Gość: Elblazanin IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.07.06, 20:33 Czas wkoncu rozpoczac nowy podzial administracyjny kraju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
francuz_el Re: Do panow Kaczynskich 07.07.06, 21:18 Powiedziałeś to do dwóch najważniejszych osób w państwie, już wg konstytucji ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Do panow Kaczynskich IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 22:06 To chyba mialo byc po dwoch latach od momentu objecia rzadow przez PiS,ale jakos cicho,tak z ciekawosci-gdzie byscie widzieli nasze miasto z powiatem,w jakim wojewodztwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Do panow Kaczynskich IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 07.07.06, 22:22 Jestem za,ale czy to mozliwe?I jakie miasta chcialyby tworzyc to wojewodztwo? Mysle ze chyba jednak pomysl,realnie patrzac jest bez szans,chociaz kto wie,geograficznie teren Pomorza jest do Wisly,tereny dzisiejszego Powisla,części Żulaw i okolice ,to dawne,historyczne wojewodztwo malborskie,do ktorego nie nalezal Elblag,jako wolne i hanzeatyckie miasto,ale z ktorym mial duzo wspolnych interesow. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Do panow Kaczynskich 08.07.06, 14:32 francuz_el napisał: > We własnym :-) czyt. w Pomorskim :) Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Do panow Kaczynskich 08.07.06, 15:16 To nie jest własne województwo. Twoje domysły generallo są jak zwykle nietrafione. Jeżeli dojdzie do reformy administracyjnej, to bardziej przez zwiększenie ilości województw i likwidację powiatów, jak przebudowa Polski w państwo federacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Do panow Kaczynskich 08.07.06, 23:08 Chyba zapomniałeś że to już przerabialiśby, za tow. Edzia G. który namnożył słabych woj. w tym niby nasze bo ze stolicą w Elblągu :) ale równie dobrze mogło ono mieć za stolicę Pasłęk :( taka sama to była prowincja w końcu maja 1975 roku :( Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Do panow Kaczynskich 08.07.06, 23:20 "Powiedziałeś to do dwóch najważniejszych osób w państwie, już wg konstytucji ;D" Powrót do PRL? jak na razie Jarosław K to tylko prezes przewodniej partii; czyżby z tego powodu miałby być uważany za elitę władzy, czy też jako członek rodziny panującej? Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 00:06 Maszar, Ty chyba tęsknisz za PRL-em. Stało się to, czego chcieli od samego początku wszyscy politycy od prawa do lewa, choć teraz się do tego nie przyznają. Zawsze zresztą pisałeś, że i tak wszystkim rządzi Jarosław Kaczyński. Teraz więc ponosi za to pełną odpowiedzialność. A że obaj są spokrewnieni? Tego chcieli Polacy, którzy wybrali ich w demokratycznych wyborach. Elity to byty zmienne, może same o tym nie chcą słyszeć, ale nie wszyscy mają marzenie, żeby do nich pretendować. Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 02:24 Francuz, powiedz mi co Ty widzisz w tym PiS-ie? Ale tak szczrze... Hołdujesz im na każdym kroku, trochę to podejrzane. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 10:19 Francuz, a umiesz ty czytać ze zrozumieniem? Odniosłem się tylko do Twojego stwierdzenia, że Kaczyńscy to według konstytucji dwie najważniejsze osoby w państwie. Jak na razie Jarosław K nie jest premierem, więc z czego ma wynikać konstytucyjna waga jego osoby? Jeśliby Polacy rzeczywiście chcieliby, aby bracia K niepodzielnie rządzili Polską, to dlaczego Jarosław nie został premierem od razu po wyborach? Tylko dlatego, iż bał się, że osłabi to szanse braciszka na fotel w Pałacu. Miał rzacz jasna prawo do takiego postępowania, ale niech teraz nie wciska ciemnoty, bo to urąga ocenie poziomi intelektualnego naszego społeczeństwa; statystyczny obywatel IV RP: pijana bura suka w kamaszach łżąca jak zomowiec Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 10:29 W takim razie doszło do nieporozumienia. Ja wybiegłem już trochę w przyszłość, bo chyba nie sądzisz, że Kaczyński nie zostanie premierem. Dla mnie ta sprawa jest jasna, więc użyłem skrótu myślowego. Dobrze znam obecną, nienajlepszą ale obowiązującą, konstytucję. Wg niej w teorii drugą osobą w państwie jest marszałek sejmu, ale w praktyce wiadomo jak jest. The_jazz, co ja będę Tobie się tłumaczył, jak i tak zostanie to odebrane jako propaganda. Każdy ma swoje przekonania polityczne i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 11:48 "bo chyba nie sądzisz, że Kaczyński nie zostanie premierem" dla mnie nie jest to takie oczywiste; historia nauczyła mnie nie ufać słowom wypowiadanym przez polityków PiS - sam Kaczyński wielokrotnie zapewniał, iż Marcinkiewicz jest premierem na cztery lata, że nie do pomyślenia jest zawieranie koalicji z Samobroną, itd, itd... Sam Marcinkiewicz jeszcze kilkadziesią minut przed złożeniem dymisji (wyrzuceniem go?) zaprzeczał możliwości jakichkolwiek zmian personalnych na stanowisku premiera. O bajkach wyborczych w postaci np. oddania 3 milionów mieszkań litościwie wspominać nie będę. Jest jeszcze jeden problem - do dymisji poddaje się cały rząd, a nie tylko premier; czy Samoobrona prz okazji zawarcia nowej umowy koalicyjnej będzie wystarczająco spolegliwa - to się dopiero okaże. Całkiem realny jest scenariusz wcześniejszych wyborów (lub konieczności oddania np. Ministerstwa Sprawiedliwości w ręce Hojarskiej - ma wszak kobiecina doświadczenie w tej dziedzinie); Nie dziw się więc, że Jarosława K jako premiera traktować będę dopiero po zaprzysiężeniu do przez braciszka. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 12:31 Co za szczęście, że jesteś dzisiaj litościwy i żarty się Ciebie imają. Dobre z tą Hojarską ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 12:49 Francuz, ale ja nie chce, zebys Ty mi sie tlumaczyl, nic z tych rzeczy. Moze po prostu Ty naprawde widzisz cos, czego ja i inni nie dostrzegamy ;) Nawróc nas na dobra droge i powiedz otwarcie, jakie przekonania polityczne masz? Moze PiS-owska wizja naprawy RP jest jak ten "misterny plan", ale my jestesmy slepi i nie dostrzegamy najmniejszego sensu w tym, co robia PiS-owcy. ;] Odpowiedz Link Zgłoś
the_jazz Re: Do panow Kaczynskich 09.07.06, 12:43 Mysle, ze to co Kaczyńscy chcą zrobić to samobójstwo w ich wykonaniu. Straca poparcie i ludzie sie od nich odwrócą (cale szczescie...) Odpowiedz Link Zgłoś