Dodaj do ulubionych

Informatyka problem - pomocy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 08:21
Mam problem z odostepniona drukarka i plikami.

Problem wyglada nastepujaco, jest malutka sieć, trzy komputery, windows xp home na każdym, każdy komputer ma drukarke.
Z komputera 1 moge korzystac z udostepnionej drukarki i plikow z komputera 2 i 3.
Z komputera 3 mogę korzystać z udostępnionej drukarki i plików z komputera 1 i 2.
Z komputera 2 mogę korzystać z udostępionej drukarki i plików z komputera 3, ale z komputera 1 już nie mimo, że widze sprzet i katalog, ale skorzystac z drukarki juz nie moge, a do katalogu wejsc nie moge.

Gdyby bylo cos nie tak ustawione to nie moglbym na komputer 1 wejsc rowniez z komputera 3.
Zauwazcie tez ze w relacji odwrotnej z komputera 1 do 2 nie ma zadnych problemow.

Co zrobić?
Obserwuj wątek
    • fx_el Re: Informatyka problem - pomocy 14.12.06, 08:51
      spróbuj moze tak: na kazdej stacji załóż identyczne konto (jesli z hasłem to takim samym na każdej stacji); dodaj uprwanienia do zasobów dla założonego konta; zaloguj sie na wszystkich stacjach na nowozałożonym koncie i wybadaj czy idzie. na początek mogą to być konta z uprwnieniami admina, potem mozesz dac ograniczenia i zabadać czy działa
      • Gość: Adam Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 09:18
        Już sprawdzałem i takie rozwiązanie :(
        Koledzy do których dzwoniłem, któzy pracuja jako administratorzy, powiedzieli "Dziwne powinno dzialac"
        • fx_el Re: Informatyka problem - pomocy 14.12.06, 13:00
          no to faktycznie dziwne, bo powinno działać ... :)
          no to powodzenia. jak sie uda możesz npaisać co było. może kiedyś kogoś spotkać taki problem ...
          • Gość: Adam Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 13:05
            jestem juz tka zdesperowany ze zrobie format:P nie, no zart, najpierw poszukam innego sposobu na zalatwienie problemu jeszcze.
    • Gość: ej Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:50
      Rzeczywiście, bardzo dziwne, że z jednego kompa udostępnianie działa, a
      drugiego nie. Czasami niektóre antywirusy mogą blokować udostępnianie zasobów.
      Czy w trybie awaryjnym z obsługą sieci sprawdzałeś? Jaki komunikat wyświetla
      podczas próby łaczenia się do zasobów?
      • Gość: Adam Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 12:55
        Nie prawidłowa nazwa.
        • Gość: ej Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 14:23
          Naprawdę ciężka sprawa. Trudno coś doradzić. Szczególnie, że nie wiem, jak sieć
          jest postawiona. Windows'y potrafią różne, nielogiczne numery odwalać.
          Próbowałeś łączyć się bez zapory, albo włączyć konto gość i wtedy sprawdzić tym
          kontem? Może skonfiguruj udział narzędziem Shrpubw (odpalsz z "uruchom"). Jest
          to narzędzie do wspomagania udostępniania plików, które pozwala dowolnie
          ustawić uprawnienia dla udostępnionych zasobów. Ustaw tymczasowo pełen dostęp i
          sprawdź.
          • Gość: Adam Re: Informatyka problem - pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.06, 14:42
            Ok, sprawdze w poniedziałek:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka