Dodaj do ulubionych

Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie?

11.03.04, 19:25
Witam
Tak od pewnego czasu chodzi za mną to pytanie. Czy kąpiecie swoje maluchy
codziennie? Ja kapię. Zastanawiam sie tylko czy jest taka potrzeba. Przecież
taki 16 miesięczniak nie poci sie, ani nie brudzi tak jak dorosły. Co Wy o tym
myślicie? Podzielcie się swoimi doświadczeniami na ten temat. Jestem bardzo
ciekawa.
Ania i Krystek
Obserwuj wątek
    • marzek2 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 11.03.04, 19:54
      Ja kąpię, obie córeczki razem (2 i 4 latka) ale od niedawna, bo przedtem nie
      umiały się jeszcze razem bawić w wannie a teraz to uwielbiają. Zgadzam się, że
      małe dziecko niewiele się poci i niewiele brudzi, traktuję kąpiel jako pewien
      rytuał, coś co mówi, niedługo pora spać. Poza tym jest to super czas z tatą, bo
      to on od zawsze jest od kąpania. Choć słyszałam też głosy, że tak częste kąpiele
      tylko wysuszają skórę. Kiedy córeczki były mniejsze, nie kąpaliśmy codziennie w
      mydle (mydliliśmy tylko "strategiczne miejsca"). Teraz po kąpieli smaruję je
      obie mleczkiem dla dzieci Johnsona i skórka jest ok.
      • cheerio Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 11.03.04, 20:30
        ja do niedawna kąpałam Malucha (8,5 mca) codziennie - tylko wtedy kiedy cialko
        było rozgrzane wodą a potem mleczkiem Ala umiała bez oporów zasnąć.
        Od jakiegoś czasu usypianie nam się poprawiło, a ponieważ Mała ma suchą skórę,
        kąpię ją zazwyczaj co 2 dni. Oczywiście buzia, pupa i rączki - każdego
        wieczoru.
        cheerio
      • gosia7704 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 22.03.04, 03:09
        Mojego synka kapie co 2 dni. Buzie, raczki itp. myje na bierzaco w ciagu dnia
        jak sie pobrudzi. Ma 2,5 latka.
        A co do zatarc spowodowanych niemyciem i uzywania pudru, to pierwszy raz o tym
        slysze. Tutaj w Kanadzie w ogole odradzaja pudrowania dzieci. Nigdy wiec
        pudru nie uzywalam i moj synek nie mial nigdy zatarc i odparzony byl tylko raz
        jak byl malutki.

Gosia
    • erintall Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 11.03.04, 20:38
      Ja swojego pierwszego synka przez 1 miesiąc kąpałam codziennie, a póżniej
      zdażało mi się kąpać go co drugi dzień. Nic mu nie było skórę miał ładną i ma
      do tej pory smile. A najważniejsze miejsca pupcie rączki i nóżki oczywiście
      codziennie myłam.
      • kamila_trojaczki Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 11.03.04, 21:09
        Jestem mama 16mc trojaczkow i od poczatku kapie maluszki codziennie to taki
        rytual chodz nie ukrywam ze na poczatku bylam skonana po trzykrotnej kapieli.
        Moze to glupie ale nie chcialam zeby moje dzieci mialy gorzej niz pojedyncza
        dzidzia ktora jak mi sie wydawalo jest kapana coziennie. Aktalnie tzn. od ok
        2mc kapie co drugi dzien, na poczatku w wanience- pojedynczo jak przeszly na
        wannowe kapiele to wszytskie razem.
        Pozdrawiam Kamila z Aleksandra, dominikiem i Julia 2002,11,19 Wroclaw
        www.trojaczki.net
    • polihymnia Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 11.03.04, 23:22
      Kąpię córkę codziennie. Sama nie wyspałabym się, gdybym wieczorem nie weszła pod prysznic i może to dlatego. Poza tym kąpiel to pewien wieczorny rytuał, sposób na odprężenie, wyciszenie, sygnał, że zbliża się pora snu.
    • judytak Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 09:29
      kąpałam codziennie, póki nosiły pieluchę
      ale w tej kąpieli też codziennie mydłem myłam tylko "tam, gdzie brudne" - pupę,
      nogi, ręce, reszta tylko "się moczyła"

a teraz codziennie jest tylko mycie - czyli dziecko rozebrane stoi w wannie,
      mydli sobie nogi i pupę, zmyjemy prysznicem i już

a kapiel, taki duży, "z pianką", jest raz w tygodniu

pozdrawiam
      Judyta

P.S.
      oczywiście co innego latem, kiedy dzieci mają na sobie "całą piaskownicę", ale
      wtedy też codzienne mycie jest pod prysznicem, i tylko czasami taka "zabawa" w
      wannie
      J.
    • tallinn Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 09:40
      Codziennie. Wyjatkiem sa dni, kiedy Mihkel dostaje szczepionke i lekarz
      ostrzega, ze dziecku moze wzrosnac temperatura.
      Pozdrowienia
    • monika.zdz Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 09:52
      Ja kąpię mojego syna codziennie ,od urodzenia. Jak by mogło by być inaczej
      skoro sama też się kąpie codziennie ? Nie chodzi już nawet o to aby odpowiednio
      pielęgnować dziecko ale też o wyrobienie nawyków higienicznych. Kiedyś (nie tak
      znowu dawno)ludzie kąpali się raz w tygodniu, w sobotę przed niedzielną mszą i
      stąd mamy urokliwe zapachy w tramwajach i autobusach bo jeszcze funkcjonują
      ludzie kultywujący tą tradycję, którą nasiąkli w dzieciństwie.
      • natalia433 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 20:43
        z poczatki kapałam co 2,3 dni swojego maluszka, ale kiedy kapiel zaczęła byc
        dla niego prawdziwą frajda robie to codziennie. Kiedy zaczął sam siedziec to az
        ciezko go z wanny wyciagnąć, wiec czuła bym sie żle gdybym go pozbawiała takiej
        przyjemności no ale oczywiscie bywaja wyjatki ze nie jest kapany.

pozdrawiam!!!
    • mamaoli Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 22:56
      Hej! Ja tez kapie moja Ole codziennie, tzn. moj maz, bo jak Olcia sie urodzila,
      to panicznie sie balam ja kapac i tak juz zostalo, ze to "dzialka" tatusia. A
      propos, zastanawiam sie jak dlugo tacie "wypada" kapac corcie? Wiadomo, ze nie
      do 15-ego roku zyciawink, ale chodzi mi o to czy do 2, 3 lat? Moze ktos z was
      mial podobne doswiadczenia i potrafi mi powiedziec kiedy coreczki zaczynaja sie
      wstydzic gdy tatus je kapie, podciera pupe, itp? Co do samej kapieli, to u nas
      rowniez jest to bardziej rytual niz koniecznosc, poza tym Olciszek uwielbia sie
      pluskac i na pytanie "Idziemy sie kapac?" biegnie do lazienki i usiluje
      wgramolic sie do wannysmile) Musze sie pochwalic, ze moje dziecko juz potrafi sie
      samodzielnie do tej kapieli rozebrac (czesciowo oczywiscie). Pozdrawiam
      wszystkie male delfinki.
    • iberka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 22:56
      Kuba < 28 mcy> jest kapany codziennie,wchodzi do brodzika i bierze
      prysznic,myjemy glowe <co 2 dzien chyba,ze jest od kremu czy jedzeniasmile to
      codziennie>.Ale jest tez casami tak,ze kuba nie jest kapany,bo zasnie np o 18 i
      spi do rana wiec na kapiel go nie budzesmile
      iza
    • madziarek_edziecko Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 23:11
      Ja również kąpię synka codziennie, robię tak od samego początku. To już pełen
      rytuał - kolacja, kąpiel (długa ) , nacieranie oliwką, ubieranie, czytanie
      książeczek i śpiewanie kołysanek smile
      My dorośli myjemy się codziennie , więc nie widzę powodu, by dziecko miało nie
      myć się co dzień, zwłaszcza, że dla Natusia to wielka przyjemność smile

Pozdrawiam mocno,
      Madzia
      • madzikowa Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 15.03.04, 14:43
        Hej, a ja nie kąpie codzienie od jakiegoś czasu. Malus ma 1,5 roku. Bardzo lubi
        kąpanie, i jak mówię, że robimy kąpiółkę, leci do łazienki cały uchachany, a po
        kąpieli nie chce wyjś z wanny. Ale czasami jestem zbyt zmęczona albo po prostu
        nie mam czasu (póznieszy powrót dodomu) na przygotowywanie kąpieli i pilnowanie
        Malusia w wannie. Więc wsadzam go do umywalki i myje wszystki najważniejsze
        części ciała! Prysznica jeszcze się boi!sad
        Ja też nie codziennie biore kąpiel, a raczej nigdy. Preferuje prysznic
        (szybszy, tanszy, zdrowszy)
    • chalsia Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 12.03.04, 23:32
      Generalnie tak. Oczywiście są wyjątki. Np. jak póżniej wrócimy do domu.

Pozdrawiam,
      Chalsia
    • kajami1 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 13:29
      Ja Misia (22 miesiące) kąpie codziennie z kilku przyczyn: po pierwsze rytułał
      przed spaniem, po drugie ja też kąpię się codziennie bo inaczej ciężko mi
      zasnąć, a po trzecie właśnie mamy na topie książeczkę Tuwima "List do dzieci" i
      jak Misiu mógłby nie posłuchać prośby autora?smile
      Żeby nie miał suchej skóry używamy do kąpieli żelu z olejkiem, a po kąpieli
      Misiu uwielbia być masowany do czego używam oliwki.

Pozdrawiam.
      Kasia
    • agatunka Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 14:07
      Witam!
      Mój synek ma 3 miesiące i jak do tejp ory kąpiemy go codziennie.
      Pozdrawiamy Agata I Mateuszek
    • madzesa Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 15:21
      Ja kąpię moją dzidzię 16 m codziennie, no chyba że późno jesteśmy w domu.
      Niunia chlapie sie w dużej wannie z tatą lub mamą i uwielbia te chwile. Jak
      tylko mówię że idziemy "myniu,myń" pędzi do łazienki i chce włazić do wanny w
      ubraniu. A jak mówię wychodzimy to krzyczy MAMA MYNIU.pozdraiwiam Magda i Lenka
    • maagdaaleenaa Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 20:06
      Jakiś czas temu miałam podobne wątpliwości. Kąpię Kubusia (8 m) codziennie. Mam
      rodzinkę w Niemczech i ono mają 2 synów. Pierwszy był kąpany codziennie a drugi
      1 w tygodniu, codziennie był wycierany mokrym ręczniczkiem. Wg. "ich" teorii
      częsta mycie wysusza i niszczy naturalną powłokę ochronną skóry.
      Mama Jakuba
      • mirra52 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 20:15
        Ja kapie coreczke codziennie ma prawie 8 miesiecy, Kasia bardzo lubi kapiel,
        jest to wieczorny rytual smile a po nim mleczko i do spaniasmile

I jest nam dobrze wiec na razie nic nie zmieniamysmile
        Pozdrawiam
        Agata mama Kasi
      • mary_ann Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 14.04.04, 18:12
        maagdaaleenaa napisała:

> Jakiś czas temu miałam podobne wątpliwości. Kąpię Kubusia (8 m) codziennie.
        Mam
        >
        > rodzinkę w Niemczech i ono mają 2 synów. Pierwszy był kąpany codziennie a
        drugi
        >
        > 1 w tygodniu, codziennie był wycierany mokrym ręczniczkiem. Wg. "ich" teorii
        > częsta mycie wysusza i niszczy naturalną powłokę ochronną skóry.

... bo tak własnie jest! Szczególnie widac to u dzieci z przesuszaj ąca się i
        podatna na alergie skórą.
    • amadra Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 13.03.04, 21:23
      ja kąpię moją 9 miesięczną Zośkę co 2-3 dni, codziennie myję oczywiście pupę,
      rączki i buzię, ponieważ mała jest alergikiem pani dermatolog kategorycznie
      zakazała codziennych kąpieli (woda bardzo wysusza skórę, powoduje że staje się
      ona znacznie bardziej podatna na wszelkiego rodzaju wysypki itp.), poza tym
      dzieci nie pocą się tak jak dorośli (sama nie wyobrażam sobie snu bez kąpieli);
      z doświadczeń mojej rodziny w Austrii i Stanach wynika że tam też nie kąpie się
      codziennie dzieci, nawet tych które nie mają żadnych alergii ani problemów ze
      skórą po prostu jest to już powszechnie przyjęte;
      czasami mam wrażenie że u nas pęd do sterylizacji jest jeszcze spadkiem po
      czasach kiedy starano się maksymalnie sterylizować oddziały położnicze i
      noworodkowe nie wpuszczając na nie żadnych odwiedzających itp. tera nikogo już
      nie dziwią odwiedziny i pewnie podobnie będzie za parę lat z kąpielą
      dzieciaczków (tym bardziej, że alrgików coraz więcej)
      pozdrawiam
      ania
      • suffo Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 16.03.04, 18:41
        No to znowu jestem wyrodna matka. Z zasady kapie codziennie, ale czesto lamie
        zasady i zdarza sie, ze 2-3 dni moj biedny syn chodzi brudny wink. Wlosy myje raz
        w tygodniu - uwazam, ze ma zbyt slabe, poza tym nie lubimy tego.
        brudasy
        • mmilki Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 22.03.04, 23:17
          suffo napisala:"2-3 dni moj biedny syn chodzi brudny ..."
          suffo,ale sie usmialam !!!

...ja tez mojego synka kapie 2-3 x w tygodniu,
          tylko latem codziennie,albo i 2xdziennie,
          bo mamy w usa straszne upaly)...
          no i z twojego listu wywnioskowalam,
          ze moj tez musi byc brudny - tylko jakos tego golym okiem zauwazyc nie moge wink

pozdrawiam cieplutko, milki tez wyrodna matka
    • p_swiat Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 16.03.04, 21:05
      Moja Zuzinka robi kąpciu kąpciu codziennie bo to dla niej frajda. gdy usłyszy
      słowo kapanko to zaraz leci do swojego pokoiku zabiera zabawki przeznaczone do
      kąpieli( ale czasami i zabiera książeczki i pluszaki- ha ha ha)a potem z
      uśmiechcem na buźce pupta nóżkami z niecierpliwością kiedy w końcu zacznie
      kąpankosmileCzasami zdarza się, że kąpię ją co drugi dzień - ale tylko wtedy kiedy
      jest już tak padnięta, że baraszkowanie wodne nie ma sensu.smile
    • madziulik Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 17.03.04, 09:17
      Uwazam, ze trzeba kapac nasze maluchy codziennie z jednego powodu, a mianowicie
      zatarcia. Paszki, pachwinki i inne miejsca na ciele szczegolnie narazone na
      zatarcia powinny byc przemywane woda z mydlem, a nastepnie pudrowane codzinnie,
      bo w tych miejscach nasz maluszek sie poci. Natomiast nie trzeba moim zdaniem
      codziennie myc glowki.
      Magda
      • mary_ann Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 14.04.04, 18:08
        madziulik napisała:

> Uwazam, ze trzeba kapac nasze maluchy codziennie z jednego powodu, a
        mianowicie
        > zatarcia.

W zyciu nie widziałam zatarcia u moich dzieci, choć kapie je co drugi dzień!
        Podejrzewam, że to problem dzieci "pulchnych"...

Paszki, pachwinki i inne miejsca na ciele szczegolnie narazone na
        > zatarcia powinny byc przemywane woda z mydlem, a nastepnie pudrowane
        codzinnie,
        > bo w tych miejscach nasz maluszek sie poci.

Nie zauwazylam. Pudru ani zasypek w życiu nie używałam, raczej przeciwnie -
        preparatów natłuszczających. Myślę, ze to co opisujesz, pasuje do dzieci o
        tłustej skórze, z tendencja do nadmiernej potliwosci. Dzieciom o suchej cerze
        na pewno codzienna kapiel (w miejskiej wodzie) nie służy.

Natomiast nie trzeba moim zdaniem
        > codziennie myc glowki.

Nawet by mi to przez myśl nie przeszło...smile))
    • pysia-2 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 17.03.04, 09:54
      Ja kapie prawie codziennie - z malymi wyjatkami - bo musze. Synek nie polozylby
      sie spac, gdybym go do wanny z woda i zabawkami nie wsadzila :o)
    • aluc Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 17.03.04, 11:04
      codziennie, inaczej Maks by spać nie poszedł smile)
      ale o ile nie jest usarowany od stóp do głów, to kąpię go na szybko pod
      prysznicem - oblewam, namydlam, spłukuję, potem zamykam do w kabinie
      ze "słuchawką" w ręku, a on się sam "wypłukuje" smile) przez parę chwil
    • nina46 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 17.03.04, 12:42
      ja moja corke 10m kapie codziennie uwazam ze lepiej sie spi,bawi sie w wodzie
      to nie prawda ze dziecko sie nie brudzi jak dorosly to dorosly sie nie brudzi
      jak dziecko ,dziecko je potem ten pokarm jest wszedzie poci sie tez tylko
      inaczej.ja wiem jak jest ze mna jesli nie wezme prysznica wieczorem to nie moge
      usnac.kapiel to frajda dla dzieci katak z woda jest potrzebny.pozdrowienia
    • sgosia5 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 17.03.04, 16:07
      Moją prawie dwuletnią córcię od urodzenia kąpaliśmy codziennie, natomiast z
      początkiem sezonu grzewczego co 2-3 dni (ze względu na atopowe zapalenie skóry,
      które rzeczywiście przygasało). Był to pewien rytuał, ale okazało się, że po
      myciu "skróconym" też zasypiała bez problemu. Ostatnio jednak nie daje się zbyć
      i sama zaciąga tatę do łazienki, po czym nie daje się wyciągnąć z wody (ze
      szkodą dla swojej skóry, niestety). Szybki prysznic niestety nie wchodzi w grę,
      bo daje się włożyć tylko do dużej ilości wody w wannie...
    • ola_wl Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 18.03.04, 12:32
      Ja kąpię swojego malucha codziennie już od 8 miesięcy. Pielęgniarka z Kanady
      powiedziała mi, że dzięki codziennej kąpieli dziecko szybciej rośnie i jest
      zdrowsze (do tej pory synek chorował tylko raz - miał katar)
      • mary_ann Re: ????????!!!!!!! 14.04.04, 18:16
        ola_wl napisała:

>. Pielęgniarka z Kanady
        > powiedziała mi, że dzięki codziennej kąpieli dziecko szybciej rośnie i jest
        > zdrowsze (do tej pory synek chorował tylko raz - miał katar)

A nie podała Ci źrodła tych rewelacji??smile) Chetnie przeczytałabym cos o
        związku między myciem skóry a rośnięciemsmile) Czyżby kontakt z mydłem stymulował
        produkcje gonadotropiny przysadkowej? Toż to materiał na Nobla!smile)
    • kari7 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 18.03.04, 12:49
      Ja mojego 3,5- latka kąpię codziennie od urodzenia.Miał ATZ więc kapiel z
      dodatkiem olejków natłuszczających mu pomagała.Teraz to rytułał, żadko zdaża
      sie że wrócimy bardzo późno to tylko mycie pupy.Przez 3,5 roku nie był kąpany
      może z 10 razy.
      • pyza81 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 18.03.04, 13:56
        My również kąpiemy nasze dzieciątko codziennie, choć nie zawsze jest to kąpiel
        w wannie pełnej wody tylko prysznic. Sprawia jej to przyjemność i uczy dbania o
        higienę od najmłodszych lat. Kapiele nie są długie wiec woda nie wysusza skóry
        a poźniej i tak ja oliwimy. Tak jak u "kari7" dziecko nie było myte może z 10
        razy po wielkich poźno kończących się uroczystościach.
        • belara Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 18.03.04, 19:46
          Moja 7-letnia corka kapana jest codziennie. Jest alergikiem, miala atopowe
          zapalenie skory, ale nie wyobrazam sobie abym miala jej nie wykapac. Lekarz
          alergolog miala zreszta podobne poglady.
          Pozdrawiam
          Beata
          • gusia29 Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 19.03.04, 05:21
            My tez kapiemy synka codziennie, oczywiscie sa wyjatki ale wtedy myjemy raczki,
            buzie i pupe na szybko w prysznicu.
            Sama sie kapie codziennie i pewnie dlatego i Maciek jest kapany codziennie.
            Glowa raz na dwa, trzy dni bo nie bardzo lubi. Ale kapiele uwielbia.
    • steffa Re: Czy kąpiecie swoje dzieci codziennie? 19.03.04, 22:27
      Nie kąpię tylko sporadycznie. Po pierwsze kąpiel to czysta (che che)
      przyjemność, po drugie rytuał, a po trzecie zawsze gdzieś uda się 16
      miesięczniakowi wetrzeć trochę jedzenia. Mojemu głównie we włosy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka