mamolka1 Re: nietypowe imiona 19.03.04, 21:32 Świetne imię a ludzie są dziwni ja mam Bartłomieja Piotra ,Bruno Józefa i Milene Alicję i też dziwnie na nas patrzą -generalnie mam to w nosie a młodym imiona sie podobają i to jest najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
alicjagrabowska Re: nietypowe imiona 19.03.04, 21:54 a ja mam Wiliamka i żal mi mojego maleństwa bo wszyscy którzy spytają jak ma na imię on wyrażnie odpowiada że Wiluś a oni JAK????????tak jest za każdym razem i zauważyłam że Wiluś niechętnie odpowiada.czy tak trudno skumać że Wiluś to Wiliam?to imię jest w polskim kalendarzu i wszyscy bezsensu gały wywalają pozatym jest chyba najpopularniejsze na świecie!!!dziwię się że na imię Twojego maleństwa tak reagują wogóle ciemny naród, nie zwracaj uwagi.ala Odpowiedz Link Zgłoś
motyl_nocny Re: nietypowe imiona 30.03.04, 00:08 Owszem, trudno skumac.Wilus to zdrobnienie takze od Wilhelma. Mysle, ze reakcje wszystkich nie sa bez sensu, jak to ujelas, są normalne. Czy to zauroczenie ksieciem Wiliamem tobą kierowało, by miec synka Wilusia? Dobrze, ze nie Harry'ego. Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia7 Do motyla_nocnego 31.03.04, 17:55 Czepliwa jesteś. Co z tego,że Wiluś może być zdrobnieniem od Wiliama i Wilhelma?? To tak jak z Agą, Agusią-od Agaty i Agnieszki, albo Olą-od Aleksandry lub Olgi. Wiliam to Wiliam, bardzo fajne imię. A gdyby ktoś chciał mieć synka Harry'ego to co? Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma... Życzę mniej złośliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
motyl_nocny Re: Do motyla_nocnego 31.03.04, 19:01 Ano to z tego, ze gdy usłyszy sie Wilus to naprawde mało kto dojdzie, ze chlopak ma na imie Wiliam, choc jego mama uwaza ze to jasne jak słonce.Wilus to Wiliam oraz Wilhelm, wiec po samym skrocie nie bedzie wiadomo jak ma on na imie. Wiliam, Harry, i tym podobne na kilometr zalatują pretensjonalnoscia, cos a'la Nikola i Dzesika. Matka juz załuje dziecka, bo wszyscy patrza na niego z politowaniem, sama mu zafundowala taki los.Zastanówcie sie ludzie, co własnym dzieciom robicie obdarzajac je takimi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
jagusia7 Re: Do motyla_nocnego 31.03.04, 21:17 A ja dostałam najbardziej chyba popularne imię w tamtym czasie. I było nas w podstawówce w jednej klasie sześć(!) Agnieszek. Nikt się nie dziwił, ale czułam się strasznie pospolicie, w dodatku żeby nas jakoś rozróżnić, większość osób mówiło po nazwisku. I to naprawdę nie było fajne. Dużo czasu minęło, zanim polubiłam swoje imię. Stawiam na oryginalność, zresztą moda na imiona się zmienia. Jeszcze niedawno Julia była mało popularnym imieniem, a teraz mam wrażenie, że co trzecia dziewczynka to Julka(zresztą bardzo ładne imię). Kto wie, może Wiliam też się spodoba i za parę lat nie będzie budził zdziwienia... A co do zdrobnień...my na synka, jak był mniejszy, wołaliśmy Bebiś, sam się zresztą tak nazwał. I wszyscy kojarzyli to z Bogusiem, nie wiem czemu...A teraz wyrósł z Bebisia i został Robciem, Robinkiem lub Ropuchą. I nic nikomu do tego Ładne jest to, co się komuś podoba, jak ktoś wcześniej zauważył. A ty możesz nazwać swoje dziecko Anią lub Pawełkiem i też będzie ładnie, choć zwyczajnie. Ja myślę, że dzieci nie będą się z imion naśmiewać, jeżeli nie usłyszą przykładu od własnych rodziców... Odpowiedz Link Zgłoś
motyl_nocny Re: Do motyla_nocnego 31.03.04, 22:42 > Ja myślę, że dzieci nie będą się z imion naśmiewać, jeżeli nie usłyszą > przykładu od własnych rodziców... Zyjemy w społeczenstwie, a nie zamknietych enklawach.Teoria o tolerancji w naszym społeczenstwie ma sie jak piesc do nosa w stosunku do praktyki.Wszelkie dziwologi sa wytykane palcami i wysmiewane, taka jest smutna rzeczywistosc. Podobaja mi sie imiona rzadko spotykane, wcale nie optuje za pospolitoscia.Jednakze widze roznice pomiedzy np. z rzadka spotykaną Iga a np. Dzesiką. Nadawanie imion "dziwolagów" to tendencja wystepujaca w nizinach spolecznych, rekompensata kompleksów.Odcinają sie od tego elity, snobujac sie z kolei na imiona naszych dziadków, typu Jan czy Stanisław. Odpowiedz Link Zgłoś
ankanka Re: Do motyla_nocnego 11.04.04, 18:47 Nadawanie imion "dziwolagów" to tendencja wystepujaca w nizinach spolecznych, > rekompensata kompleksów.Odcinają sie od tego elity, snobujac sie z kolei na > imiona naszych dziadków, typu Jan czy Stanisław. Jak rozumiem Twoje dziecię to Hania albo Władzio. Bo to takie modne w elitach. Tu się zgadzam,tyle,że dla mnie jest to RÓWNIE pretensjonalne,co Dżesika i Nikola.Działa dokładnie ten sam mechanizm.Z dwojga złego wybieram tę chęć nizin społecznych do wyrwania się z szarej rzeczywistości niż cyniczne przyklejanie sobie łatek "inteligencji" z tego powodu,że dziecko to Staś. Pamiętajmy też,że żyjemy w popkulturze,otwieramy się na świat i zagraniczne imiona siłą rzeczy będą występować coraz częściej.Za lat 10-15 nikogo nie będą dziwić. Zgadzam się,że to rodzice są odpowiedzialni za to,że dzieci zwracają uwagę na różne rzeczy, których nie przyszło by im do głowy skomentować.I nie zgadzam się,że dzieci wytykają inność.Nie,dopóki taka usłużna mamusia nie skomentuje. To tak do motyla_nocnego TOLERANCJI SUPER STAR! Tyle,że wybiórczej....bo właśnie zwróciła uwagę na pretensjonalną Dżesikę. Może tak konskewencji troszeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
motyl_nocny Re: Do motyla_nocnego 11.04.04, 21:49 NIe wyczułas ironii.Dla mnie obie wersje czuc pretensjonalnoscia na kilometr, dlatego Dzesika czy Władzia nie wchodza w ogóle w gre. Jest masa normalnych imion, takze mało popularnych, nie musze dodawac sobie wartosci poprzez imie dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: nietypowe imiona 19.03.04, 22:23 Chyba po prostu ty nie chciałaś, żeby się nazywał Franek i dlatego masz z tym problem. Mnie się Franek bardzo podobał i nie nazwałam tak syna, bo wydawało mi się to imię... zbyt popularne. Chciałabym, żeby każdy miał imię na własność. My wybraliśmy Leona i wcale bym się nie cieszyła, gdyby nagle mikro- świat, zwany Polską ogarnęła eksplozja Leonów. Odpowiedz Link Zgłoś
termio Re: nietypowe imiona 21.03.04, 16:49 Hej! My też mamy synka Leonka, urodził się 29.08.2003. W szpitalu patrzyli na nas tak sobie, generanie nie jest źle z reakcją. W planach był Jeremi, ale się nam pozmieniało. Najpierw mąż nie chciał słyszeć o Leonie, a teraz nie wyobraża sobie aby mały mógł miec jakoś inaczej na imię.Leoś jest cudnie. Mam nadzieję, że Polski nie opanuje mania Leonów, bo wtedy to imię straci swój urok. Kiedy się urodził Wasz Leonek? Pozdrawiamy Lewkiem na czele, Aga i Piter. Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: nietypowe imiona 22.03.04, 21:17 Leluś urodził się ostatniego dnia października (Halloween w innych krajach ) 2002. O dziwo, to imię wywołuje 'takie sobie' reakcje tylko ze strony starszych osób, z pokolenia naszych babć. My mówimy na niego (oprócz po prostu Leon)Leluś, Lelut, che che, pewnie ta wersja za 15 lat nie przypadnie mu do gustu. A najczęściej Leonek. Słodki chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja0 Re: nietypowe imiona 19.03.04, 22:39 Franek to śliczne imię, sama myslałam o nim na wypadek synka, ale urodziła się Marysia. Uwielbiam te stare imiona z duszą, są piękne i dla dzieci i jako "dorosłe". Nie przejmuj się ludźmi i wołaj swojego dzieciaczka z dumą głośno po imieniu. Z resztą pewnie jeszcze po jakimś czasie to imię tak przylgnie do maluszka że nie będziesz mogła inaczej o nim myśleć jak tylko Twój ukochany Franek, Franio, Franuś... Odpowiedz Link Zgłoś
nineczkak Re: nietypowe imiona 19.03.04, 22:43 Witam.Moja 7 miesieczna córka ma na imie Nina.Dostała to imię po mojej przyjaciółce i uważam że lepiej miec oryginalne (w miare) imię niz byc jednym z 10 (lub więcej) dzieci na podwórku o tym samym imieniu.Ładniejszy jest jeden Franiu niż 15 Kubusiów,Mateuszy,Patryków,szymonów,Bartków itp.To sympatyczne że ktoś w Twojej rodzinie miał na imię Franciszek(mój dziadek notabene tez miał tak na imię moze stąd mój sentyment do tego imienia..).Moja córka dostała imie takie jak jej fantastyczna ciocia i uważam,ze pzryniesie jej to w zyciu wiecej pożytku niz problemów,bo pzrez lata zauważyłam ,ze człowiek o oryginalnym imieniu jest kimś wyjątkowym,a nie jedną z szarych emeinencji..Na marginesie chciałabym stwierdzić że współczesnym rodzicom brak chyba wyobrażni w nazywaniu swoich pociech i idąc po najmniejszej linii oporu daja im imiona takie jak swoim dzieciom sąsiadka,kuzynka czy jakaś serialowa postać(np.wysyp Amelek,Brunonów,Jakubów po "Na dobre i na złe").Stąd potem połowa klasy w szkole może miec np. na imię Bartosz ,Julia itp.Franek to ładne imie i nie masz sie naprawde czego wstydzić.A swoją droga to zawsze mogłoby byc gorzej- niektórzy bywaja tak oryginalni,że potem tego przez lata żałują(wolałabys np.imie dla chłopca Solidariusz?).Nie szukaj problemów takm gdzie ich nie ma! Wolałabys miec setnego Kubusia na osiedlu,piećdziesiatego Bartusia,czy Adasia? Głowa do góry,a jak komus sie nie podoba imie FRANEK to jego a nie Twoj problem.pozdrawiam.Mama Niny Odpowiedz Link Zgłoś
kramla Re: nietypowe imiona 19.03.04, 23:56 A ja kiedy rodziłam drugi raz miałam mieć Anielkę...I kiedy spojrzałam na nią od razu wiedziałam, że to ona- Anielka.Cóż, stchórzyłam.Kiedy mój tata usłyszał o imieniu swojej nowej wnusi z trwogą w głosie zawołał: proszę nie rób mi tego! Po prostu chcieliśmy dać imię mojej babci, "niezbyt" (okazało się lubianej teściowej mojego taty.Jakoś nie chciałam, żeby tata miał złe skojarzenia z moją córcią (ja akurat jestem z babcią związana bardzo) i tak Anielka została Dominiką Anielką.Niby się przyzwyczaiłam do Dominisi, ale w głębi serca żałuję, że stchórzyłam. Teraz już nie dam się przez nikogo przekabacić.W czerwcu urodzę Ignasia ewentualnie Sarę.Jesteście pierwsze, którym o tych imiennych planach mówię) Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: nietypowe imiona 20.03.04, 15:04 kramla napisała: > Teraz już nie dam się przez nikogo przekabacić.W czerwcu urodzę Ignasia > ewentualnie Sarę.Jesteście pierwsze, którym o tych imiennych planach mówię) Ignacy = ognisty! Sara = księżniczka Nie może być ładniej! Gratuluję i pozdrawiam (dzieciątko w brzuszku też!) Odpowiedz Link Zgłoś
fobosek Re: nietypowe imiona 22.03.04, 08:07 Witam! Trochę to niesprawiedliwe co piszesz. Mój synuś na na imię Jakub i wcale nie uważam, że jest jesdny z wielu. Jest tym jedynym wyjątkowym, najważniejszym. A już na pewno nie powielałam imienia po sąsiadach itp. czy pod wpływem filmy. Kiedy byłam jeszcze w szkole to wymarzyłam sobie, że jak będę miała synka to dam mu na imię Jakubek i teraz spelniłam swoje marzenie. Nie przeszkadzało mi to, że wiele cudownych chłopczyków też nosi takie piękne imię. Stare imiona mają swój urok, jak i imiona bardziej nowoczesne. Imię dobiera się do dziecka, musi ono do niego pasować. Obecnie jest bardzo dużo małych osób ze "starymi " imionami. U nas na podwórku jest dużo Janków, Stefanków, cCzarków, Tadeuszków, Franciszków czy Antosiów. Pozdrawiam wszystkie mamy dzieci z popularnymi imionami i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: nietypowe imiona 19.04.04, 08:43 Piękne imię. Chciałam dać tak na imię mojej córce, ale niestety mój mąż uważał, że to dziwne imię. Podobają mi się jeszcze Maja, Roma (ale nie Romka), Ksenia, Jagoda. Łucja to też bardzo ładne imię. Znajomi nazwali swoje bliźniaczki: Snadra i Paula. Znam Birutę, Wszechtropa i Januarego. A moja Ania to po prostu Ania, ale chciałam imienia uniwersalnego (zawsze może być potem babcią Hanią), a poza tym jest jedyną Anią w przedszkolu. Pozdrawiam Iwona z NIEZWYKŁĄ Anią. Odpowiedz Link Zgłoś
ikrys Re: nietypowe imiona 20.03.04, 12:38 Franiu to bardzo fajne imię. Zresztą takie mniej popularne imiona pozwalają dzieciom czuć się mniej anonimowo. Ja sama mam na imię Irmina i bardzo sobie chwalę posiadanie tak mało popularnego imienia . Ciekawe czy na forum jest jakaś mała albo duża Irmina? Odpowiedz Link Zgłoś
mamahanki Re: nietypowe imiona 20.03.04, 14:55 A mojka corka ma na imie Hanka (nie Hanna), mieszkamy w Niemczech wiec udalo nam sie ja tak zapisac. Mowie do niej Hanulko albo Hanulinko. Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: nietypowe imiona 20.03.04, 15:25 A nasza córeczka to INKA - żadna Inga czy Ina, INKA i już! Jak ktoś się pyta o imię córeczki i nie dowierza, mówimy: Inka - jak kawa Inka! Przeważnie - o dziwo! - imię się podoba. Nie było łatwo zarejestrować tak córeczkę, ale na szczęście się udało! Poza tym uiważam, że imię jest w 100% trafione!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amelka_72 Re: nietypowe imiona 20.03.04, 23:15 moj synek ma 2 m-ce i ma na imie GWIDON.Bardzo nam sie podoba bo jest oryginalne. Ciekawe czy jest jeszcze ktoś o takim imieniu .Imie jest to sprawa gustu i kazdemu podoba sie cos innego i do kazdego imienia mozna sie przyzwyczaic i nie bedzie "ono" dziwne. w kazdym roku sa jakies imiona popularne ale nie wszystkim musza sie one podobac. dlatego nie dziwmy sie jezeli ktos nazywa sie inaczej niz wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
orle90 Re: nietypowe imiona 27.03.04, 17:07 Moja mama ma na imię Luberta - czy ktoś słyszał kiedyś o takim imieniu? Odpowiedz Link Zgłoś
pejsaty Luberta 19.12.04, 20:32 to faktycznie bardzo rzadkie imie. nosza je tylko trzy polki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: nietypowe imiona 19.04.04, 08:47 Super imię. A to dziwne co piszesz o kłopotach z zarejestrowaniem. Pamiętam z "Zerówki" podręcznik, w którym często przeiwjała się Inka. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
anfido Re: nietypowe imiona 20.03.04, 20:00 Jak widać w podpisie moi synkowie to Filipek i Adaś, natomiast mój trzeci chłpak, mąz ma na imię DORIAN. Pozdrawiam, Anfido (mama Filipka 11.02.02 i Adasia 15.11.03) Odpowiedz Link Zgłoś
maurycyn Re: nietypowe imiona 20.03.04, 20:26 Kobieto!NIE WOLNO CI SIĘ WSTYDZIĆ IMIENIA WŁASNEGO DZIECKA!!!!!!A wiesz że z czasem Franio wyczuje twoja postawę i wtedy.......katastrofa - sfrustrowana cała rodzinka!ja mam Ignacego i Maurycego.Jak mam okazję to wołam ich na całe gardło.Jestem zakochana w moich dzieciach i ich imionach.Jeśli miałabym trzeciego syna to "na bank" byłby Franuś!Cudowne imię!a ci którzy komentują wasz wybór są BEZNADZIEJNI, zakompleksieni,niekulturalni. Gratuluję Franusia!!!!! mama Ignasia i Maurysia Odpowiedz Link Zgłoś
agatamag Re: nietypowe imiona 20.03.04, 21:58 Ależ mnie zaskoczłyście!!Nie spodziewałam się takiego odzewu! Czuję się tak, jakbym miała sto przyjaciółek w całej Polsce! Jesteście cudowne babki! I co najważniejsze - bardzo mi pomogłyście! Wiele z waszych argumentów plątało mi się po głowie, ale najlepiej podziałały wypowiedziane! Macie rację : bardzo fajnie, że na moje wołanie"Franek!" nie przybiegnie pół podwórka. Właściwie to nie wiem czemu wcześniej o tym nie pomyślałam - przecież moje imię-Agata- też jest/było/ rzadko spotykane ( kiedy chodziłam do szkoły podst.,to w naszym 60-tys.mieście byłyśmy tylko 2, a teraz często słyszę to imię na ulicy). To samo dotyczy mojego męża-Szymona. Bardzo mi się podoba znaczenie imienia mojego synka i jego patron - najfajniejszy, najmądrzejszy Święty! I bardzo chciałabym, żeby Franuś taki był -wolno urodzony, w znaczeniu : niezależny od innych, żyjący wg własnych zasad. Ja sobie zdaję sprawę, że jeśli ja się będę wstydzić, to mój Franko też. A mi brakuje pewności siebie, nie tylko w tej kwestii. Ale ponieważ bardzo kocham mojego synka, będę nad sobą pracować, na pewno instynkt macierzyński bardzo mi pomoże ( od porodu czuję jego moc w różnych sytuacjach, m.in.pomoga mi jakos funkcjonować, mimo że od 9 mies. nie przespałam nieprzerwanie ani jednej nocy).I bardzo pomagacie mi Wy i Wasze listy! Wasze dzieci są naprawde cudowne - szkoda, że nie można wszystkich zobaczyć na zdjęciu- a jak o nich czytałam, to sobie pomyślałam, że KAŻDE imię jest piękne, jeśli nosi je mądry człowiek! A wasze dzieci będą bardzo mądrymi ludźmi, skoro mają takie mądre mamy!! Dałyście mi naprawde ogrom odwagi - od jutro będę wołać mojego Franka na ulicy bardzo głośno!! I macie rację - durnymi i ograniczonymi ludźmi nie będziemy się przejmować!! Serdecznie pozdrawiam - Agata i Franek. P.S. Muszę się najpierw dowiedzieć jak to zrobić, ale postaram się,żebyście jak najszybciej mogły zobaczyć zdjęcia mojego cudownego Franusia! P.S.2 Tak szczególnie pozdrawiam jeszcze Mamy wszystkich Franusiów, a zwł. samych Franusiów! Odpowiedz Link Zgłoś
bb222 Re: nietypowe imiona 20.03.04, 21:02 Moja córa ma na imię Pola.Czy jest ktoś o takim imieniu?Bardzo mi się podoba to imię.Może to jakiś sentyment po "Czterech pancernych"? Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: nietypowe imiona 20.03.04, 21:11 Pola - to córeczka Manueli Gretkowskiej! Na moją prababcię też wołali Pola, ale nazywała się Apolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
tabelka32 Re: nietypowe imiona 22.03.04, 14:03 Ha, ha. Kiedy ktoś pyta o pełne imię mojego 20-miesięcznego synka, też zaraz dodają, że się naoglądałam "Czterech pancernych". Mój synek to Olo. Dla babć Oluś, dla opiekunki Oleczek, a dla mnie, męża i znajomych Olo, tylko moja mama woła niezdrobniale Olgierd. Pozdrawiam wszystkie Mamy, które wykazały wyobraźnię przy wybieraniu imienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasinekg Re: nietypowe imiona 01.04.04, 11:46 Oboje z mężem wybraliśmy to imię dla naszej niuni, bo bardzo nam się podoba, ale ktoś nam ostatnio powiedział, że nie ma Poli, jest Apolonia, a Pola to skrót. Czy Twoja córeczka zarejestrowana jest w urzędzie jako Pola? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nietypowe imiona 01.04.04, 12:08 Oczywiscie ze jest Pola, tak moja córka jest zarejestrowana.Ten skrót funkcjonuje osobno obok Apolonii, tak jak Radek i Radosław.Imieniny obchodzi w październiku, 10. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: nietypowe imiona 01.04.04, 12:02 Ja mam własnie 6 letnia Pole w domu. Do czasu urodzenia córki znalam tylko 2 Pole: Negri i Rakse.A od paru lat spotykam sie z tym imieniem coraz czesciej, choc raczej predzej przeczytam o Poli w gazecie niz spotkam na zywo.Pole ma Gretkowska, Kukiz, Tomasz Lis i jeszcze pare "znanych".Nie podbierałam tego imienia od nich, bo nie mialam swiadomosci ze ludzie wybieraja córkom to imie, dopiero majac juz swoja Pole zauwaylam ze wcale nie jest taka rzadkoscia, jak mi sie wydawało. Odpowiedz Link Zgłoś
asior7 Re: nietypowe imiona 20.03.04, 21:21 NO nie, ale sie wzburzylam, jak to dzieci beda sie smiac???? Piekne imie, w ogole mi sie podobaja te stare polskie. I od poczatku wszystkim sie podobalo, jak nazwalismy synka, nawet lekarka w szpitalu odetchnela z ulga- "nareszcie nie Kubuś", a w przychodni od razu lekarka zapamietala jego imie, dzieki czemu zwracala sie zawsze do niego po imieniu, bez zagladania w karte, nawet mniej wiecej pamietala, co tam u niego bylo ) Asia- dumna mama Franciszka (Franka, Franuli, Francesca, Frania, Franka, Francois, ale jednak najczesciej Franciszka) P.S. Poza tym uwazam,ze to super imie, bo niezdrobnione brzmi jak zdrobnoine: Franciszek-braciszek )) Odpowiedz Link Zgłoś
olimpianyc Re: nietypowe imiona 21.03.04, 18:01 Asiu nie wiem czemu jestes taka zdziwiona ze dzieci moga sie smiac? Ja jestem Olimpia i tez roznie bywalo z tym imieniem a szczegolnie pomiedzy 7 a 13 rokiem zycia.Doszlo do tego , ze zaczelam sie przedstawiac Ola.Dopiero od 17 roku zycia zaczelam slyszec duzo milych uwag o moim imieniu.A jesli chodzi o Franciszkow to po przeczytaniu tych wszystkich listow raczej nie beda mieli wiekszych problemow,bo chyba jest ich tak samo duzo jak i innych imion. Pozdrawiam wszystkie mamy Frankow! Odpowiedz Link Zgłoś
sgosia5 Re: nietypowe imiona 20.03.04, 23:59 Moja córcia ma na imię Hania. Może nie jest to nietypowe imię, ale niezbyt często spotykane. W piaskownicy spotykamy Ninę i Wiktorię, znamy Paulę i "trochę" (ok.25 lat) starsze - Amandę i Mirandę. Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
eyna Re: nietypowe imiona 21.03.04, 16:02 Hej! Franek to bardzo sympatyczne imię Ja swoiemu synkowi dałam Radosław a na drugie Cezary. Może to nie są aż tak bardzo nietypowe imiona, aczkolwiek jeszcze nie słyszałam o rówieśniku- imienniku mojego Radunia (też Radusia, Radulka) Pozdrawiam. Ania (pamiętam jak sama byłam mała i w szkole podstawowej w mojej klasie było 4 czy 5 Ań Odpowiedz Link Zgłoś
asia-ch Re: nietypowe imiona 21.03.04, 16:14 A ja mam dwójkę oryginałów: Szczepanka i Różę. I bardzo mi się te imiona podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarek_edziecko Re: nietypowe imiona 10.04.04, 21:47 Hej. Nasz synek ma na imię Nataniel Dla nas imię to jest najpiekniejsze na świecie Pozdrawiamy wszystkich! Madzia,Rafał i Nataniel Ps. Wesołego Alleluja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gag10 Re: nietypowe imiona do eyny 31.03.04, 12:12 O jak miło spotkać Radusia. Mój synek tez jest Raduś Wołamy na niego różnie (Radzio,Radunio, Radulek) a on sam na pytanie jak ma na imię odpowiada JAJO)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blue_rabbit Re: nietypowe imiona 21.03.04, 20:36 Przejrzałam imiona jakie się tu pojawiły jako nietypowe i z radością stwierdzam, że mój syn ma nadal imię jednorazowe - choć wydawałoby się, że często spotykane... mianowicie JERZY - i właśnie tak na niego mówię - nie Jurek tylko Jerzy. A teraz mam problem bo jestem w ciaży i nadal nie wiem jakie imię dam mojemu nowmu bobasowi... A Franciszek jest bardzo fajnym imieniem Pozdrawiam ufffo Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: nietypowe imiona 22.03.04, 22:30 blue_rabbit napisała: > Przejrzałam imiona jakie się tu pojawiły jako nietypowe i z radością > stwierdzam, że mój syn ma nadal imię jednorazowe - choć wydawałoby się, że > często spotykane... mianowicie JERZY - i właśnie tak na niego mówię - nie Jurek > > tylko Jerzy. > A teraz mam problem bo jestem w ciaży i nadal nie wiem jakie imię dam mojemu > nowmu bobasowi... > A Franciszek jest bardzo fajnym imieniem > > Pozdrawiam > ufffo Może nazwij Michał, będą razem George Michael! )) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: nietypowe imiona 30.09.04, 22:24 Moja najbliższa przzyjaciółka ma pięcioletniego Jurka. Znajomi ze studiów też mają Jurka (w parze z bliźniakiem Wojtkiem) - siedmiolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
mader1 Re: nietypowe imiona 21.03.04, 21:36 W Warszawie Franek jest bardzo modne. Bardziej tylko Stas i Jas Za to ja sie wysililam, zupelnie niechcacy - dalam synkowi na imie Zygmunt. Sekretarka u nas w pracy zapytala "Dlaczego tak brzydko ?"))) Ale tylko ona jedna sie odwazyla. Teraz wszyscy wolaja Munio, Muniek i mowia, ze ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
lidszu Re: nietypowe imiona 21.03.04, 23:19 Moja szwagierka nazwała swojego synka Franek i powiem ci, że bardzo mi się spodobało. Fakt, że ostatnio (w szczególności w Warszawie) Franek jest bardzo popularnym imieniem. Ja za to mam na imię Lidia i jest to bardzo rzadkie imię (nawet teraz) i jestem z tego bardzo zadowolona. We wszystkich szkołach byłam tylko jedna i nikt nie miał problemów z zapamiętaniem mojego imienia. Najchętniej nazwałabym tak swoją córkę, ale będzie tak miała na pewno na drugie imię. Za mniej więcej półtora tygodnia urodzę córeczkę, ale jak do tej pory nie mogę się z mężem dogadać co do imienia dla niej (z chłopcem nie było żadengo problemu). Ja chciałabym jakieś oryginalne imię (ale nie z typu: Zuzia, Wiktoria, Weronika, Oliwia - bez obrazy), ale takie jak moje, gdzie będzie ładne i niezbyt popularne. Za to mój mąż uparł się na Annę. To też ładne imię, ale mi się nie podoba. No cóż mam nadzieję, że uda nam się dojść do kompromisu. A jeśli chodzi o oryginalne imiona, to miała kolegę który miał na imię Askaniusz. Wołaliśmy na niego Asek. Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: nietypowe imiona 19.04.04, 08:52 Ależ to bardzo piekne imię. Tak miał na imię mój dziadek, i myslałam o nim a propos mojego dziecka. Ale urodziła się Ania. Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
lusia_mamusia Re: nietypowe imiona 22.03.04, 08:34 witam Ja też miałam mieć Franusia, ale Franus okazał się być dziewczynką. Ku zdumieniu całej rodziny, bliższej i dalszejrodziny oraz znajomych nazwaliśmy Heleną. Mała piękna Helena ma patronkę cesarzową bizantyjską. Tu też jeszcze nie wpisała się mama Helenki. a ostatnio w przychodni jak rejestrowałam córeczkę i podałam imię Helena to się zapytała - a to imię dziecka ? )) Inna pani mi powiedziała, że "to takie babcine imię" - może, ale nam się podoba, rodzina już zaakceptowała (wcześniej były sugestie co do zmiany). A my się niczym nie przejmujemy - to nasze dziecko, imię ma piękne a co powie reszta świata - to ich problem Pozdrawiam Lusia Odpowiedz Link Zgłoś
kruszy Re: nietypowe imiona 22.03.04, 12:07 Ja w przyszlym miesiacu zostane mama naszej coreczki.Chcemy jej dac na imie Luna, poniewaz bardzo nam sie ono podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
dziabisia Re: nietypowe imiona 30.09.04, 22:12 Wiatam! Jestem mamą małego Oliwka - czyli w przyszłości dużego Oliwera (często jest mylony z Oliwierem, wiem że to tylko dodatkowe "i" ale te pomyłki mnie denerwują!) Rodzina tez dziwiła się co to za imię, a co Wy myślicie o Oliwerku? D:\foto\Oliwerek\9 miesiecy\Rotation of AAAA0005.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
wio_sna Re: nietypowe imiona 22.03.04, 12:55 U mojego synka w przedszkolu są: Brajan, Amadeusz, Leonard, Mikołaj, Kornel, Jaś. Dla dzieci nie stanowi to żadnego problemu. One przyjmują takie imiona najnaturalniej na świecie. A mi najbardziej i tak podoba się jak Mały opowiada o Małgosi, a nie Juli czy Karoli. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kama04 Re: nietypowe imiona 22.03.04, 14:20 Moja koleżanka pare dni temu urodziła syna. Jej mąż chcial go nazwać Hubert, ale tylko jemu to imię sie podobało. Jego żona prosiła go aby wybrać takie imię które i jej by odpowiadało. Ale on uparcie chciał Huberta. Stwierdził, że to on będzie zgłaszal urodzenie dziecka wiec i tak da mu tak na imie. Ja osobiście nie mam nic do tego imienia, ale szlak mnie trafiał jak wysłuchiwałam jego przemówienia i nie obchodziło go zdanie żony. Jej to imie sie nie podobało i ma do tego prawo. Wiem, że miałaby podobne dylematy jak ty z Franciszkiem. Jej historia skończyła sie na tym, że tatuś dzidziusia ostatecznie zmienił zdanie(w dniu jego urodzin). I całe szczęście, że zdrowy rozsądek przysłonił jego egoizm. Chodzi mi o to , że to oboje rodzice powinni wybrać imię dla dziecka, akceptować je, lubić, itd. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
magda-lis Re: nietypowe imiona 22.03.04, 19:51 Po szybkim prześledzeniu wątku doszłam do wniosku, że wcale nie ma tu wypowiedzi o nietypowych imionach. Wiekszość mam wraca do starych , ale nie dziwnych imion. To całkiem sympatyczne jak sądzę. Nietypowe byłoby nna przykład imie Dolores, zwłaszcza gdyby istniało w konstelacji z nazwiskiem Miednica. DOLORES MIEDNICA, albo NARCYZ SŁOŃ... Przed nadaniem dziecku imienia powinno się je zawsze głośno wymówić razem z nazwiskiem, żeby brzdąca nie okaleczyć na całe życie. Wyobraźcie sobie sytuację kiedy dzwonicie do poważnej instytucji a tam odbiera Daisy Kapeć, albo wasz syn w przyszłości będzie chciał zostać księdzem, co z imieiem np. Belzebub będzie raczej trudne (notabene słyszałam o takim. Na szczęscie nie chciał zostać księdzem) )) Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
julkacy Re: nietypowe imiona 22.03.04, 22:20 A ja moje Panie dalam swojemu chlopakowi na imie Julian i co wy na to??? Ale w domu wolamy Julek. Julkow jest chyby niewielu za to Julek od groma, niestety. Chyby jest jakis serial...... Natomiast lubimy sobie powariowac z tym imieniem i jest Julkacy, Julkoslaw oraz wersje zachodnie w stylu Guliano, Julio (czytaj Hulio) itd .... pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
mamamona Re: nietypowe imiona 22.03.04, 23:00 no, ciekawy wątek. teraz w łaskach są oryginalne imiona, jestem jednak zdania, że powinny miec jednak przynajmniej polską pisownię. sama mam Polę Zofię, a niedługo urodzi się Miłosz Edward )) i wcale nie jest to megaoryginalnie. w moim rodzinnym mieście, Bydgoszczy, koleżanka mojej bratowej nazwała swoją córeczkę Sarah Samantha, a zaznaczam że jest Polką,żoną Polaka bez planów emigracyjnych. to przegięcie na miarę Brajana czy Szona. ciężko mi to zrozumieć )) a Franek jest pięknym imieniem. rzeczywiście w Warszawie teraz bardzo popularnym. imię ma mądry i ciepły wydźwięk. mocno pozdrawiam Mona Odpowiedz Link Zgłoś
iska_moniska Re: nietypowe imiona 23.03.04, 07:57 A ja mam dziewięcioletniego synka Jana Franciszka, który woli byc nazywany imieniem Franek. A wszystko dlatego, że Janków w jego klasie jest trzech. Mam nadzieję, że nie powtórzy się historia u mojej 6-tygodniowej teraz córki Antoniny Urszuli. W temacie Antonina - mówimy do niej Tosia, a wiele osób pyta: a od jakiego imienia to zdrobnienie? Ludzie, zwłaszcza starsi, twierdzą że te tak popularne kiedyś imiona krzywdzą dzieci. Tylko dlaczego? Pewnie to jakieś uprzedzenia do konkretnych osób. Pozdrawiam. Monika (która miała być Kingą, tylko tatuś się temu sprzeciwił) Odpowiedz Link Zgłoś
kowalski.s Re: nietypowe imiona 23.03.04, 08:26 Witam Franio to naprawde ladne imie co prawda ja mam Dawida i ludzie tez na nas dziwnie spogladaja jak uslysza. Ale my sie nie przejmujemy. Dawid do niego bardzo pasuje, a tak wogole ja mysle ze kazde imie jest ladne w zaleznosci od tego jak sie wymawia!! A wogole dziwi mnie ze niektorzy oceniaja dziceko po imieniu. Pozdrawiamy wszystkich Frankow, Stasiow, Zosie itd Odpowiedz Link Zgłoś
monique251 Re: nietypowe imiona 23.03.04, 09:22 Mój-starszy-syn-ma-na-imię-Antoni,a-córka-Urszula. Jak-byłam-w-ciąży-z-Antkiem-oburzał-się-teść,bo-bał-się-że-jak-wyjdzie-z- wnukiem-na-spacer-i-będzie-o-musiał-zawołać-to-mu-się-wszyscy-emeryci-z-osiedla- zbieną. Teraz-w-szpitalu-położna-wypełniająca-papiery-zapytała-o-imię-dziecka-po- usłyszeniu-Urszula-powiedziała:to-może-na-razie-nie-będziemy-wpisywać? Pozdrawiam. Monika-nie-działa-spacja Odpowiedz Link Zgłoś
wepio Re: nietypowe imiona 03.04.04, 23:34 Moje dziewczynki to Konstancja i Klara. Bardzo denerwowały nas pytania o zdrobnienia Konstancji - zawsze odpowaidaliśmy, że nie planujemy oficjalnego zdrobnienia. Ona sama nazwała się Kosią, my mówimy Kosiaczek, Kostusia, Konik, Koniczynka, Kostek, Konstancjusz. problemu nie ma wśród dzieci. Już malutkie szkraby w piaskownicy płynnie wymawiały Konstancję! Za to dorośli na początku się burzyli. Ale większość po osłuchaniu jest zachwycona! Klara to dla Konstancji Klaraś Strasznie lubię zabawy imionami - zdrobnianie z miłości i dla zabawy a nie z wygody bo imię za długie. Nawet wolę te wydłużania i utrudniania. Mój mąż mówi na Klarę "Trolcia" - bo ona taka trolowata Dla ewentualnych chłopców mamy w zanadrzu: Tymona, Jeremiego, Iwa, Tadeusza (no oczywiście nie planujemy 4 ) Pozdrawiam wszystkie mamy i dzieciaki o zwykłych-niezwykłych imionach! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Do wepio 06.04.04, 16:04 Konstancja i Klara to jak dla mnie najpiekniejsze imiona! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mamakoko tez do wepio! 07.04.04, 23:55 hej! Ja mam coreczke Konstancje (dopiero dzis zajrzalam wstecz do twojego maila) i tez mam te same problemy z pytaniem o zdrobnienie. My najczesciej mowimy do niej Koko (wymyslone przez 3-latke), albo Koni ale co smieszne tez czesto mowimy Konstancjusz i Koniczynka. Czy to nie mile, taka zgodnosc? Konstancja to moim zdaniem najpiekniejsze imie dla dziewczynki! A Klara tez jest sliczne. Moja druga corka (jesli bedzie corka) bedzie Łucja (na zyczenie taty Lukasza i na wypadek gdyby chciala do niego byc tak podobna jak koko). Serdeczne pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
krajka1 Re: nietypowe imiona 23.03.04, 10:13 Hej! Ja mam na imię Paula i zawsze byłam zadowolona, że wśród moich rówieśniczek nie było zbyt dużó osób o tym imieniu, teraz jest to imię bardziej popularne i czasem jak słyszę Paula to odwracam się i widze jakiegoś małego biegającego bobasa... Naszej córeczce daliśmy na imię Katarzyna Emma, zastanawialiśmy się nad odwrotną kolejnością, ale ostatecznie przeważyła Kasia a poza tym jak ją zobaczyliśmy po porodzie nic innego do niej nie pasowało. A imiona ma po naszych kochanych niestety nieżyjących już babciach. Myślę, że każde imię jest dobre, o ile wybrane zostało przez oboje rodziców i oczywście nie komponuje się jakoś dziwnie z nazwiskiem, jak to ktoś pisał w poście powyżej. POzdrawiam! Paula (nie Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
wiggins Re: nietypowe imiona 23.03.04, 12:44 Zona jest w 33-im tygodniu ciazy. Nasz synek bedzie mial na imie Nataniel. Imie hebrajskie oznaczajace 'dar Boga' (W Polsce: Bożydar , imieniny 26 stycznia, stosunkowo popularne na Zachodzie, mam nadzieje, ze po wejsciu do Unii nie zrobi u nas furory Na drugie bedzie mial Igor - to imie skandynawskie (!!) oznaczajace ni mniej ni wiecej jak 'heroicznego wojownika'. Odpowiedz Link Zgłoś
glucke Re: nietypowe imiona 23.03.04, 20:20 Ogromnie podoba mi się ten temat i prawie wszystkie "nietypowe" ale stare i tradycyjne czy biblijne imiona jak Rut, Estera, Emmanuel, Beniamin itd. Imię Paula też zawsze mi się bardzo podobało. Ale teraz gdy jestem przy nadziei myślę o imieniu Anastazja = zmartwychwstała, wskrzeszona, zastanawiam się tylko, czy nie zrobię dziecku krzywdy, bo to imię spotykam w moim regionie już tylko na nagrobkach. Co o tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
ruta8 Re: nietypowe imiona 23.03.04, 13:23 przeczytalam caly watek, bo temat bardzo mnie interesuje. mam na imie Ruta i wcale nie bylo mi latwo z tym imieniem w szkole podstawowej. mowicie ze dzieci przyjmuja latwo 'innosc'- ciezko mi sie z tym zgodzic, bardzo czesto dzieciaki byly zlosliwe. w ogole w PL ciezko bylo (jest??) sie wyrozniac (religia, jezyk, kolor skory, imie...) od razu wytykaja cie palcami. Niezmiernie sie ciesze czytajac wasze posty, znaczy to ze cos jednak sie zmienilo i mam nadzieje ze nasze dzieci beda madrzejsze, bardziej otwarte. Moj 5 mies synek ma na imie Antoine (mieszkam w Szwajcarii, moj maz jest Francuzem), na poczatku nie chcialam sie zgodzic, mimo ze byla to jedna z moich propozycji, bo po pierwsze trudne do wymowienia dla kogos kto nie zna fr, a po drugie nie chcialam zeby w PL wolali na niego Antek. A teraz Antek mi sie podoba. jednak nie dalabym mojemu dziecku zbyt oryginalnego imienia, bo sama wiem ze nie zawsze jest z tym latwo zyc. ale tez nigdy glosno nikomu nie powiem ze jego imie jest dziwne, lub nieladne nawet jezeli mi sie nie podoba, takie glosne wyrazanie opinii jest dla mnie wyrazem braku taktu i lekkiego ograniczenia. Ruta mama Alexandre'a i Antoine'a, zona Vincent'a Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: nietypowe imiona 23.03.04, 14:22 Ja też mieszkam w małym miasteczku. Moje dzieciaki to Daria i Oskar. Córka była drugą osóbką o tym imieniu w naszej mieścinie (teściowa sprawdziła we wszystkich przychodniach jakie imiona mają na kartach pacjenta) pierwszą była jakaś pani w słusznym wieku 90 lat. W tej chwili jest sporo dziewczynek o tym samym imieniu troszkę od niej młodszych, tak się spodobało) Oskara nie spotkałam jeszcze u nas w miasteczku, ale gdy go urodziłam to położne w pobliskim Lublinie mówiły, że to popularne imię. Teraz głowimy się nad kolejnymi imionami)) Podoba nam się właśnie Franciszek i Igor. Odpowiedz Link Zgłoś
ingeborga Re: nietypowe imiona 23.03.04, 16:13 Nietypowe imie to naprawde przyjemna rzecz (oczywiscie jezeli przy okazji jest ladne)! Ja mam na imie Ingeborga, moja roczna corka - Ida. Imiona rownie nietypowe, tylko jej latwiejsze do przeliterowania - ja zawsze mialam problem z dyktowaniem swojego imienia we wszelkich przychodniach Zawsze mi je przekrecaja, mam z tym niezly ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
madziurex Re: nietypowe imiona 23.03.04, 19:39 Oto link do Księgi Imion : shangri-la.radiozet.wp.pl/imiona.html?litera=M&POD=4 Bardzo dużo imion, z ciekawym opisem (astrologię - jak ktoś nie wierzy - można pominąć,jak tak robię!). Odpowiedz Link Zgłoś
esteel Re: nietypowe imiona 23.03.04, 20:40 Haja zgadzam sie ze imie powinno wspolgrac z nazwiskiem ( i tak chodzi z nim w parze). Ostatnio widzialam Vanesse Losos, o Izaurach i Leoncjach nie wspominajac. Pamietam jak pare lat temu spacerowalam sobie po Zakopanym i uslyszalam kobiete wolajaca za dzieckiem Korsynia!!Korsynia!! Spojrzalam na kobiete a tu taka sobie pancia bez przednich zebow w stanie wskazujacym na spozycie. Czasami mam wrazenie ze nastepuje lekki przerost formy nad trescia a Harlekiny sa dalej popularne. pozdrawiam Esteel( pseudonim a nie imie) Odpowiedz Link Zgłoś
widnik Re: nietypowe imiona 23.03.04, 23:15 A my mamy KASPRA - przez "S" (co wywoluje wieczne pomylki roznych panius urzedniczek i komentarze: "Ale Panstwo sobie wymyslili!" i Bruna. Oboje z mezem uzywamy dwoch imion i tak tez robimy z imionami chlopcow: a wiec jest Kasper Kamil i Bruno Maria (nie zaden Marian tylko Maria!, co tez wywoluje rozne komentarze ale juz do nich przywyklismy). Jako filolodzy walczymy tez o odmiane nazwisk, tzn. zeby Anna byla Wolna a nie Wolny, Magda Jasna a nie Jasny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
aluniaaa odmiana nazwisk 30.03.04, 15:20 jeśli chodzi o odmianę nazwisk to jest przeciwna temy,bardzo mi się podoba nieodmienione nazwisko,sama takie mam : KAŁUŻNY Odpowiedz Link Zgłoś
jklk Re: nietypowe imiona 11.04.04, 15:24 Ale odmieniacie "Bruna", a nie "Brunona" - jako filolodzy!? > Jako filolodzy walczymy tez o odmiane nazwisk... Odpowiedz Link Zgłoś
opieniek1 Re: nietypowe imiona 24.03.04, 08:39 Franio to super imię. Mój kolega mieszka w akademiku z chłopakiem o imieniu GNIEWOMIR. i chociaż mnie się nie podoba, to dość oryginalne imię, wszyscy go zapamiętują. Mój syn ma na imię Mateusz i kiedy mu je dawałam, nie wiedziałam, że stanie się tak popularne. znaczy tyle co "dar od Boga", ponieważ on jest moim najpiękniejszym darem. teraz staram się o Helenkę, Idę lub Tymoteusza. Pozdrawiam Was. Wasze dzieci mają piękne imiona Odpowiedz Link Zgłoś
moniaser Re: nietypowe imiona 24.03.04, 09:40 a ja jestem mamą 6 letniego IGORKA - jedyny chłopczyk o tym imieniu w swoim przedszkolu )) a zdrobnienia Igorek, Iguś, Igunio, czasem dla zabawy Igoras pozdrawiam wsztstkiem Mamy ) Odpowiedz Link Zgłoś
hamaliel Re: nietypowe imiona 24.03.04, 10:15 ciesze cię, że znalazłam Igorka ja również chcę dać mojemu synkowi tak na imię, no chyba, że zrobi psikusa i nie będzie chłopcem tylko dziewczynką a wtedy będzie miała na imię Miriam pozdrawiam kinga i 30 tyg. Igorek, Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
barbabietola Re: nietypowe imiona 27.03.04, 16:38 jestem mamą Adriana...niby imie zwykłe, popularne...a jednak wywołuje emocje! Co ja sie nasłuchałam, ze np. chlopcy z tymi imionami to same niedorajdy (tesciowa), geje (tak, tak), ze to "wsiowe" imie i jak je w ogóle zdrabniac (teściowa stosuje namietnie "Aduś" ..wrrrrr). Mnie natomiast wydaje sie ładne, eleganckie, romantyczne... a na drugie daliśmy synkowi Oskar, bo nie moglismy sie zdecydowac, obydwa sie nam podobały tak samo, a tez sie nasłuchaliśmy, że to jak ta "statuetka z tv"...ech! ijiona zawsze beda budzic emoche, bo to rzecz gustu i niby o guście sie nie dyskutuje...a jednak. Dodam, ze wsród znajomych Kazika, Wojmira, Odettę, Olafa, Tośke, Janka, Zuzię... A najdziwniejszym imieniem jakie słyszłam to PORFIRION Odpowiedz Link Zgłoś
madzesa Re: nietypowe imiona 28.03.04, 13:14 Cześć!!!ja mam na imię Magdalena a moja 17-miesięczna córcia Lena. W końcu jest częścią mnie samej więc tatuś stwierdził, że niech ma i część mojego imienia. Pa,apa Odpowiedz Link Zgłoś
wiggins Re: nietypowe imiona 24.03.04, 10:21 Mateusz to "Dar Pana", a wlasnie Nataniel oznacza "Dar Boga". Az sprawdzilem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakoko jestescie kochane! 29.03.04, 22:13 dziewczyny! Nawet nie wiecie jak mi poprawilyscie humor w ten szary dzien! Ja mam coreczke Konstancje (Koko albo Konni), a chlopiec mial byc Hugo, co moja tesciowa przyprowadzalo o bladosc i Bog wie co jeszcze. A teraz widze, ze nie bede sie przejmowac! nastepne bedzie wlasnie Hugo albo Lucja (maz Lukasz sie upiera, na wypadek gdyby druga tez byla tak do niego podobnma jak pierwsza). A humor mam dobry, bo pojawiaja sie tu imiona, ktore rozwazalam, a wszyscy robili dziwne miny (zreszta nadal takie robia na moja Koko). Olgierd, Nikodem, Franek- widze ze mam caly sztab, ktory tez je lubi! A moja siostra jest Jasmina i bardzo jest z tego dumna. Pozdrawiam cieplutko!!! P.S. A co myslicie o Hugo? Odpowiedz Link Zgłoś