Dodaj do ulubionych

3 lata i pielucha

27.12.10, 22:36
Moja córeczka niedługo skończy 3 latka. Przed skończeniem 2 lat zaczęłam ją odzwyczajać od pieluchy. Potem już jej jakiś czas nie nosiła. Ale zaczęłam zakładać małej pieluchy (a raczej pielucho-majtki), np. na wyjście z domu, w podróż itp. No i teraz jest problem. Mała przyzwyczaiła się do noszenia pieluchy i za nic nie chce z niej zrezygnować. Macie jakieś sprawdzone rady jak odzwyczaić dziecko (w wieku 3 lat) od pieluchy? wink
Obserwuj wątek
    • bweiher Re: 3 lata i pielucha 27.12.10, 23:09
      A że tak zapytam z ciekawości,po co jej zakładałaś pieluchę na dwór skoro juz ją miałaś odzwyczajone?
      • myelegans Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 03:40
        bo moze nadal ma wpadki jak mial moj ponad 3-latek, w tramwaju, bibliotece, grupie zabawoej, na zajeciach w klubie malucha i byla zima, wiec mniejszym zlem bylo zakladanie pieluchomajtek na wyjscia.

Uwaga. Ma 6 lat i nie nosi pieluchy od dawna, jest zupelnie samodzielny w sprawach toaletowych, nie pamietam kiedy mu pomagalam. Nawet sam chodzi, bez taty, do doroslych toalet dla mezczyzn w restauracjach, teatrze, schronisku itd.
        • lullanka07 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 09:21
          myelegans napisała:

>
          > Uwaga. Ma 6 lat i nie nosi pieluchy od dawna, jest zupelnie samodzielny w spraw
          > ach toaletowych, nie pamietam kiedy mu pomagalam. Nawet sam chodzi, bez taty,
          > do doroslych toalet dla mezczyzn w restauracjach, teatrze, schronisku itd.

nie no szkoda zeby mial 6 lat,nosl pieluche i zebys biegala za nim do toalety.
          rzeczywiscie wyczyn...
          • myelegans Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 13:41
            lullanka07 napisała:

> nie no szkoda zeby mial 6 lat,nosl pieluche i zebys biegala za nim do toalety.
            > rzeczywiscie wyczyn...
            Nie, to znaczy tylko tyle ze WSZYSTKIE dzieci pozbywaja sie w koncu pieluchy i potrafia obsluzyc. Wszystko w swoim czasie, jedno to zrobi w wieku 2, a inne 3 lat czy sie bedziesz upierac czy nie, jak dziecko niegotowe to go chodzic tez nie nauczysz, bo to kwestia rozwojowa,
    • margo_kozak Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 07:03
      30hello-kitty napisała:

> Macie jakieś sprawdzone rady jak odzwyczaić dziecko (w wieku 3 lat) od pieluchy? wink

tak. jedna skuteczna. zdjąć pieluche. innej drogi nie ma. przynajmniej ja po dwójce dzieci nie odkryłam innego sposobu.
    • mikams75 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 08:48
      nie zakladac, powiedziec ze jest duza dziewczynka, mama tez nie nosi, albo dac przyklad innego "idola" i tyle. Nie wiem po co dawalas pieluche na tyle po odpieluchowaniu. Awaryjnie to mozna klasc na poczatku. U was rok minal, wiec wpadek czestych tez pewnie by juz nie bylo.
      Zakladasz awaryjna pieluche i sciagasz mokra i trzeba odpieluchowac znowu czy ta pielucha jest sucha?
      • lullanka07 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 09:07
        ciekawe jak teraz jej wytlumaczysz ze na dwor nie bedziesz zakladala skoro zakladalas do tej pory.
        mala byla juz odpieluchowana to nie rozumiem po co zakladalas jej pieluche na dwor?
        z wlasnej wygody?
        macierzynstwo nie jest wygodne
        • mikams75 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 10:17
          to do mnie?
    • dasia_23 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 09:15
      poczekaj do wiosny i zdecydowanie zabierz pieluchę dając jakiś prezent na wymianę, skoro przy smoczkach wymiana działa to może i przy pieluszce pomoże smile
      • hellusia Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 09:24
        u nas było to samo, w domu nie ale na dwór tak zwłaszcza w zimie, bo gdzie wysikasz dziecko w parku przy - 5stopni? poczekaj do wiosny
        • mikams75 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 10:20
          a bedzie siedziec w parku caly dzien? to trzyletnie dziecko, matka sama powinna wiedziec ile dziecko wstrzyma siusiu - czasu na zabawe wystarczy, a w razie czego bieg do najblizszego sklepu czy domu.
          Moja nawet jak miala pieluche to nie chciala w nia robic, a miala rok mniej i zima czy do samolotu zakladalam awaryjnie, ale i tak nic z tego, musialam szukac toalet.
          • lullanka07 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 12:48
            corka autorki ma prawie 3 lata,przed ukonczeniem 2 lat przestala uzywac pieluche czyli odpieluchowana byla rok temu,zakladam ze kolo wiosny.
            pozniej zaczela uzywac pieluch na wyjscia (w lato?) i pytanie po co?
            maluch nie byl odpieluchowany teraz jak jest zima tylko duzo wczesniej.
            od tamtej pory powinien nauczyc sie wstrzymywania sikow jak jest na dworze.
            rodzice samo przyzwyczajaja dziecko do takich sytuacji.
            moja kolezanka ma 8 letniego syna ktory jest tak nauczony ze jak chce mu sie siku tu teraz i natychmiast.i leje gdzie popadnie,na srodku ulicy nawet.
            • bweiher Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 13:11
              Jak dziecko jest w trakcie odpieluchowania to się nie łazi 5 godzin Bóg jeden wie gdzie tylko spaceruje się blisko domu co by na siku zdążyć.Z czasem dziecko sie nauczy że przed wyjściem trzeba się wysikać bo potem nie ma gdzie. Moje tak są nauczone a mają niespełna 3 lata. Przed wyjściem z domu(obojętnie gdzie idziemy) robi się siku.
              Nie ma pieluch awaryjnych i nie było nigdy.
              • ancymon123 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 13:22
                Łatwo to się mądrzyć jak akurat przy tym (własnym) dziecku i w tych okolicznościach się udało. Niewiele z nas ma doświadczenie z większą ilością dzieci niz to jedno-dwójka własnych. Więc "rady" typu - "u nas nigdy nie było pieluchy w razie czego", "dzieci wiedzą przynajmniej od roku, że..." są wg mnie bez sensu.
                Mój do tej pory nieodpieluchowany i ja np. radzę zostawić małej pieluchę nawet do podstawówki. Po co stresy?
                A tak serio to dziwi mnie ten stres płynący od pytającej- 3 lata i pielucha- no i co? się pytam. Bywa i tak. Zdejmiesz spacerową pieluchę jak sie cieplej zrobi i na pewno zaskoczy jeśli w domu już na nocniczek ładnie robi. Ale w domu do nocnika blisko, a na dworze wstrzymać i to czasem długo trzeba. Apropos spacerów to ja sobie nie wyobrażam spacerować codziennie tylko koło domu, żeby zdążyć do kibelka.
                • lacitadelle Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 13:31
                  Jak podejmowaliśmy próbę zdjęcia pieluchy, to całościowo - za pierwszym razem się nie udało (liczne wpadki), więc uznaliśmy, że syn nie gotowy, za drugim poszło super, parę razy zdarzyły się wpadki na mieście, mieliśmy ubrania na zmianę, świat się nie zawalił. Jeżeli dziecko nie potrafi wytrzymać 2 godzin bez siusiania (spacer), to moim zdaniem nie jest gotowe na odpieluchowanie i nie ma co mu w głowie mieszać.
                • lupa_87 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 13:35
                  Synka odpieluchowałam dopiero za trzecim podejściem, bo wcześniej nei był gotowy. Było yo późno bo jakoś miał 2,9 lat. Moim zdaniem powinnaś zabrać się do odpieluchowania od początku jeszcze raz. Musisz jednak pamiętać, żeby nie łamać żelaznej zasady odpieluchowania - jak odpieluchowujesz to nie zakładzasz już pieluchy wcale (oprócz nocy, ale to inne odpieluchowanie) - nie ważne wpadki - nie można tego robić, o konsekwencjach czego niestety sama się przekonałaś.
                  Co do zasad odpieluchowania to mi sprawę załatwiła książka: Gina Ford
                  Jak nauczyć dziecko korzystać z nocniczka - w siedem dni!
                  Po 3 dniach sukces całkowity.
                • mikams75 Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 14:41
                  rzecz w tym, ze to dziecko bylo odpieluchowane rok temu, a nie dopiero co w srodku zimy i mama sie boi o wpadke na mrozie, bo nie zna mozliwosci dziecka.
                  Ja swoje odpieruchowalam rok temu, zima i przez 2 mies. kladlam awaryjna pieluche na spacery, bo to zadna atrakcja miec mokry kombinezon na mrozie, poza tym na poczatku sie obawialam, ze nie zdarzymy dobiec i sie rozebrac w lazience.
                  Jak sie okazalo, moje obawy byly bezpodstawne i tej zimy, czyli rok po odpieluchowaniu nawet by mi do glowy nie przyszlo zalozyc dziecku awaryjna pieluche.
                  Stres pytajacej jest jak najbardzoej zrozumialy - miala rok temu odpieluchowane dziecko i sama zafundowala powrot do pieluch i nie wie co teraz ma z tym fantem zrobic.
    • longpath Re: 3 lata i pielucha 28.12.10, 17:27
      No cóż, znam tylko jeden sposób: nie zakładać pieluch.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka