Dodaj do ulubionych

Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi

06.06.11, 22:17
Tak przynajmniej zawsze deklarowałam. No i sie doczekałam- poprosiła. Moja niespełna 3-letnia córcia marzy o kolczykach. Jeden ma być w języku, a drugi koniecznie w pepku- zupełnie, jak u cioci. I, cholera, chyba muszę zmienić śpiewkę na "kolczyki- tak, jak będziesz tak duża, jak ciocia". Ech, dzieci... Czy Wasze tez maja takie głupie pomysły?
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 22:26
      Dokładnie, będzie mogła sobie przypinać kolczyki gdzie zechce, jak będzie dorosła.
    • slonko1335 Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 22:26
      ma co jakiś czas, uprzedzam, że będzie bolało i natychmiast jej chęć przechodzi, myślę, że do szkoły podstawowej bez nakłuwania wytrwamy...
    • tygrysiatko1 Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 22:28
      mi zawsze mama mówiła, jak jej jęczałam o kolczyki w uszach,że dobrze, ale jeszcze taki jeden przez przegrodę nosa, jak krówki mają - takie duże kółko, żeby jej było wygodnie mnie prowadzać wink
      jakoś też traciłam zapał... w 7 czy 8 klasie podstawówki mi w końcu przekuła - tylko uszy, nos sobie odpuściła wink
    • mikams75 Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 22:29
      moja nie domaga sie, choc ostatnio z coraz wiekszym zainteresowaniem przyglada sie moim...

Ostatnio z M dyskutowalismy, bo M stwierdzil, ze jedna z opiekunek w orzedszkolu ma kolczyk w nosie i daje zly przyklad. Ja tam stwierdzilam, ze moze nie taki zly, bo za pare lat corka powie, ze kolczyki w nosie to nosza stare baby, jak ta w przedszkolu wink
    • krolowanocy Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 22:35
      dlaczego głupie pomysły? chęć naśladowania rodziców/innych znajomych dorosłych to naturalna rzecz, nie taka głupia. my tylko decydujemy w czym może dziecko nas naśladować, a w czym nie.
      moja też by chciała i kolczyki i malować się i perfumy i buty na obcasie i w ogóle. ale akceptuje to, że jest za młoda na niektóre rzeczy, tym bardziej, że na to, co może jej pozwalam (czasem ją psiknę perfumami, jak prosi czy malujemy sobie obie paznokcie u stóp lakierem)
      • memphis90 Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 06.06.11, 23:56
        Bo w moim prywatnym odczuciu przekłuwanie języka to głupota. Boli, uszkadza szkliwo, stanowi ryzyko zachłyśnięcia i wcale nie jest ładne. Dla pępków jestem b. wyrozumiała smile
    • karro80 Memphis 06.06.11, 22:49
      Ja kupiłam takie kwiatuszki- naklejki na paznokcie w sklepie z ozdobami do paznokci i naklejane "brylanciki" w sklepie z ozdobami do włosów i sztuczną biżuterią - polecam - można non stop zmieniać itd.
      Bo mnie młoda też prosiłasmile
      • karro80 Re: Memphis 06.06.11, 22:50
        a o stanik i paczkę papierosów już prosiła? A propos pomysłów 3 latków.
        • krolowanocy Re: Memphis 06.06.11, 23:13
          no stanik na basen czy na plażę dla trzylatki to nic takiego przecież -.-
          trochę bez sensu jest zakrywanie "piersi" tak małej dziewczynce, ale nic w tym szkodliwego nie ma...
          • karro80 Re: Memphis 06.06.11, 23:30
            nie na basen tylko na codzieńsmile kostium to kostium akurat jej zwisa czy jednoczęściowy czy dwu, ale mama nosi pod bluzki STANIK no!
            Ale wytłumaczyłam, że jak biust jej urośnie to kupimy stanik, no to ogląda co jakiś czas czy już coś wyrosłobig_grin
            • lukrecja34 Re: Memphis 07.06.11, 08:19
              moja prawie 4-latka nie może się już doczekać kiedy jej cycochy urosną i prosi o stanik big_grin
              o kolczyki jeszcze nie prosiła
              ale pazury zmalowane nosi-i sama lakiery wybiera big_grin
        • mikams75 Re: Memphis 07.06.11, 07:49
          haha, moja chodzila z paczka papierosow w kieszeni
          ... bo babcia tez tak nosi
          i babcia jej pozwolila - bez komentarza, na szczescie sie za pare dni znudzilo.
    • pacynka27 Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 07.06.11, 08:17

Moja ma 2,5 roku. Kolczyki chce już od dawna bo kilka dziewczynek w żłobku ma. Stanik mój już wkładała i prosi o buty na szpileczce (choć ja w takich nie chadzam, uszu tez zresztą nie mam przekłutych).
      Paznokcie czasem pomaluje jej ciocia. Nie pochwalam tego procederu ale już machnęłam ręką.

A poza tym to ciągle by się przebierała, skubana sama umie założyć różnego rodzaju suknie, kostiumy kąpielowe i takie balowe. Chyba po chrzestnej tak ma bo ja to zwykle w dżinsach i koszulce jestem wink
    • ant-nat a dlaczego nie? 07.06.11, 14:40
      Ja żałuję, że nie przekłułam małej uszu jak była ...mała. Teraz ma 2 latka i bardzo chce, bo ja też noszę kolczyki. Tylko teraz muszę ją przetrzymać może do 3 urodzin może do 4 . Ja sama miałam przekłute jako mała dziewczynka - pamiętam, że sama poprosiłam, mama ze mną poszła i kolczyki są.
      • memphis90 Re: a dlaczego nie? 07.06.11, 16:10
        Ano dlatego nie, że ona chce kolczyk nie w uchu, ale w języku... Dobrze, że tatuaże można chociaz naklejane robić, bo też się jej u cioci spodobał smile Szpilki, cienie i lakier do paznokci to już od dawna praktykuje smile Plus chustowanie i karmienie piersią...
    • wuwuem Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 07.06.11, 20:48
      Moja trzykatka o kolczykach gada od czasu gdy nauczyła się mówić ale na szczęście wtedy jej powiedziałam, że będzie miała kolczyki gdy pójdzie do szkoły. Ciągle wraca do tematu kolczyków ale termin ich założenia zapadł jej w pamięci i jakoś się tego trzyma. Na urodziny od jednej z babć dostała kolczyki, ucieszyła się bardzo i bałam się, że zacznie nas maltretować o przyspieszenie dziurkowania uszu ale jakimś cudem kazała schować do czasu pójścia do szkoły big_grin
      Szyję do perfumowania podstawia od dawna, usta do malowania również (ja na szczęście używam jedynie balsamów do ust lub przy wielkich okazjach błyszczyka). Raz dorwała moją kosmetyczkę i postanowiła się sama pomalować, weszłam do łazienki gdy dokładnie pomalowała usta moim... tuszem do rzęs wink
      Mój stanik zakładała gdy miała niespełna 2 lata, później jej przeszło.
    • izabela1976 Różowe włosy 07.06.11, 21:16
      Moja 4latka marzy różowych włosach.

Poszłyśmy na kompromis. Jak będzie duża i pójdzie do pracy to fryzjerka pomaluje jej włosy na różowo. I tego się trzymam.
    • przeciwcialo Re: Kolczyki- ok, kiedy sama poprosi 07.06.11, 21:52
      Moja zaczęła prosic chyba w zerówce. Przekułysmy u kosmetyczki na wakacjach przed pierwszą klasa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka