truscaveczka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 14:03 Zero. I oby tak zostało. Ale Młoda ma zęby i nawyki żywieniowe po tatcie, który ma lat 32 i zero leczonych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 22:21 Niektóre dzieci mają wady szkliwa (takie białe plamy - nie wszystkie białe plamy to rozpoczynająca się próchnica), czasami nieznaczne, ale takie wady predysponują ku próchnicy bo zęby są słabsze. Także dbanie dbaniem, ale jeszcze i inne rzeczy mają znaczenie. Trudno, był ubytek dobrze że jest plomba, to nie koniec świata. Zainteresowanym tematem dziecięcych zębów i znającym język angielski polecam stronę: www.dentistryforbabies.com/questions.html Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 07:01 Moja córka ma prawie pięć lat i ząbki w idealnym stanie, choć nie pije wody (nie lubi), a słodycze dostaje, choć niecodziennie. Dużo to kwestia genów. Przykładowo ja cokolwiek bym nie robiła, to i tak będę mieć zęby, w których ciągle wylęga się próchnica, a plombowanie na długo nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 07:53 kufferrek napisała: :" 4 lata i już plomba? " > No właśnie-to niechlubny wynik? Tak Odpowiedz Link Zgłoś
bobimax Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 12.10.10, 17:32 To żaden odosobniony przypadek. Moje dzieciaki mają słabe zęby i niestety psuły się od środka. W jednym momencie piękny ząbek a tu nagle wielka locha, bo odprysło szkliwo. Byłam u dentystki z tym i mówiła, że niektóre dzieci tak mają. Teraz jej powypadały te zęby i ma normalne zdrowe stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 13.10.10, 09:21 Córka - 4 lata - ma jedna plombe różową słodycze je słodkie napoje pije zeby myje 2 razy dziennie dziura sie zrobiła - i została zaplombowana ja podchodze do tego bez wiekszych emocji. Odpowiedz Link Zgłoś