Dodaj do ulubionych

Mamy rondo

15.06.05, 17:46
Od wielu lat nie było w Elblągu ronda, od dwóch dni mamy pierwsze:) lecz
niestety wielu kierowców z tego co zauważyłem nie potrafi się poprawnie
zachować na rondzie, mam tutaj na myśli włączanie kierunkowskazów w
nieodpowiednim momencie lub też LEWEGO kierunku.
Tym kierowcom, dla których poruszanie się po rondzie sprawia problem polecam
ponowny kurs nauki jazdy:P
Obserwuj wątek
    • maszar Re: Mamy rondo 15.06.05, 23:01
      a gdzież ono jest?
      • francuz_el Re: Mamy rondo 16.06.05, 00:08
        Pewnie tam gdzie było zaplanowane, czyli Żeromskiego/Wojska Polskiego, chociaż
        nie wiem po co...
        • posejdon_el Re: Mamy rondo 16.06.05, 00:47
          Dla bezpieczeństwa Francuz:P
        • Gość: pR0SiAczek Mamy problem z rondami :( IP: *.gorzow.mm.pl 16.06.05, 14:29
          male ronda sa uwazane za sybstytut drogiej w utrzymaniu sygnalizacji swietlnej,
          szczegolnie na skrzyzowaniach o srednim natezeniu ruchu. oczywiscie istnienie
          ronda (szczegolnie o duzej srednicy) nie wyklucza zastosowania sygnalizacji
          swietlnej...
          co do techniki jazdy po rondach: w kazdym rejonie kraju kierowcy poruszaja sie
          po rondach inaczej :( najczesciej - zupelnie niewlasciwie - traktuja je NIE
          jako JEDNO skrzyzowanie ale serie skrzyzowan z ulicami wprowadzajacymi i
          odprowadzajacymi z niego ruch, tj. najczesciej przejezdzajac na wprost przez
          rondo, wjezdzaja na nie z lewym kierunkiem, nastepnie w polowie ronda go
          przelaczaja na prawy!!! albo wykonujac skret w lewo - wjezdzaja z lewym, po
          wykonaniu skretu wlaczaja prawy!!! zgroza! nie wspominam juz o czysto
          przypadkowym wyborze pasow ruchu na wiekszych rondach gdzie sa pasy ruchu, lecz
          brak dodatkowego oznakowania poziomego tzw. strzalek (np. zawracanie czy
          skrecanie w lewo z zewnetrznego prawego pasa). ale tak napisalem powyzej: KAZDY
          REGION KRAJU MA SWOJ STYL PORUSZANIA SIE NA RONDZIE i co gorsze POLICJA ocenia
          wg panujacego stylu (niedawno musialem w gorz tlumaczyc panom policjantom, ze
          moge zajac kazdy pas PO WYKONANIU skretu w prawo na rondzie - podobnie jak na
          kazdym skrzyzowaniu, a w poz ze NIE WOLNO migac raz lewym raz prawym jadac
          prosto przez rondo, do czego probowali mnie naklonic kara finansowa! o zgrozo!)
          oczywiscie nie kazde skrzyzowanie wygladajace jak rondo nim jest! wszystko
          zalezy od oznakowania pionowego!
          • francuz_el Re: Mamy problem z rondami :( 16.06.05, 14:42
            No właśnie dlatego nie lubię rond, bo o ile jeszcze mniej więcej potrafię się
            zachować na takim, to nigdy nie wiem, jak zachowają się inni kierowcy, a mają,
            jak to już napisałeś, różne sposoby przejeżdżania przez rondo. Jak już jakiś
            "geniusz" zaplanował rondo na skrzyżowaniu Żeromskiego/Wojska Polskiego, trudno.
            Jedynie jadąc na dworzec od siebie będę musiał bardziej uważać ;P Ronda, które
            nie są rondami możemy wypatrzeć np.: w ciągu ul.Słowackiego w Gdańsku, jak
            dobrze pamiętam, jedno z nich nawet zostało nazwane rondem!
      • Gość: alfik Re: Mamy rondo IP: 81.15.226.* 26.06.05, 19:41
        skrzyżowanie Zeromskiego z Wojska Polskiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka