy napisał(a):

> regres159 dziwi mnie to że na forum Elblaga udajesz Elblążanina a na forum Olsz
              > tyna udajesz mieszkańca Olsztyna
              Jestem Elblążaninem z krwi i kości i mieszkam w Elblągu,na Robotniczej,więcej nie powiem:)
              • Gość: XY Re: Elbląg umiera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.12, 00:24
                ZWRACAM HONOR,POZDRAWIAM
    • Gość: AntyKomuch Re: Elbląg umiera IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.11.11, 11:47
      obudziłeś się ? Umiera od 10 lutego 1945 roku!!!!!!!!
      • Gość: xy Re: Elbląg umiera IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.12.11, 15:32
        wydaje się że umiera od ostatniego podziału Polski
        • narccomp Re: Elbląg umiera 19.01.12, 17:29
          Cóż to prawda, coraz bardziej mi żal stanu mojego rodzinnego miasta.
          był basen drugi co do wielkości w Europie.
          we Fromborku było najdłuższe betonowe molo w Europie.
          Zaczęto budować port morski. i lobby Gdańska? zablokowało go strefą rezerwatu.
          Mierzeję przekopywano już kilka razy i nic nie widać...
          ech. to naprawdę nie jest proste...
    • obcy123 Orkiestra świątecznej pomocy W Elblągu 12.01.12, 07:51
      to po prostu żenada byłem widziałem i nie chciałem uwierzyć grupka osób przy scenie jakieś gość gadający do mikrofonu ktoś wali w bębenek i to ma być licytacja O.Ś.P ...KOSZMAR !policja i służby porządkowe zdecydowanie przewyższające liczbą uczestników festynu organizatorzy nie potrafili stworzyć odpowiedniej atmosfery spontaniczności która przecież towarzyszy O.Ś.P od zawsze top po prostu żenada przez duże Ż

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka