Dodaj do ulubionych

dziecko nie chce się kąpać

10.04.10, 20:35
Mój dwuletni synek nie lubi się kąpac za każdym razem płacze jak tylko
usłyszy o kąpaniu. Jak go przekonać do kąpieli
Obserwuj wątek
    • edziakrys Re: dziecko nie chce się kąpać 10.04.10, 20:45
      Nasza też miała takie akcje, co prawda była młodsza ale pomogło zaproszenie mamy
      albo tatysmile Pełna wanna bąbelków i albo ja albo mąż no i mała. Do tego wspólnie
      kupiona zabawka do kąpieli i pozwolenie umycia mamie plecówwink
      Córa ma 2 lata i 8 mies i akurat jesteśmy po wspólnej kąpieli, nie dlatego że
      ona nie chce sama ale dlatego że się świetnie bawimysmile
    • camel_3d wykapcie sie razem?? 10.04.10, 21:03
      moze mu kapiel nie sprawia frajdy..jakas szytwna..no nie wiem co...
      • meg.123 Re: wykapcie sie razem?? 10.04.10, 21:24
        A może kąpiel kojarzy z myciem głowy którego dzieci zazwyczaj nie lubią. Nie
        mieliście z tym problemu? Jeśli tak to przed następną kąpielą powiedz dziecku,
        że nie będziemy myć włosków (jeśli ma brudne włoski to delikatnie mu umyj samą
        wodą)
    • viki711 Re: dziecko nie chce się kąpać 12.04.10, 10:31
      u nas pomogła wspólna kąpiel i mnóstwo śmiechu i zabawy.
      • kate219 Re: dziecko nie chce się kąpać 12.04.10, 10:45
        wspólna kąpiel tak jak piszecie napewno sprawia dziecku ogromną
        radość. Najgorzej jak sie ma kabine prysznicową. Mój Kubuś jest
        jeszcze w bruszku ale to juz końcówka i juz myslę jak go będziemy
        kapać jak wyrośnie z wanienki.

Pozazdroszcze Tym co maja wanne smile
    • nullik Re: dziecko nie chce się kąpać 12.04.10, 10:47
      Mój młody tez tak miał. Mimo, że regularnie chodzilismy z nim na
      basen. Na basenie wszystko ok, w domu przed wejściem do wanny
      histeria.
      Teraz tez mu sie czasem zdarza. Główna zasada nic na siłę. U nas
      pomogla wymiana zabawek kąpielowych na inne niź dotychczas. No i
      wspólne kąpiele.
      • neskulka Re: dziecko nie chce się kąpać 12.04.10, 13:40
        oj, u nas ostatnio to samo, mała ma prawie 2 lata, zawsze lubiła się kapać a
        teraz jak usłyszy o kąpieli to tylko " nie kąpsi, cista" (znaczy czysta i nie
        musi się kąpać) smile
    • wuzetka4 Re: dziecko nie chce się kąpać 13.04.10, 08:00
      Wiesz mój ma 19 miesięcy , przez ostatni m-c tez były ryki
      przed wejściem do wanny a od tygodnia przekręt ....nie chce
      wyjśc z wanny ,sam się upomina o kapanie ,znosi zabawki-
      kaczki ,aż nie chce mi się wierzyć.Bądz dobrej mysli dzieci
      tak mają.....
      • monia2506 Re: dziecko nie chce się kąpać 13.04.10, 08:28
        Nasza dwulatka tez ma taki okres ze nie chce sie kąpać widac to taki
        etap u nas jest placz przed kąpaniem i płacz jak ma wyjsc z wanny
        juz nie wiem o co jej chodziuncertain
    • budzik11 Re: dziecko nie chce się kąpać 13.04.10, 08:49
      A ma jakieś fajne zabawki? U nas kąpiel to głównie zabawa (dwoje dzieci kąpie
      się razem), samo mycie zajmuje 5 minut, a godzinę - pluskanie. Maja pływające
      zabawki, pojemniczki do przelewania wody, pianki na ścianę, kredki do rysowania
      w wannie, urządzenia do baniek itp. Kąpiel nigdy nie jest nudna.
    • olga1401 Re: dziecko nie chce się kąpać 25.01.16, 01:20
      Niektóre dzieci niechętnie spędzają czas w kąpieli. Należy pamiętać, że nie można myć dzieci na siłę, ponieważ to może jeszcze bardziej je zrazić. Jeżeli dziecko nie chce się kąpać to nie należy zmuszać dzieci, krzyczeć na nie czy je karać. Powinno się uświadomić dziecku, że kąpiel jest przyjemnością, a nie obowiązkiem. Pozwala na zrelaksowanie się po całym dniu. Popieram swoich przedmówców, którzy zasugerowali wspólną kąpiel z dzieckiem, ponieważ wtedy zarówno dziecko, jak i rodzic mogą się świetnie bawić. Dziecko obserwuje rodzica i widzi, że kąpiel nie jest niczym złym, a wręcz przeciwnie. Rodzic może się bawić z dzieckiem podczas kąpieli. Dziecko powinno mieć możliwość zabrania swoich zabawek do wanny. Zabawki powinny być urozmaicone, aby zachęcić dziecko. Mogą to być zwykłe pływające zabawki, lalki, samochody, piankowe puzzle oraz kredki do kąpieli, naczynia do przelewania wody, przyrząd do łowienia różnych elementów, itp. Kąpiel powinna być atrakcyjna. Można urozmaicić ją także kolorową pianą lub włączyć dziecku ulubione piosenki. Pomysł na inne zabawy w wannie to np. nurkowanie (w przypadku dzieci starszych) lub zorganizowanie różnych konkursów (np. kto złowi więcej elementów). Ważne jest także to, aby obchodzić się z dzieckiem delikatnie i myć mu głowę starannie, tak aby woda nie dostała mu się do oczu czy uszu. W innym razie dziecko może czuć się niekomfortowo. Polecam książkę Benjamina Spocka, pt. "Dziecko. Pielęgnacja i wychowanie". Autor pisze w tej książce, że dziecko może zrazić się do kąpieli, jeśli zdarzyło mu się kiedyś całkowicie zanurzyć pod wodą, jeśli miało przykrą przygodę z mydłem, które dostało się do oczu i szczypało dziecko lub jeśli przestraszyło się wody spływającej do ścieku. Autor pisze także, by zachęcać dziecko do kąpieli tak, aby nie przerywać jego zajęć, np. chłopiec bawi się samochodem, a my proponujemy mu, aby ten samochód odbył długą drogą do łazienki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka