Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie, jak to jest?

08.02.11, 15:33
Opierając się o własne doświadczenia (a nie jakiś tam bełkot) jest sens podjąć próbę odpieluchowania 18-19 miesięczniaka?
Dziecko bystre, w normiesmile
Zawsze myślałam że to najodpowieniejszy moment (mądrości ludowe) a na forum czytam często że to za wcześnie.
Prosze o konkrety.
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 15:49
      Konkretnie to oczywiście możesz spróbowac. Nic na przeszkodzie nie stoi.
      Pokazujesz gdzie jest nocnik i co sie do niego robi. Najłatwiej pierwszy raz pokazać przed kapielą- rozbierasz dzieciaczka, sadasz na nocnik, lejesz wode do wanny i prawie na 100% zrobi siku. Potem oklaski itd.
      Ja próbowałam jak mały miał 16 m-cy, potem 28 m-cy i teraz, i nam sie nie udało. Ale zawsze warto próbować.
      • tempera_tura Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 15:52
        Urodziwy ten Twój Ancymonsmile
        Gratuluje.
        • ancymon123 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 09:35
          Dzięki smile
          Nie wiem czy urodziwy, ale małpa urokliwa i owija wokół palca. Nawet mnie czasami urobi jak oczętami zamruga jak jakaś laleńka smile
      • camel_3d Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 18.04.11, 08:29
        najlepiej to zabierac dzeicko do lazienki kiedy sie samemu do niej idzie...
    • mikams75 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 16:27
      u nas to bylo jak miala 21 mies.
      ale przygotowywalam sie sama psychicznie ze 3 mies. big_grin
    • melani5 do ancymon 08.02.11, 16:29
      Mojego az do piatku nocnik parzyl.W piatek wieczorem poprobowal na sucho,w sobote z rana zapytalam czy idzie zrobic siku na nocnik,usiadl i nasikal i tak mu sie spodobalo ze praktycznie sie odpieluchowal.Zakladam jeszcze na dwor,ale jutro sprobujem wyjsc bez. Zobaczysz,maly cie zaskoczywink moj tez prawie 3latek
      • ancymon123 Re: do ancymon 09.02.11, 09:36
        I właśnie na to licze...że weźmie mnie z zaskoczenia smile
        Jak na razie dwa razy zasygnalizował kupe i wstrzymał aż ze sklepu wrócilismy do domu. Ale w domu nadal robi pod siebie sad
    • moni_ka30 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 16:40
      Sprobowac zawsze warto.
      Moj kupe wolal gdy mial 13 mcy, w dzien przestal nosic pieluche jak mial 20 mcy. Teraz ma 2l11mcy i od miesiaca jedna pielucha na tydzien jest mokra po nocy, reszta sucha (bez wybudzania na siku w srodku nocy)
    • kunnegunnda Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 16:48
      zimą??? a po co ??? i tak bedziesz pieluchy na zewnatrz ubierac.
      jak masz jakis cel, to zdejmij na 3 dni pieluche-0 jak zalapie, to fajnie, jak nie- poczekaj do konca lata.
      osobiscie nie znam ZADNEGO dziecka w tym wieku odpieluchowanego (bo jak ma "wladki" 3 razy dziennie, to nie jest dla mnie odpieluchowane dziecko!)
      moje dzieci sie same odpieluchowały w 1 (tak, bez zadnych wpadek pozniej) dzien. syn mial 2 lata 2 msc, corka prawie 3 (znaczy 2 lata 8 msc).
      o co to cale halo? po co naciskac? to nie jak z butelkami czy smoczkami, że powoduja znaczne zniszczenia w jamie ustnej.
      a na tym forum to nie jest wstydem dziecko 3 letnie z butelka ale z pielucha. wyluzujcie i zajmijcie sie waznymi rzeczami, a nie bzdetami
      • paliwodaj Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 16:51
        znowu...... przeciez pol tego forum obraca sie wokol pieluchy i nocnika, jakby nie bylo wyszukiwarki
        • ylunia78 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 17:30
          mój z nocnikiem"zakumplował" sie mając 2,5roczku.Mnie się wydaje byc optymalnym wiekiem plus minus taki wiek.Ale każde dziecko jest inne.Choć ja uważam,że zaniedbałam i można było wcześniej go uczyćsmile
          • monika7895 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 19:31
            Moja mala odpieluchowalam jak miala 21miesiecy,pierwszy tydzien robila w majtasy,tlumaczylam,ze robimy na nocnik,szla ze mna do toalety tlumaczylam,ze mama tez robi na duzy nocniksmilebez krzykow,tylko spokojne tlumaczenie,drugi tydzien zalapala i juz wolala,ze chce siusiu,przed spacerem,wyjazdem badz drzemka sama wysadzalam,,nie zakladalam pieluchy na spacery,na dluzszy wyjazd zabieralam ze soba nocnik,po jakims miesiacu nauczyla sie robic na sedessmilew nocy bylam przygotowana,ze bedzie jeszcze z pieluszka spac,ale po tygodniu jak budzila sie z sucha pieluszka,przestalam zakladac.Jestem przekonana ze dorosla,bo potrafi wstrzymac i dojsc do toalety jak jestesmy gdzies na miesciesmile
      • mikams75 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 19:32
        to ze zima to nie ma znaczenia, ja odpieluchowalam zima i przez to ze spacery byly krotsze bylo wiecej czasu na siedzenie w domu i pranie wink
        Latem wg mnie trudniej, bo spedza sie duzo czasu poza domem i co wtedy - z pielucha, torba ubran na zmiane?
    • slonko1335 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 20:08
      empera_tura napisała:

> Opierając się o własne doświadczenia (a nie jakiś tam bełkot) jest sens podjąć
      > próbę odpieluchowania 18-19 miesięczniaka?

oczywiście, że jest sens, kwestia tylko czy skutek pożądany będzie. Spróbować zawsze można, wiele do stracenia nie masz...

O jaki konkrety Ci chodzi? wiek odpieluchowanych? Córka 2,5 roku jak zaczaiła chociaż z nią pewnie można by wcześniej gdyby nie złe doświadczenia(zumy, szpital, cewnikowanie, nieprzyjemne badania). Wstrzymywała mocz jak ściągaliśmy jej pieluchę. Syn prawie 2,5 roku ciągle w pieluszce i jest niegotowy ewidentnie.
    • agressiw Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 23:02
      Pola z powodu zaprać sadzana na nocnik odkąd tylko zaczęła siedzieć ,jak miała 15 ms sama się odpieluchowała .
      • kinmalek Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 08.02.11, 23:59
        www.dzikiedzieci.pl/index.php?strona=110
    • camel_3d moze byc za wczesnie, a nie musi... 09.02.11, 08:37
      daj pobiegac dziecku kilka dni bez pieluchy..i zobaczy czy zalapie ze mokre majtki sa nieprzyjemne... jak nie zalapie to poczekaj miesiac, dwa...
    • bacha1979 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 08:40
      Co Ci szkodzi sprobować???Moja córa w tym wieku mniej więcej była odpieluchowana.
      • lula_p Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 11:26
        mój synek zaczął latać bez pieluchy jak miał 20 miesięcy z kawałkiem, załapał jak miał 22. Było lato, gorąco, sporo siedzieliśmy na wsi, po prostu biegał bez pieluchy. O dziwo na dworze było mało wpadek, gorzej w domu, ale pieluchy nie chciał już założyć. Pierwsze pare dni było ciężkie, potem było dużo lepiej, ale musiałam się go pytać czy chce siusiu. Gdy sie zgapiłam, lał po nogach. Nigdy nie przetrzymywałam go na nocniku, jak mówił, że nie chce siku to nie.
        Jak miał 22 miesiace zaczął sam wołać. Potem jakieś 2 miesiace poźniej, był krótki okres regresu, od tamtej pory bez wpadek (teraz ma 2 lata, 4 miesiące). A, w nocy bez pieluchy od 23 miesiąca.
        Także, uważam, że możęsz spróbować, choć ja zaczekałabym do wiosny chyba. Bo z doświadczenia wiem, że jak już zdejmuje sie pieluchę, to lepiej od razu na cały dzień, a nie mieszać dziecku w głowie, że w domu bez pieluchy, a na spacerze z.
    • koza_w_rajtuzach Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 11:02
      Zależy od dziecka.
      W przypadku moich dzieci było to zdecydowanie za szybko. Tzn. córka od razu załapała o co chodzi, ale miała lęk nocnikowy, bała się usiąść na nocnik oraz kibelek, więc wolała wstrzymywać wszystko na ile tylko mogła, a potem siusiać pod siebie. Uważam, że takie wstrzymywanie się jest niezdrowe i lepiej w takim wypadku odpuścić niż stresować dziecko. Syn ma dwa lata i także lęk kibelkowo-nocnikowy, z tym, że on nawet chyba jeszcze nie wie o co w tym wszystkim chodzi. Odpieluchuję go w lecie, będzie sobie w samych gaciach chodził i się w końcu nauczy, najpierw jak załatwiać się na trawkę, a potem na toaletę.
      • fryd-eryka Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 17.04.11, 19:30
        Dokładnie - tak samo zrobiłam z synem - miał 2 lata, poczekałam, aż będzie cieplej. Bardzo szybko załapał smile
    • dianaro Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 11:52
      Z doświadczenia - sens żaden. Próbę odpieluchowania syna podjęłam, kiedy skończył dwa lata (urodzony w maju 2007 roku). Było lato, puszczałam syna bez pieluchy, sadzałam na nocnik. Na początku w ogóle nie chciał na niego siadać, potem jak usiadł to zaraz z niego uciekał, a jak udało mi się go "ptrzytrzymać" na nocniku dłużej, zagadując, zabawiając, to i tak nic nie zrobił. Po założeniu pieluchy od razu była mokra. Natomiast jak biegał w samych majteczkach i pytałam się czy chce siusiu to uparcie mówił, że nie, po czym za chwilę się zsikał. Dlatego wtedy odpuściłam i zakładałam normalnie pieluchę. We wrześniu 2009 roku wyjechaliśmy do Egiptu. Tam dziecko miało chyba za gorąco w pieluszce więc nie dawał jej zakładać, więc zakładałam majtki. O dziwo, jak chciało mu się siku to wołał i go wysadzaliśmy. Kilka razy zdarzyło się, że popuścił, ale nie było o to sprawy. Na czas zabaw w basenie czy morzu zakładałam mu swimmersa, aby nie narobił do wody. Poza tym przy nadarzającej się okazji tłumaczyliśmy mu, że jest już duży a takie dzieci nie robią w pieluchę tylko do nocniczka lub kibelka. Po powrocie do domu powoli wróciliśmy do odpieluchowania - i tu zwrot akcji, syn chętnie siadał na nocnik, robił siusiu, gorzej było z kupką, ale na to daliśmy mu jeszcze czas. Na noc też miał zakładaną pieluchę na wszelki wypadek, ale rzadko się zdarzało aby była mokra. Zaraz po przebudzeniu wysadzaliśmy go, a potem zakładaliśmy majteczki. Nie pamiętam już dokładnie kiedy ostatecznie pożegnaliśmy się z pieluchą. Wiem natomiast, że w wieku 29 miesięcy powoli odchodziliśmy od pieluchy a przed ukończeniem 3 roku życia syn pozbył się jej całkowicie. Obecnie sam siada na kibelek lub na stojąco się załatwia, rozbiera i ubiera. Może dla niektórych ten czas jest za późny, ale ja uważam, że przez ten etap syn przeszedł bezstresowo zarówno dla nas jak i dla niego. Po pierwszej próbie dałam za wygraną, bo stwierdziłam, że jest za wcześnie i tylko wywołuje u nas stres, w międzyczasie obserwowałam syna i dużo z nim rozmawiałam.
      Teraz syn w wieku 3 lat i 9 mies. sam mówi, że pampersy to noszą małe dzieci, a on to sika do kiebelka. Na pocieszenie dodam, że wszystkie dzieci znajomych z tego samego rocznika (styczeń, kwiecień i końcówka maja) znacznie później pożegnały się z pieluchą, karmieniem piersią i butelką.
    • szabelkak Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 11:59
      Moje córki też bystre, dlatego starsza odpieluchowana w wieku 20 m-cy (to był mój błąd bo mogło być wcześniej , ale ja niedoświadczona byłam), młodsza 18 m-cy. Młodsza załapała w 3-4 dni, starsza w 1.
      • szabelkak Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 12:02
        Obie odpieluchowane zimą, bo rodzone latem.
        • agga80 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 12:18
          U nas jak Mala skonczyla 18 miesiecy, przytachala nocnik do lazienki i pokazala ze chce sikac. Sama zaczela wiec trzeba bylo kuc zelazo poki gorace. Nauczyla sie w tydzien. minal miesiac a ona nawet na noc nie potzrebuje pampersa. wysadzam ja raz w nocy i wystarczy, spi do rana.
          • ancymon123 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 12:29
            SUPERANCKO!
            • pamplemousse1 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 12:51
              ja próbowałam pokazać nocnik jak mieli 20 m-cy, bo wtedy zaczęli sygnalizować, że coś im przeszkadza, ale po tym jak odsiedzieli sobie z zabawką na nocniku/nakładce na kibelek, wstawali io sikali oboksmile)
              teraz mają prawie 21-mcy, ale czekam do wiosny, kiedy ciuchów będzie mniej do suszeniawink
              liczę na to, że pewnego dnia sami powiedzą (bo super się komunikują), że już będą jak duzi chłopcy robić "to" tam gdzie trzebasmile
          • bacha1979 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 12:55
            Moja córeczka chciała robić taka jak tata- mąż wtedy siedziała jakiś czas z nią w domu.
            O zdjęciu pieluchy na noc też sama zdecydowała- znaczy zaprotestowała po kąpieli kiedy chcieliśmy jej założyć. Pielucha nieeeeee! No i co? Zdarzyły sie może 4 wpadki od ponad 1,5 roku.
    • kaamilka Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 09.02.11, 13:07
      Chyba mamy dziecko w podobnym wieku. Mój ma 17,5 mca, ale chcę poczekać aż będzie nieco cieplej.
    • ewcia1980 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 11:47
      Spróbować można - ale nic na siłe.

moja córka została odpieluchowana przed 2 urodzinami.
      praktycznie z dnia na dzień.
      wczesniej próbowałam ale efekt był taki, ze ciagle wszystko było zasikane.
      na noc zdecydowała, ze nie chce pieluchynjakos krótki po 2 urodzinach.
      i tez obyło sie bez wiekszych wpadek (były moze ze 4)

mój synek za tydzien skonczy 2 lata i na razie jest na etapie, ze powie o kupie jak juz ja zrobi.
      na nocniku siada chetnie ale nigdy do niego nic nie nasikał.
      i juz widze, ze z nim nie bedzie tak lekko.

ale ja nie mam parcia, ze roczniak czy 2 latek MUSI chodzic bez pieluchy.
      czekam do wiosny.
    • anianiunia2507 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 14:15
      Moim zdaniem mozna zawsze probowac nic nie stoi na przeszkodzie.
      Ja tez zaczelam wczesnie.W sumie to bylo raczej takie oswajanie z nocnikiem niz jakies codzienne wysiadywanie i czekanie-zrobi czy nie???wink
      A ktoregos dnia corcia zawolala z wanny ze chce siusiu wiec ja posadzilam zrobilasmile za 15 minut zawolala znowu i nastepnego dnia pamsers poszedl w odstawke-zakladamy na dlugie wyjscia i do spania.
      Myslalam ze z kupka bedzie problem ale po kilkudniowych probach zaczela korzystac z naszej toalety i nocnki stoi w kacie smile
      wydaje mi sie ze wszysto potrzebuje swojego czasu i nie ma sensu cudowac jesli dziecko nie ma ochoty lub poprostu sie jeszcze nie oswoilo z taka mysla.
      U nas problemem jest jedzenie-ciagle prosby i grozby wink moze kiedys minie.
    • bacha1979 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 14:22
      Jak tam pierwsze próby były?tongue_outtongue_out
      Bo wiesz jeśli masz szanse krócej grzebać się g... to wykorzystaj szanse...tongue_outtongue_out
    • walasia1 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 15:18
      Wczoraj na próbę zdjęłam pieluszkę, żeby zobaczyć, jak młoda na to zareaguje. Hmmm, w półtorej godziny 3 pary majtek i rajstop do prania. Pierwszy raz po prostu przykucnęła i zrobiła malowniczą kałużę. Pokazałam, że siusiu zrobiła, i że nie ma pieluszki i trzeba robić siusiu do nocniczka, bo będą mokre majtki i rajstopy. Po 15 minutach przebiegła z płaczem z mokrą pupą (przynajmniej zauważyła, że coś nie tak, kałuże zlokalizowaliśmy z M wieczorem tongue_out) z pół godziny kolejne mokre majtki ;P. Oczywiście prowadziłam do nocnika, pokazywałam, sadzałam, nie chciała. Czwarte majtki przetrwały, bo udało się złapać siku do nocnika. Nie sygnalizuje na razie. Plus jeden, ze dziecku pupa pooddychała, zamiast kisić się w pampersie smile
    • deodyma Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 20:19
      w wypadku mojego syna sie to nie sprawdzilo.
      udalo sie go odpieluchowac na 2 msc przed trzecimi urodzinami, ale jeszcze zakladalismy mu pieluche na noc.
      jakies dwa msc trwalo, gdy zaczal wstawac co rano a sucha pielucha i w wieku 3 lat odpieluchowalismy go calkowicie.
      na dzien dzisiejszy nawet jak jedziemy z nim do miasta oddalonego od naszego o 40 km, jestesmy poza domem nawet 7 godz, on i tak zalatwi sie dopiero w domu, bo na sedes w restauracji czy hipermarkecie za cholere nie usiadzie.
      • sonrisa06 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 21:51
        Moim zdaniem jest możliwe odpieluchowanie półtoraroczniaka. Moja córka dawała sygnały w tym wieku, że jest gotowa, ale mnie się nie chciało - przyznaję się bez bicia. Jako, że jest z lata, to półtora roku miała w styczniu, gdyby wypadło jej półtora roku latem lub chociaż wiosną to próbowałabym. Moje lenistwo tłumaczyłam sobie brakiem miejsca na suszenie, zdawałam sobie sprawę, że więcej prania będzie smile Odpieluchowałam ją w wieku 1 rok i 10 miesięcy, szóstego dnia załapała. Codziennie prałam pełną pralkę zesikanych ciuchów. Cieszę się, że poczekałam do wiosny smile
    • mamakaana Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 11.02.11, 22:28
      Moj syn przestal nosic pieluchy w wieku poltoraroku. Przeszlo to w miare bezbolesnie-ktoregos dnia pokazal na nocnik i zacharczal( chr chrsmile-bo mowic jeszcze nie potrafil), pobieglismy do nocnika, ktory juz od dluzszego czasu stal w lazience i zrobil siku!!!!!Od tej pory w domu chodzil bez pieluchy. Oczywiscie zdazaly sie wpadki, bo nie zawsze zdazyl na czas. Po okolo miesiaca zaczelam z nim wychodzic rowniez na dwor bez pieluszki. Wpadki tez byly, ale na szczescie bylo latosmile. Teraz uzywam pieluch tylko do spania-oczywiscie nie ja, tylko moj synsmile.
      Niedawno mielismy przed soba daleka podroz i zastanawialam sie, czy dla bezpieczenstwa nie zalozyc mu pampersa. Ale w czysie calej podrozy( prawie 20 godzin!), nie przytrafila mu sie zadna wpadka.
      W nocy jeszcze mu sie zdaza, no ale chyba ma jeszcze czas chlopak na naukesmile
      Moim zdaniem przy odpieluchowaniu nie tylko dziecko powinno byc na to gotowe, ale rowniez rodzice. Bo wymaga to cierpliwosci, systematycznosci i przede wszystkim konsekwencji-nie mozesz powiedziec - synek teraz zrob w majteczki, bo mamie sie nie chce lub jest zajeta, zeby isc z toba do lazienki, nastepnym razem pojdziemy- bo dziecko zglupieje. Jak sie zaczelo to trzeba i skonczyc.
    • fryd-eryka Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 17.04.11, 19:28
      To jest dobre pytanie. Syn odpieluchował się w wieku 2 lat, gdy zabrałam mu pieluchę, zrobił ze dwa razy w majtki, po czym pobiegł po nocnik. A wcześniej nocnik bardzo bolał go w pupę big_grin
      Mam teraz córkę, która ma dokładnie 18 miesięcy - nocnik boli ją w pupę big_grin
      Kupię jej chyba nocnik grający (mam upatrzoną 3 funkcyjną kaczuchę FP), żeby zobaczyć, czy jej przypadkiem nie zainteresuje, a jeśli nie przyniesie to efektu, to poczekam to lata i zrobię taki numer jak z synem. Zobaczymy.
    • aleksandra1357 Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 17.04.11, 22:40
      Próbuj, to ma wielki sens! Puść bez pieluchy na tydzień-dwa, konsekwentnie, a jak nie załapie, to wróć do tematu za miesiąc-dwa.
      Powodzenia smile
      Ja odpieluchowałam starszaka, jak miał rok i 9 miesięcy, a młodszego spróbuję wcześniej, a nóź załapie.
      Widziałam wiele dzieci obu płci, które w wieku 18 miesięcy chodziły bez pieluchy smile
    • camel_3d Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 18.04.11, 08:28
      moj odpieluchowal sie na urlopie..mial dokladnie 18 miesiecy. cale dwa tygodnie wolal.
      za to po powrocie, jakby kompletnie zapomnial i znow lanie w majty sie zaczelo.
      skutecznie odpieluchowal sie kolo 26 miesiaca. Tez na urlopie.
    • pagaa Re: Odpieluchowanie, jak to jest? 18.04.11, 09:04
      to wszystko zależy od dziecka, każde ma swój indywidualny czas kiedy jest gotowe. mój się odpieluchował w 3 dni zupełnie jak miał 21 miesięcy, może mógłby i wcześniej ale nie sprawdzałam wczesniejwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka