Dodaj do ulubionych

różnica 3,5 roku

02.03.10, 10:51
Zakładając, że dzieci by się lubiły czy jest szansa na porozumienie 4,5 latka
i roczniaka.. 5,5 latka z 2-latkiem (rocznikowo 4 lata różnicy)? Czy takie
dzieci się razem jeszcze bawią czy to już przepaść?
Wiem, że niby i mniejsza różnica i mogą się dogadywać ale biorę teraz pod
uwagę tylko kwestię wieku.

Dumam, bo chciałam zawsze małą różnicę wieku między dziećmi ale teraz jak już
by przyszło serio zaraz w ciąże zachodzić to jakoś mi nie śpieszno tongue_out
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:01
      u mnie różnica jest 3 latka i początek znaczy jak mala miała 6 miesiecy i
      zaczeła raczkować i interesować sie zabawkami to syn był okropnie zazdrosny i
      wszystko było zabrane i odpychana była od wszystkiego. Dopiero to zaczęło sie
      troszke normować jak miała tak z 10 i zaczeła bardziej kumaćwink)). Teraz jak ma
      roczek to sobie urządzaja gonitwy po domu smile)) a mała naśladuje we wszystkim
      brata. Syn jak chce to potrafi sie pobawić z siostrą, a jak nie to zabiera sie
      do swojego pokoju i bawi sie sam, jak on to mówi "w dorosłe zabawy"smile). Ja też
      miałm dylemat co do 2 dziecka jak niebyło, zadnego to miało być jedno po
      drugimsmile)) Ale teraz to bym sie jednak zdecydował na to by było rok wcześniej i
      2 lata różicy smile))
      • mama_amelii Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:08
        Ja tam jestem dobrej myśli.Między moją córką,a drugim dzieckiem będzie równo 4 lata różnicy.Myślę,że w pierwszych latach zbyt wiele wspólnego nie będą mieli(a wręcz mogą być ciągłe kłótnie i skargi,bo młodsze będzie na każdym kroku wkurzało starszesmile
        Pozostaje mi nadzieja,że w wieku dorosłym się dogadają(mam 4 lata młodszą siostrę cioteczną i jest moją przyjaciółką od wielu lat).
        Nie wiem,czy wcześniej zdecydowałabym się na drugie dziecko,w planach miałam 4 lata różnicy i tak wyszłosmile
    • fajnykotek Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:08
      A ja myślę, że to wszystko zależy od charakteru starszego dziecka. U mnie 10 lat
      różnicy, z różnych powodów sad, a starszak bardzo zazdrosny, Mała niczego nie
      może dotknąć, bo zaraz afera, że Mu zespuje sad.
    • meg.123 Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:21
      Droga laneczkaz wczytując się w Twój post wynika z niego takie pytanie do nas:

zajść w ciążę czy nie zajść?
      oczywiście tak na "okrągło" zadałaś pytanie ale chyba sama powinnaś sobie
      odpowiedzieć bo i tak czasu nie cofniesz, a tylko od Was zależy czy chcecie
      następnego dzidziusia
      Pozdrawiamwink
      • leneczkaz Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:30
        Wiesz, ale to zawsze jest lista na + i na -.

JA jestem jedynaczką więc mam lekką obsesję na punkcie tego, żeby dzieci miały
        siebie i się razem bawiły (a nawet jak nie bawiły to .. miałysmile)

Na - przemawia fakt, że pracuję na 2 etatach, bardzo dobrze mi z tym, rozwijam
        się.. Mogę z dwoma nie podołać. Nie jestem też z tych co w ciąży wyglądają jak
        "piłka na patyku", nic mi nie pięknieje wink
        Ciążę przechodziłam ciężko (całą na zwolnieniu więc mam w oczach wizję siedzenia
        w domu). Same dramaty tongue_out A! I przeprowadzamy się uncertain

Ale z drugiej strony będą pewnie takie same za rok więc lepiej szybciej niż
        później wink
        No ale jak mam potem ogarniać dwoje (bo z jednym w dorosłe zabawy a z drugim w
        dzieciowe) to chyba wolę teraz (a może już i tak za późno..)
    • slonko1335 Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:34
      Moim zdaniem im mniejsza różnica wieku tym lepiej dla dzieci a gorzej dla
      rodziców - na początku oczywiściewink A na serio to nie ma jednej odpowiedzi na
      takie pytanie, wszystko zależy od wychowania i temperamentów - można mieć dzieci
      z dużą różnicą wieku które się uwielbiają i takie które nie mają ze sobą żadnego
      kontaktu, podobnie z małą różnicą...
    • wasylkap Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:39
      Oj leneczka rozumiem Cię doskonale smile Z tym, że u mnie decyzja zapadła i między dziećmi będzie dokładnie 2 lata różnicy...

Jak byłam w pierwszej ciąży i zaraz po porodzie to zakładałam, że drugie się pojawi od razu (synek anioł). Ale wtedy było łatwo tak mówić, bo wiedziałam i robiłam wszystko, aby planowo nic się nie wydarzyło smile
      Ale przyszedł ten czas, że trzeba było podjać decyzję...i wtedy miałam podobne "wahania" co Ty, no bo syenek już duży, samodzielny, przesypia noce, pojawiała się jakaś praca w domu (o czym zawsze marzyłam), a tu mąż się zapytuje jakie mamy dalsze plany. I tak dumałam, myślałam, analizowałam i stwierdziłam, że im dłużej będę czekać, tym gorzej. Z tym, że ja też od początku zakłądałam dwójkę z małą różnicą wieku.
      Więc stwierdziałm, no dobra do dzieła smile i udało sie za pierwszym razem, więc wszsytkie wątpliwości odpłynęły, no bo stało się. I cieszę sie bardzo, że nie muszę już sie zastanawiać. Boję sie jak to będzie, ale tak teraz myślę, że jak moje drugie będzie miało 1,5 roku (czyli tak jak teraz nasze synki), to Ty dopiero trafisz na porodówkę tongue_out

Leneczka, przy drugim dziecko chyba zawsze sie ma dylematy - kiedy. Bo już wiesz czym to wszytsko pachnie. A tu teraz jest tak fajnie, młodzian duży, praca fajna, człowiek zapomina o ząbkowaniu i skokach rozwojowych (brrrr). Ale jeżeli chcecie mieć drugie dziecko, to jesteś pewna, że za 1-2 będzie Ci łatwiej podjąć dezyzję ? Ja myślę, że z każdym dniem tym trudniej im łatwiej będzie z synem.
      A więc decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie i przyszłego ojca smile

We wrześniu rodzą się cuda ! (14.09.2008, 11.09.2010)
      • slonko1335 Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 12:44
        Ale jeżeli c
        > hcecie mieć drugie dziecko, to jesteś pewna, że za 1-2 będzie Ci łatwiej podjąć
        > dezyzję ? Ja myślę, że z każdym dniem tym trudniej im łatwiej będzie z synem.

a tutaj popieram koleżankę w całej rozciągłości. Jak Alka stała się zupełnie
        samoobsługowa to już w ciąży byłam bo pewnie wtedy już bym się nie zdecydowała...
        • krokre Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 13:05
          U mnie będzie różnica ponad 4 lata. Obecnie synek ma 3 lata i 10 mies a drugie w
          drodze (w lipcu rozwiązanie) Tak więc będzie między dziećmi 4 lata różnicy. Nie
          zdecydowałam się mieć jedno po drugim ponieważ wolałam zająć się pierwszym na
          tyle aby móc mu pomóc w najtrudniejszym dla dziecka okresie i jednocześnie
          najpiekniejszym dla rodziców tj samodzielne chodzenie, mówienie, całkowite
          odpampersowanie. Przy dwójce z małą różnicą wieku starszy byłby bardziej
          "zaniedbany" ponieważ ledwo skończyłby rok a drugie byłoby na świecie i
          należałoby się tym młodszym bardziej zająć, nie mając przy tym czasu na
          starszaka. Wg mnie 3 pierwsze lata życia dziecka są najważniejsze, dziecko uczy
          się samodzielności, pełnego mówienia, zachowania w otaczającym go środowisku
          itp. Mając tylko jedno dziecko na głowie można mu poświęcić maksymalnie czas.
          Dlatego też ja zdecydowałam się na dziecko w późniejszym okresie, gdzie synek
          jest bardzo samodzielny, przesypia noce, jest odpampersowany - taki mały-duży
          człowiek. Oczywiście wg mnie można się starać o dziecko gdy pierwsze ma 2 latka
          tak aby po nardzinach drugiego było 3 lata różnicy która wg mnie jest idealna.
          Matka nie jest wtedy zestresowana i przemęczona a dzieci dobrze się rozumieją.
          Reasumując 3-4 lata różnicy między dziećmi zarówno dla rodziców jak i dla dzieci
          jest idealna.
          Zbyt mała różnica jest dobra dla dzieci a dla rodziców męcząca a zbyt duża
          różnica odwrotnie super dla rodziców męcząca dla dzieci.
          Oczywiście takie jest moje zdanie i każde małżeństwo robi tak jak uważa wg
          siebie, danej sytuacji życiowej.
          Pozdrawiam
    • efidorek Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 13:03
      u mnie niecałe 3 lata różnicy między dziewczynami, nie wiem, jak
      będzie dalej, ale na razie "bawią się" razem, o ile zabawy 3,5-latki
      z 7,5-msc można nazwać wspólną zabawą smile Oczywiście zdarza się, że
      mała przeszkadza starszej w jakiejś zabawie (mała raczkuje po całym
      domu, więc układanie puzzli na podłodze nie jest możliwe), ale na
      razie nie jest to źródłem większych konfliktów. Widzę, że starsza
      chętnie wciąga małą w swoje zabawy i choć ta nie jest w stanie
      sensownie brać w nich udziału, to starszej najwyraźniej odpowiada
      jej towarzystwo.
      a jeśli chodzi o wspólne zabawy dzieci w różnym wieku, ja bardzo
      chętnie bawiłam się z siostrą młodszą prawie 7 lat, młodsza siostra
      zaczęła mi przeszkadzać dopiero, gdy miałam naście lat, chciałam się
      włóczyć z koleżankami, a ona próbowała się podczepiać wink
    • ciotka.aka Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 13:30
      u mnie i u brata jest 3,5 roku różnicy. W dzieciństwie... no cóż, ja wiecznie
      ryczałam (ale jak tak ryczałam z 13 lat), że on mnie bije a on skarżył się, że
      ja go drapię i gryzę (w sumie to nawet zrozumiałe jak mu się mały smród wiecznie
      pętał pod nogami wink i tak to trwało mniej więcej do ostatnich lat jego
      podstawówki... Potem była faza przejściowa - bezkolizyjna, a w momencie kiedy on
      poszedł na studia a ja do szkoły średniej zaczęła się nawiązywać prawdziwa
      siostrzano-braterska przyjaźń, która szczęśliwie trwa już kilkadziesiąt lat big_grin

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem (tzn. jutro na wizycie potwierdzę
      prawidłowo rozwijającą się ciążę) między moim synem a rodzeństwem będzie...3,5
      lata różnicy - no cóż przynajmniej wiem czego mogę się spodziewać wink

pozdrawiam i życzę podjęcia jedynie słusznej decyzji.
      ciotka
    • daga_j Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 14:37
      Ja bym nie czekała jeśli tak ważna jest dla Ciebie różnica wieku. U mnie między
      moimi dziećmi jest właśnie 3 lata i 4 miesiące. I nie chciałbym więcej. Wiadomo,
      że to młodsze może być kompanem do "normalnych" zabaw w sumie dopiero wtedy gdy
      nauczy się mówić, u niektórych to będzie 2 lata , u innych 3 lata. Czyli, że
      starszak ma wtedy 5-6 lat. U mnie akurat jestem na tym etapie. Synek (młodszy)
      jeszcze słabo mówi, więc niestety ciągle odpadają zabawy w "rozmawianie" np. ty
      jesteś tym misiem, ja tym i bawimy się. Natomiast bawią się wspólnie w jakieś
      takie zabawy bez scenariusza, najbardziej lubią fikać na kanapie, gilgotać się.
      Często wtedy dochodzi do kłótni, młodszy choć mniejszy jest odważniejszy i
      zaczepia starszą, i co i raz muszę interweniować i wcale nie mówię "córciu
      zostaw go on jest młodszy!" wręcz przeciwnie wink w każdym razie interakcja jest,
      i jeszcze parę miesięcy, niech synek będzie lepiej mówił to myślę, że będą coraz
      lepiej się razem bawić, bo córka jest zupełnie jeszcze dziecinna, nie martwię
      się o to. Ciągle wymagają pilnowania na dworze, więc wiosną pewnie będziemy
      wychodzić na rowerki, ja się będę rozdwajać pilnując obojga wink W zeszłym roku
      już miałam fajnie, bo w piaskownicy oboje się bawili ładnie - nie żeby razem coś
      budowali, obok siebie, ale każde było na tym etapie, że były tym zainteresowane
      rozumiesz, a o to w sumie chodzi. Już razem chodzimy do kina na bajki dla dzieci
      i młodszy też chętnie ogląda (np. Epoka lodowcowa 3 - uwielbiają).
      Ja polecam tę różnicę wieku, nie czekałabym dłużej. Im dłużej to masz wychowanie
      dzieci oddzielne, starsze już sobie samo na dwór wyjdzie, bo już może, a Ty z
      maluchem na plac zabaw, i nie ma takiej wspólnoty między dziećmi.
    • mamitymi Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 15:59
      Mam 15-miesieczniaka i taki sam dylematbig_grin
      Z obserwacji moich kolezanek moge powiedziec,
      ze przy malej roznicy wieku ma sie niezly kociol, ale dzieciaki moga, lecz nie musza bawic sie razem. Znam teraz juz 6-letnie blizniaczki o kompletnie innych zainteresowaniachtongue_out
      Przy wiekszej roznicy mlodsze duzo uczy sie od starszego i nie musza, ale moga bawic sie razem. Kumpela nawet nie zauwazyla kiedy jej najmlodsza nauczyla sie samodzielnie jesc i ubieracbig_grin A gdy starsze pojechaly na ferie kolezanka godzinami musiala bawic sie z prawie 2-letnia corka...
      Mysle ze kazda sytuacja ma swoje + i - a najwazniejsze jest to ze rodzina sie powieksza wink
    • ppaskuda Re: różnica 3,5 roku 02.03.10, 23:38
      u mnie różnica jest dokładnie 3lata i 3 miesiące smile,a rocznikowo 4
      lata. mały wpatrzony jest w siostrę jak w obrazek,powtarza po niej
      wszystko,szaleją razem po dywanie,gonią się na czterech,układają
      klocki - znaczy starsza układa,młody burzy big_grin i umieją już się razem
      pobawić. a jak starsza chce sięp obawić w spokoju swoimi
      lalkami,kucykami,puzzlami itp.to po prostu idzie do siebie do pokoju
      i zamyka drzwi smile i moja córcia kochana nie jest zazdrosna o
      brata,dzieli się z nim wszystkim,a dziś np. zauwazyła,że Hugo
      zapałał wielką miłością do jednego z jej misiów i dała mu go na
      zawsze,bo to jej braciszek kochany - to jej słowa. a młody jak tylko
      się obudzi rano,to patrzy,czy siostra juz wstała i piszczy z uciechy
      na jej widok big_grin ja jestem zadowolona z tej różnicy wieku,dla mnie
      ważne jest tez to,że córcia umie juz się sama zająć,pobawić,zjeść
      itp smile
    • w-ella Re: różnica 3,5 roku 03.03.10, 09:01
      u moich dzieci jest różnica 3lata i 10m-cy (syn 5,5 roku, córka 20m-cy), i
      raczej powiedziałabym że przepaść, choć jest światełko w tunelu, w ostatnich
      dniach zauważam jakąś nić porozumienia, czyli zalążki wspólnej zabawy. Ale
      ogólnie to jest wciąż wojna, syn się wkurza gdy siostra mu przestawia autka,
      pomaluje po jego kolorowankach itp, natomiast córka nie da sobie w kaszę dmuchać
      i reaguje szczypaniem, gryzieniem i wojna gotowa. A najdziwniejsze jest to że to
      córka jest zazdrośnikiem w tym związku, np gdy przytulam syna, córka reaguje
      agresją w stosunku do brata - nie mam pojęcia skąd takie zachowanie, bo dzieci
      zawsze traktuję jednakowo - no chyba że tak objawia się bunt dwulatka
    • fossetta Re: różnica 3,5 roku 03.03.10, 10:30
      U nas jest dokładnie 3,5 roku różnicy między dziewczynami.
      Teraz, kiedy starsza ma 6,5 a młodsza 3 lata, uważam że to różnica
      idealna..pewnie, że nieraz są awantury, ale ogólnie świetnie się ze
      sobą dogadują i bawiąsmile Podejrzewam,że im większa różnica wieku, tym
      trudniej, ale to tylko moje przypuszczenia..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka