Dodaj do ulubionych

uderza glowka

07.12.10, 23:05
Witam!
Moj Syneczek skonczyl 15m-cy. Gdy sie zezlosci albo czegos nie dostanie, uderza glowka- o sciane,o podloge i mowi BACH, albo uderza sie raczka w glowke. Czasami uderzy sie mocniej i wtedy placze. Jak powinnam sie zachowac? Gdy mowie nie wolno itp to on uderza sie jeszcze raz, staram sie wiec nie reagowac ale boje sie, ze on utrwali sobie taki glupi, bolesny nawyk. Czy ktores z waszych dzieci tak ma?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: uderza glowka 07.12.10, 23:43
      Wziąć na ręce i przytulić, zająć czymś innym, odwrócić uwagę dziecka od tego faktu, który powoduje takie zachowanie.
      • nasenna Re: uderza glowka 07.12.10, 23:48
        To normalne, dziecko nie radzi sobie z emocjami. Przytulaj, całuj, głaszcz, użalaj się nad główką, którą takie uderzanie boli, mów, że tak się nie robi, bo to boli, bo niebezpieczne i powolutku ucz innego sposobu wyrażania złości.
    • mama-mia123 Re: uderza glowka 07.12.10, 23:59
      Tak, to stały punkt programu w tym wieku, ja ignorowałam, tylko kilka razy uderzył "za mocno" później udawał cwanego i uderzał lekko albo w miękkie... wink
      Jak nie będziesz z tego robić wielkiej sprawy to minie, utrwali się właśnie wtedy gdy będziesz na to zwracała zbytnią uwagę! Gdy chce uderzać podłóż mu poduszkę i wyjdź, odwróć się, zmień aktywność, odwróć jego uwagę, rozśmiesz go, cokolwiek... a w innej sytuacji (zabawy, bycia razem) daj mu jak najwięcej uwagi i przytulania...
      • fajny.c.u.k.i.e.r.e.k Re: uderza glowka 09.12.10, 19:05
        Tez jestem zdania, ze trzeba to ignorować i odwracać uwagę malucha od tego typu zachowania - mnie mu to, przechodziłam to samo z synem smile
    • zdunia1979 Re: uderza glowka 09.12.10, 22:17
      U nas było identycznie. Ignorowaliśmy zawsze, oczywiście kątem oka patrząc czy nic złego się nie dzieje. Minęło bezpowrotnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka