Dodaj do ulubionych

POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego?

06.01.03, 19:42

Zadam male pytanie, czy czasem brak wiekszych polskich sukcesow na arenie
miedzynarodowej nie jest wynikiem ubostwa tego kraju?
Tylko i jedynie z powodu braku srodkow dzieci trzymaja sie matczynej "kiecki"
nawet po przekroczeniu 20 roku zycia.
Przez ten fakt calkowicie traca samodzielnosc a w dalszym zyciu brak takim
osobom instynktu do innowacji, wizji itp.
Osobiscie uwazam, ze jak tego Polska nie zmieni, nie bedzie miala wielu idoli
typu A.Malysz czy wczesniej M.C.Sklodowska.
UE otwiera jej w tym kierunku calkiem nowe szanse
Obserwuj wątek
    • rwel Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 20:46
      Przez moje pierwsze 21 lat rodzice pomagali mi bardzo dużo.
      Nauczyli mnie również kilku zasad... Poniżej dwie z nich.
      1. Wystrzegaj się mącicieli i podżegaczy.
      2. Chcesz coś osiągnąć - licz przede wszystkim na siebie.
      To tyle, jeśli chodzi o wywołany temat.
      P.S. W odpowiedzi, prócz oburzenia na moje jakoby unikanie odpowiedzi,
      wyjaśnij Elblążanom swój klucz, wg którego rozmieściłeś to pytanie (?)
      na forach regionalnych Gazety Wyborczej ...
      • ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 22:07
        Moj klucz to ulubione fora a od pewnego czasu nalezy do nich takze Elbing.
        • francuz_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 22:32
          Ciekawy klucz :) To podobnie jak kiedys moj nauczyciel od chemii... mial swoje
          ulubione numery w dzienniku (moj niestety tez sie do nich zaliczal, w koncu
          oczko (21) :( )
          • michal_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 18:59
            francuz_el napisał:

> Ciekawy klucz :) To podobnie jak kiedys moj nauczyciel od chemii... mial
            swoje
            > ulubione numery w dzienniku (moj niestety tez sie do nich zaliczal, w koncu
            > oczko (21) :( )

:) dobrze, że nie miałem takiego problemu:)
        • michal_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 18:58
          ballest napisał:

> Moj klucz to ulubione fora a od pewnego czasu nalezy do nich takze Elbing.

Zaproszenie moje podziałało:)
    • zeta_e Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 21:17
      ballest napisał:
      > Zadam male pytanie, czy czasem brak wiekszych polskich sukcesow na arenie
      > miedzynarodowej nie jest wynikiem ubostwa tego kraju?
      > Tylko i jedynie z powodu braku srodkow dzieci trzymaja sie matczynej "kiecki"
      > nawet po przekroczeniu 20 roku zycia.
      > Przez ten fakt calkowicie traca samodzielnosc a w dalszym zyciu brak takim
      > osobom instynktu do innowacji, wizji itp.
      Jak zwykle przesadzasz - Polacy to kreatywny naród czego dowodem może być np.
      wysoki (czołówka) procentowy udział milionerów wśród nowej emigracji (ostatnie
      kilkadziesiąt lat) w USA w porównaniu z innymi nacjami, ponadto należy
      wspomnieć o silnym instynkcie samozachowawczym (czego Niemcom w pewnych latach
      zabrakło i poszli jak cielęta na rzeź za swoim fuhrerem) i cechach
      przystosowawczych do nowych warunków.
      Bieda w Polsce nie wynika z przyczyn które tu wymieniłeś, gdyby Polska po
      wojnie otrzymała tyle środków co Amerykanie wpompowali w Niemcy Francję, gdyby
      inaczej przebiegała granica wschód - zachód, to ... nie zadawałbyś dzisiaj
      takich śmiesznych pytań.

> Osobiscie uwazam, ze jak tego Polska nie zmieni, nie bedzie miala wielu idoli
      > typu A.Malysz czy wczesniej M.C.Sklodowska,
      a Kopernik ;))
      • ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 21:57
        Jeszcze nikt nie napisal, ze Kopernik to Polak, z jego rodowodu jest znana
        strona matki a to byli Niemcy z Ojca przypuszczalnie Slazacy.
        • francuz_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 06.01.03, 22:40
          Nie uwazam aby Polacy mieli tyle kompleksow... zgadzam sie z Zata,ze sytuacja
          po wojnie duzo zmienila, ale i tak urodzilo sie i wychowalo w PL bardzo duzo
          np. naukowcow, a to,ze wyemigrowali na Zachod to sie im nie dziwie, gdyz tam
          mogli wiesc spokojne zycie i dobrze zarabiac. Wystarczy popatrzec takze na
          menedzerow wielkich koncernow... coraz czesciej sa to wlasnie Polacy (czesto to
          ich umiejetnosc radzenia sobie w trudnych sytuacjach ogrywa duza role). A to,ze
          wladze (obojetnie czy lewica czy prawica) potrafia wszystko zepsuc i nie
          potrafia zachowac najlepszych w kraju, to juz inna sprawa...
        • rwel Kompleksy Ballesta z Gliwic 07.01.03, 09:50
          Jak mówiłem - Ballesta nie interesuje polemika w temacie (?),
          tylko zagadnienia z gatunku: Kopernik nie był Polakiem...
          Ciekawsze było by rozpatrzenie, czy "Skłodowska była kobietą?",
          albo "Małysz - nieślubne dziecko Kopernika i Skłodowskiej???".
          Znam trochę Kaszubów. Oni też nie utożsamiają się, ani z Polakiami,
          ani z Niemcami, ale nie pier...., że są "Eurpejczykami"...
          W ten to oto sposób doszliśmy do sedna problemu jednego Ślązaka...

P.S. Elblążanie - patrzyliście już, na jakich terenach gostek jątrzy...
      • michal_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 19:00
        zeta_e napisał:

> ballest napisał:
        > > Zadam male pytanie, czy czasem brak wiekszych polskich sukcesow na arenie
        > > miedzynarodowej nie jest wynikiem ubostwa tego kraju?
        > > Tylko i jedynie z powodu braku srodkow dzieci trzymaja sie matczynej "kiec
        > ki"
        > > nawet po przekroczeniu 20 roku zycia.
        > > Przez ten fakt calkowicie traca samodzielnosc a w dalszym zyciu brak takim
        > > osobom instynktu do innowacji, wizji itp.
        > Jak zwykle przesadzasz - Polacy to kreatywny naród czego dowodem może być
        np.
        > wysoki (czołówka) procentowy udział milionerów wśród nowej emigracji
        (ostatnie
        > kilkadziesiąt lat) w USA w porównaniu z innymi nacjami, ponadto należy
        > wspomnieć o silnym instynkcie samozachowawczym (czego Niemcom w pewnych
        latach
        > zabrakło i poszli jak cielęta na rzeź za swoim fuhrerem) i cechach
        > przystosowawczych do nowych warunków.
        > Bieda w Polsce nie wynika z przyczyn które tu wymieniłeś, gdyby Polska po
        > wojnie otrzymała tyle środków co Amerykanie wpompowali w Niemcy Francję,
        gdyby
        >
        > inaczej przebiegała granica wschód - zachód, to ... nie zadawałbyś dzisiaj
        > takich śmiesznych pytań.
        >
        > > Osobiscie uwazam, ze jak tego Polska nie zmieni, nie bedzie miala wielu id
        > oli
        > > typu A.Malysz czy wczesniej M.C.Sklodowska,
        > a Kopernik ;))

Właśnie ballest, przeczytaj uważnie to co jest napisane:)
    • anna1000 Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 09:40

Tak, z braku środków dzieci trzymają się spódnicy mamy, jak to określiłeś, ale
      również z braku chęci, z przyzwyczajenia sie do sytuacji,że u mamy najlepiej,
      są obiadki, nie trzeba płacić rachunków, również powodem może być mała
      samodzielność, wynikająca przede wszystkim z wychowania,a także brak "odcięcia"
      tzw pepowiny
      brak środków jednak nie oznacza tego, że dziecko 20letnie mieszkające u
      rodziców będzie niesamodzielne i że braknie mu wizji (może tak być)

najważniejsze jest wychowanie, a zaraz potem predyspozycje 20latka- czym
      skorupka za młodu... itd.

ale od czasu do czasu słyszy się o Polsce w mediach...Nagrody Nobla są dobrym
      przykładem, niestety nasi naukowcy na "emigracji" działają pod obcą "banderą",
      ale osiągają sukcesy.

a Michalczewski?
      • ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 14:44
        W duzej mierze daje Tobie tez racje, ale samodzielnosc osiagniesz jak sie od
        mamci oderwiesz.
        Dariusz, tak, ten zrobil kariere, masz racje , z malego przestepcy z Hanau
        (k.Frankfurtu nad Menem)do Mistrza Swiata.
        • Gość: anna Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? IP: *.umcs.lublin.pl 07.01.03, 15:10
          jednak dalej obstawiam przy swoim- wychowanie jest najważniejsze, można tak
          wychować człowieka aby był samodzielny i niezależny jak również niesamodzielny
          i zależny...nie można uogólniać,że wszyscy mieszkający z rodzicami 20latkowie
          są niesamodzielni
          Rzeczywiście Michalczewski ma obywatelstwo niemieckie(z tego co mi się kojarzy
          wyemigrował), ale kilka miesięcy temu stoczył jakąś, udaną z resztą, walkę pod
          flagą Polski, co było dla niego wielkim przeżyciem (w hali Oliwii w Trójmieście)
          • aborygenmiejscowy Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 16:45
            Słuchajcie - to mam nadzieje jakieś nieporozumienie. Utożsamianie kariery z
            gladiatorem TIGEREM i do tego w niemieckiej edycji. To mam nadzieję nie jest
            wasz idol i obiekt westchnień. Zachodni standard zachowania mówi i swiadczy o
            tym, że klient kończacy dwie dychy idzie na swoje i jest to jego punkt honoru
            aby tego dokonać. Co stoi na przeszkodzie ludziom młodym to czynić???? Ano
            nic, poza pewnymi nawykami nabytymi w domu, szkole, pracy i wsród których prym
            wiedzie brak inicjatywy i pracowitości. I nie opowiadajcie bzdetów o jakiś
            przypadłościach kulturowych i narodowych. Lenistwa i braku inicjatywy nie da
            sie wytłumaczyć historią - bo to wierutna bzdura.

Szczęście człowieka jest w jego woli.

Friedrich Schiller (1759 - 1805)
            • anna1000 Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 08.01.03, 09:28
              Polacy w świecie, idole...(Piotr Cieśliński 07-01-2003, ostatnia aktualizacja
              07-01-2003 17:42)

Polacy odkryli najdalszy układ planetarny

Na trop nietypowej planety wpadł zespół prof. Udalskiego (prof. Andrzej Udalski
              z Obserwatorium Astronomicznego Uniwersytetu Warszawskiego). Polacy wymyślili
              niezwykle prostą metodę wyszukiwania niewielkich, ciemnych obiektów w naszej
              galaktyce. Za pomocą teleskopu w Las Campanas w Chile "przeczesywali niebo",
              śledząc jednocześnie blask tysięcy gwiazd i wyłapując przypadki niewielkiego i
              krótkotrwałego spadku ich jasności.

Za pomiary wzięły się cztery grupy astronomów, m.in. słynna kalifornijska
              grupa "łowców planet" (Geoffrey Marcy i Paul Butler), a także Szwajcarzy,
              którzy w 1995 roku odkryli pierwszą planetę krążącą wokół gwiazdy podobnej do
              Słońca (Mayor i Queloz). Niemcy i Szwajcarzy używali ośmiometrowego teleskopu w
              Chile, a Amerykanie dziesięciometrowego teleskopu Kecka na Hawajach. Czarnym
              koniem w tym wyścigu okazał się jednak inny zespół, w którego skład wchodził dr
              Maciej Konacki, bliski współpracownik prof. Aleksandra Wolszczana, pracownik
              toruńskiego oddziału Centrum Astronomicznego Mikołaja Kopernika PAN, a obecnie
              stypendysta Michelsona w California Institute of Technology w Pasadenie. To
              jego zespołowi udało się potwierdzić, że co najmniej jeden z układów gwiezdnych
              wytypowanych przez prof. Udalskiego jest rzeczywiście układem planetarnym, i to
              niezwykłym. Szczegóły badań zostaną opublikowane pod koniec stycznia w "Nature".

• michal_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 18:58
      ballest napisał:

>
      > Zadam male pytanie, czy czasem brak wiekszych polskich sukcesow na arenie
      > miedzynarodowej nie jest wynikiem ubostwa tego kraju?
      > Tylko i jedynie z powodu braku srodkow dzieci trzymaja sie
      matczynej "kiecki"
      > nawet po przekroczeniu 20 roku zycia.

Wzięłeś pod uwagę studentów?

> Przez ten fakt calkowicie traca samodzielnosc a w dalszym zyciu brak takim
      > osobom instynktu do innowacji, wizji itp.
      > Osobiscie uwazam, ze jak tego Polska nie zmieni, nie bedzie miala wielu
      idoli
      > typu A.Malysz czy wczesniej M.C.Sklodowska.
      > UE otwiera jej w tym kierunku calkiem nowe szanse
      • aborygenmiejscowy Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 21:22
        Wycofuje się z tej dyskusji (jesli to mozna tym nazwać). Nie potrafię
        rozmawiać i dyskutować o niczym, zwracając co minuta wypowiedzi poprzedników.
        To jakac paranoja.
        • michal_el Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? 07.01.03, 21:51
          aborygenmiejscowy napisał:

> Wycofuje się z tej dyskusji (jesli to mozna tym nazwać). Nie potrafię
          > rozmawiać i dyskutować o niczym, zwracając co minuta wypowiedzi
          poprzedników.
          > To jakac paranoja.

Dlaczego sobie z forum nie radzisz?
          To jest bardzo proste.
          Uwagi możesz wysłac do redakcji.
          • Gość: ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.01.03, 09:19
            Tak, studentow tez musze pod uwage wziasc, bo tkzw.Polska Mysl Techniczna chyba
            juz nie istnieje.
            Moze sie myle, ale jestem czestym gosciem na roznego rodzaju targach i musze
            przyznac, ze firmy czeskie i wegierskie czesto spotykam polskie bardzo trudno
            znalezc.
            Kiedy jedna firma z Nysy byla liderem swiatowym w produkcji aparatury do kwasu
            siarkowego. - o niej juz tez nie slychac.

Dodam ze rola kosciola w Polsce tez sie nie przyczynia do rozwoju jednostki.

pyrsk
            ballest
    • Gość: czytelnik Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.01.03, 09:48
      • Re: POLSKIE KOMPEKSY !!! Dlaczego?
      michal_el 07-01-2003 18:59 odpowiedz na list odpowiedz cytując

francuz_el napisał:
      > Ciekawy klucz :) To podobnie jak kiedys moj nauczyciel od chemii... mial
      swoje
      > ulubione numery w dzienniku (moj niestety tez sie do nich zaliczal, w koncu
      > oczko (21) :( )

:) dobrze, że nie miałem takiego problemu:)

• wiking_elblag Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 11:00
        Nie rozumiem o co Tobie chodzi w tym wątku?
        Trzeba mieć coś nie tak pod sufitem, żeby cos takiego robić.
        • glupi3 Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 12:33
          mam kompleks michala.el i taki ze pochodze z wiochy
          • glupi3 Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 12:52
            a byłeś już tu:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=64&w=4162291&a=4192886
            naprawdę warto zajrzeć!
            • Gość: anna Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.umcs.lublin.pl 08.01.03, 14:28
              byłam
              najbardziej rozśmieszył- tak właśnie rozśmieszył mnie post chyba ol4- *zajmij
              się sobą facet*
              polskie kompleksy?- brak argumentów, czy raczej brak słów- doprowadza to do
              tego, że zaczynają się wyzwiska.
              • wiking_elblag Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 15:26
                Gość portalu: anna napisał(a):

> byłam
                > najbardziej rozśmieszył- tak właśnie rozśmieszył mnie post chyba ol4-
                *zajmij
                > się sobą facet*
                > polskie kompleksy?- brak argumentów, czy raczej brak słów- doprowadza to do
                > tego, że zaczynają się wyzwiska.

Michal_el nikogo tam nie obraża, nie czepia się niczego, wymienia inwestycje i
                w tym momencie zaczyna się zazdrość, konkretnie zazdrość ol4, który naczytał
                się na forum Elbląga o wszytskim.
                • anna1000 Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 09.01.03, 10:06
                  Na temat, czy Michał kogoś obraża czy nie, wolałabym nie rozmawiać, bo ja nie
                  czuję się obrażona, a nie mam zielonego pojęcia jak czuje się osoba, która z
                  Michałem rozmawia, i powiem szczerze, że nic mnie to nie obchodzi.
                  a zdanie, które napisałam- czyli: "polskie kompleksy?- brak argumentów, czy
                  raczej brak słów- doprowadza to do tego, że zaczynają się wyzwiska" nie
                  odnosiło się do tamtego linku z forum olsztyńskiego tylko do tego w którym
                  piszę: autorstwa Ballesta pt. "Polskie kompleksy. dlaczego?" i moje zdanie jest
                  jedną z hipotez (pewnie wielu, jak w każdej dyskusji)

• wiking_elblag Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 15:58
            glupi3 napisała:

> mam kompleks michala.el i taki ze pochodze z wiochy

Właśnie, ja jestem jeszcze nieuświadomiony.
            Kto mi powie gdzie mieszka głupi?
            • ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el 08.01.03, 17:00
              Jeszcze raz to samo , starajcie sie na temat pisac,!!!:-(
              Ktos bardzo dobrze napisal, ze kosciol tez hamulcem rozwoju Polski jest, bo ma
              za duzy wplyw na mlodziez i ich rodzicow, zgadzam sie z tym czesciowo, bo wiem,
              ze bez kosciola bylo by moze gorzej, ale polski kosciol to nie nasz zachodni a
              to sie tez zmienic musi.
              • rwel BALLEST-KOMPLEKS 08.01.03, 17:17
                Elblążanie, przejrzyjcie ten "temacie" ("BallestaGadanieNaTemat" na x forach)!
                "Polski kosciol to nie nasz zachodni" to nie jedyny jego kompleks ...
                • Gość: aborygenmiejscowy Re: ble ble IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 21:40
                  Ludzie toż to się jakiejkolwiek kupy nie trzyma - co zeznajecie. Musicie chyba
                  być rentierami aby mieć czas i potrzebę opowiadania takich bzdetów. Bez urazy -
                  =ja z tego wysiadam.
                  • rwel bla bla 09.01.03, 12:23
                    AborygenieMiejscowy - święta prawda !!!
                    Cześć i chwała piątce młodych Elblążan, że "rozruszali to forum" !
                    Niestety, jak sam zauważyłeś - nasze włączanie się do ciekawych wątków jest
                    mocno utrudnione przez zalew "cytomaniactwa". Zacząłem grzecznie mówić, że
                    wielokrotnie powoduje to szybkie odchodzenie od tematu. Póżniej (w mniej
                    grzeczny sposób) nazwałem to "narcyzmem internetowych". Następnie skopiowałem
                    dwa fragmenty ich "wymian wypowiedzi"... Wyszło, że obrażam personalnie, a "na
                    tym forum są takie zasady" i mogę sobie iść do innego regionu (nie czują, że do
                    tego trzeba być tak przebiegłym jątrzycielem, jak ich ulubiony *ballest*).
                    Psioczymy często na portEl-a, ale widzę, że musi nam to wystarczyć...
                    A propos: zajrzyj - dziś robi się ciekawa wymiana opinii, szczególnie na temat
                    TVGRedSarnowski i pojutrzejszej WielkiejAudiencyji u króla HenrykaS i jego
                    zauszników...)
                    • michal_el Rwel: bla bla 09.01.03, 21:02
                      Ideę cytowania już Tobie wiking wyjaśnił.
                      Zresztą tak sądzę.
                      A ja powtórzę, że takie jest to forum, i PO TO MASZ COŚ TAKIEGO JAK "ODPOWIEDZ
                      CYTUJĄC"
                      Co ja poradzę, że sobie 40 letni faceci nie radzą.
                      Chociaż w takim wieku to już wstyd.

Odchodznie od wątku, jest już innym zjawiskiem, i wcale nie spowodowanym przez
                      cytowanie.

A co do obrazy- wiesz o co chodzi - ja to negatywnie odebrałem.
                      Ale pozostawmy już ten temat i żyjmy dalej szczęśliwi.

Rwel: zobacz forum Elbląga na www.wm.pl
                      Czekam na Twoją opinię tamtejszego forum.
                      pzdr.
                      • francuz_el Re: Rwel: bla bla 09.01.03, 21:07
                        Na www.wm.pl to bylo pole bitwy,a nie forum :)
                        • michal_el Re: Rwel: bla bla 10.01.03, 16:59
                          :)
                          Na www.wm.pl można się pośmiać:)
                • Gość: ballest Re:Kto sie osmiesza? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.03, 12:13
                  Czy pisanie na temat ballesta to pisanie na temat watku????
                  Jak widzicie jest malo ludzi z ktorymi normalnie porozmawiac mozna!!!
                  Wiekszosc z nich nawet nie wie , ze kogos obraza, nie dorosli do Forum, brak
                  osobistej etykiety i kultury, przewaznie sa to Polacy z zachodu, oni
                  zapomnieli, ze Polska sie kulturalnie rozwinela a oni stoja w miejscu.
                  Zeby rwelowi na pytanie odpowiedziec!! -
                  • Gość: anna o co chodzi IP: *.umcs.lublin.pl 09.01.03, 12:31
                    to zupełnie nie na temat...za co z góry przepraszam, ale chciałabym uzyskać
                    odpowiedź, bo ogarnęły mnie wątpliwości- czy Rwel i Ballest mieszkają za Polską
                    granicą czy w Polsce?
                    chociaż właściwie do niczego nie jest mi to potrzebne...

no więc jakie są te "nasze kompleksy"- a teraz, czy Ballest miał coś
                    konkretnego na myśli pisząc "nasze" czy chodziło mu ogólnie o kompleksy
                    Polaków, zrówno tych na zachodzie, wschodzie, północy i południu a także w
                    Ojczyźnie?
                    Ballest rozwiejesz moje wątpliwości?
                  • Gość: Ballest Re:Kto sie osmiesza? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.03, 23:44
                    Mialem racje , albo ???
                    pyrsk
                    ballest
              • Gość: anna Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.umcs.lublin.pl 09.01.03, 12:43
                Ktoś??
                ty coś o Kościele napisałeś...ale nie spotkało sie to z żadną opinią...
                • Gość: Ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.01.03, 13:46
                  To o kosciele to napisalem , bo na innym Forum tak sie jedna osoba wyrazila, ---
                  - uwaza , ze kosciol ma wplyw na pozniejsze wychowanie jednostki.
                  Co do Nasze , Wasze to musisz mi juz kontekst podac, na ogol pisze o Polakach w
                  Polsce, a jak o tych z zagranicy (dzisiaj calkiem inny Polak niz w kraju) to
                  zawsze to uwidocznie.

pyrsk
                  ballest
                  • Gość: ballest Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.01.03, 22:43
                    No i co zastoj!!
                    Pyrsk
                    ballest
                    • Gość: anna Re: POLSKIE KOMPEKSY - michal_el IP: *.umcs.lublin.pl 11.01.03, 13:51
                      poprzedni twój post wszystko mi wyjaśnił- piszesz o Polakach w kraju, a sprawy
                      Kościoła, pozwól, że nie będę omawiać...nie lubię rozmawiać na temat
                      Kościoła...rzeczywiście ma on znamienny wpływ na ludzi, ale czy pozytywny czy
                      negatywny zależy od księdza, który wpływa- za pomocą coniedzielnego kazania,
                      czy audycji radiowej- na "swoje owieczki"- czy jest, ten ksiądz- infantylnie to
                      ujmę- dobry czy zły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka