06.03.11, 11:50
witam.mój synek w maju bedzie mial 3 latka.i prawie wogole nie mowi.jego mowa ogranicza sie do paru słowek-mama,tata,baba,nie.potrafi złozyc proste zdanie z 3 slowek-np.mama ja nie.....Zastanawiam sie czy mam pojsc z nim do logopedy czy jeszcze poczekac.synek jest bardzo bystry,wszystko rozumie,tylko ta mowa....Moze ktoras z mam miala podobny problem z dzieckiem,i moglaby podzielic sie ze mna swoimi spostrzezeniami.z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • deela Re: logopeda 06.03.11, 12:03
      dokładnie tak samo było u mnie, dzisiaj młody ma prawie 4,5 roku, mówi ale dość słabo (niewyraźna wymowa, spelenienie międzyzębowe), byłam z nim jak miał 3 lata u: ortodonty (tyłozgryz, ale nieduży na szczęscie, bo ja mam bardzo duży, młody zęby trzonowe ma prosto ustawione), psychologa (deficyt koncentracji ), laryngologa (wszystko ok) i logopedy (opóźnienie mowy proste, czekać do 4go roku życia i obserwować rozwój mowy) i tobie też zalecam podobną pielgrzymkę odbyć, jak dla mnie to masz to samo co u nas, czyli opóźnienie rozwoju mowy proste, ważne, że rozumie, używa słów w kontekście, tworzy proste 3 wyrazowe zdania
      czy występuje echolalia?
    • maja_sara Re: logopeda 06.03.11, 19:35
      Poniżej masz w skrócie opisany prawidłowy rozwój mowy dziecka. Będziesz miała ogólne pojęcie o tym, co w mowie dziecka powinno Cię zaniepokoić, a co jest normą.

rozwój mowy dziecka
    • karro80 Re: logopeda 06.03.11, 21:50
      idź, nie boli a pomagasmile
      Moja sie szybko rozgadała i chyba moglibysmy skończyć, a chodzimy nadal bo strasznie lubi zajęcia. Pani jest fajna, młoda czeka ze znierpliwieniem na kolejne.
      Z początku mówiła może parę prostych zdań - teraz ma dosć duży zasób słów i buduje rozwnięte dość skomplikowane zdania - nawet odmiana w miarę wychodziwink - teraz w marcu skończy 3 latka(ja nie czekałam bo młoda znaczny wczesniak i nie wiadmo było czy "taka uroda" czy mamy coś na rzeczy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka