Dodaj do ulubionych

W co się bawicie z roczniakami ?

17.11.10, 14:11
Tak pytam z ciekawości, bo u nas jest etap książeczek. Mloda przynosi mi,siada koło mnie i razem oglądamy, naśladujemy odgłosy zwierząt.
I w sumie to tyle. Czasem pojezdzi na autku, stolik juz ją nie interesuje.
Mogłabym jej cos zaproponowac tylko nie wiem co.
Poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • figa33 Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 14:17
      U mojej też wtedy królowały (i nadal w sumie królują) książeczki. Ale też np klocki (drewniane) - majac rok uwielbiała po prostu rozwalać każdą misternie ułożoną przez nas wieże. A dziś (17 mieś) potrafi już nawet takową sama ułożyć (akurat dziś rano ułożyła wielką wieże z... rolek papieru toaletowego smile )
      • aurelia76 Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 14:24
        U nas, od kiedy zaczęła chodzić, weszły wszystkie zabawy ruchowe, kółko graniaste itp. Może tańczyć do upadłego.

Ale książeczki nadal królują smile
      • twitti Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 14:26
        U nas:
        - na pierwszym miejscu zabawa w kierunkowskazsmile czyli corka wystawia palucha, wpycha mi sie na rece karze sie oprowadzac sie po calym domu i opowiadac co widzismile
        - druga ulubiona zabawa to pokaz modysmile czyli zakladanie roznych czapek na glowe. Mowie do niej wtedy "idz sie przejrzec" i ona biegnie do lustra i zadowolona sie oglada. Potem mowie 'idz sie pokaz tacie' i biegnie do tatysmile NIe wiem czemu tak to lubismile chyba modelka zostaniesmile
        - ksiazeczki
        - sorter - ale z pomoca mamy
        - chowany
        - wyciaganie ciuchow z szafy
        - zabawy w nasladowanie mamy np. urywanie papieru toaletowego i sprzatanie
        - przytulanie maskotek, karmienie maskotek i noszenie po calym domu
        - uzywanie zabawek ktore mamy

Jak sobie przypomne to napisze
        • zmorapotwora Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 15:30
          a u nas kroluja klocki. Najlepiej takie gdzie jeden mozna wsadzic w drugi. W ogole wszystko co da sie wsadzic w cos innego jest bomba, wiec wspaniale jest pudlo duuuze do ktorego mozna wrzucic wszystko co sie nawinie pod reke. Moj syn nawet ma własna skrytke-cwaniak-znalazlam ja przypadkowo przy porządkach. Jest za ksiązkami na polce winkbyly tam wepchniete klocki, jedna Kuby ksiazeczka i jakis smiecwink
          poza tym uwielbia grac z tata w pilke tzn stara sie ja noga dotknac i"kopnac". No i kitłaszenie sie z rodziacami, wspinanie sie na rodzicow, tanczenie z rodzicami.Ksiązeczki chwilowo sie mu chyba znudziły.
    • erykizkrakowa Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 16:34
      Moj synek uwielbia samochodziki i wszystko czym da sie jezdzic, nasladuje samochod i przemierza caly dom, ja go zachecam i chwale. Oprocz tego na lodowce nakleilam obrazki roznych zwierzakow i prosze go o pokazywanie i nasladowanie ich glosow smile
    • namrata86 Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 16:37
      Mój synek gdy miał roczek uwielbiał flamastry, kredki świecowe i farby do ciała. Do tego duży blok. Potrafił zająć się tym bardzo długo. Oczywiście był przy tym brudny, ale to nic. Biegał też po całym domu z małym koszykiem na zakupy tzn pchał go przed sobą. Do środka wkładał wszystko co znalazł po drodze.
    • lelwek Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 16:44
      U nas najlepszą zabawą w tym czasie było bujanie, ciąganie i wszelkie zabawy z chustą typu spadochron. Sprawdziło się tez robienie baniek, darcie kolorowego papieru na kawałeczki i robienie deszczuwink)
    • arachnela Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 17:48
      Polecam znikopis. Taki plastikowy badziew za 10 zł
      https://img09.allegroimg.pl/photos/oryginal/13/22/19/11/1322191174
    • w_miare_normalna Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 18:44
      A umie już chodzic ? Bo moja jak zaczęła chodzic to zainteresował ją wózek z lalką smile
      Książeczki, kosi kosi, akuku itd.
    • latosie Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 18:49
      u mnie w tym wieku córcia bawiła się we wkładanie i wyciąganie skarbów z pudełka ... wyciągała kosz z zabawkami i potrafiła siedzieć i wkładać i wyciągać, wkładać i wyciągać .... już tu kiedyś właśnie podsyłałam linka z przykładami zabaw dla dzieci ...
      www.fisher-price.com/fp.aspx?st=182052&e=activityDetail&cid=197924&ctypecode=np&ccat=play_and_learn&minRelAge=12&maxRelAge=18

wydaje mi się,że zabawy są tam naprawdę warte podpatrzenia ... nie wymagają prawie w ogóle nakładów finansowych a dzieci świetnie się bawią (ja wypróbowałam akurat na 4 latce)
      • mala220 Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 19:45
        u nas na pierwszym miejscu ksiazeczki, ogladanie, pokazywanie i nasladowanie
        drugie-wyciaganie z szuflady przypraw i innych takich (budynie, kisiele, zupy w proszku itd.)wszystko zapakowane. a potem wkladanie spowrotem do szuflady., i znow wyciaganie...
        chowany-ja sie chowam a on mnie szuka po domu.
        zabawa z psem- pies mu przynosi miski, on je zabiera i rzuca kawałęczek, pies znow bierze..
        klocki moga nie istniec wink
        ciaganie za soba zabawek na sznurku
        rysowanie na znikopisie, kresek i maziaków smile
        chowanie do pusełka roznych rzeczy, albo ja chowam do przezroczystego a mały mysli- jak sie tam dostacsmile
    • scarlet_s Re: W co się bawicie z roczniakami ? 17.11.10, 22:30
      Mojej laptopa daje albo komórke, udaje, że rozmawia smile
    • agulalula zaczynam sie bac 17.11.10, 22:36
      Moja 14 mies nie chodzi, wiec nie jezdzi na samochodzikach.
      Nie pisze, nie nasladuje zwierząt, oglada ksiżki ( do góry nogami ) pokazuje ptaszka i piłke i ciągłe yyyy yyyy yyyy, pokazuje lampe, okno, obraz,misia i yyyy yyyy yyyy yyyy
      Ma niekapaka z którego pic nie potrafi za to poi lalę i robi tak jak rybka pa papa ustkami -pasladowania cilamkania.
      Zabawek ma 3 kartony - w nosie je ma,super zabawa to ryk, wiszenie na nogawce mamy, bicie, szczypanie i yyy yyy yyy........
      Klocki włozy do pudełka trojkatdo trojkata ale jak sie dziurę pokazę.
      I tyle.
      Boje sie.
      Aha i swietna jest w spaniu , srednio 40 pobudek w nocy, 5 min

• dorotkaf1 Re: zaczynam sie bac 17.11.10, 23:00
        myślę że nie masz powodów do obaw - każde dziecko rozwija się swoim tempem
        ale zawsze możesz podejść do lekarza i podpytać czy wszystko ok - moim zdaniem naprawdę nie masz powodów do obaw!!!
        mój ma 16 m-cy i nie chce jeść "normalnych" obiadów ..tylko paćki ze słoiczków sad
        poza tym biega cały dzień po domu z pilotem od TV i żadne zabawki go nie interesują!

• twitti Re: zaczynam sie bac 18.11.10, 13:29
        normalne dzieckosmile tyle ze chyba za duzo ma tych zabaweksmile
      • 18_lipcowa1 Re: zaczynam sie bac 18.11.10, 14:23
        agulalula napisała:

> Moja 14 mies nie chodzi, wiec nie jezdzi na samochodzikach.

moja 13 miesiecy i tez jeszcze nie chodzi
        ale autkiem jezdzi
      • sylwia8888888 Re: zaczynam sie bac 29.12.10, 23:11
        hej
      • sylwia8888888 Re: zaczynam sie bac 29.12.10, 23:45
        hej smilemam syna rocznego i on tez lubi szczypac gryzc to dzieje sie dlatego ze maly lepiej koordynuje swoje ruchy,palszkami ,raczka ,nozkami .gryzc tez lubi traktuje to jak zabawe a czasem ze zlosci ze zabki ida bola dziasla wiec gryzie co popadnie by ulzyc sobie ...dzieci najczesciej zaczynaja chodzic ok 13 miesiaca ale na to nie ma reguly moj zaczal w 10 stawiac 1 kroki a znajomej corka w 14 miesiacu ...placz wrzask dziecka to moze byc nie odpowiednie posilki bole brzucha ,zabkowanie,malo snu ..roczniak powinien dostac 5 razy dziennie posilek w tym 2 razy owoce na podwieczorek i deser ja tak robie ..sen 2,3 godz za dnia okolo poludnia kladziemy jak sie przebudzi wczesniej probuje go bujac za dupke czasem usnie czasem nie jesli zabkuje spi gorzej wtedy kiedy jest juz nie do wytrzymania co sie rzadko zdarza to klade go 2 razy na dzien i to pomaga jesli za 1 drzemka przespal 1 h czy 1.30h wowczas na wieczor klade go pozniej niz zwykle bo wstal poznym popoludniem ..najczesciej do picia wode przegotowana soki tez daje ale zadziej herbatki owocowe( na dziasla zel przeciwbolowy) ....noszenie na rekach jak najrzadziej bo to problem teraz go mam bo jest tesciowa i nosi go a on potem rece do mnie a ja odwracam jego uwage zabawkami bajeczka itd uwielbia moj bajki spiewane gdzie sie smieja sa kolorowe to moja pauza wowczas ...moj mowi mama tata ale rzadko i czasem da co to -ale to nie wyraznie i duzo pokazuje palcem ..wiec twoje dziecie ma sie dobrze i normalnie sie zachowuje a jak masz watpliwosci to przejdz z nim do lekarza ...pora snu oj czasem i ja mam ciezko przez zabkowanie i zdanie sprawy dziecka ze jest istota wiec sie boi wszystkiego co go otacza ale i interesuje wiecej optymizmu zycze moj spi od 3 miesiaca w lozeczku karmilam piersia tylko 1 miesiac bo mialam problemy i staram sie go nie bujac bo to nie pomaga chyba ze juz nic nie skutkuje to wtedy sie za to zabieram w lozeczku za dupke i czasem owijam w koldre jak niemowlaka i to pomaga pozdrawiam jak masz jakies pytania chcesz sie wyzalic to moje gg 9451455
    • syswia Re: W co się bawicie z roczniakami ? 18.11.10, 04:00
      W rozne zabawy ruchowe np "gotowala sroczka kaszke", "krakowiaczka", "row, row your boat", "the wheels on the bus", "bumpy road", podawanie, rzucanie i kopanie duzej pilki plazowej (to jest ostatnio hit), zjezdzanie tylkiem po schodach, w uciekanie i chowanie sie pod stolem.
      W "robienie dzwiekow" za pomoca utensyliow kuchennych, dwoch kawalkow drewienek, sloikow wypelnionych ryzem.
      • nadia.r Re: W co się bawicie z roczniakami ? 18.11.10, 14:47
        Moja Nadia ma 13mc i zaczęła dawać jeść swoim pluszakom, pić i kłaść spaćwink Lubi tańczyć i uwielbia jak jej czytam książeczki o zwirzątkachwink
        • hinduska Re: W co się bawicie z roczniakami ? 18.11.10, 23:06
          Mój syn ciagle wruchu, chodzi po domu i zwiedza, zawsze coś znajdzie do zabawy, czasami mam wrażenie że nie podoba mu się, to co ja proponujęuncertain Wiadomo, że najlepsza zabawka to laptop, komórka i pilot do telewizorasmile Nasz Kubuś lubi autka, jeżdzi nimi po domu, lubi jak rzucamy piłką albo balonikiem, ma pchacz, którym jeżdzi po domu. Książeczek nie czytam, muszę impowizować, bo tak szybko zmienia strony,hehe, za to lubi jak mu obrazki pokazuję i on otwierate książki i zamykasmile zabawa w przegląd szafy i szuflad to hit każdego dnia. No a ostatnio ciągle zamiata i odkurzasmile przedwczoraj pół godziny latał z rurą od odkurzacza i odkurzałsmile) Poza tym wygłupiamy się, przytulamy do misiów albo tygrysa (ma takiego wielkiego pluszowego), albo w ganianego, chowanego (on za kanapą, ja co chwilę zinnejstrony do nioego zaglądami akuku, wtedy się smieje,albo on się chowa zazasłoną). No i tak jak ktoś pisał, wkładanie i wyciaganie, czegokolwiek, acha i w kuchni miska i drewniana łyzka rządząsmile Ale teraz chce mu zrobić album ze zdjęciami, dziadków,ich psa mojego brata a jego wujka i cała rodzinę mu tam włożyć, bo my niestety mieszkamy zagranicą a chce, żeby ich pamietał. Podoba mi się ten pomysł ze zwierzakami na lodówce,chyba go kupiesmile
    • zaklinka_k Re: W co się bawicie z roczniakami ? 20.11.10, 18:27
      moja dokładnie tak samo... a dodatkowo uczymy się części ciała i jeszcze bardzo chętnie bawi się sorterem - ma takiego żółwika do którego wrzuca klocki różnych kształtów. Poza tym podoba jej się wózek dla lalek, ostatnio go zepsuła ale chyba kupimy nowy bo lubi go sobie prowadzać, choć lalek jeszcze tam nie wsadza.
    • gosiasprezynka Re: W co się bawicie z roczniakami ? 20.11.10, 22:00
      - jeżdżenie samochodzikiem
      - wchodzenie na leżaczek-bujaczek
      - wkładanie i wyciąganie - wszystkiego co się da (czy to klocki z garnuszka na klocuszek, czy brudne pranie z kosza)
      - noszenie w MT i oglądanie przy tym, co mama robi w kuchni
      - udawanie, że rozmawiamy przez telefon (mała umie przyłożyć go do ucha)
      - zabawa zabawkami wydającymi dźwięki (króluje odkrywczy domek Kiddieland)
      - pchanie wszystkiego co się nawinie (a zwłaszcza taboretu)
      - "aportowanie" - ja coś rzucam, a ona biegnie po to i mi przynosi - i tak w kółko
      - zabawy dźwiękami - uderzanie różnymi przedmiotami o różne powierzchnie (np. ręką, drewnianą łyżką, plastikową zabawką)
      • gosiasprezynka Re: W co się bawicie z roczniakami ? 20.11.10, 22:02
        Aaaa jeszcze wygłupy w stylu - ja zaczynam raczkować i bawimy się w berka big_grin Czyli najpierw ja ją gonię, a potem ona mnie big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka