Dodaj do ulubionych

Mamusie pomocy

30.06.11, 19:46
Mój synek ma 1,2 miesiące od jakiegoś miesiąca robi luźne bardzo nieładne kupki, byłam dwa razy z nim u lekarza, ale jeden kazał dawać probiotyk - dawałam i nic, drugi zalecił dietę kleikową i marchwiową i powiedział że się w końcu unormuje. Dietę stosowałam, ale mały już nie chce kleików ryżowych ma dość. Nie wiem co mam już robić, nie ma gorączki, jest wesoły i nie widać żeby coś było nie tak tyko te kupki. Może któraś z Was miała taki przypadek, będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • maderta Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:13
      Pierwsza rada, jaka mi się nasuwa, to przebadać malca, badania ogólne krwi, moczu i badanie kału. Niech lekarz was skieruje. bez badań nikt nic konkretnie nie zaradzi, nawet lekarz.
    • kalinka_08 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:22
      Właśnie mówiłam o tym lekarzowi, ale stwierdził, że nie ma potrzeby że się unormuje.
      • maderta Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:26
        to zmień lekarza. idź do trzeciego. jeśli i ten nie da, możesz badania wykonać na własny koszt, ale i tak skonsultować je będziesz musiała z lekarzem. Nie wydaje mi się jednak, że nie znajdzie się lekarz, który nie da skierowania. Jeśli nie byłaś prywatnie, to może warto się wybrać. Za kasę zwykle się wszystko załatwi (niestety).
    • dzoaann Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:33
      może alergia?
      • kalinka_08 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:44
        Jutro idę do trzeciego lekarza. Też się zastanawiałm nad alergią, ale nigdy nie miała na nic alergii, nie wprowadzałam też nic nowego. A czy jak idą ząbki to może coś takiego się być?
        • maderta Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:50
          Przy ząbkowaniu jak najbardziej, z tym że nie wiem, czy aż tak długo.
          Alergia też mi przez myśl przeszła, ale skoro nic nie zmieniałaś, to nie wiem.
        • zjawa1 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:51
          Przy wychodzacych zebach oczywiscie, ze zdarzaja sie biegunki.
          To, ze dotychczas Twoje dziecko nie mialo alergii na cos, nie oznacza, ze teraz jej nie dostanie.
          Alergikiem mozna sie stac w kazdym okresie zycia.
          Testy na alergie u tak malego dziecka bezsensu, bo nie wyjda miarodajnie.
          Morfologia z rozmazem. Jak wyjda podwyzszone znaczaco Eozynofile to moze faktycznie swiadczyc o jakiejs alergii.
      • zjawa1 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:46
        Lekarze nie zalecaja podstawowych badan bo teraz maja szczegolne ciecia w NFozie.
        Jednak Ty, jako matka masz prawa rzadac takich badan!
        Ja tez sadze, ze alergia... Najczesciej na mleko.
        • kalinka_08 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:51
          na mleko nie miał alergii, je tyko kaszki mleczne od dawna i nic mu się nie działo, karmię jeszcze piersią.
          • zjawa1 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:53
            Ja uwazam, ze powinnnas jednak zrobic ta morfologie. Bo tak jak pisalam, konkretnie w tym wieku alergenu nie odnajda, ale morfologia moze potwierdzic ewentualna alergie.
            • kalinka_08 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 20:59
              poprosze jutro lekarza o skierowanie na badania krwi
              • zjawa1 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 21:02
                Jak Ci nie da, to ic prywatnie do laboratorium, morfologia z rozmazem plus zelazo nie jest taka droga.
                Pobiora z paluszka.
                Pamietaj tylko, zeby dziecko bylo naczczo-zwlaszcza jesli chodzi o poziom zelaza.
                Podaj mu tylko duzo czystej wody, wtedy krew leci lepiejsmile

Wiem, straszne, ale prawdziwesmile
                • kalinka_08 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 21:30
                  Dziękuje bardzo za wszystkie cenne rady. Jutro idę do lekarza, prywatnie więc powinno nie być problemu ze skierowaniem. Trochę się obawiam tego kłucia, ale damy radę. Jak to fajnie że takie fora są smile
            • zjawa1 Re: 30.06.11, 21:00
              A i jeszcze jeno-podawaj te zalecone priobiotyki.
              Malo kto wie( ja niestety na wlasnej skorze przekonalam sie o tym), ze jak jest zaburzona flora bakteryjna w ,,,brzuchu" , a na pewno nie jest z nia ok, skoro dziecko ma od miesiaca juz biegunki, to wchlania sie gorzej zelazo do organizmu, albo wogole sie nie wchlania.
              Niedobory zelaz sa szczegolnie niedobre zwlaszcza w tak wczesnym wieku.
              Nie wiem, przy okazji jak beda robic morfologie z rozmazem zbadaj poziom zelaza... Choc w taki okresie czasu organizm moze ewentualnie ,,leciec" jeszcze na tzw. rezerwach. Mnie wyszlo po 2.5 msiacu, ze mam skrajnie niski jego poziom.
              • kalinka_08 Re: 30.06.11, 21:04
                zjawa1 dziękuje za rady zapisałam sobie i zapytam lekarza
                • zjawa1 Re: 30.06.11, 21:11
                  Miejmy nadzieje, ze pomocnesmile
                  Wiem, ze klucie dziecka nie jest przyjemne.
                  Moj maly mial juz w swoim zyciu wiele takich watpliwych przyjemnosci.
                  Ale jesli martwi Cie stan Twojego dziecka, a bez watpienia moze matrwic jesli dziecko ma notorycznie biegunke od miesiaca, to watro to sprawdzic.
                  Jak wyjdzie podejrzenie alergii, to powoli bedziesz musiala sprawdzac wszystko to, co je Twoje dziecko, az w koncu znjadziesz alergen.
    • mojmikuniu Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 21:01
      Moj synek 1,3 m-ce zawsze przy nowych zębach ma luźne kupki. Teraz jest jeszcze gorzej bo właśnie wyżynają mu się wszystkie cztery czwórki na raz i od tygodnia jest nieciekawie - luźna kupa czery/pięć razy dziennie, nie obyło się nawet bez dwudniowej gorączki, także to mogą być ząbki ale nie zaszkodzi zrobić badania.
    • aleksandra1357 Re: Mamusie pomocy 30.06.11, 21:59
      To mogą być pasożyty lub candida. Temat rzeka. Jest nawet gazetowe forum temu poświęcone. Zwykłe badanie kalu zwykle nie wystarcza. Mój starszak tak miał, jak miał półtora roku. Okazało się, że to lamblie, zaczął robić normalne kupy po leczeniu.
    • aganiunia_1977 Re: Mamusie pomocy 01.07.11, 09:52
      Kalinka miałam podobną sytuację z moją 14 miesięczną Córeczką. Z dnia na dzień zaczęła robić takie brzydkie, rzadkie kupki i moja lekarka kazała mi wyeliminować na jakiś czas zwykłe mleko (dawałam jej wtedy Bebilon 2 i Nestle Nan 2) i zacząć podawać jej Bebilon Comfort (kupisz na pewno w aptece), żadnych słodkich soczków tylko najlepiej wodę (jeśli wypije) lub ewentualnie herbatkę Hippa. Trzeba po prostu wyeliminować laktozę z diety. Ponieważ Bebilon Comfort różni się w smaku od zwykłego Bebilonu (nie słodkie), więc dosładzaj mu glukozą kupioną w aptece. U mnie po tygodniu, dwóch jak ręką odjął, kupki wróciły do normy. A morfologię i mocz przy okazji możesz zrobić, na pewno nie zaszkodzi. Będzie dobrze.
      • golden_e_ye Re: Mamusie pomocy 01.07.11, 10:13
        u nas była taka sytuacja jak maluchy miały 3 miesiące, prócz brzydkich kup nie było żadnych objawów. przebadaliśmy kał z pieluszek i okazało się, że w szpitalu zostały zarażone gronkowcem. po 10 dniach leczenia na razie nie było nawrotu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka