Dodaj do ulubionych

jeszcze nie chodzi

07.12.10, 21:37
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 21:45
      Twoja córka nie jest jeszcze gotowa, norma jest do 18 miesiąca.
      Btw, moja córka zaczęła samodzielnie chodzić gdy miała 16 mies.
    • kj-78 Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 21:48
      Dziecko ma czas do 18 miesiaca zycia na chodzenie, niektore zaczynaja jeszcze pozniej. Moja tez jeszcze nie chodzi (17 miesiecy), fizjoterapeuta stwierdzil, ze wynikiem opznienia jest jej wrodzona ostroznosc, poza tym wszystko motorycznie dziala jak nalezy. Kazali czekac cierpliwie, to czekamy i sie nie stresujemy. Za to ile smiechu mamy jak patrzymy, jak corka wchodzi na taki jezdzik z siedzonkiem: jedna nozka tu, potem troche do tylu, raczka tu, nie, jednak tam, nozka troche do przodu itd. Bedzie tak wchodzic 10 minut, ale nigdy nie straci rownowagi big_grin Moje dziecko najwyrazniej postanowilo sie nigdy w zyciu nie przewracac, nic wiec dziwnego, ze nauka chodzenia tyle jej zajmuje. 14 miesiecy - ma jeszcze czas, ja bym sie nie martwila!
      • zjawa1 Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 21:54
        Dokladnie, potwierdzam to, co powiedzialy wczesniej dziweczyny do 18 miesiaca ma czas. Jesli staje na nozki to wszystko ok. Jak nie zacznie samo chodzic po 18 miesiacu, to jest to dopiero problem do zmartwien!
      • joshima Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 09:29
        Nie mam pewności, czy to się robi u tak małych dzieci, ale może warto by przebadać pod kontem SI. Prawdę mówiąc teksty o ostrożności, zawsze mi nasuwają taką myśl smile
        • mikams75 Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 10:59
          SI? co to za stwor? hmmmm moja ma tez takie zapedy do ostroznosci...
          • joshima Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 13:00
            Integracja sensoryczna. Pogooglaj.
          • ancymon123 Re: jeszcze nie chodzi 10.12.10, 14:48
            Mój zaczął chodzic jak miał 14 m-cy i 3 tygodnie. W życiu nie wpadłabym na to, żeby w tym czasie już doszukiwać sie u niego jakiś chorób. No ale nie zaglądałam wtedy na żadne forum dla matek smile Teraz to juz i pasożytów szukam u małego big_grin
    • katriel Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 21:54
      O nic nie chodzi. 14-miesięczniak nie ma obowiązku chodzić.
      • ingusionek Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 21:58
        Martwię się troszkę i przede wszystkim wkurzam na otoczenie bo stale słyszę " 14 miesięcy i jeszcze nie chodzi!!!!!???????? To na pewno jest coś nie tak!!!!"
        Normalnie krew mnie zalewa bo na nic tłumaczenie że do 18 miesiąca ma czas!
        • zaz-u Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 22:07
          Olej ich i się nie przejmuj! smile
        • q_fla Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 22:09
          A po jakiego grzyba się tłumaczysz?
          Ja w takim wypadku pytałam, czy dziecko pytającej np już umie/umiało np sikać na nocnik.
          Zazwyczaj nie wink i tu nastepowały moje pytania: jak to nie umie, moje już dawno sika, z pani dzieckiem jest chyba coś nie tak...No coś w ten deseń...wink
    • dziub_dziubasek Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 22:59
      Moja córka zaczęła wstawać i łazić przy meblach jak miała 11 m-cy. I tak sobie łaziła prawie 5 m-cy. samodzielnie zaczęła chodzić w wieku 16 m-cy. Po prostu była ostrożna. Jak miała chyba 15 m-cy byliśmy kontrolnie u neurologa i pani dr po badaniu stwierdziła, ze dziecko jest zdrowe, tylko wyraźnie niegotowe na samodzielne chodzenie.
      dziecko ma czas do 1,5 roku. jak do tego czasu nie chodzi samodzielnie to dopiero wtedy trzeba odwiedzić specjalistę.
    • ma-gusia Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 23:08
      moja mała miała 14,5 msc jak zaczęła chodzić (z tym, że w wieku 7 tyg miała stwierdzoną dysplazję bioder i 3 msc była w szelkach pawlika) czytałam i słyszałam - zobaczysz puści się i pójdzie - jakoś w to nie wierzyłam i czekałam cierpliwie, a ona właśnie tak zrobiła - pewnego dnia postawiła kilka kroczków i już tak zostało smile
      • krokre Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 23:30
        Miałam dokładnie taką samą sytuację jak ty. Synek w wieku 11 mies zaczął przemieszczać się trzymając się na początku nas potem mebli ale za nic nie puścił sie i nie "poszedł" dopiero w wieku równo 16 mies jednego dnia zrobił miedzy jednym a drugim meblem które stały blisko siebie jeden kroczek drugiego dnia zrobił dwa,trzy kroki a trzeciego zaczął "normalnie chodzić" Dookoła słyszałam że dziecko ma 13, 14 15 mies i nie chodzi to na 100% jest chore. Jako matka pierwszego dziecka niedoświadczona udałam sie od razu do neurologa w panice że mój synek ma naście miesięcy i NIE CHODZI!!! Na co dowiedziałam się że dziecko jest jak najbardziej zdrowe tylko normalnie w świecie nie dojrzało do tego aby sie puścić bo po prostu się boi. Najważniejsze że dziecko chodzi trzymając się czegoś co oznacza że jak jego układ dojrzeje (a do 18 mies na 100% dojrzeje) to się puści i pójdzie w światsmile I tak było. Z doświadczenia wiem że im później tym lepiej bo synek od razu "normalnie" chodził a w ciągu kilku dni biegała jak "stary-mały" bez upadków itp. Fakt był taki że mnie bardzo męczyło to jego niechodzenie i głupia mentalność ludzka.
        Z tego co piszesz Twoje dziecko chodzi trzymając się więc to kwestia dni lub tyg jak samo pójdzie. Pozdrawiam
        • atrapcia Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 13:07
          > ci i pójdzie w światsmile I tak było. Z doświadczenia wiem że im później tym lepi
          > ej bo synek od razu "normalnie" chodził a w ciągu kilku dni biegała jak "stary
          > -mały" bez upadków itp.

Moja co prawda zaczęła chodzić sama w wieku 11 miesięcy (no 11,5 prawie), ale za to do około 13 miesiąca chodziła jak potłuczona - biegała już też i podskakiwała, ale często przewracała i śmialiśmy się, że chodzi jak pijana bo chwilami ją tak strasznie znosiło jakby halny wiał smile A koleżanki córka poszła mając 13 miesięcy i od razu, już po kilku dniach śmigała tak samo jak moja w tym wieku, lepiej łapała równowagę. Nie ma potrzeby na razie się tym przejmować bo może doskonali sztukę chodzenia bez puszczania podpórek, czyli odwrotnie niż zrobiła moja mała smile
    • kas2009 Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 23:25
      Mój zaczął chodzić tydzień temu - ma skończone 15 miesięcy.
    • maddro Re: jeszcze nie chodzi 07.12.10, 23:52
      Moja corka zaczela chodzic po ukonczeniu 15 mies. Teraz biega jak szalona
    • ulik80 Moja też nie chodzi. 08.12.10, 09:02
      Nie widzę w tym żadnego problemu.
      • lupa_87 Re: Moja też nie chodzi. 08.12.10, 09:22
        Jeśli masz wątpliwości to idź do neurologa, ale norma zaczynania chodzenia jest dość szeroka.
    • mikams75 Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 11:06
      bez przesady, jeszcze ma czas. Moja zaczela raczkowac po calym domu jak miala 6 mies., w wieku 7 mies. stala przy meblach, 8 mies. zaczela chodzic przy meblach. A do samodzielnego chodzenia puscila sie jak miala skonczone 14 mies. i tez kazdy sie dziwil, bo tak wczesnie zaczela trenowac a tak "pozno" ruszyla z chodzeniem.
      Ale ja nie pomagalam, nie podpieralam itd. I widzialam, ze ona po prostu nie widzi motywacji do chodzenia, bo te 2-3 kroczki, czy chodzenie przy meblach to bylo zbyt wolno, a na czworaka to jak strzala zasuwala do celu. Po co sie wysilac, lapac rownowage jak raczkujac jest szybciej i latwiej?
      u was pewnie to tez tylko kwestia paru tygodni, daj dziecku spokoj.
      • ingusionek Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 15:15
        • krokre Re: jeszcze nie chodzi 09.12.10, 09:12
          A myślisz że mnie to nie męczyło minął rok i miesiąc a on nie chodzi rok i dwa nie chodzi rok i trzy nie chodzi a za pasem środek lata wrrr. Pod koniec sierpnia wreszcie puścił sie i zaczął chodzić, biegać - jak pisałam miał rok i 4 mies smile Kochana wytrwałości nic więcej
    • koza_w_rajtuzach Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 15:27
      Mała jest jeszcze. Czemu się do niej czepiasz? wink Będzie miała odwagę to zacznie chodzić.
    • czerwcowa_anulka Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 15:31
      Mój synek kilka dni temu skończył 18 miesięcy. Ruszył bez trzymania na własnych nóżkach poprzedniego dnia wieczorem smile
      Poza tym rozwijał się świetnie - raczkowanie, wspinanie się, turlanki itp. Nie panikowałam, choć byłam już zniecierpliwiona.
      Fakt że teraz jest łatwiej smile dziś w trakcie spaceru wstąpiliśmy do kawiarni, wreszcie mogłam go spokojnie puścić nie martwiąc się że pomyka po brudnej podłodze na czworakach smile
    • blaszany_dzwoneczek Re: jeszcze nie chodzi 08.12.10, 22:56
      No i co z tego, ze nie chodzi? Ma czas do 18 miesiąca. Moja w tym wieku też nie chodziła samodzielnie ani pod paszki trzymana, ani za rączkę, bo nikt jej nie prowadzał w ten sposób. Zaczęła stawiać pierwsze samodzielne kroki jak miała skończone 15 miesięcy. W dodatku w ogóle się nie martwiłam, bo i po co skoro wszystko w normie.
      • grzalka Re: jeszcze nie chodzi 09.12.10, 18:51
        naprawdę nie ma się do czego śpieszyć

zaburzeń SI też bym się nie doszukiwała
    • basid1982 do ingusionek 09.12.10, 10:16
      Moja córka zaczęła chodzić tydzień przed ukończeniem 20 miesięcy. Stawać zaczęła na nogi w 12 miesięcy i chodziła przy meblach.Potem zaczęła chodzić na kolanach, wogóle nie chciała wstawac na nogi. Badał ja ortopeda, neurolog, robiłam usg bioderek, w szpitalu robili nam rezonans magnetyczny głowy, eeg, badania na choroby metaboliczne, badania genetyczne. Ale to wszystko, dlatego że moja córka miała już 19,5 miesiąca i tak jak w wieku 12 miesięcy chodziła juz przy czymś tak potem aż do prawie 20 mc totalny zastój-ogólnie regres w rozwoju.Teraz ma 2 latka, ale jej chód nie jest jeszcze tak pewny jak u przeciętnego dwulatka, ale próbuje biegać-trochę słabo jej wychodzismileZ kolei starsza córka, teraz ma 4 latka i zaczęła chodzić dopiero w 15 miesięcy i tez było to z dnia na dzień-jak poszła to już nie przestała lataćsmile Także głowa do góry ma jeszcze czas. Pozdrawiam.
      • lenawawa Re: do ingusionek 09.12.10, 19:21
        Właściwie odpowiedź już masz i powinnaś być spokojna.
        Rozumiem Cię - rodzina non stop telefony :no i jak zrobił kroczki? koleżanki na gg - chodzi już??
        W wakacje był już sporo po roczku i chodziłam z nim na plac zabaw codziennie.
        Większość dzieciaków latała na dwóch nogach, mój na czworakach.
        On bardzo długo raczkował poszliśmy do ortopedy i pierwsze pytanie - czy i jak długo raczkuje?
        Zbadał,obejrzał i kazał cierpliwie czekać.
        No i w dniu mojego powrotu do pracy mały przeszedł się od kanapy do krzesła - dosłownie tyciwink
        Poszłam do pracy, siedzę na radzie i mam sms - normalnie, chodziwinkwink
        Wracam a tu mnie przy drzwiach wita takie małe wesołe. NA dwóch nogachwink
        Także spoko - będzie tak,że puści się i już tak zostanie.
    • longpath Re: jeszcze nie chodzi 09.12.10, 21:31
      presja otoczenia wygląda tak: "14 miesięcy i nie chodzi? potem: dwa lata i jeszcze nie mówi? trzy lata i nie zna literek? a moje w wieku czterech lat już umiało liczyć"... i tak by można do sześćdziesiątki. Z moich obserwacji na bardzo udzieciowanym osiedlu jest jakieś pół na pół - tych co zaczęły chodzić szybko, do roku i tych, co im schodziło i schodziło. A teraz wszystkie około trzylatki biegają jak wściekłe tak samo.
    • monazupa Re: jeszcze nie chodzi 10.12.10, 08:33
      moj synek chodzil sam jak mial 12 m-cy. Synek mojej siostry zaczal sam chodzic tydzien temu.... a ma juz 17 m-cy. Lekarz powiedzial, ze jesli dziecko potrafi sie poruszac nawet inaczej...raczkujac a nie lezy jak kloda to wszystko w porzadku. A tez juz sie martwilismy..... a On po prostu pewnego dnia wstal i poszedl smile
    • w_miare_normalna Re: jeszcze nie chodzi 10.12.10, 14:29
      Moja córka choc wszystko robiła szybko. Siadała jak miała 6 miesięcy, raczkowała po skończonych 7 miesiącach, wstawała też szybko, to chodzic zaczęła jak miała skończonych 14, nic się nie martw.
      • ingusionek Re: jeszcze nie chodzi 10.12.10, 14:42
        • ingusionek Re: jeszcze nie chodzi 10.12.10, 14:51
          Może to początki bieguskowaniasmile?
    • camel_3d daj jeszcze czas 10.12.10, 18:07
      nalezy do tych , ktora sa troche pozniej zaczynaja chodzic... o..i tyle.
    • rafaleczka Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 12:28
      moja nadal nie chodzi, ma 15 m-cy i 3 tyg. nadal cierpliwie czekam i nie panikuje...
      • agaja5b Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 13:28
        Moja córa zaczeła chodzić jak miała 17 mies i 29 dni i straszyli nas rehabilitacją nie wiadomo czego w sumie, bo rozwijała sie we własnem tępie, raczkować zaczęła jak miała 13 mies i tak sie poruszała przez następne 5. Od ludzi tez różne teksty słyszałam ale teraz słyszę jeszcze lepsze bo mała ma 2 latka , jest malutka(wyglada jak roczniak -78 cm) a gada na całego i mam czasem niezły ubaw jak widze miny niektórych ludzi, że roczne dziecko a mówi i postaci z bajek poznaje np u kogoś na czapce: o mamo kitty itd. A ja z założenia sie nie tłumaczę a co mi tam, chociaz niektórzy bardzo nachalni i sie dopytuja o wzrost o wiek, wieszczą kilka chorób itd. Olać to
    • w_miare_normalna Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 14:12
      Moja córka miała skończone 13 miesięcy kiedy zaczęła chodzić. jednego dnia nie umiała jeszcze dobrze wstać przy tapczanie, a drugiego wstała i uszła parę kroków.
    • obasic Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 20:00
      Koniecznie wizyta u dobrego neurologa, ja wiem że nie ma co panikować ale zawsze może być coś nie tak - z moim dzieckiem tak było - nikt nic złego nie widział, pediatra też że jest OK - było jednak źle problemy neurologiczne - ale to zauważyła tylko jedna neurolog - jestem dziś bardzo za to jej wdzięczna - wiem co dziecku dolega - szkoda że tak późno do nie poszłam. pozdr
      • donkaczka Re: jeszcze nie chodzi 17.01.11, 20:47
        ale to tylko swiadczy, ze pediatre mialas do kitu
        po to pediatrzy maja rozmaite testy ruchowe, zeby wylapywac nieprawidlowosci i wysylac na konsultacje
        a jak lekarz odbebnia wizyty i porzadnie dziecka nie zbada, to sie tak konczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka