Dodaj do ulubionych

Ilość borowanych ząbków 4-5 lat

10.10.10, 10:29
Moje starsze dziecko ma jedną borowaną piątkę ( borowana w tym tygodniu). Dumne jak paw pokazało sąsiadce swoją kolorową plombę. Na co sąsiadka z niedowierzaniem:" 4 lata i już plomba? "
No właśnie-to niechlubny wynik?
W rodzinie mam przypadek próchnicy na 6 przednich zębach u 2 latka. Więc wydawało mi się, że zęby mojego dziecka są zadbane. No chyba jednak nie?
Dodam jeszcze, że do dentysty na przeglądy chodzę odkąd skończyło roczek. Od zawsze myje zęby, pije wodę, ograniczam słodycze. Staram się dbać o ząbki i wyrabiać nawyk na przyszłość. Plamka na piątce wyszła w wakacje, dentystka radziła poczekać co się z tego wykluje. Wykluła się próchnica, więc została wyleczona.

Jak jest u was? Jakie macie zdanie?
Przyznam się że się zaskoczyłam.
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 10:33
      Mój ma 8 lat i zero plomb. Wypadają mu zdrowe mleczaki. Nie dbaliśmy jakoś szczególnie o zęby. Tylko elmex raz dziennie od kiedy skończył 18 m-cy.
    • neptunka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 10:58
      4,5 roku - wszystkie zęby zdrowe smile
      • lenka273 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 12:50
        moj tez ma wszystkie zdrowe
    • aaola Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 11:07
      prawie 5 lat i 2 plomby Stomatologia to mój zawód wiec dbam o ząbki(myście 3xdziennie i po słodyczach W nocy tylko woda itp Niestety próchnica sie mnie nie boi
      Lepiej mieć 6 plomb niż 6 dziur
      Próchnica u dzieci jest biała więc pewnie połowa mam nawet nie wiem że ich maluch ją ma........
      • neptunka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 11:12
        wyobraź sobie, że są mamy, które CHODZĄ DO STOMATOLOGA na przeglądy
        taka magia big_grin
      • apriljana Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 13:07
        > Stomatologia to mój zawód
        Korzystając z okazji wink, czy laik jest w stanie rozpoznać próchnicę? Mój prawie dwuipółlatek ma zęby zdrowe ale dwójki wyrosły mu słabo zmineralizowane (według naszej stomatolog u wcześniaków to częste) i wygląda jakby mu się wykruszały, są jakby krótsze niż na początku. O zęby dbamy, myjemy regularnie, miał je lakierowane fluorem ale boję się o te dwójki.
    • alpepe Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 11:30
      moja miała prawie siedem lat, a jest z października.
    • deela Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 11:48
      mój 4 latek ma zęby zdrowe jak koń, a je sporo słodyczy, żeby myte 2-3 razy dziennie (w weekend 2 razy albo raz dziennie :F)
      • lullanka07 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 11:56
        ja bym sie nie chwalila plomba u 4-latka.
        moj 8 latek,zeby zdrowiutenkie,3-latka tak samo.
        jemy malo slodyczy,zawsze myte dwa razy dziennie
    • slonko1335 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 12:06
      > Jak jest u was? Jakie macie zdanie?
      > Przyznam się że się zaskoczyłam.

4,5 roku, jedna plomba. I owszem się też zaskoczyłam ale odwrotnie niż Ty, moim zdaniem dziecko w tym wieku mieć ją niekoniecznie powinno i byłam w ciężkim szoku że mojemu się trafiło mimo dbania o zęby i regularnych wizyt.
    • q_fla Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 12:38
      Córka skończy w styczniu 6 lat - wszystkie zęby ma w idealnym stanie.
      Od początku karmiona butlą, chyba od 9 mies nie jadła w nocy.
      Ilość słodyczy pod kontrolą i raczej w niewielkich ilościach.
      Zęby myte dwa razy dziennie, co pół roku kontrola u dentysty.
    • kasiak37 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 12:49
      lada chwila 4 lata i wszystkie zeby zdrowe.
    • mamaigiiemilki Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 13:01
      5 lat - zęby zdrowe;
    • budzik11 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 13:25
      kufferrek napisała:

>Na co sąsiadka z niedowierzan
      > iem:" 4 lata i już plomba? "

Bo panuje przekonanie, że nie ma sensu leczyć mleczaków, skoro i tak wypadną - może dlatego się sąsiadka zdziwiła?

Moje dzieci (3 i 5l.) mają zęby w idealnym stanie, żadnych ubytków, ani śladu próchnicy.
    • mozyna Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 13:52
      U mnie pierwsza plamka próchnicza pojawiła się po 16 roku życia smile Dziecko na razie ma wszystkie zęby zdrowe.
    • jakw Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 16:10
      Skoro często i regularnie chodzicie do dentysty i ogólnie o zęby dzieciaka dbasz to nie bardzo widzę jaki masz problem?
    • alika77 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 16:18
      moja corka ma 4,5 i wszystkie zeby zdrowe (jestesmy wlasnie po kontrolnej wizycie i lakowaniu). bratanica prawie 4 i tez wszystkie zdrowe.
      • pamplemousse1 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 16:39
        ja bym olała jakąś przemądrzałą babę
        myślę, że oprócz higieny mamy genetyczne uwarunkowani więc przestańcie oceniać innych

moi chłopcy 18 m-cy jeszcze u dentysty nie byli, wiec nie wiem jaki mamy stan, zęby myte od pierwszego ząbka elmexem 1-2 razy dziennie, zobaczymy przy kontroli
        • alpepe Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 18:27
          gdyby to było aż tak bardzo uwarunkowane genetycznie, to w Szwecji nadal królowałaby próchnica, a tak nie jest.
          • deela Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:16
            ale coś jest na rzeczy, znam osobiście bliźniaki (dwujajowe oczywista) ona zęby zdrowe jak koń, choć po szczoteczkę sięgała może raz dziennie, on zęby szorował po każdym posiłku a próchnica mu je i tak żarła
            byli zupełnie różni z wyglądu, nawet za rodzeństwo trudno ich było na pierwszy rzut oka uznać big_grin
    • imogen0 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 17:53
      U nas pierwsze leczenie u syna w wieku...12 lat
    • myelegans Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 19:20
      Moj 6-latek nie ma zadnej plomby, ani nawet zaczatkow prochnicy. Cale szczescie odziedziczyl zeby po tacie, ktory w wieku 43 lat nie ma ani jednej plomby, a moj tesc mial ostatnio zalozone 2 koronki na trzonowce nie z powodu prochnicy, tylko zuzycia. Starly sie.

O zeby dbamy przecietnie, tzn. myje 2 razy dziennie, slodycze staramy sie jakos kontrolowac, pije wode i mleko, nigdy nie pil kaszek z butelki, od 8 miesiaca nie jadl w nocy, do dentysty co 6 miesiecy od 2 roku zycia.
    • asia_i_p Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 19:40
      5 lat, dwie plomby. Jedna niebieska i jedna różowa. W listopadzie następny przegląd i wygląda na to, że nie będzie następnych - i prawdę mówiąc boję się, że córeczka będzie tym rozczarowana, bo ma jeszcze kilka kolorków na oku wink.
      Nie przejmuj się sąsiadką, niektórzy potrzebują się dowartościować. Pozwól dziecku chwalić się plombą, to będzie miało dobre podejście do leczenia ząbków.
    • epreis Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:00
      mój 5lat- wszystkie ząbki zdrowe,ani jednej nawet plamki próchnicy.
      • grzalka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:27
        9 lat i zero plomb
        6 lat i zero plomb- oraz-uwaga, uwaga- 6 lat (brat bliźniak) i dwie plomby
        co mnie ostatecznie przekonało, że to jednak geny, w końcu op wszystkie dzieci dbamy tak samo
        • corneliss Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:50
          0 plomb, moj 4,5 latek ma piekne biale zeby, chodzimy na kontrole od 2 r.z.
    • ariana1 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:47
      Moja 5 latka ma zęby w idealnym stanie, żadnych ubytków ani śladów próchnicy.
      • astomi25 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 20:54
        9 lat i zeby w stanie idealnym, mysle ze geny maja duzo do powiedzenia. Ojciec dziecka jak i ja mamy mocne zeby.
    • makurokurosek Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 21:43
      Przed piątymi urodzinami wszystkie zęby zdrowe, na kolejną kontrolę idziemy we wtorek na oko wygląda bez zmian ale wole aby co trzy miesiące oceniał to stomatolog.
      • monix123 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 22:00
        6,5 lat próchnicy brak. Właśnei zaczęły jej wypadać zdrowe mleczaki, których strasznie mi szkodawink
        3,5 lat zęby również zdrowe zupełnie.
        Systematyczne kontrole od ok 2 roku życia.
    • hermetyczka Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 22:18
      0, nie tylko borowanych,ale tez z prochnica.
      potwierdzone przrz stomatologa, regularnie pr
      • heca7 Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 10.10.10, 23:09
        8,5 roku 2 plomby
        5 lat nic
        3,5 roku nic
        • annakate Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 00:38
          lepiej zapytac sąsiadkę, ile ma własnych zębów, niech sie nie mądrzy - lepsza plomba, niz dziury
          twoje dziecko ma jeszce ten luksus, że dostanie od losu jeszcze jedną szansę na w pełni zdrowe zęby - nie zmarnuj tego
          Moja ma 16 lat, żadnej plomby wszystko zdrowe - właśnie jestesmy po przeglądzie
    • joanna_poz Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 12:08
      moj 6-latek ma zero plomb, wszystkie zęby zdrowe.
    • gazeta_mi_placi Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 12:57
      Wstyd,w jakim stanie będzie miał zęby za 10 lat,strach pomyśleć...
    • mamaurwisa Re: Ilość borowanych-- żaden:) 11.10.10, 13:10
    • stypkaa Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 13:21
      Na co sąsiadka z niedowierzan
      > iem:" 4 lata i już plomba? "

Ale nie powiedziała "4 lata i już próchnica?" Więc może zdziwiło ją to, że takie małe dziecko ma w ogóle leczone zęby, a nie że miało próchnicę smile Niektórzy chyba nadal myślą, że mleczakow nie warto leczyć.

>o właśnie-to niechlubny wynik?
      Bez przesady.

Ja mam dwóch synów, u obydwu tak samo dbam o zęby, nigdy nie pili w nocy słodkich napojów, po słodyczach myjemy zęby, pierwsza wizyta u dentysty ok. 2 r.ż. a Starszy (5,5) ma już kilka plomb, Młodszy (3,5) ma zęby idealne.
      Niestety, dużo zależy od indywidualnych predyspozycji.

• bweiher Re: Ilość borowanych ząbków 4-5 lat 11.10.10, 13:52
        Syn 7 lat,próchnicy brak. Słodycze je,nie zakazuje. Zęby myje rano i wieczorem. Do dentysty co pół roku na kontrolę.Mam jeszcze 2,5 roczne bliźniaki u dentysty bylu już dwa razy,jak narazie wszystko ok.
        Dużo zależy od genów. I mąż i ja mamy mocne zęby,widocznie syn też będzie takie miał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka