Dodaj do ulubionych

Ilość borowanych ząbków 4-5 lat

• truscaveczka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 14:03
      Zero. I oby tak zostało. Ale Młoda ma zęby i nawyki żywieniowe po tatcie, który ma lat 32 i zero leczonych zębów.
      • pitu_finka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 22:21
        Niektóre dzieci mają wady szkliwa (takie białe plamy - nie wszystkie białe plamy to rozpoczynająca się próchnica), czasami nieznaczne, ale takie wady predysponują ku próchnicy bo zęby są słabsze. Także dbanie dbaniem, ale jeszcze i inne rzeczy mają znaczenie. Trudno, był ubytek dobrze że jest plomba, to nie koniec świata.

Zainteresowanym tematem dziecięcych zębów i znającym język angielski polecam stronę:

www.dentistryforbabies.com/questions.html
    • koza_w_rajtuzach Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 07:01
      Moja córka ma prawie pięć lat i ząbki w idealnym stanie, choć nie pije wody (nie lubi), a słodycze dostaje, choć niecodziennie.
      Dużo to kwestia genów. Przykładowo ja cokolwiek bym nie robiła, to i tak będę mieć zęby, w których ciągle wylęga się próchnica, a plombowanie na długo nie pomaga.
    • ponponka1 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 07:53
      kufferrek napisała:

:" 4 lata i już plomba? "
      > No właśnie-to niechlubny wynik?

Tak
    • aurita Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 08:58
      zero
    • bobimax Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 17:32
      To żaden odosobniony przypadek. Moje dzieciaki mają słabe zęby i niestety psuły się od środka. W jednym momencie piękny ząbek a tu nagle wielka locha, bo odprysło szkliwo. Byłam u dentystki z tym i mówiła, że niektóre dzieci tak mają. Teraz jej powypadały te zęby i ma normalne zdrowe stałe.
    • ewcia1980 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 13.10.10, 09:21
      Córka - 4 lata - ma jedna plombe
      różową wink

słodycze je
      słodkie napoje pije
      zeby myje 2 razy dziennie
      dziura sie zrobiła - i została zaplombowana
      ja podchodze do tego bez wiekszych emocji.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka