Dodaj do ulubionych

Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną?

04.03.10, 19:45
Witamsmile Ile lat miały Wasze dzieci , kiedy kupiłyscie im do zabawy ciastolinę? Moja córeczka w marcu skonczy 2 lata i zastanawiam się czy zabawa ciastolina będzie dla niej odpowiednia, czy jeszcze jest za mała? Producenci ciastoliny polecają ja dla dzieci od 3 lat , ale ona ma w domu kilka zabawek dla dzieci od 3 lat a się nimi bawi. I jaka ciastolinę polecacie? Myślałam o zakupie PLAY -DOH, lodziarni, lub ośmiornicy lub małpki z kokosami, warto je zakupić? I czy ciastolina jest łatwa do usunięcia np. z dywanu, kanap itd.?
Obserwuj wątek
    • epreis Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 19:58
      Moja bawi się odkąd nie miała jeszcze 1,5 roku- ze starszym bratem.dostała kawałek ciastoliny,plastikowy nożyk i deskę do krojenia i tak 2 godziny ciachała....

nigdy tyle w jednym miejscu nie usiedziała co wtedy
      • krokre Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 20:01
        Mój też miał 2 lata jak mu kupiłam. Ładnie się bawił i miał z tego frajdę. Polecam
    • tijgertje Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 20:00
      Uwazam, ze ciastolina jest dla dzieci w kazdym wieku, o ile jej nie
      zjadajawink
      • leneczkaz Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:28
        Nie jest źle. Kiedyś moja podopieczna się najadła niebieskiej. Zęby jej 1000x
        szorowałam żeby rodzice nie zobaczyli. Wyżyła wink
    • zamolskaz Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 20:56
      Mój dostał ciastolinę na drugie urodziny - taki zestaw z Play-Doh właśnie: 4
      kolory, nożyczki, nożyk, wałek i mnóstwo pieczątek z literkami i cyferkami.
      Bardzo lubi się tym bawić, wie, że zjadać nie wolno.

Wcześniej miał kilka razy okazję bawić się ciastoliną, ale jakoś go to nie
      interesowało. Widać musiał dorosnąć wink Choć ustawowych 3 lat wg producenta nie
      miał smile

Co do odczyszczania, to raczej nie ma z tym problemu - jak wetrze w dywan, to
      czekasz aż wyschnie i wykruszysz. No chyba, że jakoś szczególnie mocno wdepcze -
      ale tego nie przerabiałam, więc trudno mi cokolwiek poradzić smile
      • slonko1335 Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 21:14
        Córka swój pierwszy zestaw z Tchibo (jest świetny) dostała na drugie urodziny.
        Syn oszalał na punkcie ciastoliny mając niespełna 1,5 roku. Nie kupowałabym
        zestawu typu ośmiornica na początek, tylko po prostu ciastolinę z foremkami i
        podstawowymi narzędziami.
        Crayola ma ciastolinę już dla roczniaków.
        www.sklepzabawka.pl/product_info.php?products_id=72708
        • leneczkaz Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:21
          Słonko w opisie jest 1+, a na rysunku na pudełku 2+ indifferent
          • slonko1335 Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:45
            Faktycznie, zdjęcie nie to wstawili a ja nie zwrócilam uwagi, jest też taka 1+
            na pudełku:
            www.swistak.pl/a5179653,Ciastolina-Masa-plastyczna-1-CRAYOLA-W-WA.html#
    • semi-dolce Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 04.03.10, 21:41
      Rok. Przy czym sama ciastoline, bez tych wszystkich dodatków. Lepimy sobie
      "gluty" - zabawa przednia. Sprzata się bardzo łatwo.
    • kasia_750 Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 08:21
      Moja córka dostała zestaw z małpką na 2 urodziny. Był to chyba
      najlepszy prezentsmile Niestety najbardziej lubiła wcierać ciastolinę w
      dywan lub kanapę... Musieliśmy ograniczyć zabawę, bo z czyszczeniem
      były niesamowite problemy.
      Teraz ma 2,5 roku, na Święta dostała kolejny zestaw ciastoliny, bawi
      się "normalnie" (tzn. wyciska, lepi itd.), dywanom "odpuściła"wink
      U nas jest to jedna z lepszych zabawek.
    • 0wiolcia0 Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 08:35
      mój miał ok 1,5roku ale powiedziałabym że zależy też od dziecka, kuzynki syn ma
      skończone 2 lata i nie można mu dać bo wszystko do buzi pakuje. Ciastolina super
      sprawa wink zajmuje na długo, ja mojemu od samego początku dawałam w krzesełku do
      karmienia i teraz tylko tam chce się nią bawić i nie miałam problemu z
      usuwaniem. Odradzam ośmiornice bo ciężko się wyciska to raczej dla rodzica zabawka.
      • mamasi Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 08:47
        My mamy ośmiornicę - rzeczywiście dla starszaka, wyciska ja kolega
        małej w wieku 4 lat, ona nie ma siły. Samą ciastolinę uwielbia,
        robimy jej te wszystkie zwierzaki z zestawu a ona potem się nimi
        bawi. Sama bawi się samą ciastoliną i takimi foremkami - księżyc,
        kółko itd do tego nożyk, wałek.
    • emma_me Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:17
      Od Świąt mamy lodziarnię - chłopcy świetnie się bawią ale nawet starszy synek
      nie jest w stanie sam wyciskać ciastoliny.
    • leneczkaz Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:24
      Mojemu kupiłam jak miał rok- nic. Teraz ma prawie 17 m-cy i lubi pudełka od Play
      Dough, popatrzy jak ja lepię, bawi się ludzikami które mu daję, ale
      dotykać/gnieść nie lubi. Twierdzi, że to 'be' wink
      • bweiher Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 10:39
        starszy syn dostał jak miał dwa lata.Wszystko ok,rozumiał co sie z
        tym robi,że jesć nie wolno.Wyciskał to tak że mu z pomiędzy palców
        wyciekało smile

Teraz kupiłam bliźniakom,też 2 latka.Córka olała totalnie i wcale
        się tym nie interesuje.A syn wcina aż miło uncertain Nijak nie mogę
        wytłumaczyć że to nie go jedzenia.
        No cóż,schowałam i wyjmę za jakiś czas.Może dojrzeją.
    • budzik11 Re: Od ilu lat dziecko może bawic sie ciastoliną? 05.03.10, 11:15
      Od ok. roku. Miały ciastolinę, plastelinę, piaskolinę (nie polecam), domowej
      roboty masę solną i taką masę słodką, jadalną - z mleka w proszku, masła
      orzechowego i cukru. Nie wiem, czy ciastolina się łatwo usuwa z dywanu, bo nie
      mamy dywanów ani wykładzin. Z foremek mamy zestaw dentystyczny, ale dzieci
      najbardziej i tak lubią robić kulki, placki, węże, ślimaki i inne.
      • m_laczynska słodka masa? 05.03.10, 17:50
        budzik11 napisała:

i taką masę słodką, jadalną - z mleka w proszku, masła
        > orzechowego i cukru.
        A w jakich proporcjach? Wygląda na dobre...
        • budzik11 Re: słodka masa? 05.03.10, 18:42
          Bardzo dobre! 1 część masła orzechowego, 1 część mleka w proszku (nie
          granulowanego) i 1/2 części cukru pudru. Ma świetną konsystencję i jest pyszne,
          no i nie szkodzi jak dziecko zje (a zje z pewnością wink)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka