student_el 09.05.03, 16:29 Ile ma w posiadaniu Gdańsk tych tramwajów???? www.zkm.gda.pl/foto/1003f.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umk__historia Re: Gdańskie tramwaje 09.05.03, 17:50 WYGRAŁEMMMMMMMMMMM !!!!!!!!!!!!!! Student_el trzymam Ciebie za słowo :-) Są to tramwaje s serii Citadis 100 typ NGd99 gdzie N - niskopodłogowy Gd- gdańsk a 99 to rok produkcji. ZKM Gdańsk zakupił 4 sztuki tych tramwajów, wszystkie miałybyc dostarczone w 1999 roku ale..jak to w Konstalu ( Aslstom ) bywa pierwszy NGd99 przyjechał 21 grudnia 1999 roku. Oficjalna prezentacja przed włodarzami odbyła sie 29 grudnia 1999 roku. Na pozostałe 3 szt. trzeba było poczekać pare miesiecy ale już w styczniu 2000 roku pierwszy Orzeł ( gdyż tak je niektórzy nazywają ) zepsuł sie !! OT polski szajs Wagony otrzymały nr 1001-1004 czyli stare byłe eNkowe :-) Kursują jedynie na linii nr 2 acha są to jedyne 4 sztuki wyprodukowane ..podobne z tej samej serii Citadis 100 są w GOPie ( słynne Karliki ) ale to nie to samo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Gdańskie tramwaje 09.05.03, 17:54 Dziękuję bardzo. Tzn, że Elbląg będzie miał więcej nowoczesnych tramwajow od Gdańska:) jak na razie;) Ciekawe czy będa jeździły na wszystkich liniach czy tylko na jednej? Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Gdańskie tramwaje 10.05.03, 11:45 Tak szczerze mowiac to tak srednio mi sie podobaja te wasze tramwaje... chodzi oczywiscie o wyglad zewnetrzny. Od jednej osoby uslyszalem, ze po prostu za taka cene, jaka oferowal Gdansk, mozna bylo tylko tyle wyprodukowac. Mi owczesne, nowe modele Konstalu przypominaja te z konca lat 80., bez urazy :P Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Gdańskie tramwaje 13.05.03, 09:14 umk__historia napisał: > WYGRAŁEMMMMMMMMMMM !!!!!!!!!!!!!! > Student_el trzymam Ciebie za słowo :-) > Z niecierpliwością oczekuję na potwierdzenie sfinalizowania konkursu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Re: Gdańskie tramwaje 09.05.03, 18:07 Na nowe trzeba bedzie w EB jeszcze poczekać ..nie wiadomo gdzie co i jak ale jedno jest pewne Linia 4 i 5 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Gdańskie tramwaje IP: *.aland.net 10.05.03, 14:57 umk__historia napisał: > Na nowe trzeba bedzie w EB jeszcze poczekać ..nie wiadomo gdzie co i jak ale > jedno jest pewne Linia 4 i 5 :-) Jak najbardziej na "czwórkę" i "piątkę". Szkoda by ich było na te ciągłe slalomy po mijankach na Browarnej. Poza tym na nowej trasie będą się ładnie prezentować. Ale to jeszcze marzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Gdańskie tramwaje 10.05.03, 17:05 Czy jedak tak odległe te marzenia? Wrzesień 2003;)??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Henryk Re: Elbląskie tramwaje IP: *.aland.net 10.05.03, 17:44 Chciałbym w to wierzyć. A w dniu oddania ich do ruchu chyba specjalnie przyjadę do Elbląga. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Elbląskie tramwaje 10.05.03, 17:49 W urzędzie ciągle powtarzają, że nowy tabor pojawi się w tym roku. Dlatego mam nadzieję;) Odpowiedz Link Zgłoś
kuba203 Re: Elbląskie tramwaje 11.05.03, 16:21 student_el napisał: > W urzędzie ciągle powtarzają, że nowy tabor pojawi się w tym roku. Uważajcie z tym optymizmem, u nas w zajezdni stoją już 3 nowe niskopodłogowe bombardiery, które nie mogą wyjechać na miasto, bo jakiś głupi warszawski urzędas nie podpisał homologacji :// Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Elbląskie tramwaje 11.05.03, 21:15 Ważne, żeby były;) przeiceż wkońcu na miasto wyjadą;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon2 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 08:55 student_el napisał: > Ważne, żeby były;) przeiceż wkońcu na miasto wyjadą;) |Byleby w tym roku :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 09:19 kuba203 napisał: > Uważajcie z tym optymizmem, u nas w zajezdni stoją już 3 nowe niskopodłogowe > bombardiery, które nie mogą wyjechać na miasto, bo jakiś głupi warszawski > urzędas nie podpisał homologacji :// > Dlatego w Warszawie każdy wagon tramwajowy jest typu 105N z rozszerzeniem od 105Na poczynając do drugiej połowy alfabetu kończąc ;-) O ile się nie mylę, "bulwy" mają oznaczenie 105N2k Czyli: od strony formalnej ciągle jest to jeden typ, różniący się szczegółami :- )) wykonania Odpowiedz Link Zgłoś
tymon2 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 10:12 mankut400 napisał: > > Dlatego w Warszawie każdy wagon tramwajowy jest typu 105N z rozszerzeniem od > 105Na poczynając do drugiej połowy alfabetu kończąc ;-) > O ile się nie mylę, "bulwy" mają oznaczenie 105N2k > Czyli: od strony formalnej ciągle jest to jeden typ, różniący się szczegółami : > - > )) wykonania Chyba nie zupelnie o to chodzi bo te nowe bombardiery też mają tylko kilka zmian w stosunku do starych typu; jedne drzwi więcej, większe okna itp. Ale zgodnie z prawem są to już nowe typy tramwajów i wymagana jest nowa homologacja. W przypadku bulw i starych 105 chyba różnic było wystarczająco dużo aby też była potrzebna nowa homologacji. Tylko, że warszawskiemu przewoźnikowi jest bliżej do odpowiednich urzędników niż krakowskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 15:34 tymon2 napisał: >Tylko, że warszawskiemu > przewoźnikowi jest bliżej do odpowiednich urzędników niż krakowskiemu Nie można tego wykluczyć. Dobrze, że nowy wariant Bombardiera ma dodatkowe drzwi w ostatnim członie. Ich brak był BARDZO dokuczliwy. Jak gdzieś wyczytałem montaż wykonany w ZNT Nowa Huta stanowił około 30% wartości wagonu. Jeżeli tak, to jest to całkiem dobry wkład wartościowy z naszej (polskiej) strony Odpowiedz Link Zgłoś
tymon2 KUBA 14.05.03, 09:14 mankut400 napisał: > Dobrze, że nowy wariant Bombardiera ma dodatkowe drzwi w ostatnim członie. I większe okna, ale te zmiany będzie można ocenić dopiero w przyszłości jak wyjadą na ulice. Ich > brak był BARDZO dokuczliwy. Na pewno poprawi się przepływ pasażerów. > Jak gdzieś wyczytałem montaż wykonany w ZNT Nowa Huta stanowił około 30% > wartości wagonu. Jeżeli tak, to jest to całkiem dobry wkład wartościowy z > naszej (polskiej) strony Tak znaczna część robót jest wykonywana w Krakowie, ale jaki procent oraz czy w ZNT N. Huta to nie wiem (mi się wydawało, że w Podgórzu, zresztą teraz już nie ważne ponieważ zakład ten został włączony w struktuty krakowskiego MPK), może niech na ten temat wypowie się KUBA203 czasami tu zagląda Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 09:12 student_el napisał: > W urzędzie ciągle powtarzają, że nowy tabor pojawi się w tym roku. > Czy przetarg na dostawę był ogłoszony? Czy wyniki przetargu są znane i nie zostały złożone odwołania przez uczestników postępowania przetargowego? Jeżeli odpowiedź na te pytania brzmi NIE - to nie ma szans na dostawę NOWYCH wagonów tramwajowych w tym roku. Po pierwsze: - procedury przetargowe są czasochłonne, Po drugie: - nikt na świecie nie produkuje wagonów tramwajowych "na magazyn". Jest to produkcja na zamówienie, z czasem realizacji nie krótszym niż rok. Jeżeli komuś z urzędników wydaje się iż te terminy "przeskoczy" - to jest naiwniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 10:35 Mogą to być również tramwaje odkupione. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 13:25 Ja nie wiem jak to z tymi tramwajami jest... nikt nic nie mowi.. jak ruszy tramwaj europejski ze Slonina w srodku to sie zapytamy :P Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 14:50 Przejazd po inwestycjach będzie autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 15:29 student_el napisał: > Mogą to być również tramwaje odkupione. Na rynku pojazdów używanych nikt nie oferuje wagonów niskopodłogowych - zwłaszcza 1000 mm ! SZCZERZE życzę powodzenia, ale bądźmy realistami ! Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 15:36 mankut400 napisał: > student_el napisał: > > > Mogą to być również tramwaje odkupione. > > Na rynku pojazdów używanych nikt nie oferuje wagonów niskopodłogowych - > zwłaszcza 1000 mm ! > Nie tylko wąskotorowych ale i normalnotorowych! > SZCZERZE życzę powodzenia, ale bądźmy realistami ! Tym bardziej że w PL ... Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elbląskie tramwaje 13.05.03, 22:11 Chyba,ze w ramach przetargu wszystkie zainteresowane firmy, w ramach pokazu wypuszcza po jednym egzemplarzu na miasta, a my sie bedziemy zastanawiac, ktory wybrac ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mahabharata Re: Elbląskie tramwaje IP: *.man.poznan.pl 14.05.03, 16:31 umk__historia napisał: > mankut400 napisał: > > > Na rynku pojazdów używanych nikt nie oferuje wagonów niskopodłogowych - > > zwłaszcza 1000 mm ! Oj oj!! Ostroznie. Nie zdziwilbym sie gdyby Cottbus szykowalo malutka oferte ze swoimi KTNF6, co byloby zreszta nienajgorszym rozwiazaniem. Druga mozliwosc jaka przychodzi mi do glowy na biezaco to Mannheim i GT8 z srodkowym niskim czlonem. > Nie tylko wąskotorowych ale i normalnotorowych! Normalnotorowe tez juz fruwaly - szwedzkie Noerrkoeping odkupilo od Bremy i Monachium prototypy Adtranzow AEG. Wagony o takiej konstrukcji jezdza m.in. w Berlinie, ww miastach, Norymberdze, Mainzu, Jenie i jakims japonskim miescie :- ) a dlugi czas jeden z berlinczykow byl w Warszawie, a bremenczyk odwiedzil Poznan, Krakow i Warszawe. mhab Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Elbląskie tramwaje 14.05.03, 19:36 Jak ktos chce to nic nie jest niemozliwe, nawet w Polsce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mankut400 Re: Elbląskie tramwaje 14.05.03, 21:02 Gość portalu: mahabharata napisał(a): > > Oj oj!! Ostroznie. Nie zdziwilbym sie gdyby Cottbus szykowalo malutka oferte ze > > swoimi KTNF6, co byloby zreszta nienajgorszym rozwiazaniem. Druga mozliwosc > jaka przychodzi mi do glowy na biezaco to Mannheim i GT8 z srodkowym niskim > czlonem. > Tak, ale to są domysły, a nie oferta :-) No cóż, niedługo jubileusz w Chociebużu. Zobaczymy, podsłuchamy :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Re:nowe TRAM w 200X roku 13.05.03, 14:44 W PL tak mozna rozpisac przetarg że ...ech szkoda pisac. Nowe pojazdy NIE w TYM ROKU! Ja nic nie wiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
student_el Re:nowe TRAM w 200X roku 13.05.03, 14:50 Naprawde chiałbym, żeby nam szczęka opadła we wrzesniu czy w październiku jak na miasto wyjedziec nowy tramwaj;P Odpowiedz Link Zgłoś