Dodaj do ulubionych

nie chce jesc

11.03.11, 14:27
Witajcie-)
mam problem mam synka 1,6 roku i od niedzieli niechce jesc normalnego jedzenia,
tzn; zup czy mieska jogurtow wszystko be odpycha mnie odpycha jedzenie.
zawsze jadl nie duzo ale zjadal zupke troche drugiego dania.
czy moglo by to miec zwiazek z tym ze ida mu trzonowe zeby gorne, na dole juz ma
i gryzie raczki wsadza do buzi
.czy to normalne.
natomiast butelke mleka zjada,i nawet przez ost 1,6 msc przytyl 800gr
Obserwuj wątek
    • ancymon123 Re: nie chce jesc 11.03.11, 14:37
      Jak nie chce jeść niech nie je, nie ma nic gorszego od zmuszania do jedzenia (i do spania).
      Przez jakiś czas dawaj mu to co lubi i chce. Może to byc początek infekcji, może byc też faza spadku wzrostu. Skoro w krótkim czasie sporo przytył to miał pewnie faze wzrostu, a teraz sie skończyła i w Twoich oczach wygląda to jakby nic nie jadł. A on teraz przez jakis czas będzie jadł mniej. Mój tez je skokowo. Ze dwa miesiące temu mizernie, a teraz pałaszuje jak wariat i tak samo rośnie (nawet mi tu dziewczyny w jakims poście zarzuciły, ze kłamię, bo w przeciągu dwóch tygodni napisałam raz, ze ma 97 cm, a potem, ze 99 cm, a to była prawda.)
    • twitti Re: nie chce jesc 11.03.11, 14:42
      U nas to samosmile Do tej pory corka byla mega smakoszem. Wszystko lubila jesc. A teraz na kazda rzecz reaguje sprzeciwem. Musze ja zagadywac, zabawiac. Ale jak juz bardzo nie chce to nie wciskam. Moze samo przejdziesmile
      • joshima Re: nie chce jesc 11.04.11, 01:42
        twitti napisała:

> U nas to samosmile Do tej pory corka byla mega smakoszem. Wszystko lubila jesc. A
        > teraz na kazda rzecz reaguje sprzeciwem. Musze ja zagadywac, zabawiac.
        Gwarantuję Ci, że wcale nie musisz. Ale jak chcesz to zagaduj i zabawiaj, tylko mniej świadomość, że prawdopodobnie strzelasz sobie w kolano.
        • geda77 Re: nie chce jesc 11.04.11, 07:40
          ja wiem ze to racja, żeby nie zmuszać, ale też czasem łamię tę zasadę, zabawiam, włączam baję (ukochaną rybkę mini mini) bo bez tego ani rusz, buzia jak zaklejona. a jak już zacznie jeść to zje ładnie. nie wiem dlaczego nie chce otworzyć buzi. a nie zmuszać..? no niby tak, ale powiedzmy: on nie chce obiadu, nie zje-nie zmuszam ok ale potem idziemy na spacer czy gdziekolwiek i co mam isc z głodnym i czekać aż mi na spacerze zacznie płakać że chce AM? napiszecie pewnie że się nauczy jak kilka razy będzie głodny ale ja nie jestem pewna czy taki maluch (17 m.) to powiąże. naprawdę nie zmuszać nawet jak potem wybywamy z domu? poradźcie bo naprawdę czasem mi nerwy puszczają przy tym jedzeniu
          • joshima Re: nie chce jesc 11.04.11, 10:02
            geda77 napisała:

> nie zje-nie zmuszam ok ale potem idziemy na spacer czy gdziekolwiek i co mam is
            > c z głodnym i czekać aż mi na spacerze zacznie płakać że chce AM?
            To zależy ile ma lat. No i masz wtedy (poza zmuszaniem) dwa wyjścia.
            1. Jak zgłodnieje wracacie do domu i zjada posiłek
            2. Bierzesz ze sobą kanapkę i jak zgłodnieje, myjesz ręce sadzasz i wręczasz kanapkę.

Starszakowi możesz spokojnie powiedzieć, że jest głodny po nie zjadł i już.
    • halapta Re: nie chce jesc 11.03.11, 14:57
      Może te dziąsła go bolą przy żuciu i nie je stałego jedzenia. Nie wciskałabym na siłę, ale też nie dawałabym żadnych ciasteczek i innych frykasków.
      • agaipawel12345 Re: nie chce jesc 11.03.11, 15:17
        nie wciskam jedzenia na sile nie chce to nieje cos tam zawsze gryznie ,a slodyczami tez malego nierozpieszczam.ale zdrowy jest wiec sadze ze niedlugo sie to odwroci.
        • biedronka2only Re: nie chce jesc 10.04.11, 23:20
          ogólnie każdy lekarz powie ze zdrowe dziecko z głodu nie umrze. To po pierwsze.
          U mnie sprawdzały się takie metody kupna talerzyków i kubków z wizeurunkiem postaci z bajek np. disneya. www.stylowazastawa.pl/products/big/1271761111_27500_cr.jpg
    • joshima Re: nie chce jesc 11.04.11, 01:40
      agaipawel12345 napisała:

> czy moglo by to miec zwiazek z tym ze ida mu trzonowe zeby gorne, na dole juz m
      > a
      > i gryzie raczki wsadza do buzi
      > .czy to normalne.
      Po dwakroć tak.
    • kredka1528 Re: nie chce jesc 11.04.11, 14:33
      Całkowicie normalne, mój jak mu ząbki wychodziły tak samo reagował, tylko mleko wchodziło, musisz cierpliwie przedzekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka