Gość: XXL IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 14:48 Pozdrowienia po powrocie z wyprawy dla wszystkich forumowiczów (: Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: andreas Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:06 i jak było... ja dłuższa eskapade planuje sierpień, wrzesień... teraz tylko kilkudniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:09 Super, tak się wyluzowałem że aż strach pomysleć jak przyjdzie wrócić do pracy 1 sierpnia. Przekonałem się że aby odpocząć trzeba minimum na 10 dni wyjechać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 15:16 Hej! Gdziezes to bywal ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:17 W naszych pięknych Bieszczadach (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:19 tez piknie, a ja myslałem, że po wodach jakowyś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:24 Wody jakoweś na przyszły rok, najpierw muszę sprzet wyrychtować. W tym roku jeszcze dwie wyprawy "kondycyjne" w góry (: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 15:24 Slyszalam wiele dobrego o tym niezwykle malowniczym zakatku naszego kraju. Moze i mnie kiedys bedzie dane polazic po poloninach.... rozmarzylam sie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:30 Piekno tego zakątku naszego kraju jest nie do opisania, trzeba to samemu zobaczyć. Po szlaku przechodzi się 20 do 30 km bez oznak zmęczenia. Jedno jest kiepskie to dojazd a właściwie przejazd po naszych drogach to jest dopiero szkoła przetrwania a własciwie przeżycia. Nie polecam jechać w Bieszczady przez Śląsk przez te nasze słynne autostrady jest to koszmar.W tamtą strone jechałem 19 godzin a starym sposobem z powrotem po przekątnej 14 godzin i około 8 postojów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 15:34 kiepski dojazd,ale za to jaka nagroda zceka na koncu drogi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:39 O tak nagroda jest przednia i wypoczynek przedni. Tak apropo niektórym forumowiczom szczególnie tym co tak ciągle stekają polecam wyjazd w ten rejon, niech zobaczą w jakim ubóstwie żyją tam ludzie a dla stekaczy zatwrdziałych wycieczkę do Lwowa (też byłem) to zobaczą prawdziwą nędzę i głód, smutne to ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 15:43 Wybieram sie do Lwowa w przyszlym roku. Znajomi, ktorzy tam byli opowiedzieli dokladnie to samo. I jeszcze jedno...Cmentarz Orlat na tle rozpadajacego sie miasta wyglada jakos tak....niestosownie. Czy potwierdzisz to ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 15:53 Tak i wogóle sam cmentarz niby odnowiony ale tak jakoś moim zdaniem byle jak. Żal bierze jak z ust przewodnika padały słowa co ruscy tam wyrabiali, próbując całkowicie zniszczyć wszelkie ślady naszej kultury, wszak Lwów jest jej kolebką Łza się w oku kręci jak w skrócie w kaplicy na Cmentarzy Orląt starszy pan opowiada jak musieli walczyć z poprzednimi władzamy aby nie zniszczono całkowicie tego zabytku. Sam Lwów jest zaniedbany zniszczony tylko niektóre zabytki i to przewaznie nasze są odrestaurowane lu w traktcie remontu ze składek i datków Polaków którzy tam przybywaja.Polecam tam wyjazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 16:00 Mam nadzieje, ze w przyszlym roku uda sie ekskursja od Lwowa do Kamienca Podolskiego. Kazdy kto byl we Lwowie wraca i zachwycona i zamyslony. Moja kolezanka stwierdzila, ze kazdy Polak powienien odwiedzic to miasto, w niej obudzilo patriotyczne uczucia :-) A ja z kolei polecam wyprawe do Wilna ,w ogole na Litwe. Jestem zachwycona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 16:24 Dobrze to ujełaś- obudzić patriotyczne uczucia- a co do Wilna spróbuję pojechać tam na jesieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 16:28 Doskonaly pomysl, zobaczysz jaka piekna jest jesien na Litwie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lehi Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:26 A dlaczego z ":(", mamy tam jechać w sierpniu, coś nie tak:)?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:28 to juz było zwróc uwage na oczka i wtedy bedzie OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Pozdrowienia IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.05, 16:10 no właśnie, a ja nigdy w Bieszczadach nie byłem. Duzo tam ludzi ? bo nie lubię tłumów. Odpowiedz Link Zgłoś
ciala_jamiste Re: Pozdrowienia 23.07.05, 16:12 Gość portalu: H56 napisał(a): właśnie, a ja nigdy w Bieszczadach nie byłem. Duzo tam ludzi ? bo nie lubię tłumów. ''''''''''' To dlatego chyba opusciles szeregi oddzialow prewencji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 16:28 Tłumów to tam niema, jest tam najmniejsze zaludnienie na 1 km kwadratowy. Dzieki działalności naszych "dzielnych" komunistycznych władz i nacionalistów ukrainskich bardzo dużo wiosek to tylko nazwy na mapach i zarosniete ruiny,liczne groby (pojedyncze i zbiorowe) w róznych miejscach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Heniu IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 16:33 Jak byś tam kiedyś trafił to polecam Tobie szlak do grobu Hrabiny w nie istniejącej wsi po naszej stronie Sianki, najdalej wysuniety na południe zakątek Polski.Dzicz całkowita, w obydwie strony jakieś 35 km i trzeba uważać na wilki i niedziewdzie o rysiach nie wspomnę(: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lehi Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 19:28 powinno być :), wtedy gęba jest uśmiechnięta, jak jest :( - to gęba smutna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lehi Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:56 Wybieramy się w Bieszczady za tydzień w okolicy Soliny, dokładnie Orelec. Trochę kanałem jest dla mnie ta odległość, a właściwie czas dojazdu. Planowaliśmy jechać przez Wrocław i Śląsk, ale teraz chyba będę musiał skorygować plany. XXL jak jechałeś? Korzystając z www.de.map24.com/ wyszła mi trasa przez Poznań-Kalisz- Sieradz- Piotrków Tryb.- Kielce- Rzeszów, może miałbyś jakieś sugestie a pro po samego przejazdu. Jedziemy rodzinnie plus znajomi z dzieciakami plus nas pies, z tego co gdzieś czytałem są właśnie problemy z psem, a właściwie z wprowadzaniem takich zwierzaków do Parku. Nie wybieramy się na Ukrainę, ale może polecił byś coś w samych Bieszczadach? Co powinniśmy koniecznie zobaczyć i gdzie powinniśmy być? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andreas Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 17:01 ja tam najdalej w tmte strone to Kraków i Zakopane. kolega często do Kielc i jeździłem zawsze na Wrocław i potem Katowice, ta autostrada to nawet nawet... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 17:25 autostrada tak nawet,nawet ale mądre głowy wpadły aby już ją remontować 2 razy stałem w korku po 50 minut a stój w sczerym polu z małymi dziećmi, średnia przyjemność, stanowczo nie polecam!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H56 Re: Pozdrowienia IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.05, 17:05 Trochę ruchu by mi się przydało, ale dzieciaki w sierpniu chcą jechać do babci w Gryfinie, teraz wypoczywają z żona i teściami w lesie nad Chańczą. Moze namówię ich na zmiane planów i pojedziemy w sierpniu w Bieszczady, już dawno chciałem tam jechać ale blokuja mnie teście wymagajacy opieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 17:07 szczegolnie, ze z Krakowa to nie jest az tak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 17:20 Tak jak napisałeś Poznań ,Kalisz itp, droga dość dobra wiele miejsc do postojów, szczególnie jak jedzie się z dziecmi. Z okolic Soliny w Bieszczady Wysokie czy inaczej do Worka Bieszczadzkiego na szlaki będziesz miał trochę daleko ale dla chcącego(: Polecam szlak z Wołosatego przez Rozsypaniec,Halicz i Tarnice do Wołosatego. Połoninę Caryńską z Ustrzyk Górnych a zejście w Brzegu Górnym. Połoninę Wetlińską, wejście w Brzegu Górnym a zejście w wiosce Smerek albo Wetlina Pasmo Małej i Wielkiej Rawki aż do Kremeranos(Krzemieniec) i powrót z i do Przełęczy Wyżniańskiej Z Mucznego na Bukowe Berdo pod Tarnicę i powrót Szlak z Beniowej do Grobu Hrabiny Szlak z Duszatego poprzez jeziorka Duszatyńskie na Chryszczatą Zwiedzenie zapory w Solinie (chociaż ja tam nic specialnego nie widziałem tylko tłumy ludzi) Za wejście na szlak płaci się 4 pln od osoby a za samochód 1.5 pln od godziny. Kursują busy 5 pln od osoby lub autobusy. Warto zobaczyć cmentarz w Baligrodzie no i oczywiście nieliczne pozostałe cerkwie ,które sa teraz kościolami.Śliczna jest w Smolniku koło Pszczeliny. Warto w jeden dzień przejechać się kolejką bieszczadzką (szczególnie spodoba się to dzieciom) podpatrzec smolarzy jak wyrabiają węgiel drzewny,przejechac się o 4 rano z Ustrzyk Górnych w kierunku Leska tylko powoli i z aparatem w gotowości aby zobaczyć jelenie karpacke,łosie,rysie (wilków i niedzwiedzi nie widziałem) i wiele,wiele uroczych miejsc które wyczytasz jak kupisz na miejscu książkę pt."Osobliwości Bieszczadzkie" -polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re:ps IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 17:23 Psów chyba nie wolno wprowadzać do parku ale zapytasz na miejscu. Nie wszystkie szlaki prowadzą przez Park Bieszczadzki. Co do noclegów polecam Hotel "Pod Bukowym Berdo" w Mucznym swietna baza wypadowa i bardzo miła obsługa a jedzenie pycha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lehi Re: Pozdrowienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 19:18 XXL –dzięki. Zobaczymy jak będą wyglądały te nasze piesze wycieczki, mam nadzieję, ze rodzinka mi nie pęknie :((a to wycieczka jest na ich specjalne życzenie :)), pies jeszcze o niczym nie wie, ale pewnie jak będzie na miejscu to się ucieszy:))). Dla mnie dużo ciekawszy wyjazd byłby w Karkonosze, mam już nawet całkiem fajne miejsce www.ekoturystyka.bukowka.com/lokalizacja.html Dobra baza wypadowa i do łażenia po górach, blisko niezłe jeziorko (ok. 200hektarów), obowiązkowy wypad do Pragi, duże wrażenie robi Adrszpasko- Teplickie Skalne Miasto www.cyberfoto.pl/viewtopic.php? p=285026&highlight=#285026 Temat jednak jest przełożony albo do zimy, w najgorszym razie do przyszłego roku. No i te kilometry, tutaj jest raptem ok. 400. Przy okazji szperania o Górach, znalazłem coś takiego www.chem.univ.gda.pl/~tomek/linkituryst.htm Może się komuś przyda......, jeszcze raz dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Pozdrowienia IP: *.ksiazat.v.pl 23.07.05, 19:49 Od paru lat wybieram się w Karkonoszę ale kiedyś tam dojadę. Bazę wypadową wybrałem sobie w Kudowie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamoniowa Re: Pozdrowienia IP: 62.69.200.* 23.07.05, 20:03 A ja polecam Przesieke, na uboczu, do Szklarskiej czy karpacza niedaleko. Oczywiscie, jesli ktos lubi odpoczywac w kameralnych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś