Dodaj do ulubionych

Specjalne strefy ekonomiczne

IP: 81.15.226.* 18.08.05, 15:58
Czy specjalne strefy ekonomiczne to lekarstwo na polskie bezrobocie,czy może
coś co jest bo jest,bo ma ulgi w tym i tamtym,bo to sie oplaca inwestorom,ale
kiedy się skończą wakacje podatkowe,to kapital poprostu ucieknie.Wiem że
Bruksela krzywo patrzy na sse,jednak narazie jest przyzwolenie na
dzialalność,to dobrze,ale co dalej?
Obserwuj wątek
    • matko74 Re: Specjalne strefy ekonomiczne 18.08.05, 23:09
      Elbląg miał swoją szansę do połowy lat 90-tych. Wtedy wystarczyło chcieć
      powołać do życia ESSE, tym bardziej, że strefy miały powstawać w rejonach
      strukturalnego bezrobocia (paranoiczna nazwa). Elbląg się łapał, ale niestety
      prezydent Gintowt-Dziewiałtowski nie sprawił, by strefa stała się ciałem. Teraz
      możemy jedynie żałować. To co obecnie się dzieje ze strrefami, to istna kpina.
      Poszerzają zasięgi np. na potrzeby Fiata w Bielsku, czy Michelina w Olsztynie.
      W Elblągu załapał się mięsny zdedchlak. Co by było gdyby, strefa była w latach
      90-tych, to już tylko historia alternatywna. Strefa mogła się sprawdzić. Tak
      naprawdę, to w Polsce przyjęły się na poziomie: mielecka i śląska, tchewska,
      dzięki Flextronic oraz okolice Wałbrzycha i Legnicy dzięki VW i Toyocie. Mam
      nadzieję, że nic nie pochrzaniłem...
      • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 19.08.05, 10:38
        Teraz tylko możemy wypominać naszym władzom, co robili przez te wszystkie lata.
        Ludzie i tak zobaczą jak to ładnie przed wyborami parędziesiąt budynków
        przemalowano, jak magistrat prężnie działa i kolejne 4 lata miną w maraźmie i
        dalej będziemy narzekać, no cóż...
        • rwel Re: Specjalne strefy ekonomiczne 19.08.05, 11:04
          ..a PiS z nimi?
          • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 19.08.05, 11:08
            Jak PiS dojdzie do władzy, to będzie nam się żyło o wiele lepiej rwelu, jakbyś
            nie wiedział ;-) (piszę to oczywiście nie jako admin, co mi już próbowano
            zarzucać, że będę tak robił :P)
            • rwel Re: Specjalne strefy ekonomiczne 19.08.05, 11:18
              Jak dojdziemy władzy, to będzie nam się żyło o wiele lepiej..
              Tyle razy to słyszałem i to nie tylko w Polsce (jakbyś nie wiedział ;-)
              Dlatego jestem bardziej ostrożny i bardziej analityczny..
              acz nie pesymistyczny (co mi już próbowano zarzucać^_^)
              • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 19.08.05, 14:48
                W Elblągu jak na razie rządziła tylko jedna opcja, więc trzeba być optymistą ;-)
                • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 19.08.05, 15:26
                  A Walendziak?
                  • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 19.08.05, 15:32
                    Uwazam ,że SSE kiedyś się rozlecą,chyba niedlugo.
                    • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 20.08.05, 11:30
                      SSE nie rozlecą się, dopóki będą w nich inwestowały zagraniczne firmy. Nie
                      wiadomo co prawda co się stanie po 2017 r. (to chyba ten, kiedy przestaną
                      istnieć SSE), ale raczej masowego wycofywania inwestorów nie będzie.

Bez komentarza jeżeli chodzi o Walendziaka.
            • Gość: pR0SiAczek Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.08.05, 09:21
              oj to bedzie kiepsko... wszedzie regulacje, wladza steruje nadmiernie
              gospodarka doprowadzajac ja do ruiny. ekonomisci ktorzy popisuja sie na
              www.mniejpodatkow.pl (gdzie tak jak przypuszczalem CELOWO "zywnosc" wpisano
              TYLKO jako 7% - w rzeczywistosci jest to 0%,3%,7%,22%) aby wykazac jak
              wspaniale pomysly ma PiS, a jaka zla jest PO i jej pomysl uproszczenia
              zagmatwanego systemu podatkowego - 3x15% to ani obnizka ani podwyzka podatkow -
              to UPROSZCZENIE PODATKOW... ale pis konsekwentnie wbrew prawdzie dazy do
              maksymalnej polaryzacji pomyslow obu partii, wmawiajac ze pomysl PO to podwyzka
              CEN i PODATKOW... i to maja byc przyszli koalicjanci??
              • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 20.08.05, 11:28
                Powiedz mi, jak ma to wyglądać. Przecież PO i PiS nie mogą mieć wspólnego
                programu, identycznych pomysłów i rozwiązań. W zależności od tego, która partia
                wygra wybory, w przyszłej koalicji będzie grała pierwsze skrzypce w rządzie. O
                porozumienie się nie martw. Zobacz co się działo w poprzednich kadencjach, jakie
                różnice były np.: między AWS i UW oraz SLD i PSL. W tym roku jest na tyle
                niezdrowa sytuacja, że jeszcze wybieramy prezydenta i dzięki temu sama kampania
                jest dodatkowo zagmatwana.
                • Gość: pR0SiAczek Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: *.gorzow.mm.pl 27.08.05, 10:26
                  ciekawe spojrzenie na istote koalicji... "W zależności od tego, która partia
                  wygra wybory, w przyszłej koalicji będzie grała pierwsze skrzypce w rządzie" -
                  a druga bedzie popierac BLEDNE koncepcje bo byla "tylko druga"?? programy sa
                  rozne, ale kazdy z nich ma cos dobrego... to o czym napisales to dzikie
                  wyrywanie wladzy i stanowisk, a kompromis, rozsadek i troska o kraj przy tej
                  koncepcji zajmuja ostatnie miejsce. Kto wygra bierze wszystko?? wtedy chyba
                  partia z drugiego miejsca powinna zostac w opozycji..
                  • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 27.08.05, 18:01
                    Nasłuchałeś się Tuska i wszystko widzisz w czarno-białych kolorach. Wiadomo, że
                    trzeba będzie dojść do kompromisu, bo żadna strona nie da sobie narzucić
                    wszystkiego...
                    • Gość: pR0SiAczek Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: *.gorzow.mm.pl 28.08.05, 09:15
                      Francuz - ja akurat jestem apolityczny (znasz moje zdanie nt. polityki).
                      moglbym raczej stwierdzic ze to Ty nasluchales sie sloganow centrali PiS...
                      to nie ja polaryzuje poglady tylko Twoja partia (vide: reklama z klamstwami o
                      podatkach albo www.mniejpodatkow.pl pelna przeklaman i niedomowien). To chyba
                      nie do konca fair konkurowac z potencjalnym koalicjantem?? moze skupic sie na
                      konkurowaniu programem z socjaldemokracja albo populistami??
                      • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 28.08.05, 09:59
                        Panowie,zeszliście z tematu.
                        • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 29.08.05, 16:58
                          A propos SSE, to dzisiaj widziałem projekt uchwały w sprawie zmiany jej granic.
                          Już niedługo pewnie SSE pojawi się w okolicach nowego portu morskiego, czyli
                          przy ul. Radomskiej.
                          • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 29.08.05, 20:07
                            A czy jest mozliwość zmiany zaleznosci elbląskiej podstrefy?
                            • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 29.08.05, 22:46
                              Teraz to już niemożliwe, zresztą do której? Do suwalskiej?? ;-)
                            • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 30.08.05, 16:02
                              Naprzyklad Tczew Żarnowiec.
                              • francuz_el Re: Specjalne strefy ekonomiczne 30.08.05, 17:10
                                Bez różnicy która strefa ekonomiczna, jak inwestor się znajdzie, to zainwestuje
                                bez względu na nazwę, a że się jeszcze taki nie znalazł jest tylko i wyłącznie
                                winą władz miejskich...
                                • Gość: alfik Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: 81.15.226.* 30.08.05, 20:16
                                  Tez tak uwazam,wladze miejskie zprzepascily wiele szans,jak chociaz by budowę
                                  hotelu turystycznego u zbiegu ulic Hetmańskiej i 1000 LECIA,inwestor poprostu
                                  uciekł.
                                • Gość: pR0SiAczek Re: Specjalne strefy ekonomiczne IP: *.elblag.dialog.net.pl 30.08.05, 20:28
                                  wladze miejskie wspieraja po prostu polityke olsztynskiej SSE... niemal kazde
                                  miasto oddaje grunty za darmo, w Elblagu jak juz sie znajdzie wariat to jeszcze
                                  z niego trzeba zedrzec - z tym ze z nikogo przez 15 lat sie nie udalo :( wiec
                                  mamy zero przychodow ze sprzedazy (tak jak Ci ktorzy dawali teren gratis) i zero
                                  inwestorow (przeciwnie do tych ktorzy prezentowali ziemie i inne ulgi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka