Dodaj do ulubionych

problemy z jajkiem

10.03.04, 17:35
Moja 8-miesięczna corka po zjedzeniu zupki z dodatkiem żółtka jajka -
wymiotuje, zdarzyło sie to jej dwa razy. Czy ktoś miał może podobne
problemy??? Czy to nietolerancja na jajko, czy może je źle podaję - gotuje na
twardo, a potem rozciapuję na papke razem z zupka. czy może być jakieś
uczulenie na żółtko? Co podawać w takim razie zamiast żóltka? Witaminy????
pozdrawiam
kasia i zuzka
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: problemy z jajkiem 10.03.04, 19:51
      Może to być nietolerancja na białko jaja kurzego (choć to może dziwne,ale w
      żółtku jest go więcej, niż w białku jajka).Zanim się zdecydujesz na
      odstawienie ,faktycznie spróbuj dodać do zupki żółtko z jajka ugotowanego na
      miękko,a jeśli coś zamiast żółtka, to po prostu posiekane mięsko.Moim zdaniem
      hitem są o wiele zdrowsze i łatwiej przyswajalne oraz nieuczulające jajeczka
      przepiórcze.W smaku identyczne jak kurze.Bardzo polecam.
      • zivona Re: problemy z jajkiem 10.03.04, 20:16
        Cześć
        Mój Kubuś 2 miesiące temu miał to samo. Raz dostał zupkę z połówką zółtka
        ugotowanego na twardo i przetartego do zupki (zwymiotował w nocy przez sen).
        Wtedy nie skojarzyliśmy tego z jajem. Drugi raz był koszmarny , też dostał
        żółtko do zupki. Zaczęło się wieczorem od strasznych wymiotów, co kilkanaście
        minut, potem już nie miał czym wymiotować, a męczyło go do rana. W nocy na
        dodatek jak skończyły się wymioty, to ruszyła biegunka. Tak się męczył przez
        kilka dni, chyba 3. Dobrze, że dał sobie wlewać dużo picia do dzióbka, bo
        baliśmy się, że się odwodni.
        W każdym bądź razie, od tego czasu żadnego żółtka, lekarz mówi żeby poczekać do
        roku, potem próbujemy przepiórcze.
        Pozdrawiamy Iwona i Kubulek
        • malwa_i_zuza Re: problemy z jajkiem 10.03.04, 21:43
          Malwina co prawda nie wymiotuje po jajku ale odruch ma. I to na jajko pod każdą
          postacią gotowane na twardo, jajecznica. Ale kiedys nie bylo problemu. Na razie
          jej nie daję i zobaczymy może samo przejdzie.
    • iberka Re: problemy z jajkiem 10.03.04, 22:01
      czescsmile
      moj KUbeczek ma 28 mcy i do tej pory kazda proba podania jajka <kazda postac i
      kazda czesc> wymiotuje wszystkim co zjadl wczesniej.To alergia na bialko jaja
      kurzego.
      iza
    • joasiapa Re: problemy z jajkiem 11.03.04, 08:43
      Mój Kubuś również nie tolerował jajka (wymioty). Odstawiłam więc je na ponad
      pół roku. Aktualnie, Kubuś ma 2 lata zjada jajko i na szczęście nic się nie
      dzieje. Okazało się, że to tylko przejściowe kłopoty oby i u Was tak było.
      Pozdrawiam.
      • m.kszczotek Re: problemy z jajkiem 11.03.04, 10:00
        Zoska nie toleruje tez niestety przepiroczych . U niej nie ma wymiotow. Alergia
        ma postac skorna (liszaje). Bez jajek da sie zyc. Wiem cos o tym bo tez nie
        toleruje jajek.
    • bachula_gr Re: problemy z jajkiem 11.03.04, 12:39
      U nas bylo podobnie. Trzykrotne podanie jajka (najpier zoltko, potem bialko a
      na koniec 2w1) skonczylo sie kilkugodzinna sesja wymiotna. Silne wymioty z
      flegma wlacznie ;-(
      Pediatra zalecila odstawienie jajka i produktow z jajkiem (po biszkopcie
      reakcja identyczna) do czasu ukonczenia przez Zoche 2 lat. Potem zaczniemy
      podawac produkty zawierajace jajko, a jesli nic sie nie bedzie dzialo (oby!) to
      stopniowo proby z samym jajkiem.
      Podobno wiele dzieci z tej nietolerancji?/alergii? wyrasta. Jedynie trzeba byc
      konsekwentnym. I tak Zocha nie zostala jeszcze zaszczepiona MMR bo szczepionka
      zawiera bialko kurze.
    • ariana1 Re: problemy z jajkiem 11.03.04, 14:08
      Zamiast żółtka możesz podawać brokuły, też mają dużo żelaza. Ja kupowałam
      Gerbera w słoiczku i dodawałam 2 łyżeczki do zupy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka