Dodaj do ulubionych

spacery w przedszkolu

21.05.11, 21:44
ile razy w ciagu dnia wychodza wasze dzieci na spacery z przedszkola i jak długo one trwają
szczególnie jak jest b.ciepło czyli w taką pogode jaka jest obecnie.
moje dzieci 3 i 5 lat chodzą razem do tego samego przedszkola to co ostatnio wyczynia pani troche mnie niepokoi,gdyz dzieci są praktycznie cały dzien na słońcu
śniadanie ok 9 po posiłku podwórko i tak do obiadu czyli do 12 po obiedzie -podwórko i tak cały dzien nawet zajecia sa prowadzone na nim czyli spiewanie,angielski
zajecia z ksiazkami sa juz na sali ,które trwaja 30-40 min.Widze po dzieciach,ze słonce w tak duzych dawkach żle na nich wpływa .syn powiedział mi ,ze pani tez sie smaruje takim kremem jak ja-do opalania.moze jestem przewrazliwiona
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 21:57
      i bardzo dobrze... skoro jest ładna pogoda niech dzieciaki siedzą na powietrzu ile się da, a nie kiszą w dusznych salach...
    • aleksandra1357 Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 21:57
      Nie pojmuję. Wolisz, żeby się kisili w środku? Posmaruj rano kremem z filtrem, załóż czapki od słońca i najlepiej, jakby byli 12 godziny na dworzu, najzdrowiej.
      A jak na wakacje wyjeżdżacie to dzieciom też szkodzi przebywanie na dworzu?
      • zjawa1 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 23:13
        Na doworze, nie na ,,dworzu"smile
        • naomi19 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 23:17
          a co to jest doworze?
          smile
    • mamaigiiemilki Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 22:06
      jeżeli to faktycznie jest cały dzień na słońcu, to faktycznie niedobrze; jeżeli w cieniu/półcieniu i tylko w części na słońcu to ok;
      • tomi-gra Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 22:15
        dzieci sa cały czas na słoncu syn zakłada czapke z daszkiem córeczka nie chodz daje jej moje dzieci sa aktywne i nie jestem przeciwna spedzaniu czasu na podwórku,ale jezeli temp. wskazuje 29 st to raczej z umiarem dzieci smaruje kremem wydaje mi sie ze małe dzieci nie powinny przebywac na słoncu w godzinach szczytu czyli 12-15
        • a.nancy Re: spacery w przedszkolu 22.05.11, 20:01
          a, sorry, jesli w pelnym sloncu (na terenie nie ma cienia?) to faktycznie przesada
      • tomi-gra Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 22:17
        córeczka w piatek żle sie czuła była bardzo rozpalona i bolała ją główka przypuszczam,że to od nadmiaru słońca,gdyz znam swoje dziecko
    • slonko1335 Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 22:15
      Oni centralnie na słońcu siedzą cały czas? jeżeli tak to nie całkiem fajnie.... U nas wychodzą na długo ale plac zabaw nie jest tylko w słońcu, jest sporo cienia, młoda smaruje się rano, potem przy wyjściu poprawia i zakłada czapkę z daszkiem.
      Jeżeli siedzą w słońcu to zwróciłabym Pani uwagę i poprosiła o zajęcia w cieniu jednak a że na dworze chce im się prowadzić to akurat świetnie.
      • najma78 Re: spacery w przedszkolu 21.05.11, 22:37
        Tak, nawet caly dzien, drzwi byly/sa otwarte i dzieci przebywaja na zewnatrz, ale tez i w srodku jesli maja ochote, moga sie pobawic albo odpoczac czy zasnac. Opiekunki/owie nakladaja dzieciom srodki przeciwsloneczne (kremy, emulsje, spry'e) przyniesione przez rodzicow oraz pilnuja aby dzieci mialy nakrycia glowy chroniace przed sloncem, sa tez na wyposazeniu przedszkola/szkoly dla tych, ktorzy nie maja.
        • mariela1987 Re: spacery w przedszkolu 22.05.11, 19:42
          nie wydaje mi się żeby dziecko miało gorączkę z powodu słońca i tego, ze przebywa na świeżym powietrzy. Powiem tak: bardzo dobrze. Mają siedzieć caly czas w sali ? Bez przesady. Widzę, ze ty jesteś jedną z tych mamusiek która jest przewrażliwiona na punkcie dziecka. Jeszcze nie słyszałam zeby ktoś mial pretensje o to, ze dzieci maja ZAJĘCIA na dworze. Rozumiem jakby ych zajeć nie miały...ale mają smile Ubierz po prostu odpowiednio dziecko i już..
          • mikams75 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 14:53
            dziecko moze miec goraczke od przesiadywania w pelnym sloncu przez kilka godzine dziennie. Nie od swiezego powietrza, ale od przegrzania.
            Dlatego pytanie - jak to jest zorganizowane? Jest cien?
          • naomi19 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 23:18

nie wydaje mi się żeby dziecko miało gorączkę z powodu słońca
            śmiem twierdzić, że źle Ci się wydaje smile
    • a.nancy Re: spacery w przedszkolu 22.05.11, 19:59
      moje dziecko tez w taka pogode spedza w przedszkolu wiekszosc dnia na zewnatrz. i bardzo dobrze, ja nie zawsze mam czas na dlugie spacery z nim, przynajmniej przebywa na swiezym powietrzu.

> syn powiedział mi ,ze pani tez sie smaruje takim kremem jak ja-do opalania.

nie rozumiem - ma sie nie smarowac?
      a dzieci nie sa smarowane? u nas kazde dziecko ma w przedszkolu swoj (przyniesiony przez rodzicow) krem ochronny.
    • bluejanet Re: spacery w przedszkolu 22.05.11, 20:53
      jesli nie ma cienia i dzieciaki siedza kilka godzin w sloncu przy prawie 30 stopniach - to przeginaja , a jezszce panie pewnie z cienia obserwuja dzieci

u mnie tez duzo teraz siedza na zewnatrz - ale jest pelno drzew i tylko czesc jest nasloneczniona,
    • klubgogo Re: spacery w przedszkolu 22.05.11, 21:24
      Jeżeli nauka jest w cieniu, a nie ma słońca jak na patelni, cieszyłabym się. Ile masz takich dni w roku?
    • mikams75 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 08:07
      u nas spedzaja przynajmniej pol dnia latem, bywa ze caly dzien wlacznie z posilkami.
      W srodku sa od 12 do 14 - drzemka, przygotowanie do drzemki itd. Jak dzieci nie spia, bo nie wszystkie musza, to moga sie bawic cicho w drugim pomieszczeniu, ale sa w budynku.
      Ogrodek jest czesciowo zacieniony - okoliczny budynek, drzewa, nad piaskownica jest rozciagnieta taka plachta-dach dajaca tez cien.

U was nie ma nic cienia tylko jest jak na patelni? Nie ma drzew?
      Jesli rzeczywiscie nie ma nic, to bym wspolnie z innymi rodzicami walczyla o jakis cien np. taka plachta jak u nas - mozna calkiem spory teren zacienic tym.
      • mikams75 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 11:02
        to o czym pisze, to sie nazywa żagiel przeciwsłoneczny i sa niektore naprawde bardzo duze, mozna tym zacieniac spore tereny.
    • budzik11 Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 09:52
      Z tego, co wiem, to wychodzą dwa razy - między II śniadaniem i obiadem (10:30 - 12) i potem po podwieczorku czyli po 14:30. Nie spacerują nigdzie, tylk obawią się na ocienionym (z dwóch stron budynek i drzewa) placu zabaw.
      • buszynska Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 15:49
        Cos mi sie wierzyc nie chce ze caly ten czas przesiaduja w sloncu...pomijajac wszystko inne to czy "Pani Przedszkolanka" sama chcialaby siedziec w pelnym sloncu tyle godzin dziennie?
        A poza tym jezeli masz z tym problem to po prostu porozmawiaj z dyrektor przedszkola i tyle to powinno wyjasnic sprawe.
        • tomi-gra Re: spacery w przedszkolu 23.05.11, 21:45
          dziękuje za wszystkie wskazówki i rady.przedszkole do którego chodzą moje dzieci jest nowym przedszkolem,który ma mały plac bez zacienienia bez drzew.Rozmawaiałam z p.dyrektor,która obiecywała ,ze bedzie jakis pawilon i planuja zasadzenie drzewek,póki co dzieci sa w słoncu jak na plazy,widze,ze mamy tez apelowały,zobaczymy jak będzie .w kazdym razieod wrzesnia dzieci beda chodziły doinnego przedszkola,póki co musza przez całe lato jeszcze tam chodzic
          • marystuart Re: spacery w przedszkolu 24.05.11, 08:43
            niestety sama też podejrzewam u syna przegrzanie - wczoraj nie poszedł do przedszkola, bo od kilku dni srednio się czuł - zato zerknelismy na placyk zabaw, kiedy akurat bawila sie grupa synka - cała grupa siedziala w piaskownicy - pani na zewnatrz - godzina 11.45, ukrop, pełne słońce a oni w srodku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka