kasia782 09.02.11, 20:07 troszke nas to niepokoji mówi pojedyńcze wyrazy podstawowe i po swojemu, co sądzicie? może warto udać sie do logopedy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 09.02.11, 20:13 A co mianowicie ma mowić półtoraroczne dziecko - nie na forum, tylko w realu. Bo na forum, to powinno wyglaszać oredzie o stanie panstwa. Pojedyncze wyrazy po swojemu - całkiem OK. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo1976 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 09.02.11, 20:14 Dla mnie to nic dziwnego, córka zaczęła mówić zdaniami po skończeniu 2 lat, a syn jak miał prawie 3. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 09.02.11, 20:41 daj jej spokoj,ma czas. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 09.02.11, 22:20 Moja ma prawie 20 m-c i mowi tylko pojedyncze slowa a po swojemu to gada i gada. Maja jeszcze czas nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 09:06 Moja ma prawie 19 m-cy i mówi: mama, babcia, baba, dziadzia, lala, lampa, żaba (tu wymawia ziaba) daj, masz, chodź, mniam, sisi, pupa (na kupę), okno (otno), i.... więcej nie pamiętam. Reszta po swojemu. Starsza córka zaczęła mówić pełnymi zdaniami jak skończyła ok 20-22 m-cy już dokładnie nie pamiętam. Teraz ma 5 lat i zakres słownictwa , zwrotów i wyrażeń oraz cytatów np "patrzy się jak sroka w gnat", "śpi jak zając pod miedzą" oraz ich trafnie używa do danej sytuacji, na poziomie dziecka 7-8 letniego. Przedszkolanki wiercą mi dziurę w brzuchu żebym ją przeniosła do starszej grupy . Nie masz sie co martwić jak już zacznie mówić to będziesz w duchu sobie myślała : Jezu kiedy ona się przymknie Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 09:34 No i trzeba było sie pochwalić Mój dogania Twoją 5-latke np. "Cicho jak makiem zasiał" i tym podobne też uzywa w odpowiednich sytuacjach. Nawet nie wiedziałam, że to coś nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 09:36 Kasiu, jesli rozumie i reaguje na polecenia to wszystko jest ok. A tym bardziej jeśli Wy rodzice już wiecie o co jej chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marta773 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 09:46 Moja ma skończone 20 miesiecy i też mało mówi: mama,tata,baba,kaka,niam niam i jeszcze pare wyrazów,o zdaniach nie ma mowy. Pediatra powiedziała że dziecko 2 letnie powinno zbudować zdanie z dwóch słów np.mama daj. Na razie nie panikujemy i czekamy cierpliwie,grunt że wszystko rozumie i wykonuje polecenia. Strsza córka jak miała 20 miesięcy mówiła o wiele więcej , jak widać każde dziecko jest inne i ma własny tok rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
agata99222 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 12:29 Spokojnie, nie masz sie czym martwić Moja, na przykład, zaczęla mówic dopiero jak miała skończona 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 17:13 Moja jak miała 20 mies mówiła mama, tata, yyyyy, eeeee. Cztery miesiące później zaczęła mówić prostymi zdaniami, po dwóch, trzech pełnymi. Poszło lawinowo. Natomiast ja mówiłam pełnymi zdaniami mając 18 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 ancymon 10.02.11, 19:12 A żebyś chciała wiedzieć, że jest się KIM chwalić !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
atrapcia Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 13:47 No nie żartuj! Moja 16-miesięczna już zna Inwokację na pamięć i recytuje od razu po przebudzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 13:52 A ja na Twoim miejscu poczekalam bym do skonczenia 24 miesiecy, potem bedzie miala bilans dwulatka, wiec dobry moment zeby isc do logopedy, jesli nic sie nie zmieni do tego czasu. Ja jestem panikara, bo moja corka tez slabo mowi, tyle ze jest mlodsza jeszcze. Taki wlasnie dalam jej czas. Czytam na forum ze bardzo duzo dzieci rusza ok 2 lat z mowa. Wiec moze Twoja corka tez sie rozkreci w tym pozniejszym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 14:25 A moja zaczeła gadać zrozumiale ok 3 roku życia i w sumie ma w tej chwili małe braki (chodzi do logopedy - ma 5 lat), ale nie jest to jakoś bardzo zauważalne. Czego ty oczekujesz po tak małym dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 14:28 Moja córka zaczęła mówić pojedyncze wyrazy dopiero po 2 urodzinach - a już 2 tygodnie przed 3 urodzinami recytowała w przedszkolu wierszyk na przedstawieniu z okacji Dnia Nauczyciela. Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 nie mówi= zaniedbanie rodzica 10.02.11, 14:39 Pisze tak ("dla jaj"), bo coponiektóre tutaj na forum robią nawet z naturalnych etapów rozwoju dziecka wyścigi Odpowiedz Link Zgłoś
twitti Re: nie mówi= zaniedbanie rodzica 10.02.11, 14:44 A ja mysle ze to nie chodzi o wyscig.. Kazdy chce zeby jego dziecko bylo madre, szybko chodzilo, ladnie mowilo itd. Kiedy dziecko rozwija sie tak samo jak rowiesnicy, to rodzic sie nie martwi. Kiedy rozwija sie wolniej w jakiejs kwestii to zaczyna sie niepokoic. To normalne. Czasem niepokoja sie tez rodzice dzieci geniuszy Odpowiedz Link Zgłoś
ancymon123 Re: nie mówi= zaniedbanie rodzica 10.02.11, 14:55 Ja ewidentnie widze wyścig i to mimo, że mam dziecko, które ma tylko jeden "problem"- pieluszkę, poza tym jest "mocno do przodu". Ale to parcie- musi chodzic na roczek, musi mówić na półtora, musi sikac na nocnik na 2, do tego musi zrezygnowac ze smoczka, musi zrezygnowac z butelki, musi nauczyc sie czytać w wieku 3 lat, a na pewno przed zerówką, musi malować kółeczka, kreseczki.... Wszystko jak najszybciej. Byłam w przychdni z synem, a tam siedzą dwie mamy dziewczynek i jedna chodzi przy krzesłach (dziewuszka, nie mama), a druga nie, wiec mama tej drugiej cały czas gadała do niej- no stanełabys wreszcie na nogi, co masz taką cięzką pupe itp. Wyglądała bardzo na poziomie, a tu takie teksty. I mysle, ze ona tak do córki na codzień nie mówi, ale w tej przychodni przy tamtych rodzicach chciała pokazać, ze ona widzi "problem", ona dziecko mobilizuje, tylko ono takie jakieś... Koszmar ! Odpowiedz Link Zgłoś
majam114 Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 14:51 moja miała dwa latka jak zaczęła mówić i teraz ma 2,8m i nadaje aż głowa boli pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dianaro Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 15:37 Ma prawo nie mówić w tym wieku. Mój syn do ukończenia 2 lat mówił pojedyncze słowa: mama, tata, baba, daj, tam i po swojemu się wypowiadał. Skończył 2 lata i zaczął się rozkręcać tak, że teraz nie można czasem go powstrzymać od mówienia, zadawania pytań. Spokojnie, jeszcze jest czas na mowę. Odpowiedz Link Zgłoś
krztyna Re: 19 miesiecy dziewczynka i nie mówi 10.02.11, 16:18 Ja to mam zgryza. Starszy w wieku 2 lat gadał zdaniami. Młodszy skończy 2 lata za dwa tygodnie i mówi chyba 5 słów. Poza tym, ze czasem to utrudnia życie - bo trudno sie skomunikować - nie stresuję się. Widzę, że rozwija się dobrze więc luz. ----------- Platek, Skorpek i Hans Helmut Odpowiedz Link Zgłoś