Dodaj do ulubionych

dziwna wysypka

28.06.11, 19:46
Córka ma prawie trzy lata, w sobotę wieczorem dostała 39 st. i dziwnych drobnych plamek na twarzy, plecach, ramionach, nogach i stopach. Pomyslalam, że to szkarlatyna, w niedzielę byliśmy u lekarza- test na strepto A ujemny, gardło lekko zaczerwienione, nie szkarlatyna. Zalecenie Nurofen, tantum verde i cebion. Młoda w niedzielę się trochę pokładała, temp. z granicach 37,2-37,5. W poniedziałek i dzisiaj temperatury brak, energia ją roznosi- tylko ta wysypka się utrzymuje. Na twarzy to są takie plamki 4-5mm średnicy sztuk kilka na policzkach, na pozostałych częściach ciała mniej więcej 1mm kropki, bledsze.
Czy ktoś moze mnie naprowadzić co to za licho? Ospę młoda miała w zeszłym roku, odra, świnka, różyczka zaszczepione ponad rok temu...
Jak jej to nie zniknie to chyba jutro się przejdę do lekarza znowu...
Obserwuj wątek
    • martita1987r Re: dziwna wysypka 28.06.11, 21:57
      A może to różyczka? Nie wiem jak ta wysypka wygląda, ale przebieg podobny powinna znikac i robic się blado różowa.
      • dziub_dziubasek Re: dziwna wysypka 28.06.11, 22:16
        Mimo szczepienia by miala różyczkę?
        • batutka Re: dziwna wysypka 28.06.11, 22:34
          dziub_dziubasek napisała:

> Mimo szczepienia by miala różyczkę?
          >
          szczepionka nie daje gwarancji nie zachorowania na daną chorobę (na którą dziecko jest zaszczepione), łagodzić może jedynie jej przebieg
          • zjawa1 Re: dziwna wysypka 28.06.11, 22:45
            Napewno nie jest to rozyczka!
            Nie prownujmy szczepien przeciwko ospie do szczepien przeiwko rozyczce! I dodatkowo-kolejna nieprawda jest to, ze szczepienie( jesli juz wystapi ewentualnie choroba przeciw, ktorej szczepilismy) powoduje zalagodzenie jej przebiegu!
            Mysle, ze lekarz napewno zidentyfikowalby rozyczke, a widzial dziecko.

Czy Twoje dziecko bralo wczeniej jakies leki?
            Mysle, ze jet to wirusowka, albo wysypka na tle alergicznym. Podawaj dziecku duzo Calcium i powinno zalagodzic objawy.
            • zjawa1 Re: dziwna wysypka 28.06.11, 22:51
              Moze pozytaj o tymconfused
              www.maluchy.pl/artykul/159
              • dziub_dziubasek Re: dziwna wysypka 29.06.11, 06:51
                Trzydniówkę miała, wiem jak wygląda wysypka przy trzydniowce więc to nie to.
                Leków żadnych nie brała. U babci jadła miód, może to od miodu ta wysypka- tyle że już tak długo się trzyma...
                • marzenka224 Re: dziwna wysypka 05.07.11, 16:50
                  Wysypka alergiczna może się trzymać bardzo długo jeżeli nie jest smarowana żadną maścią to nawet 3 tygodnie
    • gag-nes Re: dziwna wysypka 28.06.11, 22:58
      A moze po prostu trzydniowka?
      • dziub_dziubasek Re: dziwna wysypka 29.06.11, 06:52
        Gorączka jeden wieczór, poza tym wysypka trwa już 5 dni. A trzydniówkę miała, wysypka byla zupełnie inna.
    • polonijnamama Re: dziwna wysypka 29.06.11, 08:07
      W watku o szkarlatynie pisalam, ze u mojego dziecia tak jak opisalas wyglada uczulenie na slonce (ja osobiscie sadzilam ze tylko na skorze odslonietej wystepuje alergia na slonce).
      Od przedwczoraj znow u nas grzeje i moj maly ma to znow. Mam nadzieje ze teraz przynajmniej nie bedzie mial tych babli na dloniach i stopach, bo jak schodza, to tragicznie to wyglada.
      Ja nietwierdze ze w Waszym przypadku to reakcja alergiczna na slonce, ale u mnie taka padla diagnoza, wiec wez to pod uwage tez.
      Jak pojdziesz do lekarza, to napisz.
    • lula_p Re: dziwna wysypka 29.06.11, 09:38
      stawiam na wirus, mój syn tak miał w maju. Jeden wieczór wysokiej gorączki, następnego dnia delikatne plamki, jeszcze następnego był już wysypany na maksa. Wysypka utrzymywała się ze 3 dni. Lekarz podejrzewał, że to uczulenie, a gorączka od upału, ale ostatnio kilkoro znajomych dzieci miało podobne objawy, więc pewnie jednak wirus.
      Lekarz zalecił podawać wapno i fenistil w krolpach.
    • mondovi Re: dziwna wysypka 29.06.11, 09:48
      Mój syn miał takie dziwne wysypki przy mononukleozie. Gorączka wysoka trwała może ze trzy dni, zwykle dostawał pod wieczór - po południu.
    • dziub_dziubasek Po wizycie u lekarza 30.06.11, 09:39
      Lekarz obejrzał Młodą, stwierdził, ze ta wysypka to nic groźnego i zapewne związana z tą wirusówką, którą córka przeszła. Poza tym Młoda jest zdrowa i tryska energią, wysypka jest bledsza. Wczoraj temperatury dostał starszak i ma analogiczne krostki (jego też lekarz widział, orzekł dokładnie to samo co w przypadku córki).
      • zjawa1 Re: Po wizycie u lekarza 30.06.11, 20:29
        No i widziszsmile Nie potrzebne nerwy, ale rozumiem klimat.
        Tzw. 3 dniowke mozna przejsc kilka razy, bo nie zawsze wywoluje ja ten sam wirus.... Tak przynjamniej slyszalam.
    • 1chrupeczka Re: dziwna wysypka 01.07.11, 14:46
      Rumień zakaźny. Na policzkach wysypka intensywniejsz, na całym ciele bledsza. Nie ma na to lekarstwa. Przechodzi samo.
      • dziub_dziubasek Re: dziwna wysypka 01.07.11, 15:40
        To nie rumień. Rumien jest na całych policzkach, moi mieli po trzy- cztery plamki. Jakiś wirus i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka