Gość: J&D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 03:03 Bylem w Slupsku i oniemialem jak znajomi pokazali mi Galerie Slupsk. Nasze Ogrody i Zielone Tarasy to normalnie badziewie.Kiedy taka galeria powstanie w Elblagu.Pewnie nigdy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: AS Re: Bylem w Slupsku... IP: *.elblag.dialog.net.pl 03.01.09, 10:09 Powstaną i to szybciej niż się spodziewasz a najbardziej prawdopodobna to ta: um-elblag.samorzady.pl/?a=11592 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek bylem w polsce... IP: 85.17.145.* 03.01.09, 11:06 jest caly szereg miast w polsce, ktore uchodza za atrakcyjniejsze (zasluzenie lub nie) od Elblaga. Znajac troszke metody wyboru lokalizacji moge powiedziec ze wychodza dzis efekty kupowania niemal wszystkiego w 3m oraz typowo nieakademicki charakter miasta. Najprostsza miara to ilosc wydanych w handlu detalicznym pieniedzy w przeliczeniu na mieszkanca, a tutaj przez eksport pieniedzy na zewnatrz i niemal zero jego importu Elblag plasuje sie na koncu stawki :( od lat :C Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Bylem w Slupsku... 03.01.09, 11:18 > "Pewnie nigdy!" Jeżeli ufać planom i projektom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Bylem w Slupsku... IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.09, 13:32 No trzeba przyznac ze w Słupsku niezle to wygląda, Galeria Słupsk, CH Jantar i jeszcze jakies tam inne plany na przyszłosc. a u nas dupa zimna ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Przypominam Słupsk tylko ok99tys mieszkancow IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.09, 14:16 a powierzchnia ok 45km2, Elbląg ok 127tys i okolo 80km2, czyli de facto jakby do Słuska dołaczyli jescze Kwidzyn - nie ujmujac niczego Kwidzynowi ma on rowniez galerie handlowe i niezle zaklady przemyslowe internatianal paper, philips. Ktos moglby napisac, ze jest to kwestia aglomeracji, gdzie miasto Słupsk przyciagałoby ludnosc z okolicznym miasteczek i wsi. Ale przeciez miasto Słupsk połozonoe jest w symie niekorzystnie - na lewo nieopodal olbrzymia aglomeracja trojmiejaska, na prawo Koszalin. Wiec w czym tkwi problem Elblaga, miasta ktore niewykorzystuje swoim szans i ktore nie jest atrakcyjne dla inwestorow? Ja nie wiem. Z tego co zdazylem zauwazyc to jesli juz inwestor wybierze Elblag, to rzuca mu sie pod nogi kłody, a do tego wszystko musi byc zaakceptowane przez wlodarzy z Olsztyna, co kazdy wie jaki zwykle przynosi skutek. Sprawy ciagna sie miesiacami! Jesli juz wlodzarze zaakceptuja, zaczynaja sie protesy mieszkacow (ile trwala srawa wybudowania Lidla), teraz na wokandzie jest protest kupcow ws. rozbudowy CH ogrody i tak w kółko- ale Elblag to przeciez maisto rencistow i emerytow i nie mozna sie temu dziwic. Ogolnie rzecz biorac nasze miasto to Polska w pigułce, miasto ma mozliwosci, ale ich nie wykorzsytuje, przez jaies głupie wasnie, zabobony, krotkowzrocznosc. Mimo wszystko mam nadzieje na lepdze i zycze mu w Nowym Roku 2009 wszystkiego najlepszego, bo tu mieszkam nie z przymusu, ale z wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ADR Re: Przypominam Słupsk tylko ok99tys mieszkancow IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.09, 14:42 Ja myślę że ten rok bedzie przełomowy jeżli chodzi o tego typu inwestycje w naszym mieście 1 Galeria na Nowowiejskiej 2 CH w Gronowie 3 CH na ulicy Akacjowej 4 Rozbudowa Ogrodów 5 Coś się mówi o tym Centrum przy Apolitycznym rogu w kontekście tego parkingu podziemnego um-elblag.samorzady.pl/?a=11580 Zobaczymy co z tego wyjdzie wszystkie te projekty są w toku widomo jaka u nas w Polsce jest biurokracja i załatwienie wszystkiego trwa kto w tym siedzi wie o co chodzi, ale nie oznacza to że projekty są martwe Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Przypominam Słupsk tylko ok99tys mieszkancow 03.01.09, 15:39 Najpewniejszy moim zdaniem jest punkt 1, 2 oraz 4. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Do goscia 03.01.09, 15:42 > nogi kłody, a do tego wszystko musi byc zaakceptowane przez > wlodarzy > z Olsztyna, co kazdy wie jaki zwykle przynosi skutek. Niezupełnie. Gdyby nie władze olszyńskie to powstałby LIDL na Ogólnej (nasi włodarze nie wydali zgody, więc inwestor się odwołał i dostał zgodę z wyższego urzędu). Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Do goscia - poprawka literówki 03.01.09, 15:43 to NIE powstałby LIDL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Do goscia IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.09, 15:57 Zaintereniowala kolego naszaa p. wojewoda A. Szyszka, wiec niezupelnie byl to dzialanie typowo olsztynskie. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Do JA 03.01.09, 15:38 Widzę, że nie znasz elbląskich planów i projektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Do michael IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.09, 17:14 a jakie sa te plany i projekty michael?? Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Do michael 03.01.09, 20:26 Przecież w tym wątku są opisane. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=56&w=89237809&a=89249317 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Do michael IP: *.elb.vectranet.pl 03.01.09, 21:41 a o te plany chodzi:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiou Re: Bylem w Slupsku... IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.09, 17:49 To, że nasze miasto jest zacofane w tej dziedzinie to wiadomo od dawna :) Dopiero teraz coś się ruszyło... niestety w tym samym czasie "ruszył" także kryzys. A jak na Twoje oko wygląda porównanie obu miast pod innymi względami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: Bylem w Slupsku... IP: *.gorzow.mm.pl 04.01.09, 19:15 "Elblążanie chętnie korzystają z promocji w galeriach handlowych w Trójmieście" - i wszystko wyjasnia ten tekst wlasnie zaczerpniety z elblag24 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J&D Re: Bylem w Slupsku... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.09, 20:13 To ze cos powstanie wiekszego to pewne.Ale ile mozna czekac.Kazda elblaska inwestycja powstaje w bolu i to jakim!Apolityczny rog mial byc zabudowany szklanym domem 10 lat temu.Centrum na Zulawskiej walkuje sie od paru lat itd.Plany sa ale brak konkretow.Co maja kupcy z Gildi do Ogrodow jezeli sprzedaja tandetne szmaty i buty a Ogrody oferuja towar markowy.Tego nie rozumiem.To tak jakby sprzedawca ryb obawial sie konkurencji ze strony piekarza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja też tam byłam.. Re: Bylem w Slupsku... IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.01.09, 06:03 Może i Słupsk ma dwa centra handlowe, ale widzę, że byłeś tylko w nich. Nie wiem czy zauważyłeś, że oprócz tego w tym mieście NIC nie ma. Wymienie tylko kilka rzeczy, w których jesteśmy lepsi: - starówka (której w Słupsku właściwie nie ma) - firmy i przedsiębiorstwa (Alstom, Abb, wolność itp) - lokale gastronomiczne i puby - KINO!! (w słupsku jest tylko alaTwór kinowy, ktory nie zachęca do odwiedzin) - miejsca rekreacji takie jak lodowisko, hale sportowe, baseny (w Slupsku jest jedna hala Gryfia, z któtej porządnie jedzie komuną) - jedyną chyba rzeczą w Słupsku przewyższającą Elbląg jest wielkość tamtejszej Uczelni, jednak co do jakości ksztalćenia wypada ono naprawdę bardzo słabo w porównaniu do naszego pwsz-u; Tak naprawdę w Słupsku nie ma co robić, to miasto jest nudne i nieciekawe, a centra handlowe powstają tylko dlatego, że w pobliżu tego miasta są takie miasteczka nadmorskie jak Ustka czy Hel. Więc proszę nieporównujcie Slupska, czy jakiegokolwiek innego miasta do Naszego, na niekorzyść naszego miasta. Jeśli dokonywać takiego porównania to obiektywnie, uwzględniając lokalizację i atrakcyjność polożenia geograficznego tych regionów oraz całą infrastrukturę, a nie tylko CH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Re: Bylem w Slupsku... IP: 193.108.194.* 05.01.09, 09:09 analiza porownawcza forumowiczow dotyczy (w moim odczuciu) obiektow handlowych, a nie porownania miast jako calosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inf Re: Bylem w Slupsku... IP: *.elb.vectranet.pl 05.01.09, 13:54 Notabene znam mlodego wyksztalconego czlowieka, co moze kogos zadziwic, ktory za praca przyjechal wlasnie do Elblaga z w/w miasta i wychwala pod niebiosy ową prace i zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
francuz_el Re: Bylem w Slupsku... 05.01.09, 20:33 O czym Wy się tutaj kłócicie? Co za różnica, że będzie ten czy inny sklep, jeżeli i tak asortyment, który się w nim znajdzie, będzie pochodził z innych sklepów sieci, gdzie akurat dane artykuły "nie zeszły". To znana praktyka i chociażby w Gdańsku coraz słabiej jest z zakupami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Bylem w Europie IP: *.gorzow.mm.pl 05.01.09, 21:13 francuz na tej zasadzie to moge powiedziec ze znana praktyka jest ze w wawie po sklepach upychaja zrzuty z innych miast europy zachodniej... a potem na polska prowincje odpady z tego... i to jeszcze w wyzszych promocyjnych cenach :) nie wiem czy to spor czy jednak zwykle rozczarowanie tych forumowiczow ktorzy w koncu zaczynaja widziec to co my - wyjezdni - widzimy od lat, postepujacy upadek - zarowno na zyczenie innych jak i swoje wlasne. do Inf: rowniez przyjechalem kilka lat temu do pracy w Elblagu i dobrze wspominam ten czas - odrzucajac rozowe okulary lokalnego patriotyzmu. A dzis pewnie zarabialbym wiecej niz tutaj lub tyle samo przy duzo spokojniejszej pracy, lecz horrendalne ceny nieruchomosci elblaskich skazalyby mnie na bycie usluznym parobkiem kazdego pracodawcy na kolejne 30 lat. ale to zupelnie inny temat. Mimo wszystko jedna rada: chcesz zeby w miescie bylo lepiej? nie wywoz z niego pieniedzy! przyciagaj je! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J&D Re: Chodzilo mi o... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 20:17 Chodzilo mi o centrum handlowe jako budynek a nie sklepy i miasto! No i prosze nie porownywac Akademi Pomorskiej do PWSZ.PWSZ To zwykla szkola wyzsza o miernym poziomie.Akademia w Elblagu to tylko marzenie ktore bylo kiedys walkowane na forum.No i ktore szybko w Elblagu nie powstanie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el do J&D 07.01.09, 20:36 Co Ty taki pewien, że nie powstanie? Skąd Ty to wiesz? Jesteś jasnowidz czy jak? Powiem krótko, 10 lat temu każdy mówił, ze w Elblągu nie powstanie hipermarket, a co dopiero Multikino znane nam wtedy z większych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiou Re: Chodzilo mi o... IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.09, 20:56 Najpierw napisz na jakiej podstawie mówisz że PWSZ to szkoła o miernym poziomie, bo wierzę że nie w oparciu o własne przemyślenia ;) Przede wszystkim są to uczelnie o innym charakterze, a zapewniam że o absolwentów kierunków technicznych naszej uczelni nie masz się co martwić... których to kierunków nie ma na słupskiej AP. Z kolei oni wyspecjalizowali się w dziedzinach humanistyczno-przyrodniczych. Ale awans elbląskiego PWSZtu przydałby się, o tak... Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Chodzilo mi o... 07.01.09, 21:37 Co by nie mowic, to AP tez nie nalezy do czolowki. Jest to chyba najslabsza uczelnia pedagogiczna, najwolniej sie rozwijajaca, a przy tym ma mniej wiecej tyle samo studentow, co PWSZ. Fakt, jest wieksza ilosc kierunkow, wiecej specjalnosci, ale gruba przesada jest mowienie, ze to niewiadomo jaka wspaniala i cudowna uczelnia w porownaniu do PWSZ. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo A ja byłem we Wrocławiu 07.01.09, 21:11 I byłem zarówno w Pasażu Grunwaldzkim, Galerii Dominikańskiej i Arkadach. Takie centra handlowe nigdy nie powstaną w Elblągu, bo Elbląg to prowincja w porównaniu do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: A ja byłem we Wrocławiu 07.01.09, 21:34 Generallo, wg mnie Arkady sa do niczego (bardzo duzo zmarnowanej przestrzeni i jedyna fajna rzecz, to rekiny i rafa koralowa). Pasaz lepszy, Galeria - najstarsza i najbardziej znana. Nie byles w Magnolii i w parkach handlowych na Bielanach. Magnolia to dopiero centrum - takie cos by mi sie marzylo w Elblagu. No i nawiazujac do innego watku, w Magnolii jest Burger King (ale nie dlatego chcialbym takie centrum w Elblagu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J&D PWSZ to 3 liga ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 23:47 PWSZ pare lat temu faktycznie byla dobra uczelnia.Teraz tak juz nie jest.Temat tez byl walkowany na forum.Jakby dawna WSP byla slaba uczelnia to teraz nie bylaby Akademia Pomorska! Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ to 3 liga ! 08.01.09, 00:13 Z tymi akademiami bym nie przesadzal - nawet w Czestochowie jest Akademia Polonijna, choc nie spelnia formalnych kryteriow. AP jest rowniez trzecia liga i nie ma co sie oszukiwac. I PWSZ i AP to tylko uczelnie regionalne i nigdy nie bedzie z nich szkol, gdzie kandydaci beda przyjezdzac z calej Polski. Nalezy takze wziac pod uwage inna wazna rzecz: AP ma 40 lat a PWSZ 11 i w ciagu tych 40 AP uzyskala tylko dwa prawa doktoryzowania, podczas gdy wiekszosc dawnych WSP jest obecnie uniwersytetami, a AP ma tylko 2 uprawienia doktorskie; UO, UZ, UKW, UWM, URz, UJK - to wszystko dawne WSP, ktore rozwinely sie na tyle, zeby spelnic kryteria uniwersyteckie. AP wypada przy nich srednio. PWSZ w ciagu 11 lat zrobila duzo: przede wszystkim zorganizowala sie w uczelnie z 4 jednostkami podstawowymi (i mam nadzieje, wielka nadzieje, ze dalej sie bedzie rozwijac!). Wiec mysle, ze nie ma co sie zachwycac AP, bo jest ona tak samo srednia jak PWSZ. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pR0SiAczek Re: PWSZ to 3 liga ! IP: *.gorzow.mm.pl 08.01.09, 01:11 ale bardzo chcemy zeby byla w drugiej, nieprawdaz? :D mrjulek czy cos sie na PWSZ poprawilo ws. "ogolnej obojetnosci"? Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: PWSZ to 3 liga ! 10.01.09, 22:35 Czy ja wiem... PWSZ z roku na rok spada w rankingu PWSZetow, wiec chyba nie bardzo. Powiem Ci byc moze za rok, bo byc moze wroce na stale do Elb i zloze byc moze podanie o prace tam. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Trudno żebym... 10.01.09, 21:17 w przeciągu 9 dni spędzonych we Wrocku oraz 2 jednodniowych wypadów, do Legnicy i Opola zaliczył wszystkie centra handlowe we Wrocku :( Było to po prostu niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mrjulek Re: Trudno żebym... 10.01.09, 22:33 E tam, to mozliwe. Ja czasami jak poszukuje czegos (ostatnio niszczarki), to jestem w stanie w ciagu paru godzin odwiedzic Magnolie, Bielany, Galerie Dominikanska, Park Auchan). Trzeba bylo dac znac, jak byles we Wro. Pokazalbym Tobie, co ciekawsze miejsca. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
alfik45 Re: A ja byłem we Wrocławiu 10.01.09, 18:33 Generallo,nigdy nie mów "nigdy",może po naszej śmierci,to nie znaczy "nigdy",wiesz kiedy umżesz?Ja nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Tego nikt nie wie 10.01.09, 21:20 Ale moze podobne centra handl. powstaną w Elblągu? Być może stanie się to po naszej śmierci, np. w XXV wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk Tego nikt nie wie, lecz z pewnoscia nie przed 2010 IP: 193.108.194.* 12.01.09, 14:48 Tego nikt nie wie, lecz z pewnoscia nie przed 2010r. To tylko przeczucie, malo analityczne. Cholernie silne jednak. Odpowiedz Link Zgłoś