Dodaj do ulubionych

Elbląg w gdańskiej metropolii?

21.03.12, 19:57
Czemu nie,w dzisiejszej esce wypowiadal się na ten temat prezydent Gdańska,pan Adamowicz,tylko że Nowaczyk,mimo wczesniejszych obietnic zbliżenia z Trójmiastem -sprawę olał.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jonas Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.12, 20:14
      To oczywiste, że to jedyny słuszny kierunek w przypadku Elbląga, ale Nowaczyk w życiu nie odważy się na taki ruch aby nie narażać się partyjnym kolegom z władz "województwa". Lepiej ograniczać się do bezpiecznych debat (które i tak nic nie przyniosą) i pozowania do zdjęć.
      • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 22.03.12, 16:57
        To fakt,jest śliczny jak lala Barbie.
        • Gość: xy Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.03.12, 06:12
          Prędzej bliżej mu do Kena,dużo obiecywał a mało zrobił o przepraszam w ogóle nic nie zrobił dla naszego miasta i jego mieszkańców.
          • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 24.03.12, 19:36
            Muszę się przyznać,że głosowałem na tego ludka,trochę z przekory,by pozbyć się dziadka Słoniny.Chociaż nie byłem przekonany do końca do Nowaczyka,to jednak dałem mu szansę,teraz już wiem,że jest zwykłym cwaniakiem i pozorantem,tak naprawdę nic nie potrafiącym pajacykiem-marionetką pociąganą za sznurki przez mocodawców z olsztyna,następne wybory -precz z Grzesiem.
            • Gość: xy Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.03.12, 11:33
              też na niego głosowałem,tyle obiecywał a gó... zrobił,mówił żę Elbląg będzie "bliżej" Gdańska,teraz dupą się odwraca,niech w ogóle nie startuje do wyborów,
    • Gość: # Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.centertel.pl 25.03.12, 11:57

Gdańsk w tym zamierzeniu przejmie małe miasteczka takie jak Tolkmicka i podporządkuje je...
      a potem Elbląg będzie mógł mieć swoją metropolie i współpracować .

zrozumiale byloby to , ze mierzeja nalezy do Gdańska , a przymierzejowe nad zalewowe
      miejscowosci nie .

Zresztą kiedyś też bylo mniej wojewodztw, pozniej stolicą jednego z nowych był Elbląg.
      Drugi raz nie zmarnuje sie tego i Elbląg będzie miastem metropolitarnym.

Gdańsk narazie nie ma nawet metra zeby przejac Elbląg, ale mozemy sobie pomagać.
      Gdańsk dzięki elbląskiem może być również metropolią nad Gdynią , Sopotem itp.
      (a nawet bardziej)
      • Gość: barnaba Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.xdsl.centertel.pl 25.03.12, 22:56
        Tylko Marzec.Zdecydowanie.
        • Gość: piap Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.wmbp.edu.pl 26.03.12, 13:15
          bez zgrywu, Elblag bedzie w metropoli Pasleckiej
    • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 13.04.12, 19:55
      Wiadomo, że współpraca Gdańsk-Elbląg jest korzystna dla obu miast i wręcz obowiązkowa dla tego drugiego. Jednak realne wcielenie Elbląga do metropolii na przestrzeni dziesięcioleci wymaga naprawdę dobrej komunikacji, nie tylko tej politycznej ale i fizycznej. Trzeba liczyć na rychłe inwestycje na 7, liczyć na zwiększenie się połączeń kolejowych i może warto byłby dodać jakiś drogą wodną.
      • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 14.04.12, 19:48
        Najlepiej to chyba by było,gdyby nas podłączyli administracyjnie pod Trójmiasto,Olsztyn jest hamulcowym rozwoju Elblaga i nie pozwoli na jakiekolwiek ruchy, w celu odłaczenia nas od wiejskiego wojewodztwa.
        • Gość: barnaba Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.xdsl.centertel.pl 14.04.12, 20:25
          A mi po przeczytaniu książki Smagały "Ten twój Elbląg",włosy na głowie dęba stają na myśl o tym,że moglibyśmy być przez Gdańsk traktowani jak onegdaj.No tyle,że to już inne,mniej "scentralizowane" czasy...
          • regres159 do barnaby 15.04.12, 20:58
            Ale Smagała to stary komunista,który został przywieziony do Elbląga chyba gdzieś tam z kieleckiego i miał wszystko w głębokim poważaniu,więc dla kogo ten stary palant może być autorytetem?
          • Gość: metroelbląg Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 23:35
            ?
        • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 15.04.12, 13:15
          Oczywiście, że lepiej byłoby należeć do Pomorskiego niż WM. Jednak trzeba spojrzeć na to realnie, są znikome szans (a właściwie ich nie ma) na odłączanie się z naszego obecnego województwa. Trzeba więc szukać innych metod integracji z Gdańskiem. Taką właśnie szansą są połączania komunikacyjne. Gdyby czas przejazdu zszedł poniżej 1h to atrakcyjność Elbląga jako (nie oszukujmy się) palni Gdańska by wzrosła. A to przynajmniej zatrzymałoby odpływ ludzi z Eg.
          • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 15.04.12, 13:15
            sypialni"
            • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 15.04.12, 13:25
              Podzial administracyjny zmieni się na przestrzeni kilku lat,to i Elblag powroci tam,gdzie jego miejsce.
              • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 15.04.12, 16:47
                Dobrze by było. Na jakiej podstawie sądzisz, że w przeciągu najbliższych lat szykują się jakieś zmiany terytorialne?
                • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 15.04.12, 21:00
                  Noosa,ja już działałem,pora na was,młodych,ja jestem facetem w średnim wieku:)Zyczę powodzenia.
                  • Gość: xy Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.12, 18:09
                    Oni nić nie zadziałają,bo wolą wyjechać z Elbląga i przyglądać się z boku i swoje mądrości wypisywać.
                    • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 16.04.12, 21:48
                      Urodziłem się w Elblągu, wychowałem a teraz studiuję. Czy po studiach wyjadę? Mam mieszane uczucia, jeśli będę widział, że Elbląg się rozwija i oczywiście znajdę przyzwoitą pracę to zostanę. Ani jedno ani drugie nie jest wykluczone. Nasze miasto wciąż rokuje nadzieje ale też może się dalej degradować.

Uważam, że Olsztyn może nie jest najlepszym "zwierzchnikiem" ale jest takim od którego nie można się uwolnić więc trzeba będzie sobie jakoś ułożyć stosunki. Konflikt nikomu nie służy. Oczywistą rzeczą jest współpraca z Gdańskiem, jednak nie do Pomorskiego bo niby jak? Przeniesienie miasta a właściwie całego regionu, z województwa do województwa byłoby dla państwa tylko olbrzymim kosztem bez powodu (Bo czym jest dla 38 milionowego kraju opinia kilkudziesięciu tysięcy ludzi?). Jedynym scenariuszem który mogę sobie wyobrazić jest wybuch jakiejś wojny po której znów byłyby formowane regiony. Wojny nikt nie chce.
                      • regres159 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 18.04.12, 19:09
                        Po co od razu wojna?Wystarczy ze do władzy dojdą prawdziwi fachowcy,a nie pajace i stwierdza,ze nie nalezy doplacać do takich miernot,jak m,innymi warm-maz.
                        • noosal01 Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 18.04.12, 22:47
                          Czyli jednak miałem rację. Nigdy się nie doczekamy.
                          • presti-digitator Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 19.04.12, 16:24
                            Nigdy nie mów"nigdy":).
                          • Gość: xy Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.04.12, 20:11
                            Doczekamy się tylko po zmianie władz m.Elbląg.
                            • Gość: Jonas Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.12, 23:00
                              Za korektą reformy administracyjnej na pewno przemawia kilka rzeczy, np:
                              - to, że w wielu przypadkach była ona przeprowadzona wbrew zdecydowanemu sprzeciwowi miejscowej ludności (nie tylko w Elblągu). W demokratycznym kraju takie rzeczy nie powinny się zdarzać, ale żyjemy w Polsce;
                              - jest krytykowana, nie tylko z powodu niektórych granic województw, ale również ze wzgl. na wiele problemów w funkcjonowaniu dzisiejszych samorządów;
                              - problem Elbląga i innych miejscowości w tym kontekście jest rozumiany przez większość sił politycznych, które są raczej przychylne, chociaż oczywiście nikt nie zaproponował korekty;
                              - porażka woj. warmińsko-mazurskiego, jako nieudolnie zarządzanego i będącego w ciągłej stagnacji. Nie jest żadną tajemnicą, że dystans do tzw "Polski A" ciągle się zwiększa i środki UE, mające przecież zasypać przepaść, kompletnie nie spełniły swojej roli. W-M jest nawet jawnie marginalizowane (ostatnio odsunęli finansowanie budowy obwodnicy Olsztyna - bo po co ona?).

Tak czy inaczej zgadzam się, że do ewentualnej zmiany mamy chyba trochę jeszcze daleko ;)
                              • presti-digitator Re: Elbląg w gdańskiej metropolii? 01.02.13, 20:15
                                Czy reforma jest daleka?To pojęcie względne,czas szybko pomyka,myślę,że po porażce platformy do tego dojdzie,trzeba rozpędzić tą niekompetentną miernotę i dać pole do popisu ludziom mądrym i uczciwym.Uważam,że pierwszym krokiem ku temu może być zmiana ordynacji wyborczej,na okręgi jednomandatowe-wybierzmy swoich ludzi,a nie partie polityczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka