tempera_tura 23.12.10, 11:22 W jakim wieku Wasze dzieci zaczęły spać w normalnych pizamach? (nie pajacach) Zakładacie im skarpetki zimą do spania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancymon123 Re: Piżama 23.12.10, 11:28 Mojemu zakładałam pajace dopóki znajdowałam rozmiar, ale bez stóp lub obcinałam. Co za tym idzie nie zakładałam skarpet. Od rozmiaru 92/98 zakładam piżamki zwykłe. Odpowiedz Link Zgłoś
mw144 Re: Piżama 23.12.10, 11:30 W piżamach śpią od urodzenia, tylko jedno z trójki dzieci miało 2 szt tzw. pajaców. Skarpetek w nocy nie nosiło żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Piżama 23.12.10, 11:33 Dodam, że mój tak się wierci, że bluzke od piżamy ma w okolicy łopatek, w sumie wolałabym zakładać mu pajaca. Przynajmniej póki jest w pieluszce. Bo potem to chyba już bez sensu, sama miałam kiedyś pajaca i to był koszmar- zdejmowanie całości w półśnie jak się zachciało siusiu. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Piżama 24.12.10, 00:45 > sama miałam kiedyś pajaca i to był koszmar- zdejmowanie ca > łości w półśnie jak się zachciało siusiu. Ale jak się jest chłopcem, to nie trzeba zdejmowac całości. Odpowiedz Link Zgłoś
hermetyczka Re: Piżama 23.12.10, 11:36 ok roku czesciowo,zdecydowane nie pajacom ok 2 lat. rany boskie, a po co dzieciom skarpetki do spania????? zeby dostalo grzybicy???? moze jeszcze czapeczka na polarku??? Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: Piżama 23.12.10, 11:43 Śpi bez przykrycia w pokoju którym jest 19 stopni. Ja w takich samych warunkach zakładam skarpety. Grzybica od skarpet........? Trza sie myć i dbać o stopy Moja Droga. Odpowiedz Link Zgłoś
hermetyczka Re: Piżama 23.12.10, 11:58 owszem, moj neonatolog (prof) powiedzial, ze dzieck ktore juz normalnie reguluje temperature (npmen omen), nie nalezy zakldac skarpet do spania, wlasnie, ze wzgledu na ryzyko rozwoju grzybicy bo sa sprzyjajace warunki, tj wilgoc od potu i mala cyrkulacja powietrza (skarpety +kołdra). oprocz tego, dziecko nie cwiczy swojego ukladu termoreulacji. BTW, zbyt czeste mycie stop wlasnie sprzyja rozwojowi grzybicy, podobnie jak zbyt czeste podmywanie sie. 19 st. to temperatura normalna, moja droga jak dla mnie na noc troche zbyt cieplo- moze dlatego, ze ma skarpety i w pokoju zbyt cieplo, to sie odkrywa. przemysl Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: Piżama 23.12.10, 12:12 Tez uważam że to za zimno. Młody tak śpi najlepiej ale mi zimno diabelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Piżama 23.12.10, 14:10 ancymon123 napisała: > 19 stopni w domu to za ciepło? nocą tak Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Piżama 23.12.10, 14:27 No to jak dla kogo ja nie mam w domu termometra, ale moge załozyć, ze na okrągło mamy ok. 24 stopni i nam pasuje. Ja w piżamie pod kołdrą, maż bez ubrania, a dziecko jak tam mu wygodnie. W 18 stopniach juz ne mozna w szkole zajęć przeprowadzać, a jeden stopień wiecej, żeby spać? Brrrr. Uszy by mi zmarzły Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Piżama 23.12.10, 14:32 No zalecana temperatura do snu dla dzieci (i nie tylko) to 18-19 stopni. Dla mnie to za zimno, ja zmarźluchjestem i najchetniej bym miała ze 25 przynajmniej Ale mianem kompromisu między zdrowiem a wygodą mamy około 20-21 w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Piżama 23.12.10, 14:37 Ale jak to zmieniasz, tzn. temperature w ciagu dnia i nocy? Bo ja mieszkam w bloku i nawet jeśli przykręce kaloryfery na noc to tak szybko sie nie ochłodzi, a nie chce, żeby syn spał przy otwartym oknie. Przed spaniem zasze porządnie wietrze pokój. Ostatnio, za radą na tym forum, wieszam mokry ręcznik na kaloryfer. Rano chciałabym, że w pokoju znowu było ciepło, bo milej sie wtedy z łóżka wstaje. Więc jak to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Piżama 24.12.10, 08:33 ancymon123 napisała: > Ale jak to zmieniasz, tzn. temperature w ciagu dnia i nocy? Ja mieszkam w starej kamienicy i mam w domu grzejnik, nie mam centralnego ogrzewania. Przed spaniem mieszkanie wywietrzone i grzejnik przykręcony nieco, przy 20 stopniach nie jest źle wstawać rano, zresztą my rano szybko szybko i do żłobka więc nam to nie przeszkadza, a po powrocie mamy już cieplutko i to najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: Piżama 23.12.10, 17:24 ancymon123 napisała: > No to jak dla kogo ja nie mam w domu termometra, ale moge załozyć, ze na okr > ągło mamy ok. 24 stopni i nam pasuje. Jak kto lubi ja przy takiej temperaturze nie moge spać bo się budzę. Najlepiej śpi mi się gdy w mieszkaniu jest około 19 stopni ale przeważnie mam około 20-21. Ostatnio mieliśmy awarię ciepła (w te największe mrozy)przez ponad dobę i pomimo dogrzewania elektrycznie temp. w nocy spadła do 16 stopni, przykryta byłam po same uszy i spało mi się idealnie - nie pamiętam kiedy ostatnio miałam tak twardy sen. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Piżama 23.12.10, 19:54 Jesteś pewna, że masz 24 stonie? W takiej temperaturze nie da się spać, Mój tata kieeedyś tak napalił wpiecu, że było 24 i wszystcy nie spaliśmy, było wręcz słabo i duszno. Odpowiedz Link Zgłoś
tempera_tura Re: Piżama 23.12.10, 12:05 Nie ma skarpet i nie odkrywa sie bo nie ma z czego Pytam bo nogi ciągle zimne. Nie pocą sie wiec o grzybie nie ma mowy. Cyrkulacja tez nie jest zła bo okno rozszczelnione przewaznie. Jak ja mam takie zimne nogi to aż mnie "bolą". A pajac to co lepszy? Przeciez tez ze stopami? Wiekszość dzieci śpi właśnie w nich? Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Piżama 23.12.10, 12:09 Skończyliśmy z pajacami jak się skończyła rozmiarówka Cherokee. Odpowiedz Link Zgłoś
lupa_87 Re: Piżama 23.12.10, 12:09 Skarpet nie zakładam. Śpi w śpiworku - ale nigdy nie zamkniętym do końca, żeby była wentylacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Piżama 23.12.10, 12:44 czemu nie pajacom do 2 lat? mowimy o pajacach do spania a nie spiochach itp. na spacery. skarpetki do spania - nic w tym dziwnego, ja sama jak mam zimne stopy to sobie zakladam, bo spac nie moge. Jak sa skarpetki bawelniane i stopa sie nie poci to zapewniam cie, ze grzybicy sie od tego nie dostanie. Dziecko przewaznie nie spi pod koldra w skarpetkach. Skarpetki sie zaklada, bo dziecko nie spi pod koldra. Gdyby spalo pod koldra, to by nie marzlo i wowczas skarpetki sa zbedne. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Piżama 23.12.10, 19:55 rany boskie, a po co dzieciom skarpetki do spania????? zeby dostalo grzybicy???? och jejciu jejciu To jakim cudem my jeszcze nie zagrzybieni? Odpowiedz Link Zgłoś
mucha-live Re: Piżama 23.12.10, 11:39 Przed drugimi urodzinami. Po prostu za długi się zrobił Jak starszy syn miał 1,5roku, to zakładałam mu skarpetki, bo spał sam w chłodnym pokoju. Teraz śpi w śpiworze i nie zakładam skarpetek Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Piżama 23.12.10, 11:54 Pajac był dopóki była pielucha na noc czyli do 3 lat. Skarpetki na noc czasami zakładamy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Piżama 23.12.10, 12:40 do niecalych dwoch lat - wtedy j odpieluchowalam. Niby na noc ma pampka, ale zanim zasnie, to czasem chce siusiu, czasem w nocy tez i w zwyklej pizamce jest szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: Piżama 23.12.10, 13:15 jakoś sporo przed pierwszymi urodzinami, bo mój uwielbia mieć gole stopy żadnych skarpet, chyba by oszalał! Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Piżama 23.12.10, 14:01 Mój ma 1,5roku i od dwóch tygodni zaczął sypiać w piżamkach, bo trudno dostać tani, miękki, wygodny pajacyk (jeszcze jeden mam w zapasie to jeszcze pokorzystamy z niego czasem) na jego rozmiar (92 w porywach do 98). Bawełniana bluzeczka i spodenki, bez skarpetek - i tak zawsze ściąga, więc nie zakładam. W nocy mamy ciepło około 20-21 stopni. Śpi odkryty i wędruje po łóżku Odpowiedz Link Zgłoś
jezykkic Re: Piżama 23.12.10, 14:16 Koło roku tzn. krótki rękaw i długie spodenki, młody odkryty(sam się odkrywa), śpi z nami. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: Piżama 23.12.10, 14:27 Odkad zaczela chodzic, czyli od 11 miesiaca. Jakos w pajacach zaczely pieluchy przesiakac. Chyba nogawki ciagnely pieluche.. Spi bez skarpetek. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: Piżama 23.12.10, 14:55 A mój syn do tej pory czasem w pajacu śpi Mimo,że ma ponad 5 lat :p Generalnie przestali spać w pajacach kiedy zabrakło rozmiarówki / zaczęli spać bez pieluch (jakoś około 3 urodzin chyba), ale młody ma jednego ulubionego pajaca na duży rozmiar i chętnie w nim sypia (obawiam się,że jak wyrośnie może być mała rozpacz). Sypiają bez skarpetek, młoda w koszulkach nocnych najchętniej i koszulka czasem powyżej pasa się podwinie. Syn czasem skarpetki zakłada jak ma ochotę - nie bronię,ale nie namawiam - sam decyduje czy mu ciepło czy zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: Piżama 23.12.10, 14:59 jakbym bez problemu znalazła pajaca/śpiocha pasującego na młodą to bym kupiła, ale raz, że nie łatwo, dwa, że z pajaców teraz jak szybciej rośnie to wyrasta(ostatnie dobre używała miesiąc), więc śpi w tym co jest -piżamka, bawełniany dresik - w zależności czy w domu ciepło czy nie - skarpetyki też różnie, ale zawsze są w łóżku, bo młoda sama prosi, albo i zakłada bo mówi, ze zimno w nogi. aaa i są piżamki takie zwykłe ze stopkami -mamy jedną z lidla. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: Piżama 23.12.10, 15:03 Aaa, przypomniałam sobie, mój ma dwa rampersy. Toż to idealna piżamka. Krótkie nogawki i rękawek oraz rozpinają sie w kroku. Za duży jest, żeby nosić to na podwórko, ale do spania jak znalazł. Są duże rozmiary, my mamy 98 i 104. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: Piżama 23.12.10, 16:42 ok 18 mies miala zeszlego roku zima i zaczela spac w pizamie, tzn t-shirt i krotkie spodenki. skarpet nigdy do spania nie miala, bo jej za goraco, mimo ze czasem spi bez przykrycia. w nocy w sypialni mamy ok 20 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
mojamalakoza Re: Piżama 23.12.10, 17:17 Skarpet nie zakładam. Piżamy sporadycznie zaczęłam jej zakładać gdy miała około 1,5 roku, gdy zdjęliśmy pieluchę (miała wtedy 2 lata) to z pajacami pożegnaliśmy się na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Piżama 24.12.10, 00:52 > W jakim wieku Wasze dzieci zaczęły spać w normalnych pizamach? (nie pajacach) Chyba koło 15 miesięcy, nie pamiętam dokładnie. Ale ma jeszcze dwa pajace (rampersy właściwie, bo bez stópek) i póki nie wyrośnie, to ponosi. > Zakładacie im skarpetki zimą do spania? Jak były duże mrozy, to zakładałam, sobie zresztą też, bo mi od drzwi balkonowych ciągnie i pokój się wyziębia. Normalnie nie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
lullanka07 Re: Piżama 24.12.10, 08:51 przestala spac w pajacach duzo przed rokiem pozniej spala w body lub w koszulce i pampersie a kolo 2 lat w pizamie niegdy skarpetek nie zakladalam Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: Piżama 24.12.10, 09:38 moj mlody nigdy nie mial na sobie pajaca. Skarpet do spania tez nie zakaladam. Spi pod najciensza koldra (Ikea, klasa 1-2), na gorze mamy kaloryfery poskrecane. Ja czasem zakladam do spania skarpety, ktore jakas godzine pozniej zdejmuje, jak juz sie nieco zagrzeje. w skarpetach wcale mi sie dobrze nie spi, choc czasem sie zdarza, potrzebne mi sa do zasniecia i szybkiego zagrzania stop, z znimnymi nie zasne. Mlody spi bez skarpet, choc w sypialniach mamy po 16-17 stopni. Do spania idealnie, w pokoju z temp 20 stpni juz spac nie mozemy. Okna mamy albo uchylone, albo rozdzczelnione (jak temperatura w nocu ponizej -10 stopni spada. Rano szybciochem welniane skarpety, cieple szlafroki i zmykamy na dol. Musze sprawdzic, jaka rano jest na gorze temperatura. Piec na noc przykrecamy, rano na dole jest zwykle jakies 18 stopni, na gorze zdecydowanie chlodniej. 2 lata temu wyjezdzalismy na swieta, maz skrecil termostat, po powrocie mielismy w domu 13 stopni Mury zupelnie przemarzniete, po 3 dniach bylo dopiero 17-18 stopni, ale spalo sie super Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Piżama 24.12.10, 11:05 Od niemowlęcia, po wyrośnięciu z pierwszych śpiochów i pajacyków dzieci spały w piżamkach. Żadnych skarpetek nie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Piżama 26.12.10, 20:10 Moim zdaniem pajac (bez stop!) to super wygodna pizama dla malucha i zamierzam moja w niego ubierac dopoki starczy rozmiarow. Corka spi z nami w sypialni, gdzie mamy 16-17 stopni (ja lubie mroz jak spie...) i nie wyobrazam sobie, zeby spala w czyms dwuczesciowym. Odkryje sie, gora od pizamy sie podwinie, brrr. Pajac rulez Odpowiedz Link Zgłoś