aniulka8503 04.09.10, 12:39 Bardzo proszę o opinię, bardzo pilnie potrzebuję coś na kaszel i katar, coś co szybko zadziała bo w poniedziałek do przedszkola mały idzie...mały ma 2,5 roku...co jest szybko działające? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joshima Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 12:43 Obawiam się, że katar to i tak tydzień będzie trwał. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka8503 Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 13:00 Tak, ale chodzi mi o coś co jak najszybciej go wyleczy...z katarkiem na szczęście moża chodzić do przedszkola...z kaszlem jest już gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 16:59 Aha. Czyli jak nie kaszle, to może iść zasmarkane i zarażać innych. Hmmm. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 19:07 joshima napisała: > Aha. Czyli jak nie kaszle, to może iść zasmarkane i zarażać innych. Hmmm Niestety na to nic nie poradzisz.Zasmarkane dzieci tak czy tak będą chodziły do przedszkola.Moja kuzynka na początku jak mały się przeziębił nie posyłała go do przedszkola.Nie pracuje więc mogła sobie pozwolic na "nieposłanie" dziecka do przedszkola.No ale co z tego,skoro pracujące mamy posyłały swoje chore dzieci do przedszkola? Mały kuzynki poszedł po tygodniu nieobecności do przedszkola tylko po to żeby po kilku dniach zarazić się od innego dziecka i znów siedział w domu.Kuzynka sie wkurzyła i posyłała małego do przedszkola czy to z katarem czy z lekkim kaszlem.No i przynajmniej chodził a nie ciąge siedział w domu. Wg mnie powinien być odgórny zakaz przyprowadzania chorego dziecka do przedszkola.A jak już matka przyprowadzi a przedszkolanka zauważy,że dziecko jest chore to dzwoni,żeby dziecko odebrała.Nie wiem,może coś takiego istnieje,ale nie w naszym przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 19:47 > Wg mnie powinien być odgórny zakaz przyprowadzania chorego dziecka do przedszkola.A jak już > matka przyprowadzi a przedszkolanka zauważy,że dziecko jest chore to dzwoni,żeby dziecko odebrała Ja bym bardzo chciala zeby dzwoniono do mnie jezeli dziecko jest CHORE (katar nie jest choroba z powodu ktorej dostaniesz zwolnienie). Przed wakacjami odebralam dziecko z przedszkola z goraczka 39 stopni, zanim doszla z ogrodka do szatni zorientowalam sie ze cos jest nie tak: mala ledwo sie na nogach trzymala. Nikt do mnie nie dzwonil... Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 23:46 betty842 napisała: > joshima napisała: > > > Aha. Czyli jak nie kaszle, to może iść zasmarkane i zarażać innych. Hmmm > > Niestety na to nic nie poradzisz. Może jednak warto głośno i dobitnie informowac inne mamy, że uważamy to za nie fair. > Wg mnie powinien być odgórny zakaz przyprowadzania chorego dziecka do przedszkola.A jak już > matka przyprowadzi a przedszkolanka zauważy,że dziecko jest chore to dzwoni, żeby dziecko > odebrała.Nie wiem,może coś takiego istnieje,ale nie w naszym przedszkolu. Na szczęście są przedszkola, gdzie po chorobie dziecko musi przynieść zaświadczenie od lekarza, że już zdrowe jest. Może to przegięcie, ale żyjemy w takim społeczeństwie, że czasem inaczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 00:56 joshima a ty serio z każdym katarem u dziecka do lekarza chodzisz????? Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 12:56 deela napisała: > joshima a ty serio z każdym katarem u dziecka do lekarza chodzisz????? Nie, ale innych dzieci nie zarażam. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 21:42 no to weź mi wyjaśnij taki problem moralny, do dzieci zdrowych zapisują wyłącznie na szczepienia i bilans, więc po zaświadczenie, że dziecko jest zdrowe trzeba iść do dzieci chorych a tam jak raz można złapać nowego syfa, więc nie wiem czy po przeziębieniu i katarze tak koniecznie trzeba iść po jakieś zaświadczenie :o Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 20:00 w naszym przedszkolu można przyprowadzić dziecko z katarem. jeśli kaszle, chrypie, ma gorączkę lub inne towarzyszące katarowi, objawy to już nie. pani dyrektor sprowadziła na ziemię rozgorączkowanych rodziców, którzy prostetowali. po pierwsze zaden lekarz nie przepisze zwolnienia lekarskiego z powodu kataru, a są dzieci, które potrafią przechodzić pół zimy z katarem. jeśli rodzic ma możliwosć to idealnie jest żeby dziecko zostało w domu, ale niestety rzeczywistość bywa nieubłagalne i nie każdy rodzic moze sobie pozwolić na siedzenie w domu z dzieckiem. moja córka po tych trzech dniach też jest chora. katar i chrypa. gorączki jeszcze nie ma. jak nie przejdzie do poniedziałku to zostanie ze mną w domu. jak nie będzie lepiej to zostanie z babcią, później znowu ze mną. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 23:49 silje78 napisała: > jeśli rodzic ma możliwosć to idealnie jest żeby dziecko zostało w domu, ale nie > stety rzeczywistość > bywa nieubłagalne i nie każdy rodzic moze sobie pozwolić na siedzenie w domu z > dzieckiem. No jasne. Lepiej przecież, żeby inni rodzice prali zwolnienia, bo ich dziecko się zaraziło. Nie rozumiesz, że to działa w dwie strony? Dziś Ty poślesz dzieciaka chorego i go zarazisz, jutro twój się zarazi i dupa zbita, masz problem, bo inna mamusia jest tak samo krótkowzroczna jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 10:10 w ktorym miejscu napisałam, że będę małą prowadzać jak jest chora? ja mam komfortową sytuację. mam ruchomy czas pracy, poza tym jest babcia w odwodzie. w ostateczności będę brała zwolnienie ja lub mąż. jednak rozumiem, że są rodzice, którzy MUSZĄ pracować i nie mogą sobie pozwolić na siedzenie w domu. pomio tego, że dzieci tych rodzicow będą zarażać moją córkę, to jestem w stanie się wczuć w ich sytuację. poza tym mam w pamieci tegoroczny maj. córka cały miesiąc miałą katar. alergiczny, leki niewiele pomagały. katar przyczynił się do powstania kaszlu. w tej sytuacji musiałaby siedzieć cały miesiąc w domu. niby ma zaświadczenie od lekarza o alergii i jej objawach, ale jak inny rodzic widzi dziecko z cieknącym nosem to zachowuje się tak jakby młode miało żółtą febrę. a to co napisałam powyżej to były słowa pani dyrektor. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 12:51 silje78 napisała: . córka cały miesiąc miałą katar. alergicz > ny, leki niewiele > pomagały. katar przyczynił się do powstania kaszlu. w tej sytuacji musiałaby si > edzieć cały miesiąc w domu. Dokładnie,mój ma tak samo. Poza tym lekarka powiedziała mi że kaszel niekoniecznie jest objawem choroby.Kaszel jest odruchem organizmu na pozbycie się czegoś z układu oddechowego (np spływającego kataru).I wtedy dziecko nie zaraża. Po chorobie kaszel może trwać jeszcze dwa tygodnie i również dziecko nie zaraża. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 12:59 A w którym ja miejscu napisałam konkretnie o Tobie? Nie jesteś pempkiem świata a ta dyskusja jest ogólnie o problemie a nie o Tobie. > jednak rozumiem, że są rodzice, którzy MUSZĄ pracować i nie mogą sobie pozwolić > na siedzenie w domu. A ja nie rozumiem, że tacy rodzice narażają innych rodziców na przymusowe siedzenie w domu. Z resztą z tego co napisałaś wynika, że do Ciebie nie dociera. Z betonem się mierzyć nie będę. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: kaszel i katar pilne 06.09.10, 14:27 hmm, wydawało mi się, że pisze się pępek... no, ale taki beton jak ja musi się mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 13:41 Mojej zwykle podawałam flegaminę rano i po drzemce, na noc clemastinum, do nosa sterimar i odciąganie 3-4 razy dziennie i na noc oklepywanie plaecków z pulmexem. Łagodzi objawy, ale i tak trwają około tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 16:52 polecam zrobic 3 razy dziennie oklady z cebuli. mojego niemowlaka wyleczylam tak w 3 dni, choc lekarz powiedzial, ze moze potrwac i ze 2 tygodnie, zanim mu kaszel calkiem minie. srednia cebule pokroic w kostke i zeszklic na suchej patelni. wylozyc na sciereczke lub recznik kuchenny i zrobic oklad wielkosci klatki piersiowej dziecka. przestudzic na tyle, zeby bylo jeszcze dosc cieple, ale zeby dziecka nie poparzyc i zeby bylo to przyjemne cieplo, a nie goracy oklad (najlepiej sprawdzic na wewnetrznej stronie wlasnego przedramienia), polozyc oklad dziecku na piersiach, przykryc i poczekac az wystygnie. na noc mozna smarowac piersi i plecki mascia tymiankowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 17:41 Robię inhalację z soli fizjologicznej,podaję Calcium i Ambrosol(syropy).Do tego pryskam do nosa kropelkami Euphorbium.Na noc smaruję pulmex baby.Moja córka chodzi do przedszkola z katarem,bo większość dzieci w grupie i nie tylko, chodzi teraz zasmarkana.Chusteczki stoją i każde dziecko sobie samo wyciera nos\(starszaki) www.domzdrowia.pl/39440,euphorbium-compositum-s-aerozol-do-nosa-20-ml.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaseta77 Re: kaszel i katar pilne 04.09.10, 19:00 mój ma katar kaszel i stan podgorączkowy. Zamierzam go zostawić przyszły tydz. w domu. Zwykle przeziębienie trwa parę dni a boję się że jak będzie taki osłabiony to przywlecze coś gorszego Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka8503 Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 00:07 Ślicznie dziękuję A propo zaprowadzania do przedszkola...mam opiekunkę w razie choroby, ale tu chodzi o to, że mały dopiero się przyzwyczaja do przedszkola...jak teraz nie będzie chodził to później znowu będzie krzyk i histeria...więc wolałabym aby trochę pochodził i się zaklimatyzował... A w przedszkolu pani sama mówiła mi, że z takim katarkiem sobie radzą i spokojnie mogę małego przyprowadzać... Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 00:54 katar leczony trwa 7 dni a nie leczony tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 08:32 aniulka8503 napisała: > Bardzo proszę o opinię, bardzo pilnie potrzebuję coś na kaszel i katar, coś co > szybko zadziała bo w > poniedziałek do przedszkola mały idzie...mały ma 2,5 roku...co jest szybko dzia > łające? A katar i kaszel bedzie mu przeszkadzal w pojsciu do przedszkola? Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka8503 Re: kaszel i katar pilne 05.09.10, 20:31 Nie, katar nie będzie mu przeszkadzał...z kaszlem gorzej...ale kaszel już przechodzi... Odpowiedz Link Zgłoś