ry-bka 24.02.04, 14:32 bede mamą chrzesną synka mojej przyjaciółki i mam problem co kupic w prezencie. NA razie mam dwie opcje: łańcuszek z medalikiem lub jakieś ubranka. A z czego najbardziej ciesza się rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andzia001 Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 14:38 Ry-bko) Myślę, że miłym prezentem byłby też album-pamiątka z miejscem na zdjęcia maluszka, pierwszy kosmyk włosków, miejsce na odcisk stópki, rączki, wpisywanie ważniejszych wydarzeń.....Są takie do kupienia w księgarniach (kilka wydawnictw, prześliczne)) Można też kupić nosidełko dla maluszka, albo krzesełko do karmienia (w zależności od kwoty przeznaczonej na prezent). pozdrawiam cieplutko Anka, mama Marcinka A to moje słoneczko: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10458885&a=10962048 Odpowiedz Link Zgłoś
malpig Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 15:44 jestem jak najbardziej za propozycją poprzedniczki, gdyz preferuję prezenty uzyteczne i przeznaczone dla solenizanta, a krzesełko, fotelik to uniwersalne prezent, który zadowoli i maluszka i rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 16:01 Wszystko zależy od sytuacji finansowej Twojej przyjaciółki. Jeśli stan jej majątku jest przeciętny to przychylam się do poprzedniczek, ( może konkretny fotelik samochodowy), jeśli jest zamożna to raczej skusiłabym się na jakiś "zbytek"(albumik, zabawkę czy "przyrząd gimnastyczny" dla dziecka). Medalik w obu przypadkach wydaje mi się odpowiedni, z łańcuszka bym zrezygnowała, ale medaliki bardzo częst mamy przyczepiają do wózka. Chrzesna mojego Misia jest osobą dość ubogą w prezencie Michaś dostał od niej przepięknie wyhaftowany (drobniutkim krzyżykiem) obrazek św. Michała. Uważam ten prezent za wspaniały i wartościowy. Wiem, że chrzesna Misia poświęciła wiele dni (jak nie tygodni) i włożyła wiele serca, żeby go wykonać. Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 16:05 Odradzam wszelką "biżuterię"; ja dostałam łańcuszek i oczywiście nigdy go nie nosiłam, bo jako dziecko nie mogłam nosić złota, a teraz mi się po prostu nie podoba. moja córka natomiast dostała złote kolczyki i też leżą i pewnie nigdy nie będą używane. Jak najbardziej praktyczne prezenty, a na pamiątkę - właśnie albumik lub piękne zdjęcia z chrzcin. Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin11 Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 21:34 Prezentem może być też osobiście wyhaftowana tzw. biała szatka którą dziecko otrzymuje w czasie chrztu.Byłam na chrzcie gdzie dziecko dostało właśnie taka szatkę,wszyscy patrzyli w zachwycie. Moja córka dostała łańcuszek - który sobie leży. i pieniadze które wydaliśmy ,dzis już nie pamiętam na co.A synek książeczkę-albumik i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
fumag Re: prezent na chrzciny 24.02.04, 21:46 A może Biblię dla dzieci.U nas jest taki zwyczaj,że każde dziecko dostaje Pismo św. od rodziców chrzestnych. Myślę,że to dobry pomysł-można wpisać swoją dedykację i jest pamiątka na długo. Fajnym prezentem jest też obrazek albo figurka Anioła Stróża(najładniejsze to takie w wersji ludowej). Oczywiście dobre są i te praktyczne rzeczy ale ja osobiście wolę te troche bardziej święte Odpowiedz Link Zgłoś